EȘTI AICI:
Revista presei – 23 iunie 2022

Revista presei – 23 iunie 2022

Vieruconf23iunie22
ASTĂZI, LA UVT - Andrei Vieru și Sergiu Klainerman
tion.ro

Joi, 23 iunie, începând cu ora 18:00, Sergiu Klainerman, un matematician de elită, va dialoga cu muzicianul Andrei Vieru în jurul unei teme cu totul aparte: „Tentațiile totalitare ale lumii în care trăim”. Discuția va fi moderată de profesorul și criticul literar Mircea Mihăieș și va avea loc în amfiteatrul A01 al Universității de Vest din Timișoara.

Andrei Vieru s-a născut într-o familie de muzicieni: tatăl lui a fost compozitorul Anatol Vieru, iar mama lui este muzicolog. După terminarea Conservatorului din București, a urmat cursuri cu Carlo Zecchi la Salzburg și Lev Naoumov la Moscova. Este de asemenea unul dintre elevii străluciți ai pianistului Dan Grigore. Este prezent pe numeroase scene internaționale, în Belgia, Marea Britanie, Germania, Italia și Canada.

Sergiu Klainerman este un matematician american de origine română cunoscut pentru contribuțiile sale la studiul ecuațiilor diferențiale hiperbolice și al relativității generale. În prezent, este titularul catedrei de matematică Eugene Higgins de la Universitatea Princeton, unde a predat începând din 1987. Între anii 1980 și 1987, a fost membru al corpului profesoral al Universității New York.

Despre eveniment, rectorul Universității de Vest din Timișoara, Marilen Gabriel Pirtea, a declarat: Reflecția, muzica, științele se pot înscrie într-un dialog aparte, ce stă sub semnul culturii înalte. Săptămâna aceasta, la Universitatea de Vest din Timișoara vor veni două personalități remarcabile: Andrei Vieru și Sergiu Klainerman. Dacă în prima seară ne vom bucura de un concert aparte, susținut de Andrei Vieru, în cea de-a doua vom participa la un dialog cu adevărat interdisciplinar, în care două minți strălucite, cu o pregătire ce aduce laolaltă domenii diverse, de la muzică la matematică, vor dialoga în jurul unei teme cât se poate de provocatoare. Îi așteptăm pe timișoreni să ne fie alături și suntem convinși că vor avea parte de o experiență realmente specială, pentru că La UVT, Cultura este Capitală!

Ecis22cover
UVT organizează cea de-a treizecea ediţie a „European Conference on Information Systems” (ECIS)
observatordetimis.ro

În această săptămână, la Universitatea de Vest din Timișoara se desfășoară „European Conference on Information Systems” ECIS 2022, care va reuni 370 de cercetători din domeniul sistemelor informaționale din ţările Europei și nu numai, fie ei profesori cu reputație sau tineri studenți doctoranzi.

Această reputată conferință, desfășurată sub egida Association for Information Systems (AIS), aflată la a 30-a ediție, este doar a doua oară organizată în Europa de Est, după cea organizată la Gdańsk, în 2002, în Polonia.

Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc miercuri, 22 iunie, începând de la ora 9, la Universitatea de Vest din Timișoara. Conducerea acestei prestigioase conferințe este asigurată de: Roman Beck (IT University din Copenhaga), Dana Petcu, decan FMI (Universitatea de Vest din Timi;oara) și Marin Fotache (Universitatea “Al. I. Cuza” Iași). P

rintre personalitățile științifice și publice care au confirmat prezența la evenimentul de deschidere ECIS 2022 se numără Sabine Matook (Universitatea din Queensland), Nancy Pouloudi (University of Economics and Business Atena), Wynne Chin (Universitatea din Houston), iar din partea echipei de conducere a UVT va participa Cosmin Enache, prorector responsabil cu strategia financiară și de digitalizare.

Tematica conferinței fiind una complexă, programul se derulează pe parcursul a cinci zile, între 20 și 25 iunie, în formatul specific conferințelor de acest calibru, patronate de către AIS: workshop-uri premergătoare, 25 secțiuni tematice derulate în paralel, paneluri și alte întâlniri specifice. De menționat si organizarea prealabilă, în perioada 18-21 iunie, a unei secțiuni speciale dedicată tinerilor doctoranzi (Doctoral Consortium), amplasată în cadrul minunat al Banatului montan, la Sasca Montană.

Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea: „Timișoara este orașul premierelor, ceea ce îl face și mai interesant pentru premiera organizării prestigioasei ECIS în România. Organizând acest prestigios eveniment, Universitatea de Vest din Timișoara oferă un cadru pentru întâlnirea cercetătorilor din domeniul sistemelor informaționale din țările Europei, precum și din întreaga lume, într-o experiență unică și memorabilă.”

