EȘTI AICI:
Revista presei – 22 septembrie 2021

Revista presei – 22 septembrie 2021

Studiu Tineri Schimbari Climatice
Studiu: Tinerii români știu puține lucruri despre schimbările climatice
rfi.ro

Tinerii din România au nevoie de cursuri obligatorii de educație despre schimbările climatice. Iată rezultatul unui studiu prezentat marți de fundația Terra Mileniul III, în parteneriat cu Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) și organizația Reper21. Concluziile analizei arată că elevilor de gimnaziu, liceenilor și studenților le lipsesc noțiuni esențiale despre problemele climatice.

Tinerii din România știu puține lucruri despre schimbările climatice. Cei mai mulți dintre ei sunt la curent cu tăierile ilegale de păduri și fenomenele meteo extreme, în schimb nu știu mare lucru despre acidificarea oceanelor sau gazele cu efect de seră.

Nivelul mediu de cunoaștere a demersurilor internaționale de combatere a schimbărilor climatice este destul de redus. Cei mai mulți tineri știu de exemplu despre Acordul climatic de la Paris, nu însă și despre Protocolul de la Kyoto sau mișcarea ”Fridays for Future”, inițiată de adolescenta suedeză Greta Thunberg.

Autorul studiului, Arpad Todor (SNSPA) spune la RFI că rezultatele sondajului sunt descurajante: ”Mă așteptam la un tablou puțin mai optimist, mă așteptam ca tinerii să considere educația pentru schimbări climatice mai importantă și să arate în special studenții un nivel mai ridicat de cunoaștere a problemelor, a actorilor internaționali, o capacitate de ierarhizare. Chiar și faptul că cei care au acceptat să răspundă sunt oameni interesați de tematică ne arată că de fapt cei interesați au o cunoaștere de suprafață, știu despre ce e vorba, dar cum intrăm în probleme concrete, devine o ceață”.

Daniel David DB 6 Scaled
Daniel David, rectorul Universității Babeș Bolyai: "Noi am implementat destul de prost în mediul universitar românesc modelul Bologna"
editiadedimineata.ro

Ce caută românii atunci când merg să studieze la o facultate? Răspunsurile pot varia de la o candidat la candidat, dar duminică, de la 10:30, la emisiunea ”Ediția de dimineață”, de la Digi24, aflăm, de la invitatul lui Lucian Mîndruță, răspunsul din perspectiva renumitei Universătăți Babeș Bolyai (UBB). De la Daniel David, rectorul universității.

Acum câțiva ani declara, tot într-o emisiune la Digi24, că au fost două momente în care a luat în considerare să plece din țară.

„Acum 2-3 ani, eram aproape să plec din țară. M-am enervat, spunând că, dar până la urmă de ce să lăsăm țara altora, numai pentru faptul că sunt acum la putere o perioadă, de ce să îi lăsăm pe ei să greveze țara, de ce să îi lăsăm pe ei să definească profilul României și să nu am și eu o contribuție și altul o contribuție, în linia unei Românii moderne. Primă oară am fost tentat să plec, după aceea am fost mai revoltat si am rămas deocamdată revoltat. Vreau să contribui la redefinirea a ceea ce înseamnă o Românie modernă, patriotism și așa mai departe”, a spus profesor doctor Daniel David. S-a ambiționat să rămână, și iată că a reușit să facă din UBB universitatea numărul unu în România.

Daniel David, rectorul universității, spune că la UBB studenții sunt ajutați să ajungă și un bun specialist, și un bun cetățean. ”Un bun specialist, care vei fi capabil să lucrezi și peste 15-20-30 de ani oriunde în lume, într-o manieră performantă, și un bun cetățean – noi așa îl vedem – protector al democrației”, este oferta universității.

Dar profesorul universitar identifică imediat una dintre problemele cu care se confruntă mediul universitar românesc.

