EȘTI AICI:
Revista presei – 21 martie 2022

Revista presei – 21 martie 2022

Dreamstime S 45944567
Studenții din Timișoara se pot autorecenza în orașul de pe Bega
banatulazi.ro

Studenții care învață și locuiesc în Timișoara în cursul anului universitar, se pot autorecenza în orașul de pe Bega. Cei care sunt și angajați beneficiază în urma recenzării de o zi liberă plătită 100%.

Fiecare cetățean se poate autorecenza până în data de 16 mai 2022. Cei care nu se descurcă cu tehnologia pot fi sprijiți în introducerea datelor de recenzori instruiți în spațiile special amenjate. În Timișoara sunt 13 asfel de centre: Direcția de Evidență a persoanelor, Magazinul Dedeman, Iulius Mall, Shopping City, Kaufland Elisabetin, Kaufland Martirilor, Kaufland Fabric, Kaufland Gheorghe Lazăr, Kaufland Vidrighin, Auchan Nord, Poliția Locală, Direcția de Asistență Socială, Centrul Comercial Alfa.

Formularul de preînregistrare accesând se poate complete accesând acest link: https://www.recensamantromania.ro/

7610459booksg5c5d2f4f4640
Sete de carte 2022
tion.ro

Elevii și cadrele didactice, copiii și părinții sunt invitați într-o călătorie în lumea fascinantă a cărților. Atelierele „Sete de carte” vor avea loc și în acest an, timp de nouă luni. Sunt pregătite volume pe înțelesul tuturor, despre relația complexă a oamenilor cu apa, managementul deșeurilor și combaterea poluării.

Campania de educație informală „Sete de carte” va avea loc și în 2022. Se dorește încurajarea lecturii și a unui comportament responsabil față de mediu în rândul publicului tânăr.

„Elevi și cadre didactice, copii și părinți sunt invitați într-o călătorie în lumea fascinantă a cărților, care începe în martie, de Ziua Mondială a Apei, și se încheie în noiembrie, de Ziua Internațională a Toaletei. Campania cuprinde ateliere de lectură în Cărturești, La Două Bufnițe și Librarul cu Papion, și concursuri cu premii – nouă vouchere, a câte 100 de lei fiecare, pentru achiziționarea de cărți din librăriile partenere”, transmit organizatorii – Aquatim.

„Sete de carte” începe miercuri, 23 martie, ora 14:30, la Librarul cu Papion. Elevii din ciclul primar sunt așteptați cu cartea „Gaston Tomberon, eroul din Aheron”, de Victoria Pătrașcu. Evenimentul va avea loc pe Splaiul Peneș Curcanul nr. 3-5 (clădirea Faber building.a.community).

 

646x404 (41)
Reluarea cursurilor dă bătăi de cap studenţilor. Tinerii sunt nevoiţi să se întoarcă în chirie, însă preţurile au crescut peste noapte
observatornews.ro

Reluarea cursurilor cu prezenţa fizică a studenţilor a făcut dintr-un oraş scump, unul şi mai scump. În Cluj-Napoca, preţul chiriilor a crescut peste noapte. Un apartament de două camere, care până acum se închiria cu 350 de euro, a ajuns să coste chiar şi 500 de euro pe lună. Cererea este foarte mare, spun agenţii imobiliari. La Universitatea Babeș-Bolyai sunt înscrişi 50 de mii de studenți, în condiţiile în care în cămine sunt doar şase mii de locuri.

După doi ani de cursuri online, studenţii sunt obligaţi acum să se prezinte fizic la facultăţi. Cererea crescută de apartamente în chirie a făcut ca preţurile să crească simţitor. Proprietarii au şi alte pretenţii.

Rareș Branea – consilier imobiliar: Proprietarii, ori cer o plată în avans, să fie achitate cele 3-4 luni odată. 

Universitatea Babeș Bolyai are aproximativ 6.000 de locuri în cămine, din care doar 1.800 sunt libere.

Laura Irimieș – purtător de cuvânt UBB: Din păcate, locurile pentru cazare sunt destul de puține față de cererea studenților.  Această situaţie a scos studenţii în stradă, la începutul săptămânii. 

646x404 (1)
Acceleratorul de particule de la Geneva funcţionează cu CIP-uri româneşti
adevarul.ro

Un asistent cercetător de la Universitatea Transilvania din Braşov face parte din echipa care produce CIP-urile folosite la acceleratorul de particule de la Geneva.

Un asistent cercetător la Institutul de Cercetare al Universităţii Transilvania, din Braşov, contribuie la cel mai mare experiment de fizica particulelor din lume. Ştefan Popa este implicat în cercetările de la acceleratorul de particule din Geneva, alături de un alt român, Radu Coliban, şi coordonaţi de profesorul Mihai Ivanovici. Echipa formată din cei trei  români a gândit mii de CIP-uri pentru care sunt extrem de apreciaţi.

Încă în 2013, pe când Ştefan Popa era student în anul III, la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor, de la Universitatea Transilvania, a fost cooptat în echipa care lucrează pentru acceleratorul de particule. Ca student, braşoveanul studia circuite integrate şi era extrem de pasionat de acest domeniu.

„Am pornit de la nişte specificaţii care ne-au fost livrate de cei de la Geneva, după care am proiectat, am simulat, am implementat siliciu, foarte multe verificări, foarte multe simulări, foarte multe procese de validare, după care, în 2016, pe 15 august, am fost trimis la fabrică, în California. Până a venit CIP-ul am ajutat la documentarea lui – practic, am scris un document – după care m-am apucat să construiesc o plăcuţă de testare pe care urmează să fie montat CIP-ul fabricat şi să verific că funcţionează, că produsul fabricat corespunde cu ce am simulat eu pe calculator”, a explicat cercetătorul braşovean.

