EȘTI AICI:
Revista presei – 23 februarie 2022

Revista presei – 23 februarie 2022

Upt 600x400 7
Sistem hibrid la universitățile din Timișoara, în semestrul al doilea. Se așteaptă relaxarea măsurilor
tion.ro

Cele patru mari universități din Timișoara - Universitatea de Medicină și Farmacie, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea Politehnica Timișoara și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului - au optat pentru semestrul al doilea al anului universitar pentru un format hibrid. Măsurile de relaxare pot aduce schimbări în acest sens.

Majoritatea studenților care urmează cursurile universitare la Timișoara vor reveni la facultate pentru a desfășura lucrările practice, de laborator sau practica de specialitate, în funcție de specificul universității. Deciziile au fost luate deja la nivelul fiecărei universități, toate optând pentru un format hibrid majoritar.

Universitatea de Medicină și Farmacie a început deja cursurile, laboratoarele fiind în sistem fizic. Universitatea de Vest din Timișoara a reluat cursurile din această săptămână, pentru semestrul al doilea, iar facultățile cu specific de științe sau educație fizică susțin cursurile față în față. În schimb, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor sau Facultatea de Științe ale Comunicării (din cadrul UVT) sunt în sistem online.

Și la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului s-a luat în vedere acest scenariu. Studenții vor fi față în față doar pentru activități practice, sistem urmat și de Universitatea Politehnica Timișoara. Cele două universități vor relua în curând cursurile pentru al doilea semestru. Cei ce studiază aici urmează să fie anunțați de fiecare facultate privind modul de desfășurare a cursurilor, în funcție de specializarea urmată.

Universitatea.de .vest .uvt 681x511
Conferinţa de etapă în cadrul cooperării transfrontaliere România-Serbia prin proiectul "e-Support services for career and vocational counseling of youth entering to the labor market"
agerpres.ro

Echipa proiectului IPA RORS 406, de cooperare transfrontalieră România-Serbia, vă invită, la conferinţa de presă a proiectului: "e-Support services for career and vocational counseling of youth entering to the labor market", care va avea loc joi, 24.02.2022 de la ora 14.00, în Aula Magna, etajul I, Universitatea de Vest din Timişoara (V. Pârvan nr.4), dar şi în format online (link de conectare Google Meet: meet.google.com/qjj-bery-eem)

Această conferinţă vizează prezentarea activităţilor de implementare ale proiectului, din luna ianuarie, 2022 şi are ca agendă:

1. Prezentarea contextului proiectului;
2. Detalierea activităţilor realizate în parcursul lunii ianuarie, 2022;
3. Anunţarea acţiunilor viitoare.

Vă rugăm să confirmaţi prezenţa prin email către adresa otilia.bersan@e-uvt.ro până în data de 23.02.2022 ora 14.00.

Evenimentul se va desfăşura într-un format hibrid, componenta de desfăşurare fizică având loc într-un spaţiu care va avea o capacitate limitată la 25 de participanţi, cu respectarea regulilor legale de păstrare a distanţării fizice, în acord cu HG 826 / 5 august 2021.

Astfel, publicul va trebui să păstreze o distanţă de minimum un metru între persoane, participarea fiind permisă doar pentru persoanele vaccinate împotriva virusului Sars-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul Sars-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul Sars-CoV-2 nu mai vechi de 24 de ore sau pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul Sars-CoV-2.

Constructiianl
Specialiștii din învățământ și sănătate pot obține locuințe ANL și după 35 de ani. Noile criterii de împărțire, votate în CL
tion.ro

Autoritățile au modificat criteriile de atribuire pentru blocurile ANL, acestea fiind votate în ședința de marți a Consiliului Local Timișoara. Pentru specialiștii din învățământ și sănătate se elimină baremul legat de vârstă.

Consilierii locali au votat marți, 22 februarie, „proiectul de hotărâre privind aprobarea criteriilor pentru stabilirea ordinii de prioritate în soluționarea cererilor și în repartizarea locuințelor construite de către Agenția Națională pentru Locuințe în municipiul Timișoara, destinate închirierii în mod exclusiv specialiștilor din sănătate” și „proiectul de hotărâre privind aprobarea criteriilor pentru stabilirea ordinii de prioritate în soluționarea cererilor de locuință și în repartizarea locuințelor pentru tineri, destinate închirierii, construite de către Agenția Națională pentru Locuințe în municipiul Timișoara”. Noile criterii au fost aprobate, urmând ca locuințele să fie distribuite.

ANL construiește mai multe blocuri pentru locuințe în zona Ion Ionescu de la Brad. Primul, terminat la începutul anului 2021, este destinat închirierii în mod exclusiv specialiștilor din sănătate.

Persoanele care aplică pentru locuințele destinate tinerilor trebuie să fie majore și să nu depășească vârsta de 35 de ani. Pentru specialiștii din învățământ și sănătate se elimină baremul legat de vârstă. Aceștia pot depune cereri și după împlinirea vârstei de 35 de ani. Sunt excluse persoanele care dețin o locuință sau a căror familie deține/a deținut o locuință în Timișoara.

Criteriile cu punctaj ridicat pentru a stabili ordinea pe listă sunt: situația locativă actuală (chiriaș, tolerat în spațiu), suprafața locuibilă deținută, starea civilă, vechimea solicitantului, nivelul de studii, situații locative sau sociale deosebite, venitul mediu.