Univ Cluj245bb
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca - o instituție puternic ancorată în spațiul european al educației, cercetării, inovării și digitalizării
marketwatch.ro

În orice domeniu, evoluția este un proces continuu de adaptare, construire și cooperare. În noul context european al educației și dezvoltării socio-economice, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) evoluează concentrându-se pe consolidarea dimensiunii sale internaționale, remodelarea și adaptarea ofertei educaționale, a activității de cercetare științifică și inovare la așteptările societății și în concordanță cu nevoile mediului economic, cultivând deopotrivă valorile, competențele și abilitățile necesare integrării depline în categoria universităților de elită. Descoperim în acest cover story cum proiectează UTCN acest drum spre viitor, pe paliere fundamentale precum internaționalizarea, oferta educațională și relația cu mediul de afaceri.

„Ambiția și ținta noastră de viitor sunt de a deveni o Universitate puternic ancorată în spațiul european al educației, cercetării științifice, inovării și digitalizării, prin promovarea și susținerea performanței și a excelenței în toate domeniile de activitate, care să ne asigure un progres substanțial din punct de vedere al calității, atractivității și competitivității la nivel național și internațional. Misiunea noastră fundamentală este de a forma oameni, caractere, profesioniști cu o vastă cultură tehnică și umanistă și de a furniza resursa umană, atât de căutată pe piața forței de muncă, în domeniile strategice de dezvoltare durabilă a țării noastre”.
Prof. dr. ing. Vasile Țopa, rectorul Universității Tehnice din Cluj-Napoca

 

Grupul De Actiune Banat (2)
UPT celebrează 50 de ani de la înființarea „Grupului de Acțiune Banat”
ziuadevest.ro

În perioada 23-24 iunie 2022, la Timișoara se desfășoară simpozionul internațional „Der Wille zur Veränderung – das ist die Realität – 50 Jahre Aktionsgruppe Banat”, organizat cu ocazia celebrării a 50 de ani de la înființarea „Grupului de Acțiune Banat”.

Universitatea Politehnica Timișoara, Facultatea de Științe ale Comunicării și Biblioteca UPT sunt parteneri ai conferinței internaționale organizată la inițiativa Deutsches Kulturforum Östliches Europa din Germania (German Culture Forum for Central and Eastern Europe).

Evenimentul de marcă de la Timișoara, desfășurat cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la înființarea Grupului de Acțiune Banat, este o inițiativă lăudabilă de a restitui publicului memoria grupului de scriitori de etnie germană din Banat, grup fondat la Timișoara, în 1972.

De altfel, Universitatea Politehnica Timișoara a mai găzduit, în 2019, o lansare de carte – „Biciul disprețului. Povestea unui stigmatizat”, de Franz Xaver Kappus, un scriitor și jurnalist de etnie germană născut la Timișoara și devenit celebru în întreaga lume în primul rând ca destinar al scrisorilor marelui poet Rainer Maria Rilke („Scrisori către un tânăr poet”), publicate în 1929 -, eveniment la care au participat doi membri cofondatori ai Grupului de acțiune Banat (Aktionsgruppe Banat), William Totok și Werner Kremm, care au realizat studiul introductiv, respectiv traducerea din germană.

Zona Obor E1655881162687
Campus dedicat învățământului dual, propus de primarul Sectorului 2 pentru zona Obor, în cadrul unui plan de regenerare urbană
edupedu.ro

Un plan de regenerare urbană a zonei Obor din Sectorul 2, propus de primarul acestui sector, Radu Mihaiu, prevede între altele crearea unui campus dedicat învățământului profesional, a anunțat partidul reprezentat de edil, USR.

Campusul ar urma să facă parte dintr-un proiect ce mai cuprinde modernizarea Gării de Est, o nouă gară, un nou parc. Pentru aceasta, planul e bazat pe un studiu de regenerare urbană a zonei, cu focus pe Gara de Est, studiu realizat de Banca Mondială.

Pentru finanțare, proiectul va fi propus spre finanțare prin PNRR și prin alte surse nerambursabile, potrivit sursei citate.

G4Media.ro, care a scris marți despre subiect, menționează că este vorba despre un plan în faze succesive, ultima menționată find cea a campusului dedicat învățământului profesional în sistem dual:

Fazele succesive ale proiectului:

  • crearea unui parc liniar în zona feroviară și conectarea acestuia cu amplasamentele limitrofe.
  • consolidarea și modernizarea clădirii Gării de Est.
  • construirea unei noi gări în cadrul unui complex multimodal.
  • dezvoltarea unor spații publice ample aferente traseului Metrou Obor și Gara de Est.
  • reconfigurarea urbană, pietonalizarea și amenajarea de spații verzi noi în arealul cuprins între șos. Ștefan cel Mare și zona feroviară adiacentă Gării de Est.
  • crearea unui campus dedicat învățământului profesional în sistem dual.
Camera Dep
Proiect de lege care prevede ca instituţiile de învăţământ superior de stat să aloce cinci locuri bugetate absolvenţilor cu diplomă de Bacalaureat orientaţi şcolar şi profesional pe sistemul cerinţelor educaţionale speciale
edumanager.ro

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege care prevede ca instituţiile de învăţământ superior de stat să aloce cinci locuri bugetate, în cadrul cifrei de şcolarizare aprobate anual, absolvenţilor cu diplomă de Bacalaureat orientaţi şcolar şi profesional pe sistemul cerinţelor educaţionale speciale.

