EȘTI AICI:
Revista presei – 22 iunie 2022

Revista presei – 22 iunie 2022

Vierushow22iunie22
ASTĂZI, LA UVT - Concert de excepție, la UVT, cu Andrei Vieru

Unul dintre cei mai importanți pianiști ai României, Andrei Vieru, va susține miercuri, în 22 iunie, de la ora 18.30, un concert aparte de pian în Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara. În 23 iunie, de la ora 18, Sergiu Klainerman, un matematician de elită, va dialoga cu muzicianul Andrei Vieru în jurul unei teme cu totul aparte: „Tentațiile totalitare ale lumii în care trăim”. Discuția va fi moderată de profesorul și criticul literar Mircea Mihăieș și va avea loc în amfiteatrul A01 al Universității de Vest din Timișoara.

Andrei Vieru s-a născut într-o familie de muzicieni: tatăl lui a fost compozitorul Anatol Vieru, iar mama lui este muzicolog. După terminarea Conservatorului din București, a urmat cursuri cu Carlo Zecchi la Salzburg și Lev Naoumov la Moscova. Este de asemenea unul dintre elevii străluciți ai pianistului Dan Grigore. Este prezent pe numeroase scene internaționale, în Belgia, Marea Britanie, Germania, Italia și Canada. La Timișoara va interpreta: J.S. Bach Partita n° 6 în mi minor BWV 830, J.S. Bach Fantezia cromatică și fuga BWV 903, Franz Schubert 6 momente muzicale.

 

Ecis22cover
Universitatea de Vest din Timişoara organizează cea de-a treizecea ediţie a "European Conference on Information Systems" (ECIS), cu tema "Noi orizonturi în societăţile unite digital"
agerpres.ro

În această săptămână, la Universitatea de Vest din Timişoara se desfăşoară "European Conference on Information Systems" ECIS 2022, care va reuni 370 de cercetători din domeniul sistemelor informaţionale din ţările Europei şi nu numai, fie ei profesori cu reputaţie sau tineri studenţi doctoranzi.

Această reputată conferinţă, desfăşurată sub egida Association for Information Systems (AIS), aflată la a 30-a ediţie, este doar a doua oară organizată în Europa de Est, după cea organizată la Gdańsk, în 2002, în Polonia.

Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc miercuri, 22 iunie 2022, începând de la ora 9, la Universitatea de Vest din Timişoara. Conducerea acestei prestigioase conferinţe este asigurată de: Roman Beck (IT University din Copenhaga), Dana Petcu, decan FMI (Universitatea de Vest din Timi;oara) şi Marin Fotache (Universitatea "Al. I. Cuza" Iaşi). Printre personalităţile ştiinţifice şi publice care au confirmat prezenţa la evenimentul de deschidere ECIS 2022 se numără Sabine Matook (Universitatea din Queensland), Nancy Pouloudi (University of Economics and Business Atena), Wynne Chin (Universitatea din Houston), iar din partea echipei de conducere a UVT va participa Cosmin Enache, prorector responsabil cu strategia financiară şi de digitalizare.

Tematica conferinţei fiind una complexă, programul se derulează pe parcursul a cinci zile, între 20 şi 25 iunie 2022, în formatul specific conferinţelor de acest calibru, patronate de către AIS: workshop-uri premergătoare, 25 secţiuni tematice derulate în paralel, paneluri şi alte întâlniri specifice. De menţionat si organizarea prealabilă, în perioada 18-21 iunie, a unei secţiuni speciale dedicată tinerilor doctoranzi (Doctoral Consortium), amplasată în cadrul minunat al Banatului montan, la Sasca Montană.

Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea: "Timişoara este oraşul premierelor, ceea ce îl face şi mai interesant pentru premiera organizării prestigioasei ECIS în România. Organizând acest prestigios eveniment, Universitatea de Vest din Timişoara oferă un cadru pentru întâlnirea cercetătorilor din domeniul sistemelor informaţionale din ţările Europei, precum şi din întreaga lume, într-o experienţă unică şi memorabilă."

