EȘTI AICI:
Revista presei – 21 octombrie 2022

Revista presei – 21 octombrie 2022

Pirtea Cuba
Rectorul UVT, Prof. Marilen Pirtea – misiune în Cuba
ziuadevest.ro

În contextul vizitei în Republica Cuba a unei importante delegații de rectori români, care participă la cea de a IV-a Conferinţă internaţională “Cuba-Salud 2022”.

Ambasada României la Havana a perfectat o întâlnire de lucru a prof. univ. dr. Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara și vice-președinte al Consiliul Național al Rectorilor din România, cu vice-ministrul Educației Superioare din Cuba, dna. dr. C Miriam Alpizar Santana și cu rectorii cubanezi din cadrul universităților care au semnat parteneriate de colaborare cu unități de învățământ românești.

Cele două părți au salutat nivelul excelent al cooperării dintre ministerele educației și universitățile celor două țări, cu accent pe necesitatea impulsionarii dimensiunii practice a schimburilor educaționale și a împărtășirii bunelor practici în domeniu.

 

Ministerul Educatiei Si Cercetarii Sediu 1280x640 (2)
Uniunea Studenţilor din România doreşte păstrarea CNATDCU
edumanager.ro

Uniunea Studenţilor din România doreşte păstrarea CNATDCU ca organ abilitat în materie de pronunţare asupra sesizărilor de plagiat, iar acordarea titlului de doctor să fie una dintre atribuţiile universităţilor.

O delegaţie a Uniunii Studenţilor din România s-a întâlnit miercuri cu ministru Educaţiei, Ligia Deca.

Potrivit unui comunicat remis joi AGERPRES, reprezentanţii organizaţiei au propus creşterea procentului de decontare a transportului public şi feroviar la 75% pentru studenţii din România, posibilitatea convocării Senatului universitar de către studenţii senatori, dacă aceştia decid în unanimitate, dar şi reforma stagiilor de practică şi posibilitatea echivalării acestora cu stagii de internship la nivel naţional.

Stimularea activităţii de cercetare şi orientarea către parteneriatele între mediul public şi cel privat, realizarea unei strategii anti-bullying, dar şi implementarea unor politici coerente cu scop de promovare a egalităţii de şanse au fost alte teme abordate de reprezentanţii Uniunii Studenţilor din România la întâlnirea cu ministrul Ligia Deca.

„Faţă de propunerile reprezentaţilor Uniunii, Ministerul Educaţiei a arătat deschidere pentru viitoarele dialoguri asupra acestora, urmând ca, la momentul publicării textului noii Legi a Învăţământului Superior, să aibă loc următoarele consultări cu privire la amendamentele aplicate acestuia. Menţionăm faptul că, la momentul actual, doamna ministru nu a acordat garanţia implementării acestor propuneri în noul proiect de lege, ci doar au fost evidenţiate ca subiecte de discuţii în dezbaterile ce se vor desfăşura în luna noiembrie”, au transmis reprezentanţii Uniunii Studenţilor din România.

Utcn Baritiu
UTCN are proiecte europene de milioane de euro și vrea să construiască la Cluj un institut de cercetare în Inteligență Artificială
actualdecluj.ro

Cererea de ingineri este în acest moment foarte mare în piață, spun reprezentanții conducerii Universității Tehnice din Cluj-Napoca, care susțin că strategia din anii recenți vizează cooperarea cu mediul privat, potrivit Economedia. Universitatea are șase programe de masterat, dezvoltate alături de companii, proiecte europene de milioane de euro și vrea să construiască un institut de cercetare în Inteligență Artificială, spune prorectorul instituției, într-o conferință desfășurată azi în cadrul Cluj Innovation Days, eveniment organizat de Cluj IT Cluster. Printre cele mai recente cooperări ale universității clujene: un contract cu gigantul american Lockheed Martin.

“E o foarte mare cerere de ingineri, nu doar în IT, în robotică, se caută specialiști în inginerie electrică, marile specializări din cadrul universității au succes”, spune Daniela Popescu, prorector UTC-N. Aceasta susține că universitatea cooperează cu mediul privat și cu o serie de companii. “Discutăm cu ele nevoile și cererile lor și ne modificăm planurile de învățământ frecvent. Am dezvoltat masterate, avem 6 pe care le-am dezvoltat cu companii mari și care îi aduc pe absolvenți aproape de nevoile lor. Nu e săptămână în care să nu vină o companie la noi la rectorat. Mai ales în acest ecosistem al Clujului, în Transilvania, avem extensii în regiune, suntem aproape de industrie, nu doar la Cluj”, susține prorectorul.

