English EN Română RO
English EN Română RO
EȘTI AICI:
Revista presei – 22 iunie 2021

Revista presei – 22 iunie 2021

Revista presei – 22 iunie 2021
Dilema veche, la Timișoara! Care sunt valorile civice și morale ale UE? Răspunsul miercuri la UVT
ziuadevest.ro

„La UVT, Cultura este Capitală!”. Conferințele Dilema veche ajung la Universitatea de Vest Timișoara. Miercuri 23 iunie, de la ora 18.00, în Aula Magna a UVT încep Conferințele Dilema veche 2021. Tema programului susținut de cei opt conferențiari, universitari, scriitori, artiști, sociologi, diplomați etc. este Părinți și copii. Vârste, mode, generații.

Primul eveniment al programului de trei zile va fi susținut de fostul ministru al educației, Daniel Funeriu. Într-un dialog cu redactorul șef al revistei Dilema veche, Sever Voinescu, Daniel Funeriu va încerca, în tripla sa calitate de părinte (responsabil pentru educația propriilor copii), el însuși fiu al unui intelectual și fost ministru al educației (responsabil pentru educația copiilor României), să răspundă unor întrebări precum: Care sunt valorile civice și morale care structurează civilizația Uniunii Europene și în ce măsură sînt ele de găsit în tranziția generațională din România de azi? Din ce este constituită cultura generală, adică nucleul cunoștințelor și atitudinilor care trebuie transmise de la generația părinților de azi la generația copiilor de azi?

În aceeași seară de miercuri, de la ora 19.30, tot în Aula Magna, Călin Dan, directorul Muzeului Național de Artă Contemporană, păstrând tema generală a Conferinţelor, va vorbi despre Dispariția bătrâneții în secolul 21. Astfel, pornind de la ideea unor potențiale similitudini între descompunerea valorilor republicane în Roma antică și transformările democrațiilor euro-atlantice în secolul 21, Călin Dan va extinde speculațiile sale despre actualitatea terapeutică a antichității mediteraneene la felul cum se construiesc în urma dispariției Războiului rece 1.0 relația dintre generații și raportarea la moarte.

Conferințele și dialogurile vor avea loc în Aula Magna a UVT.

Accesul publicului este gratuit și se face pe bază de rezervare online, completând un formular pus la dispoziție de organizatori: Conferințele Dilema Veche (google.com). Toate evenimentele vor fi transmise live pe canalele de youtube și paginile de facebook ale organizatorilor și partenerilor.

Revista presei – 22 iunie 2021
UMFT i-a premiat pe studenții și pe medicii care au fost implicați în lupta cu COVID19
ziuadevest.ro

Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș Timișoara a organizat, vineri 18 iunie, de la ora 18.00, Festivitatea de premiere a studenților voluntari care au luptat pentru limitarea efectelor infecției cu SARS-COV2.

Evenimentul s-a adresat tuturor studenților implicați în campaniile de voluntariat împotriva SARS-CoV-2 care au participat la fluxul organizat în spitale, campanii de vaccinare, maraton de vaccinare.

De asemenea, au fost premiați și reprezentanții instituțiilor sanitare implicate în activitățile de limitare a consecințelor infectării cu virusul SARS COV2.

Regina Maria împreună cu Universitatea de Medicină și Farmacie “Victor Babeș” Timișoara a acordat 2 premii speciale: un premiu de excelență pentru activitatea științifică și un premiu special pentru activitatea de voluntariat.La finalul evenimentului va avea loc un concert EVERGREEN.

”M-am simțit onorat să fiu alături de acești tineri minunați, energici și responsabili.După cum i-am cunoscut, viitorul arată bine. Totodată, a fost apreciat efortul colegilor care activează în laboratoarele de testare PCR, fară de care nu am fi putut să avem în Timiș cea mai bună rată de testare din România.Plus o mențiune specială managerilor de spitale implicați direct în lupta cu acest virus perfid.Și să nu uităm!”, a fost mesajul lui Flavius Cioca, directorul DSP Timiș.

”Felicitări! dragi studenti voluntari, Felicitari, dragi colegi – cadre medicale și manageri. Felicitari, autorităților locale implicate! Multumim Universității de Medicină și Farmacie din Timișoara pentru susținere și apreciere”, este mesajul dr. Stela Iurciuc, managerul Spitalului CFR Timișoara.