Weperformcovereditia2022
Universitatea de Vest Timișoara oferă noi evenimente în cadrul seriei ,,La UVT, Cultura este Capitală!”
debanat.ro

Fundația Universitatea de Vest din Timișoara, în parteneriat cu Facultatea de Muzică și Teatru din cadrul UVT, organizează o serie de șapte evenimente în cadrul proiectului ,,La UVT, Cultura este Capitală!”, cu titlul ,,WePerform – Seri de muzică și teatru”, ediția a II-a. Proiectul face parte din Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, teritoriul Oameni, stația Reflecții și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

 

În cea de-a doua săptămână de evenimente din cadrul proiectului „WePerform – Seri de muzică și teatru”, UVT invită publicul astăzi, 21 iunie 2022, la un recital de pian și flaut, intitulat ,,FIREWORKS”, care se va desfășura în Piața Libertății, de la ora 20.
Din repertoriul pianistic vor fi prezentate lucrări de referință din creația compozitorilor N. Kapustin, F. Chopin, W. A. Mozart, L. van Beethoven și alții. În cea de-a doua parte a recitalului, ansamblul „Flautissimo”, creat la inițiativa profesorului și solistului Matei Ioachimescu, format din 6 tineri români, propune un eveniment cultural unic în România care promovează muzica cultă contemporană, într-o formulă instrumentală inedită: un ansamblu de flaute, care cuprinde toată familia de flaute moderne, de la flautul bas la piculină. Programul pe care această mini-orchestră îl va prezenta publicului este conceput sub semnul virtuozității, de la muzica clasică la acordurile muzicii de film.

În data de 22 iunie, de la ora 20, UVT invită timișorenii la o reinterpretare a istoriei musicalului, în cadrul unui eveniment eclectic și atipic, ce combină duetele, terțele și ariile, cu o ofertă coregrafică în care baletul intră în dialog cu dansul contemporan. Reprezentația acestora realizează o trecere organică și efervescentă printr-o serie de momente cheie din istoria musicalului precum: „The Sound of Music”, „The spoon full of sugar”, Fantoma de la Operă, „I Feel Pretty – West Side Story”, Cocoșatul de la Notre Dames, ș.a.

Evenimentul se va desfășura pe o scenă clasică, cu grafică specifică, amplasată în Piața Libertății.

Săptămâna aceasta seria de evenimente se încheiem vineri, 24 iunie, de la ora 20:00, în Parcul Dacia, cu un spectacol intitulat „Comedia actorilor”, un teatru de improvizație realizat de către studenții din anul I – licență. Această reprezentație, ce stă sub semnul inspirației de moment, reprezintă modul în care tinerii actori interacționează cu publicul în scene de pantomimă, cu muzică și dans. Dincolo de actul artistic, piesa este văzută ca un pretext pentru deschiderea unui dialog despre importanța râsului în sănătatea societății, între studenții actori și studenți de la filosofie și psihologie. Dialogul precedă reprezentația actorilor și are ca punct de plecare cartea „Teoria râsului”, scrisă de Henri Bergson și va avea o serie de întrebări reper: Ce ne face să râdem? Este râsul un mijloc de interacțiune între oameni care nu se cunosc? Despre ce se poate râde? Se poate râde în vremuri triste? Coordonator: Costa Tovarnisky și Mirela Puia.

Supereroi Homepage E1655825423512
Campanie inedită de prezentare a specializărilor pentru studenți, la admiterea la facultate la Universitatea din București, cu cinci supereroi care au diverse puteri, desenați de studenți de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică
edupedu.ro

Campanie inedită a Universității din București, în deschiderea sezonului de admitere la facultate, master și doctorat 2022. Universitatea a creat o grilă cu cinci supereroi, fiecare pentru un domeniu principal de specializări, fiecare având puteri și putând să și le dezvolte. Este o noutate în peisajul academic actual. „Eu cred foarte mult în generația actuală și cea viitoare. Cred că acești tineri sunt cei care vor schimba lumea pentru că au calități echivalente cu atributele unor Supereroi. De aici s-a născut și ideea aceasta, a Supereroilor UNIBUC”, a declarat rectorul Marian Preda, potrivit comunicatului de lansare a campaniei.

