EȘTI AICI:
Revista presei – 23 februarie 2023

Revista presei – 23 februarie 2023

Elearning Cursuri Online Laptop Digital Pixabay 820x464
Facultățile nu vor mai cere candidaților, la admitere, diploma de bac
edupedu.ro

Noua lege, introdusă la începutul acestui an, pe baza căreia entitățile care oferă servicii publice nu vor mai cere copii după acte emise de statul român, se va aplica și în cazul unităților de învățământ, a precizat, miercuri, pentru Edupedu.ro ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja. El spune că, atunci când a elaborat legea, a “avut în vedere în special aplicarea ei și unităților de învățământ”. Oficialul a precizat ce fel de documente vor fi cerute de către unitățile de învățământ direct instituțiilor de stat.

Precizările ministrul Burduja pentru Edupedu.ro:

  • “Când am scris Legea 9/2023, am avut în vedere în special aplicarea ei și unităților de învățământ. Școlile, universitățile, liceele și grădinițele sunt instituții publice în sensul Codului administrativ, deci li se aplică prezenta lege.
  • Directorii școlilor, prin ISJ-uri și primarii, vor fi nevoiți să obțină direct toate documentele elevilor emise tot de către instituții de stat (diplome, adeverințe, certificat de naștere, carte de identitate, cazier, situație a veniturilor medii pe familie, adeverințe încadrare în grad de handicap etc.).
  • Am prevăzut că legea intră în vigoare în 180 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial. Ea a fost publicată în 5 ianuarie, deci va intra în vigoare în 5 iulie. A fost nevoie de un termen de 6 luni pentru a pregăti administrația pentru aceasta schimbare crucială. Nu puteam să spunem că de mâine toate autoritățile trebuie să ia actele una de la cealaltă, deoarece nu aveau proceduri administrative și ar fi apărut un blocaj. Mai au peste 4 luni să se pregătească. După ce va fi implementat Cloud-ul Privat Guvernamental, inclusiv Platforma Națională de Interoperabilitate, toate aceste operațiuni se vor face exclusiv digital.
  • [Întrebat despre cazul unităților de învățământ care organizează înscrieri înainte] Nu vor avea această obligație înainte de 5 iulie, conform legii. Noi îi încurajăm să se conformeze cât mai urgent.”
Pirte 750x375
Trei laureaţi Nobel, Orhan Pamuk, Jean-Marie Lehn şi Jean-Pierre Sauvage, sunt invitaţi de Universitatea de Vest din Timişoara (UVT) în cadrul seriei de evenimente „La UVT, cultura este capitală!”
bihorjust.ro

Bihoreanul care aduce trei laureați Nobel la Timișoara cu ajutorul unui fost ministru care a făcut ” diplomație în trening”.

Este vorba despre rectorul UVT, bihoreanul Marilen Pirtea. Doi dintre invitați ajung la Timișoara și cu suportul fostului ministru al Educației Daniel Funeriu.  Universitatea de Vest din Timişoara propune o componentă de mare impact în cadrul programului cultural „Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, prin agenda de evenimente dedicate întregii comunităţi, grupate sub genericul „La UVT, cultura este capitală!”.

Trei laureaţi Nobel, Orhan Pamuk, Jean-Marie Lehn şi Jean-Pierre Sauvage, sunt invitaţi de Universitatea de Vest din Timişoara (UVT) în cadrul seriei de evenimente „La UVT, cultura este capitală!”, programate în primăvara acestui an.

„Ca spaţiu academic de înaltă performanţă, Universitatea de Vest din Timişoara îşi asumă un rol major în comunitatea timişoreană, pentru anul Capitalei Europene a Culturii, în 2023. Invitarea la UVT a celor trei laureaţi ai premiilor Nobel, în acest an, face parte dintr-o agendă mai largă, pe care UVT o oferă iubitorilor de cultură din plan local, naţional şi european. Agenda UVT din 2023 cuprinde zeci de evenimente, dezbateri, conferinţe, workshop-uri şi producţii valoroase”, a declarat rectorul UVT, Marilen Pirtea. La începutul lunii aprilie, scriitorul Orhan Pamuk, laureat al premiului Nobel pentru Literatură (2006), va fi invitat la o întâlnire specială cu publicul timişorean, o premieră absolută pentru mediul cultural local. Laureatul este considerat ca unul dintre cei mai renumiţi scriitori turci contemporani, operele sale fiind traduse în peste 40 de limbi şi publicate în peste 100 de ţări.