Revista presei – 22 iunie 2021
Clase HoReCa sau cu profil turistic în Timiș, pentru atragerea elevilor în învățământul dual
tion.ro

Mai mulți reprezentanți ai sectorului HoReCa și turismului județean, alături de reprezentanți ai unităților școlare din Timiș, au semnat o declarație comună pentru a atrage cât mai mulți elevi în învățământul dual. Se vrea înființarea claselor HoReCa, școli de vară, o campanie de evidențiere a avantajelor școlii duale și o aplicație pentru ca elevii, personalul și experții din aceste domenii să fie în legătură.

Declarația comună semnată de reprezentanții unităților de învățământ din Timiș și de cei ai industriei ospitalității și turismului prevede organizarea unei campanii pentru evidențierea avantajelor învățământului dual, organizarea unor cursuri sau școli de vară pentru elevi, cu participarea unor specialiști din domeniu și sprijinirea înființării claselor cu profil turistic sau HoReCa în localități precum Făget, Sânnicolau Mare, Recaș și Buziaș.

Inițiatorii declarației comune vor să realizeze și o aplicație cu o bază de date cu toți elevii, practicanții, absolvenții, agenții economici și tutorii de practică interesați. Cei înscriși vor putea colabora la evenimente și vor comunica rapid. Semnatarii declarației vor să înființeze și un campus pentru educația duală.

Toate aceste acțiuni se fac în contextul TM2023 și pentru a ajuta relansarea sectorului HoReCa și turismul după pandemie.

„Cu toții am concluzionat că este nevoie de o colaborare strânsă, de o formă organizată în care să acționăm și să implementăm, în special ținând cont de programul Capitală Europeană a Culturii și de nevoia acută de personal pregătit în domeniul HoReCa. Ne dorim să conturăm echipe de lucru, care să genereze acțiuni imediate și care să producă rezultate până în 2023”, a declarat Alexandru Proteasa, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș.

Semnatarii declarației sunt:

  • Alexandru Proteasa, vicepreședinte Consiliul Județean Timiș
  • Delioara Barbu, director Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Timiș
  • Marin Popescu, inspector școlar general la Inspectoratul Școlar Județean Timiș
  • Petru Ștefea – Universitatea de Vest din Timișoara
  • Larisa Ivașcu – Universitatea Politehnica Timișoara
  • Ioan Brad – Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timișoara
  • Corina Macri – Asociația patronală HORETIM
  • Călin Ile – Federația Industriei Hoteliere din România
  • Florina Spălățelu – Colegiul Economic „Francesco Severio Nitti”
  • Ramona Carmen Românescu – Liceul Tehnologic al Industriei Alimentare Timișoara
  • Adina Mioc – Colegiul Tehnic „Emanuil Ungureanu”
  • Nicoleta Herișeanu – Colegiul Tehnic „Henri Coandă”

 

Revista presei – 22 iunie 2021
Daniel Dines, fondatorul UiPath, va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca
dcnews.ro

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va conferi titlul de Doctor Honoris Causa (DHC) domnului Daniel Dines, unul dintre fondatorii UiPath, o companie globală de software care se ocupă de automatizarea robotică a proceselor/robotizarea proceselor automate (robotic process automatization/RPA).

UiPath a devenit în anul 2020 un decacorn, termen utilizat în business pentru a se referi mai ales la companii private de tip start-up care ajung să valoreze într-un timp relativ scurt peste 10 miliarde de dolari; folosit în asociere cu unicorn (companie evaluată la cel puţin 1 miliard USD) şi hectocorn (companie evaluată la cel puţin 100 miliarde USD), termenul arată raritatea unor astfel de reuşite în businessul inovativ.

Propunerea venită din partea Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării (zona ştiinţelor administrative fiind interesată de automatizarea proceselor administrative) şi din partea Facultăţii de Matematică şi Informatică (zona informatică fiind capabilă să ofere expertiză pentru automatizarea robotică a proceselor administrative, existând deja colaborări cu UiPath) a fost acceptată şi validată de Consiliul de Administraţie al UBB şi aprobată apoi de Senatul UBB.

