EȘTI AICI:
Revista presei – 21 septembrie 2021

Revista presei – 21 septembrie 2021

SaptinitiereUVT21
Universitatea de Vest Timișoara își inițiază bobocii în viața de student, în cadrul săptămânii de „Bun Venit la UVT”
debanat.ro

La Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), anul universitar începe pentru „boboci” cu o săptămână de inițiere „Bun venit la UVT”, între 20 – 26 septembrie, cu șapte zile înainte de începutul activităților didactice. Pe parcursul acestei săptămâni, studenții înmatriculați în anul întâi în cadrul programelor de studii universitare de licență sunt așteptați la UVT pentru a descoperi ce înseamnă să fii student, cum funcționează mediul universitar și ce oportunități au din această postură.

În cadrul activităților pregătite special pentru „boboci”, aceștia vor afla mai multe despre universitate și modul în care ea funcționează, despre programul lor de studii, despre drepturile și oportunitățile pe care au ca studenți UVT, despre cadrele didactice cu care vor interacționa, despre orar și multe alte informații utile. De asemenea, studenții vor avea ocazia să descopere Timișoara și instituțiile ei cultural și să participe la o serie întreagă de evenimente cultural-artistice, cunoscând de acum, cu mai multe detalii, tot ce se poate descoperi sub genericul „La UVT, Cultura este Capitală!”.

Activitățile organizate în cadrul Săptămânii de inițiere la UVT sunt de tipul:

  • workshopuri/ateliere de prezentare a facultăților/departamentelor UVT sau a diverselor instituții de interes pentru ei din municipiul Timișoara;
  • sesiuni de formare pentru dezvoltarea unor competențe transversale necesare sistemului de învățământ universitar;
  • prezentări ale diverselor instituții sau facilități de care se pot bucura în UVT sau în municipiul Timișoara; conferințe cu diverse personalități din lumea științifică, culturală sau sportivă; vizite la diverse obiective culturale din oraș;
  • tur ghidat al municipiului Timișoara;
  • participare la evenimente culturale/educaționale în parteneriat cu instituțiile culturale din oraș;
  • activități de teambuilding.

Programul Săptămânii de inițiere la UVT din anul universitar 2021-2022, atât cel general, cât și cel pentru fiecare facultate în parte, este disponibil pe pagina WEB dedicată acestui desfășurător.

„Îi așteptăm de astăzi pe toți studenții din primul an să participe la evenimentele din calendarul Săptămânii de inițiere „Bun venit la UVT”, care cuprinde evenimente introductive și de acomodare, sesiuni de informare, sesiuni de consiliere și orientare în mediul universitar, tururi ale municipiului Timișoara și vizite la instituțiile culturale din oraș, activități de teambuilding, evenimente culturale, conferințe, dezbateri, expoziții, spectacole de teatru, proiecții de film. Nu în ultimul rând, vom oferi și un program unic, în seara de 27 septembrie, prin concertele din agenda Festivalului UNIVIBES”, a spus Marilen Pirtea, rectorul UVT.

Rurmare
Universitatea de Vest din Timișoara se plasează în topul rezultatelor naționale din domeniul biologiei și bioinformaticii, în noile rezultate Round University Subject Rankings 2021
ziuadevest.ro

Universitatea de Vest din Timișoara este prezentă în rankingul RUR Subject Rankings, ediția 2021, în cadrul domeniului Științe ale Vieții (biologie, bioinformatică), ocupând locul 3 pe țară, după rezultatele obținute pe componentele de Research Ranking și Financial Sustainability Ranking, respectiv poziția 4 pe componentele Teaching și International Diversity Ranking.

Clasamentul Round University Subject Rankings are la bază informaţiile folosite pentru generarea clasificării generale Round University Ranking şi măsoară performanța universităților pe baza a 20 de indicatori de performanţă grupaţi în 4 categorii de indicatori: predare (40%), cercetare (40%), diversitate internațională (10%) şi sustenabilitate financiară (10%) şi 6 domenii de studii: științe umaniste, științe ale vieții, științe naturale, științe tehnice, științe sociale şi științe medicale.

Se confirmă că poziționarea UVT este peste medie în domeniile: Științe naturale (primul loc la nivel naţional în Research Ranking al acestui domeniu, cu locul 2 la nivel național, iar la nivel mondial ocupă poziţia 376 din 700 de universităţi din acest domeniu) și Științe tehnice (primul loc la nivel naţional în Research Ranking al acestui domeniu, cu locul 5 la nivel național, iar la nivel mondial UVT ocupă poziţia 671 din 700 de universităţi din acest domeniu).

Rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea: „Cele mai importante componente evaluate prin clasamentul internațional Round University Subject Rankings sunt cele de predare și de cercetare, asupra cărora ne-am concentrat simultan în ultimii ani, astfel încât să reușim clasarea în topul rețelelor universitare europene. Rezultatul pe care îl înregistrează UVT în RUR Subject Rankings 2021 confirmă bunele rezultate cu care universitatea noastră se remarcă, într-un mediu competitiv, al excelenței și inovării științifice”.

2138051Recitalcanto
Recital de canto al celor de la UVT, la Palatul Cultural din Arad
aradon.ro

Sala Palatului Cultural Arad îi va găzdui joi, 23 septembrie, de la ora 19, pe cei de la Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara.

Aceștia vor susține un recital de canto. Soliști vor fi Dragoș Moldovan, Maria Boldan, Darius Gruiță, Anamaria Ștefea, David Erwin Hirsch și Amalia Preda, invitați speciali urmând a fi sopranele Simona Negru și Ioana Mia Iuga. La orgă va fi lect.univ.dr. Silvana-Ana Cîrdu, coordonator al evenimentului fiind conf.univ.dr. Mariana Șarba. În program se vor regăsi lucrări de Giulio Caccini, Claudio Monteverdi, Johann Pachelbel, Antonio Caldara, Johann Sebastian Bach, Georg Friedrich Händel, Jean Philippe Rameau, Giovanni Battista Pergolesi, Charles John Stanley, Christoph Willibald Gluck, Giovanni Paisiello, César Franck.

Intrarea la eveniment este gratuită. „Puteți să parcurgeți cu ușurință câteva secole de muzică în intervalul de audiție al noului recital de canto al studenților Facultății de muzică și teatru din Timișoara, în care balanța stilistică oscilează între deceniile Renașterii târzii și ale barocului. Desfășurat sub genericul Arii antice și baroce, repertoriul cuprinde titluri de relevanță pentru cunoscători, arii de operă, oratorii sau alte partituri laice sau religioase, prezente în literatura de gen a secolelor XVI – XVIII. Recitalul cuprinde însă și autografe Giovanni Paisiello și César Franck, prelungind parcursul liric prin admirabile exemple de ópusuri clasice și romantice”, scriu organizatorii evenimentului în descrierea acestuia.

Universitatea Bucuresti 1 1280x640
Universitatea din Bucureşti - modalitatea de desfăşurare a cursurilor va fi stabilită de Consiliile celor 19 facultăţi
edumanager.ro

Senatul UB a aprobat un set de măsuri cu privire la debutul şi organizarea activităţilor didactice în anul universitar 2021 – 2022 în contextul pandemiei de COVID-19, măsuri menite să asigure o educaţie de înaltă calitate şi accesul echitabil la actul educaţional, protejând, în acelaşi timp, sănătatea tuturor membrilor comunităţii academice.

Potrivit măsurilor adoptate, modalitatea de începere şi organizare a anului universitar 2021 – 2022 va fi decisă la nivelul Consiliilor celor 19 facultăţi, decizii care vor avea în vedere atât specificul educaţional şi de cercetare propriu, cât şi reglementările naţionale şi condiţiile generate de contextul pandemic.

Pe de altă parte, setul de măsuri aprobat de Senatul UB prevede ca facultăţile să desfăşoare activităţi în sistem mixt/hibrid, atât cu participare fizică, cât şi cu prezenţă online.

Conform comunicatului, se recomandă desfăşurarea în sistem fizic a cursurilor şi a activităţilor de seminar, laboratoare, lucrări practice etc. la care participă mai puţin de 50 de studenţi, în timp ce cursurile/activităţile didactice şi de cercetare la care participă mai mult de 50 de studenţi să se desfăşoare online.

În pregătirea orarului şi în desfăşurarea activităţilor teoretice şi practice, Senatul Universităţii din Bucureşti recomandă demararea cu prioritate a activităţilor practice la începutul semestrului, conform unui orar întocmit corespunzător, care să asigure respectarea tuturor măsurilor de prevenţie, reducerea interacţiunii între studenţi din grupe diferite de studii (de exemplu, prin practicarea unui orar modular), evitarea formării de grupuri sau aglomerări de persoane în timpul activităţilor didactice sau al pauzelor, precum şi utilizarea platformelor de e-learning pentru facilitarea accesului studenţilor la materialele de la curs şi lucrări practice/seminare.