001 Vizual Landscape ZFG15
Zilele Filmului German, pentru prima dată, la Timişoara
timpolis.ro

Zilele Filmului German ajung anul acesta pentru prima dată și la Timișoara unde spectatorii sunt așteptați cu o selecție a celor mai bune titluri din cinematografia germană a ultimilor ani, prezentată în premieră pe marele ecran.

Zilele Filmului German vor avea loc la Cinema Victoria, în perioada 9 – 12 martie. Coordonatoarea evenimentului, Marina Neacșu, spune că nu a fost uşoară alegerea filmelor din multitudine de titluri produse sau co-produse în Germania în ultimii ani, dar s-a făcut o selecție care reprezintă deopotrivă țara de origine și realitățile din România, adresându-se spectatorilor pe mai multe niveluri, plecând din zona mai comercială până la profunzimi „ce vă vor aduce mai aproape nu doar de filmul german ci de natura umană.”

„Centrul Cultural German revine în atenția cinefililor din Timișoara prin reluarea tradiției de a difuza filme germane actuale. De data aceasta într-un format nou, comprimat, o producție a Institutului Goethe din București. Mai mult, profităm de redeschiderea Cinematografului Victoria, care ne oferă cadrul optim pentru eveniment”, spune Mona Isabela Petzek, directorul Centrului Cultural German Timișoara.

Programul Zilelor Filmului German este disponibil pe website-ul Cinema Victoria, de unde pot fi deja achiziționate bilete.

Cea de-a 15-a ediție a Zilelor Filmului German este organizată de Goethe-Institut și se va desfășura la Cinema „Elvire Popesco” din București între 2 și 5 martie și, în premieră, la Cinema Victoria din Timișoara” între 9 și 12 martie, în parteneriat cu Centrul Cultural German Timișoara.

Image 2021 11 7 25162627 41 Elevi Scoala (1)
Școala pentru ucraineni din Timișoara, care a primit finanțare de la UNICEF, își angajează profesori și planifică tabere pentru copii în vară
edupedu.ro

UkrKidsHub, prima școală deschisă pentru copiii refugiați ucraineni în Timișoara, a primit o finanțare de la UNICEF și își poate derula în siguranță programele timp de jumătate de an, declară Iryna Yetskalo, fondatoare, antreprenor refugiat din Ucraina, într-un interviu pentru EduPedu.ro de la începutul lunii. La finalul anului 2022, școala se afla într-o stare neplăcută din cauza faptului că nu erau suficiente fonduri pentru plata profesorilor și a activităților pentru copii.

Acum, Iryna Yetskalo a derulat interviuri de angajare pentru profesori de limba română, limba engleză și supraveghetori pentru clasele cu copii mai mari care se conectează la școala online cu școlile din Ucraina, spune aceasta. Ea povestește că reorganizarea de după semnarea contractului de finanțare a fost făcută în vacanța de Crăciun din România, ceea ce i-a făcut să înceapă Noul An cu forțe proaspete și viziuni noi în legătură cu proiectele pe care le pot derula până la începutul verii. Printre acestea sunt și tabere de vară, cursuri de gătit sau ore de sport organizate cu voluntari care vin la școala lor din Timișoara.

”Pe 19 decembrie am semnat contract cu UNICEF pentru a ne finanța școala. A fost ca un cadou de Sfântul Nicolae pentru noi, pentru că atunci îl sărbătorim noi. După asta, am început să pregătim totul pentru următoarea jumătate de an: finanțe, salarii, achiziții de consumabile, chiar și tabere de vară în lunile iunie și iulie 2023.

Document Diploma Student Facultate Universitate Absolvire Pexels 640x400 1
O inflație de diplome
dilemaveche.ro

În timp ce profesorii se plîng din ce în ce mai mult de calitatea elevilor, de faptul că nu sînt motivați să mai învețe, crește numărul de diplome care le atestă acestora un nivel superior de educație. Francezii chiar au o denumire pentru ceea ce declanșează această inflație de diplome – „diplômite”, care se referă la cerința tot mai mare pentru diplome de licență, chiar în locuri de muncă în care, în mod tradițional, nu aveai nevoie de așa ceva.