"Prin această distincţie vrem să facem două lucruri: (1) să recunoaştem merite deosebite şi (2) să dăm un semnal despre ce înseamnă astăzi o universitate modernă. Mai precis spus, conferirea acestui titlu premiază primul decacorn înfiinţat în ţară de antreprenori-inovatori români (care, indiferent de viitor, a marcat deja o premieră şi a pus o bornă în domeniu) şi arată că inovarea şi relaţia antreprenorial-transformativă cu societatea sunt elemente fundamentale ale UBB. Într-adevăr, UBB valorizează toate cele trei misiuni academice: educaţie, cercetare ştiinţifică şi relaţia cu societatea. Cercetarea ştiinţifică este însă înţeleasă în UBB comprehensiv - cercetare-dezvoltare-inovare - şi este pusă în centrul activităţii academice, ceea ce face ca educaţia să fie una activă şi co-creată cu studenţii, iar relaţia cu societatea una antreprenorial-transformativă. Nu în ultimul rând, UBB a fost dacă nu primul, printre primii parteneri academici ai UiPath în ţară, în diverse proiecte care ţin de profilul companiei şi nevoile şi expertiza UBB. Vom organiza festivitatea de conferire a titlului undeva în toamna anului 2021, urmând să anunţăm din timp acest lucru. De dragul detaliilor, îmi face plăcere să menţionez că ideea mi-a venit după o discuţie despre inovarea europeană - organizată prin GUILD, grupul unora din cele mai importante universităţi europene, unde UBB este membru -, cu comisarul Mariya Gabriel, iar apoi am fost ferm convins văzând cum se raportează la UiPath consilierii europeni în inovare din biroului acesteia; în faza iniţială un rol important l-a avut în debutul discuţiilor şi Direcţia Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor din UBB (prin colegii profesori Dan Lazăr şi Adrian Hudrea)", declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Dines, în vârstă de 49 de ani, are acum o avere de 7,63 miliarde de dolari, după un plus de aproape 3 miliarde de dolari, în baza prețului de 69 de dolari pe acțiune, la care au închis acțiunile UiPath miercuri, în prima zi de tranzacționare pe bursă.

Miliardarul ungar George Soros se află chiar sub Dines, în topul Bloomberg, pe locul 347, cu o avere de 7,6 miliarde de dolari.

"Pentru cineva care a venit în SUA din Europa la 20 de ani, a fost o mare provocare să mă adaptez la viaţa din State, chiar dacă, din punct de vedere profesional, experienţa la Microsoft a fost extraordinară. Dar am avut o idee nebună să mă întorc în România şi să pun bazele unei companii", a spus Daniel Dines, conform Bloomberg, anul trecut.

Dines se regăsește, de asemenea, în topul Forbes al miliardarilor, pe locul 451, cu o avere estimată de 6 miliarde de dolari. Singurul român care se mai regăsește în acest top este Ion Țiriac, acum al doilea cel mai bogat român, el fiind pe locul 1.833, cu o avere de 1,7 miliarde de dolari, scrie Economedia.

Revista presei – 22 iunie 2021
Sorin Cimpeanu: "Rezultatele de la Evaluarea Nationala, afectate de caracterul atipic al acestui an"
ziare.com

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a afirmat ca Evaluarea Nationala care incepe marti este un moment de bilant, fiind prima generatie de elevi care au inceput cu clasa pregatitoare.

"Simularea (Evaluarii Nationale - n.r) a avut rezultate extraordinar de bune, am avut 65,6% elevii care au reusit sa promoveze in comparatie cu un nivel de pana la 40% in anii anteriori, care nu au fost ani afectati de pandemie. Acesta este un motiv de optimism. Pe de alta parte, este si o ingrijorare cu privire la modul in care elevii vor reusi si pe parcursul examenului de Evaluare Nationala propriu-zis sa depaseasca dificultatile pe care le-au avut pe perioada crizei sanitare", a declarat, luni seara, la TVR 2, Sorin Cimpeanu.

Ministrul a precizat ca este un moment extrem de important, urmand a fi analizat ca atare: "Este prima generatie care ajunge la examenul de Evaluare Nationala, dupa ce a inceput cu clasa pregatitoare. Va fi si un moment de bilant pentru a face o comparatie intre profilul proiectat al absolventului de gimnaziu, in urma cu 9 ani, si profilul realizat in acest moment. Rezultatele vor fi afectate de caracterul complet atipic al acestui an".