“Ceea ce facem noi în Universitate, prin activitatea de educare, de cercetare sau de implicare civică a tinerilor, este să potențăm aceste puteri ale lor și să le transformăm în superputeri prin cunoaștere și inovare, prin dorința continuă de a ști, de a fi de partea adevărului științific și de acționa potrivit acestuia. Îi așteptăm pe toți acești Supereroi la Universitatea din București pentru a le dezvolta puterea de a face o lume mai bună”, a afirmat rectorul Universității din București.

Universitatea din București are în componență 19 facultăți, 97 de programe de licență, 215 programe de masterat, 9 programe de masterat didactic, 21 de școli doctorale pe domenii specifice și o școală pentru studii doctorale interdisciplinare, peste 50 de centre și 9 stațiuni de cercetare.

Campania vine și pe fondul scăderii de la an la an a numărului de potențiali studenți. Potrivit Ministrului Educației anul acesta sunt cei mai puțini candidați înscriși la Bacalaureat din istoria postdecembristă a României.

Supereroul „luptă pentru o societate incluzivă și dreaptă, sau că găsește soluții la cele mai complicate probleme de sănătate, fie că descoperă noi tehnologii pentru o viață mai ușoară și mai atentă cu mediul, sau că sprijină armonia socială globală prin cunoașterea limbilor și a culturilor lumii, este cel care folosește forța cunoașterii, a adevărului și a binelui”, potrivit comunicatului instituției.

278577459 7640296212679673 3672433254690103377 N 620x400
Fii student al Universității Politehnica Timișoara, la distanță! Admitere ID/IFR 2022
expressdebanat.ro

Fii student al Universității Politehnica Timișoara oricând, de oriunde și în ritmul tău! În 1 Iulie dăm startul pentru concursul de ADMITERE ID/IFR 2022 – online. Optează pentru înscrierea online, sau din 4 Iulie la universitate și din 6 Iulie în centrele zonale dedicate admiterii!

Accesul la cursuri, note, teme și informații administrative este permanent prin platforma Campus Virtual UPT. Activitățile de laborator, seminar și examenele au loc doar sâmbăta și duminica. Cursurile și cadrele didactice, competențele, titlul și profesia sunt aceleași cu studiile la forma de învățământ cu frecvență.  Echipa de Suport dedicată ID/IFR îți stă la dispoziție, atât în perioada de admitere, cât și pe parcursul anilor de studiu! 

 Te-ai gândit să termini o facultate, însă crezi că timpul nu îți permite? Acum poți deveni student la Universitatea Politehnica Timișoara, indiferent de localitatea sau țara de rezidență, numărul orelor lucrate pe săptămână sau responsabilitățile de zi cu zi.

Universitatea Politehnica Timișoara, prin Centrul ID/IFR și e-Learning (CeL) organizează și desfășoară, în perioada următoare, admiterea online și fizic pentru programele de studiu în regim de învățământ la distanță și învățământ cu frecvență redusă.

https://elearning.upt.ro/admitere/  

Nivel Preturi Medie Europeana
ECONOMIE - Prețurile românești în context european
curasdeguvernare.ro

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de la nivel european, reiese din calculele Eurostat.

Datele defalcate pe tipuri de bunuri și servicii arată că în cazul anumitor categorii, prețurile din România sunt mai aproape de media europeană, în vreme ce în cazul altora sunt foarte departe de aceasta.

În cazul alimentelor, prețurile din România sunt la 69% din media europeană.
Cei doi ani de pandemie au contribuit semnificativ la tendința de creștere a prețurilor alimentelor, care se conturase deja. Acestea au înregistrat în ultimii doi ani un avans de trei puncte procentuale față de media europeană.

Și prețurile produselor alcoolice și de tutun au consemnat un avans de peste patru puncte procentuale, la 79,1% din media europeană în 2021, reiese din datele Eurostat.