Este un fenomen extrem de răspîndit, afirmă (într-un articol publicat pe site-ul BBC) Manjari Raman, coordonatoarea unui proiect de evaluare a viitorului pieței muncii, derulat de Harvard Business School. Potrivit cercetătoarei, azi n-ai mai fi angajat, fără diplomă, pe un loc de muncă pentru care, pînă mai ieri, aveai nevoie în primul rînd de abilități și experiență.

Cu alte cuvinte, în locul celor care ocupă în prezent un post fără să aibă o diplomă, vor fi angajați doar oameni cu diplome, chiar dacă nu au experiența necesară. „Acest lucru creează un sistem în care companiile trebuie să ocupe posturi cu oameni licențiați, lăsînd pe tușă lucrătorii cu experiență și abilități. Numărul mare de absolvenți ai studiilor universitare a fost o problemă majoră pe piața muncii de zeci de ani, iar aceasta s-a acutizat pe măsură ce ne confruntăm cu o economie post-pandemică ce are nevoie de o repornire rapidă.”

Cine sînt însă beneficiarii acestei inflații de diplome? Companiile se văd în situația de a angaja pe bază de diplomă, mai degrabă decît pe bază de experiență, studenții se văd în postura de vînători de diplome în domenii pentru care nu au neapărat abilități, dar sînt la căutare pe piața muncii, drept urmare fac orice (inclusiv plagiază) pentru a obține acea atestare.

„De fapt, singurele care par să beneficieze de diplomă sînt instituțiile academice din întreaga lume, care și-au văzut mai mult decît dublate înscrierile între 2000 și 2014. În Marea Britanie, unde diplomele sînt clasate în funcție de rezultatele academice, acest fenomen capătă o altă dimensiune. Nu numai că universitățile din Marea Britanie și-au mărit de cinci ori numărul total de diplome, emise din 1990, dar și numărul de studenți care termină școala cu onoruri a crescut vertiginos, de la 7% în 1997 la 30% în 2019.” Potrivit lui Ray Bachan, lector la Brighton Business School, de la Universitatea din Brighton, citat de BBC, acest fenomen ar putea fi datorat unor metode de predare superioare și facilităților pentru educație, precum biblioteci mari și Internet.

Guvernul Construieste Un Camin Langa Universitatea Politehnica Din Bucuresti 1068x712
Universitatea Politehnica Bucureşti: Începe prima ediție a EnergyFEST – cel mai mare eveniment dedicat noilor tendinţe şi tehnologiilor din domeniul energiei verzi
ecopolitic.ro

În perioada 9-11 martie Universitatea Politehnica din Bucureşti vă invită la cel mai mare eveniment dedicat energiei verzi şi sustenabilităţii. EnergyFEST va prezenta publicului larg cele mai recente descoperiri tehnologice din domeniul energiei nepoluante.

De la activităţile industriale, până la mijloacele de transport şi metodele de încălzire, energia face parte din viaţa noastră de zi cu zi. Din nefericire, aceasta reprezintă şi una dintre principalele surse de emisii poluante şi de gaze cu efect de seră. Există, însă, soluţii prin care putem contribui la protejarea mediului înconjurător. Prin utilizarea surselor de energie regenerabile şi curate, inginerii vor fi eroii viitorului.

Într-un context economic complex, influenţat de creşterile preţurilor la energie şi de consecinţele încălzirii globale, cadrele didactice şi studenţii Universităţii POLITEHNICA din Bucureşti lucrează permanent pentru a descoperi noi metode de decarbonizare a sectorului energetic.

UPB reuneşte principalii factori de decizie din întregul spectru al sistemului energetic.

Cei mai importanţi lideri ai industriei energetice aflată în plină dezvoltare vor fi prezenţi la EnergyFEST pentru a discuta principalele teme ale momentului şi pentru a găsi soluţii la provocările viitorului. Astfel, campusul va transporta publicul prezent „cu energie către viitor”.

De la instalaţii pentru producerea de energie electrică şi termică din surse convenţionale la cele bazate pe surse de energie regenerabile (biomasă, panouri fotovoltaice, turbine eoliene, microhidrocentrale, hidrogen, pompe de căldură), de la instalaţii de producere a energiei din deşeuri până la sisteme de management şi stocare a energiei, toate vor fi expuse pentru pasionaţii de tehnologie la EnergyFEST. Modul de funcţionare şi beneficiile specifice acestora vor fi prezentate în cadrul conferinţelor organizate pe parcursul evenimentului.