Propunerea legislativă completează în acest sens articolului 205 din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011.

Potrivit celor adoptate, „instituţiile de învăţământ superior de stat acordă cel puţin 5 locuri bugetate, în cadrul cifrei de şcolarizare aprobate anual, absolvenţilor cu diplomă de bacalaureat ai învăţământului special şi special integrat, organizat pentru persoanele cu cerinţele educaţionale speciale”.

„În cazul în care locurile nu se ocupă, universităţile le redistribuie către ceilalţi candidaţi”, mai prevede proiectul.

Camera Deputaţilor este primul for sesizat, Senatul fiind decizional.

MDBjYmU4N2JkY2IwY2ZjMDFjNTU3YjcxMjMwZjVmZg==.thumb
Vacanța din februarie nu va mai fi în același timp pentru toți elevii
digi24.ro

Vacanța din februarie nu va fi în același timp pentru toții elevii. Școlile trebuie să decidă în urma consultării cu părinţii, elevii şi profesorii în ce interval din februarie vor avea o săptămână de vacanță. Decizia trebuie luată până la 30 mai.

"E vorba de o descentralizare la nivelul fiecărui județ, care poate decide dacă intră în vacanță pe 3, 10, 17 februarie 2023.

Este o măsură care micșorează foarte mult presiunea pe locațiile turistice, rețeaua rutieră. Dorim să fie o uniformizare a acestei presiuni, astfel încât cât mai mulți copii să beneficieze de ceea ce își doresc, sporturi de iarnă, să nu mai fie presiuni asupra locurilor de cazare.

Decizia urmează să fie luată prin consultare cu părinții, cei implicați în educație, până la sfârșitul acestei luni, și anunțată, în așa fel încât să se știe din mai 2022 când va fi vacanță din februarie 2023.

Semnalele pe care le-am primit sunt bune. Când sunt înțelese argumentele, există un nivel de satisfacție important. Este foarte important să se cunoască structura calendarului anului școlar. La sfârșitul lunii mai va fi cunoscută și dată vacanței din februarie 2023", a declarat la Digi24 ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

În actualul an școlar nu a mai fost vacanță intersemestrială în februarie, trecerea de la un semestru la altul făcându-se direct, ceea ce a dus la nemulțumiri. Zeci de resorturi din zona de munte au cerut Ministerului Educației să fie reintroduse zilele libere din februarie pentru școlari. Reprezentanții din turism au spus că economia locală ar avea numai de câștigat. De partea lor au fost elevii, părinții și profesorii, care au susținut că e nevoie de o pauză între semestre. În lipsa vacanței din acest an, mulți dintre părinți și-au învoit copiii de la școală și i-au dus la munte.

NzgwJmg9NDQwJmhhc2g9NGQ4NmZkNDE4ZTc1NjkzNjQwZjA1MDhiMTM2NzA3NGU=.thumb (1)
Sute de invenții, din toată lumea, expuse la Iași
bzi.ro

Peste 300 de invenții de la 50 de participanți internaționali vor putea fi studiate în cadrul expoziției „Inventica 2022”, organizată de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași. Începând de astăzi, 22 iunie 2022, peste 300 de invenții vor fi expuse la Expoziţia Internaţională de Invenţii „Inventica 2022”, ediție desfășurată în Sala Paşilor Pierduţi. Acestea pot fi observate până pe 24 iunie, iar pe 23 iunie va avea loc, tot în Sala Pașilor Pierduți, Conferința Internațională de Inventivă – „Inventica 2022”.

Începând de astăzi, 22 iunie 2022, peste 300 de invenții vor fi expuse la Expoziţia Internaţională de Invenţii „Inventica 2022” ediție desfășurată în Iaşi, Sala Paşilor Pierduţi, din Corpul A al Universității Tehnice (TUIASI) „Gheorghe Asachi”. Acestea pot fi observate până pe 24 iunie, iar pe 23 iunie va avea loc, tot în Sala Pașilor Pierduți, Conferința Internațională de Inventivă – „Inventica 2022”.

„Manifestare a creativității, o olimpiadă a spiritului inventiv, Expoziţia Internaţională de Invenţii «Inventica 2022» și Conferința Internațională de Inventică – Inventica 2022, aflate la a XXVI-a ediție, sunt o sărbătoare a inventatorilor, dar şi un spațiu sinergic, într-o stimulată cultură inovațională, dezvoltată de mai bine de 45 de ani de Școala de Inventică, în Iași – Capitală a Creativității”, au precizat organizatorii.

A 26-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Invenţii, „Inventica 2022”, organizată de către Institutul Naţional de Inventică Iaşi din cadrul Universității Tehnice, se va desfăşura în perioada 22-24 iunie 2022, în Sala Paşilor Pierduţi, din Corpul A al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași. Totodată, a 26-a ediţie a Conferinței Internațională de Inventică – „Inventica 2022” se va desfășura pe 23 iunie, tot în Sala Paşilor Pierduţi și va oferi inventatorilor un forum academic pentru inovație științifică.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.