 

SNSPA
Studenții SNSPA învață în format online până la finalul semestrului II, adică până în 3 iunie, a decis Senatul Universității
edupedu.ro

Senatul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a adoptat, în ședința din 18 martie 2022, hotărârea privind modalitatea de desfășurare a cursurilor în semestrul al doilea, până la finalizarea anului universitar 2021-2022. Astfel, Până în data de 3 iunie, cursurile se vor ține tot online, iar examenele cu prezență fizică.

  • SNSPA a decis să întrebe studenții printr-un chestionar online, privind reluarea cursurilor și seminarelor, în format fizic și situația cazării studenților care nu au domiciliul în București. Majoritatea au vrut să rămână cursurile online. (la finalul articolului, rezultatele sondajului).
  • Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a anunțat inițial, după ridicarea stării de alertă, din 9 martie, că studenții trebuie să revină imediat la cursuri cu prezență fizică. Apoi a revenit și a spus că e nevoie de o perioadă de tranziție dar nu mai mult de o lună.
  • Universitățile au autonomie și pot decide cum organizează cursurile și examenele.
Image 2022 03 15 25435203 41 Studenti Sala Curs
Studenții din afara orașului unde învață au o rată de abandon mai mică la universități. În ce domenii renunță ei la studii și importanța notei la Bacalaureat
hotnews.ro

Din punct de vedere cantitativ, 43,8% dintre studenții înscriși în primul an al unui program de licență au abandonat studiile universitare, se arată în cercetarea “Defining and Measuring Dropout Phenomenon in Romanian Public Universities”.

Studiul este realizat de Claudiu Herţeliu, Daniela Alexe-Coteţ, Cezar Mihai Hâj, Andrei T. Pârvan.

Chiar dacă acest lucru este mai mult sau mai puțin în linie cu ce se întâmplă în multe state europene, problema privind cine eșuează reprezintă o discuție importantă privind echitatea.

Întrucât unele rezultate pot fi percepute ca fiind contraintuitive, este important să subliniat că multe dintre pierderile de capital uman au loc înainte de înscrierea în învățământul superior.

Așadar, datele privind abandonul școlar arată că studenții care vin din afara orașului unde sunt situate universitățile (inclusiv zonele rurare) sunt mai rezistenți, deoarece au rate mai scăzute ale abandonului școlar (+5,2% rezidenți față de nerezidenți și +3,2% urban față rural).

Rata abandonului pentru studenții din mediul rural este de 41,7%, iar pentru cei din urban de 44,5%.

026a0000 0aff 0242 E738 08da087761c4 W1023 R1 S
Vieți în pribegie la Timișoara: Poveștile Tatianei din Ucraina și a lui Sidiki din Guineea
europalibera.org

La Centrul „Timișoara pentru Ucraina” e forfotă, traducătoarea de limbă ucraineană abia face față. Noii veniți sunt în majoritate femei cu copii. Sunt luați în primire, copiii sunt conduși la joacă până voluntarii discută cu adulții. În două săptămâni au trecut pe aici aproape 600 de refugiați.

Până acum o lună la adresa Bulevardul Dragalina 38-40 funcționa centrul de zi pentru vârstnici al primăriei Timișoara. Seniorii au vrut să ajute și au cedat spațiul pentru a fi organizat centrul de suport pentru refugiații ucraineni. Locul este dotat cu bucătărie, facilități medicale, loc de joacă pentru copii, o bibliotecă. Pe o masă sunt la discreție prăjituri, snack-uri, ceai, cafea, sucuri, apă. Toate vin din ajutoare.

Cei care intră pe ușă cu oarecare nesiguranță, cărând valize și sacoșe burdușite de care se țin copiii mici, sunt întâmpinați de voluntarii celor 30 de organizații civile aflate în parteneriat cu instituțiile publice și companiile din coaliția formată la Timișoara și coordonată de Direcția de Asistență Socială a Primăriei și de ONG-uri cu experiență ca Asociația LOGS. Peste 350 de voluntari s-au implicat pentru a asigura serviciile centrului, incluzând un Call Center permanent.

Oana Tifrea Marciuska 1024x768
PREOFIL DE ANALIST - Cum a ajuns o tânără dintr-un mic oraş din România să studieze informatica în şase ţări şi să lucreze pentru Bloomberg în domeniul inteligenţei artificiale
ZF.RO

Viaţa poate fi amuzantă uneori… iar această perspectivă a determinat-o pe Oana Ţifrea-Marciuska să studieze, în facultate, tiparele glumelor făcute timp de luni de zile de prietenii săi. Era prima sa activitate de cercetare practică în construirea şi interpretarea modelelor de inteligenţă artificială (AI), pentru teza sa de licenţă, prima lucrare în domeniu.  De atunci, şi-a continuat pregătirea academică şi evoluţia profesională în şase ţări, iar umorul a însoţit-o în tot acest parcurs.

Acum, din rolul de AI Scientist and Engineer al Bloomberg, face parte din echipa de ingineri din grupul de inteligenţă artificială al grupului media, care dezvoltă şi menţine Bloomberg Knowledge Graph (reţeaua semantică de concepte financiare, relaţii şi instanţe a Bloomberg). Knowledge Graph conectează diverse entităţi, cum ar fi oameni, companii, produse, mărci sau industrii, cu diverse proprietăţi, cum ar fi angajarea, lanţul de aprovizionare sau locaţia geografică. Echipa lor îmbunătăţeşte produsele Bloomberg, cum ar fi ştirile automate sau procesarea limbajului automat(NLP).

 

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.