Departamentul de Relații Internaționale
Adresă: Universitatea de Vest din Timișoara, bd. Vasile Pârvan nr. 4, etajul 1, camera 155B, Timișoara, cod poștal 300223, județul Timiș, România
Adresă de e-mail: international@e-uvt.ro
Andrei Pleșu va vorbi timișorenilor, la Universitatea de Vest din Timișoara, în cadrul seriei de conferințe „La UVT, Cultura este Capitală!”. Tema de discuție propusă scriitorul, filosoful și criticul de artă pentru evenimentul care va avea loc marți, 22 noiembrie, de la ora 18, în Aula Magna, este „Abisuri tematice. Ce întrebări își mai pun astăzi cercetătorii umaniști?”.
Conferința va aborda într-un mod captivant particularitățile naturii umane și va naște precis multe întrebări și subiecte pentru conversații viitoare. Moderatorul evenimentului va fi scriitorul și criticul literar Mircea Mihăieș.
Andrei Gabriel Pleșu este un scriitor și eseist român, estetician și istoric al artei, stilist al limbii române. A fost ministrul Culturii (28 decembrie 1989 – 16 octombrie 1991) în Guvernul Petre Roman și ministrul Afacerilor Externe în Guvernul Radu Vasile (29 decembrie 1997-22 decembrie 1999).
”E de fiecare dată o mare bucurie când Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara devine gazda unor personalități remarcabile precum domnul Andrei Pleșu. Subiectul ales este unul savuros, ce ne va stârni pofta de cunoaștere și ne va invita la reflecție. Sperăm ca publicul timișorean să dea în număr cât mai mare curs invitației noastre la o conferință ce va fi, cu siguranță, memorabilă”, spune rectorul Universității de Vest Timișoara, Marilen Pirtea.
Evenimentul face parte din programul cultural „La UVT, Cultura este Capitală”, inclus în Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, teritoriul Oameni, stația Reflecții, finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, cofinanțat de Consiliul Județean Timiș.
inistrul cercetării, inovării şi digitalizării, Sebastian Burduja s-a aflat într-o vizită oficială în San Francisco, Silicon Valley şi Washington, săptămâna trecută. Conectarea cu diaspora din cercetare şi tehnologie, înfiinţarea unui Birou de cooperare pentru inovare în SUA, strategia şi hub-ul naţional de inteligenţă artificială şi concretizarea unor parteneriate pentru marile proiecte de transformare digitală şi cercetare au fost cele mai importante obiective atinse în cadrul vizitei conform News.ro.
Potrivit unui comunicat al ministerului, la programul oficial au luat parte şi deputatul PNL Marilen Gabriel Pirtea, rector al Universităţii de Vest din Timişoara şi principal organizator al viitoarei conferinţe Smart - Diaspora, Timişoara 2023, ES Dan-Andrei Muraru, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Statele Unite ale Americii, dar şi reprezentanţi ai Ambasadei României la Washington, ai consulatului României în Los Angeles şi ai Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării".
Ca absolvent al universităţilor Harvard şi Sanford, Sebastian Burduja a captat atenţia interlocutorilor americani, regăsindu-se printre aceştia şi membri ai comunităţilor de absolvenţi din cele două prestigioase universităţi americane, precizează instituţia.