Un alt lucru important subliniat de ministru este ca subiectele de la examenul care incepe marti sunt asemanatoare cu cele pe care le vor primi tinerii de 15 ani la evaluarea PISA de anul viitor.

"Pe de alta parte, speram ca numarul celor care se vor prezenta la examen sa fie cat mai aproape de cei 131.177 de elevi incrisi, pentru ca, altfel, ar insemna ca, desi sunt elevi care ar fi putut sa sustina examenul de evaluare natinala, nu s-au prezentat, deci ar fi un interes scazut pentru finalizarea scolii", a mai declarat Cimpeanu.

Evaluarea Nationala pentru elevii de clasa a VIII-a incepe marti, 22 iunie.

Revista presei – 22 iunie 2021
Dorința de a învăța toată viața poate fi formată din copilărie, cu ajutorul părinților, al școlii și al profesorilor. Ce pot face aceștia, cu experiența acumulată în pandemie? – Andreas Schleicher, OECD
edupedu.ro

Profesorii și părinții joacă un rol hotărâtor în dezvoltarea abilităților copiilor de învățare pe tot parcursul vieții, lipsa acestor abilități fiind una dintre sursele inegalităților resimțite, între altele, în rezultatele la învățare în timpul crizei educaționale produse de pandemie, afirmă un nou studiu al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), prezentat de directorul Directoratului pentru Educație al acesteia, Andreas Schleicher.

Acesta afirmă că abilitățile care au fost necesare copiilor pentru a putea continua să învețe, în timpul crizei Covid-19, sunt esențiale și în mentalitatea ce încurajează învățarea pe tot parcursul vieții. Iar atitudinile favorabile dorinței de a învăța pe termen lung sunt determinate în bună parte de profesori și școală, potrivit sursei citate.

Andreas Schleicher arată că, în pandemie, diferențele în sprijinul oferit de părinți și în experiența profesorilor, precum și în motivarea de a oferi lecții inovatoare ar fi contribuit la inegalitățile educaționale. În contextul pandemic, au fost necesare abilități precum motivația de a duce la îndeplinire diverse sarcini sau plăcerea de a citi, care sunt vitale în momentul închiderii școlilor, dar sunt elemente-cheie și în procesul de învățare pe tot parcursul vieții.

  • Școala a fost considerabil mai dificilă pentru elevii cărora le-au lipsit astfel de trăsături, care se dezvoltă până la vârsta de 20 de ani și pot fi consolidate prin insistența profesorilor și părinților asupra lor, în timpul școlii. Potrivit analizei citate, politicile care sprijină atitudinile favorabile învățării pe tot parcursul vieții, la adolescenți, indică rezultate promițătoare în reducerea inegalităților între copiii din medii avantajate și dezavantajate.

Pentru a forma o apetență durabilă pentru învățarea continuă, e nevoie, însă, de intervenții care să încurajeze colaborarea inovatoare între profesori, școli și părinți, arată analiza menționată. Aceasta descrie modalități prin care pot să acționeze în acest sens profesorii, sistemele școlare și părinții.

Revista presei – 22 iunie 2021
Acord asupra regulilor de analiză a plagiatelor, după o întâlnire la Ministerul Educației. Mircea Dumitru: Vor fi acceptate sesizări de plagiat pe teze de doctorat deja evaluate, cu condiția ca tezele să nu fi fost evaluate in integrum. CNATDCU își poate continua activitatea în forma în care este acum
edupedu.ro

Acord încheiat astăzi la Ministerul Educației între ministru și vicepreședinții CNATDCU, în privința noilor reguli de soluționare a sesizărilor de plagiat în tezele de doctorat. „Am avut o discuție prin care am clarificat toate punctele litigioase”, a declarat pentru Edupedu.ro vicepreședintele forului, Mircea Dumitru, la finalul unei întâlniri cu ministrul Sorin Cîmpeanu și vicepreședintele CNATDCU Marius Andruh.

Concluzia este că toate acele puncte pe care dl academician Marius Andruh, eu însumi și dl președinte al Academiei și al CNATDCU, Ioan-Aurel Pop, le-am transmis Ministerului Educației, de îmbunătățire a regulamentului de funcționare a CNATDCU, au fost clarificate și însușite în totalitate de către conducerea Ministerului, astfel încât acest organism consultativ își poate continua activitatea în forma în care este acum”, a declarat fostul ministru Mircea Dumitru, pentru Edupedu.ro.