Aceasta subliniază că foarte importantă pentru o universitate din România e deschiderea internațională. Popescu spune că universitatea a semnat un contract pentru un institut de cercetare în cadrul unei alianțe internaționale.

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca este una dintre cele șapte universități din învățământul tehnic din Europa care s-au reunit pentru a fonda împreună Universitatea Europeană de Tehnologie -”European University of Technology – EUt+”.

Upt Amfiteatru
UniHack – Hackathon international trei zile la Timișoara, pentru elevii și studenții pasionați de IT
ziuadevest.ro

Liga AC (Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare) organizează a patra ediție a hackathon-ului internațional ce rezolva probleme civice, UniHack. Acesta va avea loc în perioada 24-27 noiembrie 2022, în Timișoara și va reuni participanți din întreaga lume.

UniHack este o competiție dedicată atât studenților, cât și elevilor de liceu, pasionați de domeniul IT, care le oferă oportunitatea de a se dezvolta și de a învăța lucruri noi în câteva zile. Participanții vor fi grupați în echipe de maximum 5 persoane și vor avea la dispoziție 48 de ore pentru a concepe și implementa soluții software sau hardware pentru probleme civice, sub îndrumarea unor mentori experimentați și a reprezentanților companiilor partenere.

Cele mai reușite și inovatoare proiecte vor intra în cursa pentru premiile fiecărui track, oferite de către sponsori, dar și pentru premiul cel mare, în valoare de 4000 euro, care va fi acordat de către organizatori.

Toate cele trei ediții anterioare au fost de succes. Anul acesta sunt așteptați din nou participanți dornici să-și dovedească ingeniozitatea în domeniul IT, dar și abilitatea de a găsi rapid soluții la probleme de actualitate. Înscrierile sunt deschise până pe 06.11.2022, pe https://unihack.eu, unde se pot găsi mai multe informații despre eveniment – explică Lucian Ronkov.

Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare (Liga AC) este organizația studențească ce reprezintă interesele studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare și îi susține în viața socială și culturală. Anual, Liga AC organizează proiecte demne de remarcat, precum: Liga AC LABS, UniHack, iTEC și ISWinT.

Maxresdefault10
Un filosof francez va vorbi despre imaginar și digital, la Universitatea din Oradea
ebihoreanul.ro

Studenții și profesorii Universității din Oradea, dar nu numai, sunt invitați la o conferință pe care Jean-Jacques Wunenburger, profesor de filosofie generală la Universitatea „Jean Moulin” din Lyon și director al Centrului de cercetare a imaginarului și a raționalității „Gaston Bachelard” din Dijon, o va susține luni la Oradea.

Titlul conferinței care va începe de la ora 11, în sala de conferințe a Bibliotecii Universității din Oradea, este „L`imaginaire et le numerique” (Imaginarul și digitalul).

„Prin lucrările, studiile și conferințele sale, filosoful Jean-Jacques Wunenburger a deschis o nouă perspectivă în înţelegerea raţionalităţii filosofice contemporane. În linia cercetărilor deschise de G. Bachelard și G. Durand, el investighează mecanismele de funcționare a imaginației și relația acesteia cu activitatea rațională”, se arată într-un comunicat al Universității.

Evenimentul va fi moderat de către prorectorul Universității din Oradea, Sorin Borza, iar profesorul Ionel Bușe de la Facultatea de Științe Sociale din cadrul Universității din Craiova va face o prezentare a cărților invitatului. Conferința va fi susținută în limba franceză, dar va fi tradusă de profesori de la Facultatea de Litere.

7910691calculatorlaptoporaonline
Ziua Europeană a Statisticii a fost sărbătorită la Institutul Național de Statistică: 'România are nevoie de statiticieni care să asigure date cât mai complete'
stiripesurse.ro

Institutul Naţional de Statistică a sărbătorit, joi, 20 octombrie, Ziua Europeană a Statististicii. Cu această ocazie, INS a organizat un webinar cu tema „Rolul statisticii într-o societate digitală“, la care au participat reprezentanţi ai statisticii oficiale, ai mediului academic şi universitar, ai mediului politic, jurnalişti.

Printre temele dezbătute s-au numărat “Rolul actual al statisticii și poziția acesteia în societatea românească”, “Alinierea statisticii la avansul societății moderne digitale”, “Gradul de digitalizare al statisticii românești pentru uzul societății”, “Credibilitatea datelor statistice în mentalul societății civile și în cel al entităților media”, “Modalitățile de creștere a culturii statistice la nivelul întregii societăți, de la elevi la politicieni”, informează insse.ro.