"Vizita pe care am desfăşurat-o în SUA a venit ca urmare a unui opţiuni strategice adoptate de Guvernul României prin memorandum, cu privire la înfiinţarea oficiului român de ştiinţă şi tehnologie în Silicon Valley. Obiectivul acestui demers în punctul zero al inovaţiei globale este atragerea de investiţii inteligente pentru România şi conectarea cu o comunitate de români străluciţi şi dornici să dea ceva înapoi ţării. Printre antreprenorii din zonă se numără şi români de succes, fondatori de unicorni, cercetători de talie mondială, români alături de care vom construi acest birou şi multe alte punţi de conectare. O altă temă majoră, prezentă în majoritatea discuţiilor, a fost legată de strategia României pentru inteligenţă artificială, hub-ul de IA şi toţi paşii pe care trebuie să îi facem pentru a recupera decalajele rapid. Am schimbat idei excelente cu interlocutorii din SUA şi am stabilit parteneriate care ne vor pune pe harta globală în domeniu. Un alt obiectiv major al vizitei a fost promovarea marilor proiecte de cercetare ale României, cel mai bun exemplu fiind ELI-NP, laserul de mare putere de pe platforma de la Măgurele. Am avut discuţii cu oficiali de top din guvernul american şi am vizitat câteva organizaţii de cercetare de la care avem foarte multe de învăţat. Am detaliat fiecare vizită în postări zilnice pe social media, ca semn de respect pentru români. Îi mulţumesc încă o dată domnului Andrei Muraru, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Statele Unite ale Americii, pentru organizarea impecabilă a acestor de zile, colegilor de la ambasadă, consulat şi domnului Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara", a declarat ministrul Sebastian Burduja.
"Interlocutorii pe care am avut bucuria să îi întâlnesc în SUA au fost încântaţi de ideea participării la proiectul Smart - Diaspora, Timişoara 2023, iniţiat de Universitatea de Vest din Timişoara şi Alianţa Timişoara Universitară, cu sprijinul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării. Scopul întâlnirii de la Timişoara, din luna aprilie a anului viitor, la care vor participa peste o mie de reprezentanţi ai românilor din diaspora, este de a genera idei de inovare pe toate domeniile, în cadrul dezbaterilor Conferinţei, dar şi să să reuşim profilarea strategiei "Reborn România" - a completat şi rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, Marilen Gabriel Pirtea, aflat în delegaţia din SUA.
La UVT, Cultura este capitală şi în această săptămână! Vă invităm la o serie de evenimente memorabile, cu teme şi personalităţi deosebite.
Marţi, 22 noiembrie, de la ora 10:00, Facultatea de Arte si Design - UVT ne invită să explorăm mintea artistului prin conferinţa Neuroscience & Art.
Tot marţi, începând cu ora 18:00, Andrei Pleşu, unul dintre cei mai importanţi intelectuali români, va conferenţia în Aula Magna pe tema: "Abisuri tematice. Ce întrebări îşi mai pun astăzi cercetătorii umanişti?"
Miercuri, liceenii sunt invitaţi să se reprezinte şi să ia parte la o dezbatere cu şi despre ei în cadrul proiectului Break The Wall. Dezbateri cu liceeni, la Cinema Victoria.
Săptămâna continuă cu Timişoara. Harta secretă: oameni şi locuri, un proiect despre istorii uitate, neştiute, dar spectaculoase, oameni speciali, cu poveşti aparte.
Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, Marilen Gabriel Pirtea, a declarat: La Universitatea de Vest din Timişoara dorim să oferim cât mai multe activităţi culturale pentru toate gusturile şi interesele. Aşadar, zilele următoare, oamenii cu spirit artistic se pot delecta cu o conferinţă despre neuroştiinţă şi artă, pasionaţii de literatură pot savura o întâlnire cu ilustrul Andrei Pleşu; iar cei care doresc să descopere misterele şi frumuseţea ascunsă a oraşului nostru pot urmări proiecţiile din cadrul Timişoara. Harta secretă: oameni şi locuri, alături de scriitoarea Adriana Babeţi. Vă aşteptăm!
"Timişoara. Harta secretă: oameni şi locuri" este un proiect comun al Casei de Cultură a Municipiului Timişoara şi al Universităţii de Vest din Timişoara.
Proiectul face parte din Programul Cultural "Timişoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii", este finanţat de Primăria Municipiul Timişoara prin Casa de Cultură a Municipiului Timişoara şi Centrul de Proiecte.