Amintim că acordul vine la o zi după ce și președintele CNATDCU, Ioan-Aurel Pop, și vicepreședintele Mircea Dumitru au vorbit despre posibilitatea de a se retrage din forul care analizează plagiatele, în contextul unor modificări inițiate de ministrul Educației la regulamentul de funcționare al Consiliului.

Întrebat dacă vor mai exista criterii de admisibilitate a unei sesizări de plagiat, aceasta fiind una dintre problemele ridicate în urmă cu o zi de vicepreședinții CNATDCU, Mircea Dumitru a precizat că „vor fi acceptate în continuare sesizări [pe tezele care au fost deja analizate de CNATDCU – N. Red.] cu condiția ca tezele să nu fi fost până la data respectivă evaluate in integrum și dacă noua sesizare de plagiat evidențiază elemente care să fie relevante pentru o nouă analiză, deci noi suspiciuni de plagiat. Noi vom reanaliza acele teze care nu au fost evaluate in integrum, pentru că de multe ori tezele sunt evaluate doar pe acele fragmente cuprinse în sesizarea de plagiat. Dar dacă CNATDCU a dat un verdict pe o sesizare in integrum, atunci nu mai revenim [atunci când instituția primește o nouă sesizare – N. Red.]. Noul regulament prevede obligativitatea analizării in integrum pentru toate sesizările, deci de acum înainte discutăm pe analiza extinsă. Dar în acest moment dacă vin sesizări noi, bazate pe alte elemente care ridică suspiciuni de plagiat, la teze care nu au fost evaluate in integrum, atunci le vom reanaliza”.

Revista presei – 22 iunie 2021
„România educată”? sau „România furată”? - editorial de Gabriel Liiceanu
contributors.ro

Pentru mine, cea mai frumoasă promisiune politică din câte am auzit în ultimii 30 de ani a fost „România educată”. Frumoasă, nobilă, concisă și bine țintită: nu e despre autostrăzi, canalizare, spitale și altele din care se compune viața omului civilizat de azi, ci e chiar premisa acestora, reforma minților care le-ar face pe toate cu putință.
România needucată ne doare și ne costă cel mai mult. Cu normele morale la pământ, cu 42% analfabeți funcționali, cu mii de adolescente-mame minore, cu zeci de mii de copii abandonând an de an școala, dar și cu doctorate furate cu zecile de mii, cu politicieni care au uitat limba română înainte de a o fi învățat, cu universități private care dau diplome pe veresie, cu contraselecția operând în ocuparea funcțiilor publice – e limpede, pentru orice om cu mintea încă întreagă, că în felul acesta nu vom avea niciodată drumuri, canalizare, școli, spitale și altele din care se compune viața omului civilizat de azi.

Orice promisiune e un cuvânt dat. Iar pe omul politic, ca pe orice om care promite, nu prea ai încotro, trebuie să-l crezi pe cuvânt, chiar dacă te-ai ars de-atâtea ori. Te-ai ars, și totuși speri. Continui cu disperare să speri. Sau nu mai speri și-ți iei lumea în cap. Slăbiciunea promisiunii e că oferă ca garanție a ținerii ei doar onoarea promițătorului. Iar simțul onoarei nu face parte din alcătuirea naturală a omului (din a omului politic cu atât mai puțin), așa cum fac parte respirația, oboseala, somnul sau nevoia de mișcare. Simțul onoarei îl ai sau nu-l ai.

„România educată” a fost promisiunea unui program de redresare a noastră ca națiune, și el ar fi trebuit să-nceapă tocmai de la educarea în spiritul respectării cuvântului dat. În comunităţile mature, cuvântul dat te leagă de promisiunea făcută şi-i leagă pe oameni unii de alţii. În virtutea acestui contract nevăzut, şi nu a legilor, funcţionează, de fapt, orice comunitate, și cu atât mai mult o țară.

La noi însă, adică de vreo 70 de ani, de când istoria ne-a împins în zodia minciunii, oamenii nu prea mai fac ce spun. Devenite simple baloane de săpun, cuvintele „se sparg” și dispar fără urmă de îndată ce au ieşit din gură. Noi ne-am eliberat social de cuvinte şi cuvintele nu ne mai leagă între noi. Nepriponiţi de cuvinte în spațiul comunitar, suntem în bătaia vântului şi societatea noastră se destramă.