În deschiderea evenimentului, preşedintele INS, Tudorel Andrei a precizat: „Pe baza datele datelor statistice se scrie istoria unei ţări. România are nevoie de statiticieni care să asigure date cât mai complete, iar noua lege a statisticii oficiale, care sper eu că va fi adoptată cât mai repede, va redefini statutul statisticianului”.

Au mai avut intervenţii prof. univ. dr. Daniel Traian Pele (Academia de Studii Economice), Alin-Gabriel Apostol (deputat USR), prof. univ. dr. Marius Profiroiu (Academia de Studii Economice), lect. univ. dr. Anca Anton (Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării), Dan Popa (jurnalist), Cătălin Raiu (INS).

Ziua Europeană a Statisticii se sărbătoreşte în fiecare an la 20 octombrie, evenimentul desfăşurându-se pentru prima dată în 2016.

COO6Kgsl WhatsApp Image 2022 10 19 At 10.06.27
Profesoara de engleză din Bistrița care a dus atelierele de poezie și dans la sat

Teodora Trișcă (33 de ani) este profesoară de engleză la Lechința, în Bistrița-Năsăud. Conduce o oră în fiecare zi până la școală ca să le deschidă copiilor o nouă lume: face cu ei ateliere de poezie, iar vara a făcut o școală de vară cu teatru, dans și scriere dramatică. Crede că pentru a se dezvolta, și elevii și profesorii trebuie să mai iasă din spațiul rigid al școlii. „Eu am fost la multe activități pe lângă școală din dorința de a-mi explora eu personal, pentru mine, partea creativă. Pe urmă am aplicat-o și în meseria mea.”

„Undeva prin clasa a XI-a știam că vreau să fiu profesoară, atunci e perioada în care îți cam alegi meseria”, povestește Teodora Trișcă. Azi este profesoară, deja de opt ani, cu o pauză de un an în care a mers să exploreze lumea și pe sine. Ce știe azi în plus față de când avea 17 ani?

„Nu mă văd făcând altceva și nici până acum nu m-am văzut lucrând la un birou, deși am încercat să fac și asta, să lucrez la o multinațională. Lucrez foarte bine cu copiii, am ajuns la concluzia că sunt un bun pedagog și spun asta și din experiența pe care am adunat-o, din feedback-ul de la elevi, dar și intrinsec. Cred că am niște calități pe care am reușit să mi le recunosc.”

Până să ajungă aici, a fost un întreg proces. În 2014 se titulariza în Cluj, unde a predat engleza în două școli, una în centru și alta într-un cartier mărginaș. În toată alergătura școală-casă, și-a dat seama că trebuie să facă ceva și pentru sine. Nu cursuri pentru credite la dosarul pentru gradația de merit, ci pentru sufletul ei.

 

8295447uvt (1)
TM2023. Idei care schimbă lumea. Primul eveniment, joi, la UV Timișoara
ziuadevest.ro

Ideile care schimbă lumea sunt comunicate multimedia, iar dacă ne dorim mai multă diversitate, echitate și incluziune, trebuie să discutăm deschis despre rolul poveștilor și rolul tehnologiilor în a schimba reprezentări, comportamente, credințe și atitudini.

Evenimentul s-a desfășurat în amfiteatrul A11 al UVT, unde au fost prezenti:

Federica Manfredi, Graphic Designer și Comic Book Artist, colaborator Marvel Comics (Black Panther Book) și Amazon Studios, Italia.

Dr. Georgiana Turculeț, Marie S. Curie Fellow la Universitatea Pompeu Fabra, Spania și UVT, România.

Edit Jakab, Producător de film și fondatoarea Paprika Film Productions, Ungaria.

Dr. Amandine Desille, Cercetător asociat la Universitatea din Lisabona, Portugalia

Despre eveniment, rectorul Universității de Vest din Timișoara, Marilen Gabriel Pirtea, a declarat: „Universitatea de Vest din Timișoara reprezintă un spațiu ideal pentru dialog, atât pe plan național, cât și internațional. De aceea, invităm întotdeauna experți din domenii multiple ale căror idei pot contura, cu ajutorul educației, o lume în care diversitatea, echitatea și incluziunea primează”.

Conferințele Idei care schimbă lumea își propun să aducă în prim-plan subiecte provocatoare, bune practici și dialoguri între specialiști de renume care să inspire și să motiveze publicul timișorean.

Această serie face parte din Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, teritoriul Oameni, stația Reflecții, este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, cofinanțat de Consiliul Județean Timiș.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.