Prețurile la îmbrăcăminte și încălțăminte au fost de 84% din media europeană, nivel similar celui de dinainte de pandemie. Ultimii doi ani nu par a fi adus modificări semnificative față de media UE în privința prețurilor la mobilă.

Important: Indicii calculați de Eurostat oferă o comparație a nivelurilor prețurilor țărilor în raport cu media europeană și sunt calculați folosind paritățile puterii de cumpărare.

 

646x404 (58)
Profesorii ar putea fi atenționați prin SMS, atunci când nu-și declară veniturile din meditații
euronews.ro

Profesorii ar putea fi atenționați prin SMS, atunci când nu-și declară veniturile din meditații, a spus la Euronews președintele ANAF, Lucian Heiuș. Potrivit acestuia, demersul s-ar putea concretiza de anul viitor. Șeful ANAF spune că în vizor sunt și vloggerii și creatorii de conținut care ar putea fi notificați de instituție pentru a-și plăti dările către stat.

Lucian Heiuș și-a exprimat dorința ca din 2023 ANAF să aibă un sistem performant prin care să trimită un SMS către profesorii care oferă meditații, pentru a le atrage atenția că nu este legal și că reprezintă o infracțiune, dacă primesc bani de la părinții copiilor și nu plătesc impozit pe ei.

„Vă dau un exemplu de reclamație: <<am dat milioane la profesor și copilul meu a picat bacul>>. Se supără părintele, sună la Telverde al ANAF și reclamă. Când ai primit o asemenea reclamație, ești obligat să te duci să verifici”, a transmis președintele ANAF.

„Sunt multe persoane care obțin venituri din acest gen de activități, care sunt mai noi. Mulți dintre ei sunt foarte tineri, poate nu au înțeles că trebuie declarate veniturile. Vreau ca anul viitor, la foarte multe categorii de contribuabili de acest gen, ANAF să le trimită informări în scris, să le spunem ce trebuie să facă. Eu cred foarte mult și în educarea contribuabilului”, a mai spus Lucian Heiuș.

„Îmi este greu să vă spun. Eu cât am condus finanțele din vestul țării nu am avut asemenea situații. Când cineva îți face o sesizare, el are o nemulțumire: a dat prea mulți bani, nu a cântat bine cântărețul”.

47564659 303
DW Global Media Forum - jurnalism în timp de criză
dw.com

Creatori de media din toată lumea participă la Bonn la Global Media Forum, eveniment organizat de DW. Ei intră într-un laborator al viitorului în presă pe timp de criză, război, catastrofe.

Crizele, chiar şi cele globale, nu mai sunt o excepţie. Au devenit normalitate. Schimbările climatice, dispariţia unor specii de animale şi plante, sporirea inegalităţilor, pandemia, războiul nu au loc doar consecutiv. Uneori ele coincid, se intensifică reciproc, devin un mediu ameninţător. Este şi cazul atacului Rusiei asupra Ucrainei, care nu a provocat doar moartea directă a victimelor războiului, ci atrage foamete, afectează economia mondială şi influenţează migraţia. În centrul acestor crize se află jurnaliştii. Ca reporteri sau comentatori şi deseori ca ţinte ale atacurilor.

"Într-o mare măsură, atacurile ruseşti afectează şi ediţia din acest an a Global Media Forum", menţionează directorul general al Deutsche Welle, Peter Limbourg, înainte de debutul conferinţei media, care se va desfăşura între 21 şi 22 iunie. "Situaţia se reflectă şi în selecţia temelor conferinţei, ca şi în nominalizarea celor care vor primi premiile pentru libertatea de exprimare, Freedom of Speech Awards, doi jurnalişti ucraineni care au contribuit în mod special la prezentarea îngrozitoarei realităţi publicului larg".

Evgheni Maloletka și Mstislav Chernov au documentat, uneori cu mari riscuri, ocuparea şi distrugerea oraşului port Mariupol. Înmânarea premiilor Freedom of Speech acordate de DW celor doi fotojurnalişti, spre finalul primei zile a conferinţei, reprezintă unul din punctele culminante ale Forumului Media.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.