Cititori Perf Fbcover 3317x1264px Large
Bursele și rezidențele de creație Cărturești
carturesti.ro

Fundația Cărturești, în parteneriat cu Pro Patrimonio și Asociația Maria, anunță continuarea programului de Burse și rezidențe de creație literară dedicate scriitorilor români. Aflate la ediția a doua, după 4 rezidențe încheiate și cu un prim volum care a văzut deja lumina tiparului, Bursele și rezidențele de creație literară Cărturești duc mai departe demersul de susținere și încurajare a literaturii române contemporane.

Anul acesta, proiectul constă în acordarea a 5 burse, respectiv 5 rezidențe de creație, în valoare de 1300 de euro fiecare. La fel ca în 2020, vor fi oferite 4 burse și 4 rezidențe de creație la categoriile roman, proză scurtă, poezie și eseu, la care se adaugă o „Bursă specială a juriului”. Aceasta din urmă va fi acordată – pentru oricare dintre cele patru categorii menționate – unui proiect literar remarcat de juriu în procesul de selecție și nu presupune criterii speciale de înscriere.

Pentru susținerea Burselor și rezidențelor de creație Cărturești, cititorii sunt invitați să se alăture inițiativei, cumpărând cărțile autorilor români în perioada 1 – 30 septembrie din librăriile Cărturești și de pe carturesti.ro, în cadrul campaniei #CititoriPentruScriitori. Astfel, 10% din vânzările obținute în urma campaniei vor fi redirecționate către Fundația Cărturești, pentru sprijinirea acestor burse și rezidențe.

Autorii interesați, cu vârsta cuprinsă între 30 și 50 de ani, se pot înscrie în perioada 1 – 15 octombrie, trimițând la adresa burse@carturesti.net, următoarele:

  • O scrisoare de intenție (maximum 750 de cuvinte) care să conțină o descriere a proiectului literar propus și stadiul de lucru vizat pentru rezidență (dacă volumul se află într-o etapă de început, de mijloc, de planificare, de finalizare etc.)
  • Un fragment extras din proiectul literar cu care se înscriu (5 poeme și maximum 10 pagini pentru proză/eseu) menționând una dintre categoriile: proză scurtă, roman, poezie sau eseu.
Calculator Informatica Programare Cibernetica Hacker Sursa Pexels E1587469808355 640x400 1
PIAȚA MUNCII - Pentru cine recrutează compania americană care caută în România manageri IT și oferă venituri la nivel de Silicon Valley, de până la 33.300 de dolari pe lună
republica.ro

Salarii la nivel de Silicon Valley, între 16.600 și 33.300 de dolari pe lună, program de muncă flexibil, la distanță, 40 de ore pe săptămână. Așa arată, pe scurt, joburile pentru care Crossover, o companie americană de recrutare IT, și-a propus să găsească cei mai talentați profesioniști români din domeniul tehnologiei și informației, care să lucreze pentru companii internaționale de top.

„România produce ingineri IT foarte talentați, care sunt competitivi la nivel internațional. Acesta este motivul pentru care am decis să ne concentrăm asupra României. Recrutăm oameni din întreaga lume, dar în acest moment am decis la nivel de grup să punem un accent special pe piața din România, datorită calității inginerilor de software. România produce profesioniști IT cu înaltă calificare, care au o rată de succes ridicată în aceste funcții de specialiști seniori pe care le avem disponibile”, spune Andrew Allen, vicepreședinte de marketing la nivel global pentru companie, într-un interviu pentru Republica, într-un material realizat cu sprijinul Crossover.

Allen vorbește despre o combinație de factori de succes pe care a observat-o la inginerii IT români. „În primul rând, ne referim de abilitățile lor tehnice, fiind capabili să lucreze la soluții și proiecte extrem de complexe. În al doilea rând, abilitățile lor de limbă engleză îi ajută să comunice eficient cu oricine din întreaga lume. În al treilea rând, am observat auto-motivația, capacitatea organizatorică și încrederea de sine în activitatea lor de zi cu zi”, adaugă reprezentantul companiei americane de recrutare.

Andrew Allen lucrează în prezent din Noua Zeelandă. Înainte de a se întoarce acasă în timpul pandemiei, Andrew a petrecut 10 ani lucrând în New York și Londra. A avut o carieră variată, începând cu domeniul bancar, apoi fitness și, cel mai recent, a lucrat pentru cea mai mare agenție de marketing digital de pe Broadway. Când industria divertismentului s-a oprit peste noapte, Andrew a descoperit Crossover și a fost imediat atras de viziunea lor pentru viitorul muncii.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.