Revista presei – 22 iunie 2021
Smaranda Vultur, universitar UVT, despre deportările din Bărăgan
adevarul.ro

La 70 de ani de la „Rusaliile Negre”, „Weekend Adevărul” a discutat cu Smaranda Vultur, antropolog şi cercetătoare a deportărilor, despre contextul istoric al deportărilor, traumele niciodată vindecate cu adevărate ale celor aruncaţi în câmpia Bărăganului şi despre ce înseamnă păstrarea memoriei într-o lume din care, uşor-uşor, cei care au trăit tragediile anilor 50 încep să dispară.

După o lungă muncă de cercetare începută în anii ‛90, în care a intervievat nenumăraţi supravieţuitori ai deportărilor şi a cercetat istoria Banatului în aprigul secol XX, Smaranda Vultur a ţinut să accentueze într-un interviu pentru „Weekend Adevărul“ că singurele voci care contează cu adevărat în mărturisirea dramei Bărăganului sunt cele ale supravieţuitorilor: „Mi-am gândit de la început cercetarea ca fiind un releu între ei şi o societate care e străină de aceste lucruri şi că aş putea să fac această mediere, că aş putea să fac auzite vocile lor. M-am tot gândit cum să vă povestesc ca eu să rămân în umbra acestei povestiri. E ca şi cum mă gândesc că am făcut să se nască o lume a amintirilor şi memoriilor din care, treptat, să mă pot retrage, dar în acelaşi timp ea să fie inteligibilă unor oameni care vin mai târziu şi nu ştiu lucrurile pe care eu le-am învăţat de la martorii mei“.

Stigmatul deportării Din întreaga discuţie şi din nenumăratele exemple de poveşti de viaţă culese în cadrul cercetărilor reiese atât o cunoaştere intimă a tragediei Bărăganului, cât mai ales o compasiune deplină pentru cei care, după ce şi-au văzut viaţa distrusă, au fost nevoiţi cumva s-o ia de la început într-o lume în care stigmatul deportării i-a urmărit mult timp. „Era o eferverescenţă a mărturisitului (n.r. – despre primele interviuri făcute după Revoluţia din 1989). Era această tensiune între frică şi mărturisit, între spus şi nespus, pentru că ani de zile, familiile lor fuseseră persecutate pentru că au avut un deportat în familie. Unii n-au putut face şcoală, unii au fost înfiaţi de rude ca să-şi piardă numele.

Povestea cu Bărăganul nu s-a terminat când au plecat de acolo. Am întâlnit o familie în care nepoatele mi-au spus că nu ştiau că bunica fusese deportată, au văzut-o la televizor. Au întrebat cum a putut să nu le spună şi le-a răspuns că a tăcut pentru că era prea periculos – puteau avea de suferit, putea fi luată la ochii familia şi aşa mai departe“, povesteşte Smaranda Vultur.

 

Revista presei – 22 iunie 2021
ECONOMIE - Românii au o putere de cumpărare peste cea a grecilor, a ungurilor și a bulgarilor
profit.ro

Românii au o putere de cumpărare peste cea a grecilor, a ungurilor și a bulgarilor, conform celor mai recente estimări privind consumul individual efectiv, publicate de Eurostat. Conform sursei citate, în aul 2020, România avea un consum anual efectiv situat la 79% din media UE. Altfel spus, românii au o putere de cumpărare cu 21% sub media Uniunii Europene, arată Hotnews.

În clasamentul UE al consumului anual efectiv, România (79%) este la egalitate cu Estonia și peste 6 țări: Bulgaria (61), Croația (67), Ungaria (69), Letonia (72), Slovacia (73) și Grecia (78).

Cea mai mare putere de cumpărare, exprimată prin acest indicator al consumului individual efectiv, o au locuitorii din Luxemburg - 131% din media UE sau, altfel spus, cu 31% peste media UE. Urmează în top Germnia (123) și Danemarca (121).

Consumul individual efectiv (AIC) se referă la bunurile și serviciile consumate efectiv de gospodării. Cuprinde bunuri de consum și servicii achiziționate direct de gospodării, precum și servicii furnizate de instituții non-profit și de guvern pentru consum individual (de exemplu, servicii de sănătate și educație).

 

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.