Criteriile cu punctaj scăzut sunt: numărul de persoane în întreținere și starea de sănătate actuală.

La categoria criterii specifice, se alocă 18 puncte medicilor rezidenți prin concurs și 16 puncte pentru rezidenții confirmați prin ordinul ministrului sănătății. Medicii rezidenți sau specialiștii care activează în domenii deficitare în județul nostru vor beneficia în barem de 20 de puncte. Alți tineri specialiști vor primi 15 puncte. Se aplică aceleași criterii de stabilire a ordinii pe liste, iar punctaj suplimentar se acordă în funcție de nivelul de specializare.

Dezbatereedu
Dezbatere publică, online, pe tema reorganizării serviciilor publice de educație și sănătate
tion.ro

Timișorenii pot participa la dezbaterea publică pe marginea reorganizării structurale a serviciilor publice de educație și sănătate oferite de municipalitate, respectiv pe tema proiectului de hotărâre privind aprobarea organizării și statului de funcții pentru aparatul de specialitate al Primarului Municipiului Timișoara.

Dezbaterea publică va avea loc pe 3 martie, de la ora 17, pe marginea următoarelor proiecte de hotărâre:

  1. Proiect de hotărâre privind înființarea Administrației pentru Educație și Sănătate a municipiului Timișoara prin reorganizarea structurală a serviciilor publice de educație și sănătate oferite de municipalitate;
  2. Proiect de hotărâre privind aprobarea organizării și statului de funcții pentru aparatul de specialitate al Primarului Municipiului Timișoara.

Dezbaterea se va desfășura prin platforma online ZOOM.

Timișorenii care vor să transmită propuneri, sugestii sau opinii referitoare la aceste două proiecte, se pot adresa în scris Direcției Secretariat General – Serviciul Administrație Locală sau pe e-mail, la adresa camelia.crisan@primariatm.ro. O pot face până în 2 martie, la ora 12.

Cei care vor să participe la dezbaterea online, se pot înscrie, cel târziu, tot până în 2 martie, pe adresa de e-mail de mai sus. Ei trebuie să precizeze numele, numărul de telefon, adresa de e-mail pentru transmiterea invitației online în vederea participării la ședința prin intermediul platformei online.

Vă reamintim, la dezbaterea publică organizată de primărie pe tema bugetului local pentru anul 2022, doar trei cetățeni dintre cei înscriși au luat cuvântul, însă nu neapărat pentru a vorbi strict despre buget.

Colaj Cinema Victoria 704x336
Cinema Victoria e gata. Studio si Dacia sunt in lucru, se deschide santierul si la Timis. Vom avea aproape 1600 de locuri pentru spectatori la proiectii de film sau piese de teatru la Timisoara
opiniatimisoarei.ro

Au fost finalizate lucrarile de modernizare la cinematograful Victoria din Piata Balcescu, iar sala va putea in curand sa primeasca spectatori.

Angajatii firmei care au reabilitat fostul cinematograf au lucrat aproape 3 ani pentru a-l aduce la standarde de secol XXI.

Sala are 200 de locuri, un ecran retractabil, montat la sugestia operatorilor culturali locali, sistem de sonorizare pentru filme, concerte sau piese de teatru.

A fost nevoie de o reabilitare completa inainte de introducerea in circuitul socio-cultural. S-au realizat lucrari care au vizat rezistența constructiei, fatadele exterioare, modernizarea instalatiilor, renovari, lucrari la camera de proiectie, lobby, grupurile sanitare, montare placaje, scaune.

Si holul de la intrare a fost refacut complet, iar in viitor in acest spatiu este planuita amplasarea unei cafenele.

Cinema Victoria va fi primul care va reintra in circuitul artistic, vor rula filme, se vor desfasura reprezentatii, piese de teatru, stand up comedy, teatru studentesc, independent ori alte arte ale spectacolului si dans modern.

Dreamstime M 26072326 820x547
Studenții români – pe locul al treilea ca număr, între studenții din Uniunea Europeană care studiază în Marea Britanie, în creștere cu peste 50% în ultimii patru ani
edupedu.ro

În anul universitar 2020/2021 erau înregistrați 12.860 de studenți din România în universitățile din Regatul Unit față de 8.250 în 2016/2017, o creștere cu 55,8%, potrivit datelor publicate de Higher Education Student Statistics, organism public independent, scrie G4Media.ro. Față de anul 2019/2020, numărul lor a crescut cu circa 2.000.

Pe primul loc între studenții din UE s-au situat italienii cu 14.605, urmați de francezi cu 14.090 și de români, care se situează pe locul 2 înaintea francezilor la universitățile din Anglia, unde studiază cei mai mulți studenți din Marea Britanie.

În total în 2020/2021 au fost 152.905 studenți din UE, de trei ori mai puțini decât cei din afara UE, 452.225. Cei mai numeroși studenți au fost cei din China, 143.820, urmați de cei din India, 84.555.

Acum un an, British Council arata că, în anul academic 2019-2020, numărul studenților români din Marea Britanie a crescut cu 9,7%, până la 10.830, total ce plasa România pe locul 5 la nivel UE.

 

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.