Este drept că noi am implementat destul de prost în mediul universitar modelul Bologna. Acesta venea pe ideea că primii trei ani în studiile universitare – nu vorbesc de zona vocațională, cum ar fi teatrul, filmul – ar trebui să fie anii în care tu să îți faci o idee generală despre ceea ce înseamnă universitate, despre ce ar putea însemna specializarea respectivă, te culturalizezi pur și simplu în domeniul respectiv, iar după aceea vei alege la nivel de masterat să te specializezi într-un domeniu sau altul. Ăsta este și modelul american, dacă te gândești la undergraduate, nici nu se vorbește despre specializări. Tu acolo mergi să te culturalizezi cu un domeniu. Noi însă am implementat prost acest model. Ce am făcut? Am preluat cei trei ani, dar în loc să îi ducem într-o componentă culturală, de familizarizare, într-o componentă intelectuală, mergem cu specializări foarte îngustă. Noi am condensat foștii patru ani de facultate în ăștia trei, uneori chiar foștii cinci. I-am pus în trei, iar masteratul este așa, un moft, de foarte multe ori”, este de părere rectorul UBB.

Dreamstime S 16604126
Școala, dintr-o extremă în alta
dilemaveche.ro

Nu-mi plăcea niciodată ziua în care începea școala. Faptul că luminoasa și tihnita vacanță de vară, cu toate călătoriile și bucuriile ei, rămînea definitiv în urmă, că zilele se micșorau, că iarna și frigul se apropiau și începea stresul drumului zilnic pînă la școală, al temelor, al „ascultării la tablă”, al extemporalelor și al multor responsabilități impuse de alții îmi dădea în fiecare an senzația că parcă intram într-un lung și întunecat tunel. Nu-mi lipseau dorința și curiozitatea de a învăța lucruri noi, ba chiar mi-aduc aminte cît de tare mă pasionau unele probleme de geometrie sau de fizică, cît de mult îmi plăceau lecțiile de geografie sau poveștile din istoria universală. Problema cu școala era însă alta și, cu siguranță, pe atunci nu știam s-o numesc.

Prima din primele zile de școală, cea din clasa întîi, a fost un moment confuz în care n-am înțeles cine și ce vrea de la mine, ce căutam eu acolo între atîția alți copii necunoscuți și derutați la rîndul lor (deși de asta nu-mi dădeam seama) și cît va dura acea nouă și neobișnuită situație în care trebuia să stau în fiecare zi departe de părinți, departe de prietenii de joacă pe care-i știam și să mă obișnuiesc cu o „tovarășă” învățătoare care promitea să ne fie ca o mamă (cum se putea una ca asta?) și cu statul cuminte în bancă. S-au ținut discursuri și în careul din fața școlii, și în sala de clasă pe care o vedeam prima oară. Și astăzi se țin, e poate normal. Dar pe atunci erau cu Partidul, cu minunatele noastre condiții, cu „viitorul luminos” și alte asemenea aiureli care, evident, mi-au sporit buimăceala. Eu aveam nevoi mai simple, să îndrăznesc să-mi suflu nasul în clasă, să descopăr un loc de unde pot să beau apă sau unde să pot să fac pipi. Și simțeam că „tovarășa”, cît o fi fost ea de grozavă, nu avea nici timp și nici dispoziția să se ocupe de grijile mele. De fapt, eram pe cont propriu, colegii nu erau decît niște potențiali concurenți, iar din partea învățătoarei sau, și mai rău, din partea tuturor mutrelor ălora severe care vorbiseră în fața careului nu mă puteam aștepta decît la supraveghere, observații, pedepse și cine știe ce alte lucruri neplăcute. În plus, percepeam că, odată ajuns acolo, în general se aștepta ceva de la mine, mi se cerea ceva. Desigur, să învăț bine, cum ni se spunea tuturor, dar în acel moment nu mi-era prea clar ce însemna asta. Purtam și-o uniformă, la fel ca toți ceilalți, niște pantaloni bleumarin și o cămașă în picățele, pe care nu le simțeam ca fiind ale mele. Erau ca un fel de ținută oficială, pe care alții voiau să o port. Era chiar obligatoriu. Intrasem într-o lume în care nu mai făceam ce voiam eu, ci ce voiau alții. Era ca și cum, la șase ani deja, viața civilă, viața de acasă, se încheiase sau măcar se înjumătățise.

IMG 1313 NGa3 (1)
Legitimație europeană de student, în format digital, integrată într-o nouă aplicație Erasmus+ lansată de Comisia Europeană
edupedu.ro

O nouă aplicație Erasmus+ a fost lansată, marți, de Comisia Europeană. Ea oferă studenților o legitimație europeană de student, în format digital, valabilă în întreaga Uniune Europeană, potrivit unui comunicat de presă care arată că astfel e marcată “o nouă etapă în digitalizarea programului Erasmus+”.