Timp de 3 zile, campusul UPB va găzdui zeci de mii de participanţi, lideri ai industriei energetice şi pasionaţi de tehnologie.

Printre cei care şi-au anunţat deja prezenţa la eveniment se numără Monsson, OMV Petrom, Tema Energy, Honeywell, Nuclearelectrica, Siemens Energy, Phoenix Contact, Transelectrica, Enel, HENRO, Crystal System, ACE ISS, Electromontaj, Eximprod, Volt, ICSI, Alive Capital, SolarX, INOVECO, WING Computer Group, INCD Turbomotoare COMOTI, SUNCHARGE powered by Inteligent Convergent Solutions, Audit IT&C, ICPE-CA, ISPE, INCD GeoEcoMar, ELI-NP, Trilux, Weber Engineering şi Bright Technology.

TUIASI
Începând cu sesiunea din ianuarie, toți studenții din Campusul „Tudor Vladimirescu” au acces la cele mai moderne săli de lectură din Iași
ziaruldeiasi.ro

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) este prima instituție de învățământ superior din România care și-a transformat, prin proiecte concepute de studenți și concursuri de soluții arhitecturale, toate sălile de lectură în spații de coworking.

Este o strategie începută în 2016 și finalizată acum prin inaugurarea ultimelor două astfel de spații: toți studenții din Campusul „Tudor Vladimirescu” au acces la săli de lectură moderne, dotate cu mobilier modular, potrivite pentru studiul individual sau în grup. Toate aceste săli au fost reamenajate în urma unor concursuri de soluții arhitecturale, iar toate conceptele implementate provin de la studenți, au fost selectate în urma unor concursuri de idei, de către un juriu. Tinerii care au propus proiectul câștigător au fost răsplătiți cu un premiu în bani și cu șansa de a participa la implementare prin asistență tehnică.

Ultimul astfel de proiect a fost finalizat recent, Direcția Servicii Studențești din campus anunțând inaugurarea a două săli de lectură modernizate complet: la căminele T1-T2 și la căminul T11. Reamenajarea, la fel ca și cele din trecut, a fost realizată cu fonduri obținute în urma câștigării de către universitate a proiectelor pe linii finanțate de Ministerul Educației. A fost o investiție de aproape 90.000 de lei în lucrări de reamenajare și de puțin peste 44.000 de lei în achiziția de mobilier.

Astfel au apărut două spații de coworking, unde studenții se pot întâlni să realizeze proiecte împreună sau să se pregătească individual pentru examenele din sesiune. Mobilierul este modular integral, poate fi mutat și grupat în funcție de nevoi, acustica sălii a fost adaptată pentru a întreține o atmosferă de studiu, iluminatul poate fi reglat în intensitate pe trei zone diferite, iar unul dintre pereți a fost transformat într-o adevărată tablă de lucru, folosindu-se o vopsea specială. Cei care vor să se relaxeze sau să citească în liniște au o zonă de tip separeu cu fotolii de tip „bean bags”.

Tineri Economia Verde Job
Supra-calificarea, o nouă problemă pentru piața muncii din România, deși avem cea mai mică pondere de absolvenți de facultate din UE
g4media.ro

Deși România este țara din Uniunea Europeană cu cea mai mică pondere de absolvenți de facultate, din ce în ce mai mulți angajați cu studii superioare lucrează pe posturi unde nu au nevoie de aceste diplome. Este o nealinere, un „mismatch”, între ce produce sistemul de educație și ce poate să absoarbă economia, spun specialiștii.

„Analiza evoluției ratei supra-calificării în perioada 2012-2020 relevă o tendință de creștere a discrepanțelor verticale în majoritatea domeniilor, respectiv majorarea proporției lucrătorilor cu studii superioare ocupați în locuri de muncă ce nu necesită un grad de educație de nivel terțiar”, arată un studiu realizat de compania de consultanță KPMG și Confederația Patronală Concordia.

Conform studiului, creșteri semnificative ale supra-calificării au fost înregistrate în domenii precum construcții, comerț și învățământ. Totuși, au existat și scăderi, în domenii precum transport și depozitare și activități profesionale, științifice și tehnice.