Evenimentele săptămânii fac parte din programul cultural "La UVT, Cultura este Capitală", inclus în Programul Cultural "Timişoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii", teritoriul Oameni, staţia Reflecţii, finanţat de Municipiul Timişoara prin Centrul de Proiecte, cofinanţat de Consiliul Judeţean Timiş. Aceste evenimente sunt organizate cu sprijinul partenerului #CTP România.
Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara și Federația Africană de Judo au încheiat un protocol de colaborare prin care studenții din Africa vor putea beneficia de burse de studii la cele șase facultăți din cadrul universității.
Memorandumul între cele două instituții a fost semnat la Timișoara de către rectorul universității, prof. univ. dr. Cosmin Alin Popescu, și președintele Federației Africane de Judo, Thierry Siteny Randrianasoloniaiko, în prezența consultantului politic Anton Pisaroglu.
Organizată de Universitatea Politehnica Timișoara, prin Centrul Multimedia și Centrul de eLearning, cea de-a VIII-a ediție a competiției Interactive Digital Media Student Contest 2022 a reunit, atât online, cât și fizic, elevi din liceele din România, studenți la licență, master sau doctorat din cadrul universităților timișorene, al altor universități din România, dar și din Italia și Danemarca.
Concursul, organizat anual din anul 2014 de către Centrul Multimedia al UPT este destinat tinerilor elevi de liceu și studenți, care participă individual sau în echipe la runde eliminatorii de prezentări ale unor proiecte dezvoltate pe următoarele teme (cele pentru anul 2022 fiind disponibile pe pagina web a concursului IDMSC ):
International Spotlight Heritage Student Contest (eXtended Reality);
Dezvoltare Web / Web Development;
Dezvoltare pentru dispozitive mobile / Mobile development;
Producție Audio-Video / Audio-Video production;
Design grafic și Producție Audio-Video / Graphic Design & Audio-Video production;
Internetul Obiectelor / Internet of Things.
La ediția din acest an au participat atât studenți individuali, cât și studenți organizați în echipe. Concurenții au susținut proiectele realizate pentru concurs, împărtășind pasiunea lor pentru design grafic, dispozitive IoT sau aplicații web, mobile și de tipul AR/VR/XR, prin numeroase concepte creative și dinamice, interacționând totodată direct cu reprezentanți ai mediului economic care au format juriul concursului. Evenimentul a avut loc în format hibrid, fizic în Sala Polivalentă a Universității Politehnica Timișoara și simultan online.
Creșterea continuă a deficitului bugetar, a deficitului de cont curent și a inflației sunt cele trei mari pericole care amenință stabilitatea macroeconomică a României. „Adevărul“ a discutat cu economistul clujean Flavius Rovinaru despre provocările anului 2023.
Inflația uriașă macină tot mai mult nivelul de trai al populației, iar economia României dă semne de oboseală, într-un context internațional extrem de complicat. Profesorul Flavius Rovinaru, de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor de la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, a analizat pentru „Adevărul” situația macroeconomică a României și a vorbit despre riscurile și provocările din 2023, dar și despre atuurile economiei naționale.
„La momentul actual cred că pericolul cel mai mare provine din creșterea deficitului bugetar, a deficitului de cont curent și a inflației, fiind pusă în pericol stabilitatea macroeconomică a țării. În ceea ce privește inflația, cred că rolul BNR o să fie determinant în următorul interval de timp și am convingerea că prin măsurile de politică monetară adoptate situația o să se stabilizeze“, consideră profesorul clujean.
Raportat la statisticile BNR, estimarea de scădere a ratei inflației pare să fie posibilă începând cu prima parte a lui 2023. „În privința deficitului bugetar și al celui de cont curent din păcate nu pot să fiu foarte optimist, deoarece la nivelul deciziei guvernamentale nu se întrevăd măsuri de rigoare necesare acestei perioade”, atenționează Rovinaru.
UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.
Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.
Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.
Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.