Aplicația, funcțională pe sistemele Android și iOS, permit utilizatorilor:

  • să caute și să selecteze destinația lor dintre partenerii universității;
  • să semneze contractul de studii online;
  • să descopere evenimente și sfaturi utile de la și despre destinația lor și să ia legătura cu alți elevi și
  • să obțină legitimația europeană de student pentru a avea acces la servicii, muzee, activități culturale și oferte speciale în universitatea și țara gazdă.

Potrivit comunicatului, “viitorul este digital, iar această aplicație reînnoită va garanta că studenții vor avea nevoie de mai puține documente pe suport de hârtie.” Este citată Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, potrivit căreia “Această nouă aplicație Erasmus+ va fi un ghișeu unic pentru studenții Erasmus+ mobili. A avea toate informațiile la îndemână înseamnă mai puțin stres, mai puțin timp dedicat cerințelor administrative și mai multă flexibilitate.”

Politehnica
Săptămâna Mondială a Francofoniei Ştiinţifice la Politehnica din București
rfi.ro

Universitatea Politehnica din Bucureşti (UPB) găzduiește, începând de marţi şi până vineri, prima ediţie a Săptămânii Mondiale a Francofoniei Ştiinţifice, care se va derula în format hibrid - eveniment cu prezenţă fizică şi la distanţă, prin videoconferinţă - şi care va reuni peste 900 de reprezentanţi ai universităţilor din 116 state membre ale Agenţiei Universitare a Francofoniei (AUF), transmite Agerpres.

Potrivit unui comunicat de presă al UPB, manifestarea va fi marcată de cea de-a XVIII-a Adunare Generală cvadrienală a Agenţiei Universitare a Francofoniei, ocazie cu care vor fi aniversaţi cei 60 de ani de existenţă a celei mai importante reţele universitare din lume.

"Ne mândrim să spunem că este prima Adunare Generală AUF organizată în România, dar şi primul eveniment de acest fel pe care AUF îl organizează într-o universitate. Alegerea de către AUF de a organiza acest eveniment cu dublă însemnătate în România, la Universitatea Politehnica din Bucureşti, reprezintă o recunoaştere pentru comunitatea noastră academică, dar şi pentru întreg mediul universitar autohton", a declarat Mihnea Costoiu, rectorul UPB, citat în comunicatul de presă.

El a menţionat că UPB este membru cu drepturi depline în cadrul AUF.

"De-a lungul interacţiunii cu această organizaţie extinsă la nivel mondial, comunitatea noastră a reuşit să implementeze proiecte şi iniţiative cu efecte pozitive la nivelul întregii Asociaţii Universitare Francofone. Vorbim aici nu doar despre extinderea colaborării între universităţi din spaţiul internaţional francofon, ci şi despre progresul cercetării ştiinţifice, performanţa academică sau inserţia profesională.

Am lansat iniţiative menite să dezvolte aptitudinile antreprenoriale în rândul studenţilor şi am generat oportunităţi pentru ca universităţile să îşi poată consolida rolul lor de operatori ai dezvoltării economice, sociale, culturale şi intra-culturale", a mai spus rectorul.

Targul Mesterilor Populari 1
Evenimentele culturale ale săptămânii, în organizarea instituțiilor CJ Timiș
renasterea.ro

Muzeul Satului Bănățean Timișoara ne invită în acest sfârșit de săptămână la Târgul meșterilor populari, manifestare ajunsă la a XXI -a ediție. Evenimentul conservă tradițiile meșteșugurilor artistice şi prilejuiește reîntâlnirea cu cei mai reprezentativi meșteri populari din România din diferite zone etnografice ale țării.

De asemenea, Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin”, ne aduce în atenție cea de-a VI-a ediție a Festivalului Internațional de Animație, intitulată anul acesta “Sub masca lui Merlin”, cu 15 trupe de teatru, 18 spectacole, reprezentanți din patru țări participante, un concert și o expoziție la sediul teatrului cu lucrări de artă purtând semnătura artistului plastic Bajko Attila, și titlul „Povești înrămate”.

Descoperiți mai jos lista activităților culturale din perioada 21 – 26 septembrie. Toate expozițiile și acțiunile sunt organizate cu respectarea măsurilor în vigoare privind limitarea răspândirii noului coronavirus.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.