„Sunt două probleme legate de educația terțiară. Pe de o parte, ea nu este aliniată cu nevoile pieței muncii. Și atunci sunt absolvenți care termină facultatea și nu își găsesc un loc de muncă în domeniul pentru care s-au pregătit. Și poate că voiau să facă o altă facultate dar nu au avut locuri suficiente și atunci s-au dus la altă facultate dar lucrează în alt domeniu. Cealaltă problemă este că sunt foarte mulți absolvenți de facultate care lucrează pe joburi, pe poziții care nu necesită o facultate. Și atunci iar este cumva o nealiniere între ceea ce produce sistemul de educație și ce poate să absoarbă economia”, spune Mădălina Racovițan, partener KPMG.

Ea susține că economia românească are nevoie de foarte mulți specialiști și de oameni cu educație terțiară. Totuși, este nevoie de o mai bună aliniere și o mai bună colaborare între sistemul de educație și sistemul de business tocmai pentru a alinia aceste nevoi. „Pentru a produce niște absolvenți îți trebuie ani de zile. Și dacă noi astăzi cerem economiști, dar peste 5 ani o să cerem IT-iști și noi am pregătit mulți economiști, nu am rezolvat nimic. Cumva alinierea trebuie să se facă cu o viziune de viitor și cu o estimare a nevoilor viitoare, nu doar a celor actuale”, arată Racovițan.

Rudolf Dna Profesor 640x360
Tupeul lectorului care a cerut șpagă pe față studenților polițiști
pressalert.ro

Cristian Rudolf, lector universitar doctor la Universitatea ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca – Centrul Universitar U.B.B. Reșița, a acționat cu maxim tupeu pentru a-i de termina pe studenți, inclusiv polițiști, să-i dea șpagă, reiese din dosarul DNA Timișoara. În timpul investigațiilor s-au strâns nu mai puțin de șapte denunțuri împotriva celui care preda „Evoluția și dezvoltarea Uniunii Europene”.

După ce le-a dat studenților examen și au picat, în 3 februarie acesta i-a convocat la facultate. În timpul discuției, s-a discutat despre varianta ca fiecare student să predea un referat care ar fi trebuit să însemne 50% din nota finală. În timpul întâlnirii, din senin, Rudolf le-a spus studenților că nu se compromite pentru „mizilicuri”, „nimicuri”, „nu e găinar” și că dacă face ceva va face la un „nivel ridicat”, „la nivel mare”.

Acesta le-a transmis că  va încerca să găsească o soluție de promovare a examenului, un program de recuperare, dar doar cu aprobarea conducerii U.B.B. din Cluj Napoca, urmând să îi anunțe ulterior.

În 11 februarie, Cristian Rudolf i-a convocat pe doi dintre studenții săi, ambii ofițeri de poliție, într-un bar din Reșița. Profesorul le-a spus că a primit undă verde de la conducerea UBB, a scos o agendă în care era o coală A4 în care erau trecute diverse sume și le-a arătat de la 600 la 1.200 euro, spunându-le că în aceste condiții pot să treacă de noua evaluare.

Pexels OUN3
Elevii care sunt victime ale violenţei domestice se pot transfera de îndată de la o şcoală la alta fără aprobarea inspectoratului şi peste numărul maxim de elevi dintr-o clasă
edumanager.ro

Senatul a adoptat o propunere legislativă de modificare a Legii educaţiei naţionale 1/2011, prin care se stabileşte că elevii care sunt victime ale violenţei domestice se pot transfera de îndată de la o şcoală la alta fără aprobarea inspectoratului şi peste numărul maxim de elevi dintr-o clasă.

„Transferul copiilor şi elevilor victime sau martori ai violenţei domestice de la o unitate de învăţământ preuniversitar la alta este posibilă de îndată, indiferent de limita efectivelor maxime de antepreşcolari, preşcolari sau elevi la grupă sau funcţiune de studiu şi fără aprobarea inspectoratului şcolar”, prevede propunerea legislativă iniţiată de parlamentari de la PNL, USR, PSD şi UDMR.

Potrivit expunerii de motive, pentru că nu există o practică unitară în ceea ce priveşte transferul urgent al copiilor şi elevilor victime sau martori ai violenţei domestice în cazul existenţei unui ordin de protecţie, această categorie vulnerabilă trebuie să beneficieze de intervenţia legislativă a statului pentru a garanta respectarea interesului superior al copilului.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.