EȘTI AICI:
Revista presei – 21 iulie 2022

Revista presei – 21 iulie 2022

Iypt5
Universitatea de Vest din Timişoara (UVT) susţine performanţa în fizică şi promovează domeniul în competiţii naţionale şi internaţionale
agerpres.ro

International Young Physicists' Tournament, IYPT (Turnirul Internaţional al Tinerilor Fizicieni) este una dintre cele mai respectate şi prestigioase competiţii internaţionale de fizică pentru elevii de liceu. Este, de altfel, singura competiţie de fizică sprijinită direct de către European Physical Society - EPS (Societatea Europeană de Fizică). În fiecare an, mii de liceeni din întreaga lume participă la această competiţie, desfăşurată neîntrerupt din 1988 sub forma unui turneu pe echipe. Scopul competiţiei IYPT este de a promova fizica în rândul elevilor de liceu, dezvoltând abilităţile de lucru în echipă, rezolvarea de probleme experimentale cu soluţii deschise, capacitatea de a dezvolta şi prezenta rezultatele obţinute şi capacitatea de a discuta şi de a privi în mod critic munca celorlalţi competitori. O abordare creativă a rezolvării unor probleme aparent simple, dar care necesită o înţelegere aprofundată a fenomenelor fizice, îi modelează pe viitorii lideri ai dezvoltării ştiinţifice, tehnologice şi economice.

Începând cu anul 2013, la această competiţie a aderat şi România şi tot de atunci UVT, prin Facultatea de Fizică, a asigurat toate condiţiile pentru pregătirea lotului naţional al României, prin punerea la dispoziţia loturilor coordonate de către profesorul Sandu Golcea atât a spaţiilor necesare pentru antrenament şi cazare, dar şi a specialiştilor care au lucrat cu membrii lotului pentru pregătirea competiţiilor. Dintre elevii care au format loturile României în ultimii ani o parte şi-au continuat studiile în România iar alţii au ales să studieze în Anglia (Imperial College of London; Oxford; Cambridge; Durham) şi în SUA (Stanford; Princeton; Boston).

În contextul implicării active a reprezentanţilor României în structurile IYPT şi a susţinerii oferite de către UVT, a fost posibilă obţinerea organizării acestei competiţii în anul 2022 la Timişoara. Organizată de către Ministerul Educaţiei, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş şi cu UVT, competiţia a adus la Timişoara reprezentanţi din 25 de ţări, din toată lumea (Africa de Sud, Austria, Brazilia, Bulgaria, Canada, Cehia, Croaţia, Elveţia, Georgia, Germania, Grecia, India, Iran, Marea Britanie, Mexic, Pakistan, Polonia, România, Singapore, Slovacia, Suedia, Taipei China, Turcia, Ucraina, Ungaria).

Legenda Casei
ASTĂZI: ”Legenda Casei H”, documentar dintr-o lungă serie despre Timișoara, la Centrul de Proiecte
timisplus.ro

În toiul verii, joi seara, timișorenii sunt invitați să se ”răscorească” cu un documentar despre o casă unicat. ”Legenda Casei H”, o casă ultra-modernă, este primul documentar dintr-o serie amplă intitulată ”Timișoara. Harta secretă: oameni și locuri”.

Înainte de avanpremiera propriu-zisă, doritorii sunt invitați să discute cu proprietarii Casei H, Andrei și Delai Herczeg, dar și arhitectul locuinței, Radu Mihăilescu. Locuința este considerat unul dintre cele mai impresionante proiecte arhitecturale, de aceea face parte din seria de documentare. Autoarea lor este Adriana Babeți, iar tematică este reprezentată de locuri istorice, neștiute sau impresionate ale Timișoarei. Următoarele documentare vor trata istoria cafelei și a cafenelelor din orașul d epe Bega, dar și istoria dulciurilor sau a restaurantelor.

Proiectul este unul amplu, cu tururi ghidate, dezbateri, dar și evenimente tematice. „Timișoara. Harta secretă: oameni și locuri” este un proiect comun al Casei de Cultură a Municipiului Timișoara și al Universității de Vest din Timișoara. Acest proiect face parte din programul pentru anul 2023, când Timișoara va fi capitala europeană a culturii.

Proiecția începe joia aceasta, la 21,30, în curtea Centrului de Proiecte. Documenatrul durează 30 de minute.

ShanghaiR22logo
UVT în topul primelor 500 de universități ale lumii, pe domeniul Fizică
ziarelocale24.ro

Universitatea de Vest din Timişoara (UVT) se poziționează în topul primelor 500 de universități ale lumii, pe domeniul Fizică, conform noilor rezultate ShanghaiRanking’s Global Ranking of Academic Subjects 2022.

UVT este prezentă şi în acest an în topul realizat de Universitatea Jiao Tong Shanghai din China cu domeniul Fizică, regăsindu-se în top 401-500 la nivel mondial (din 500 de universităţi din lume).

Ediția 2022 a ShanghaiRanking’s Global Ranking of Academic Subjects a realizat ierarhizarea a mai mult de 1800 de universităţi, din 96 de ţări din lume, grupând performanța universităților în 54 de domenii de știință distincte.

Clasificarea ShanghaiRanking’s Global Ranking of Academic Subjects (ARWU), dezvoltată de Universitatea Jiao Tong Shanghai din China, a fost publicată pentru prima oară în 2009 şi este una dintre cele mai bine cotate la nivel internaţional, fiind, alături de clasamentul general, un punct de referinţă în strategiile unor universităţi care doresc să fie actori de nivel internaţional în mediul academic. ARWU publică un clasament universitar global, cunoscut pentru obiectivitate, transparență și consecvență, fiind unul dintre cele 9 rankinguri recunoscute oficial și de Ministerul Educației Naționale, prin includerea rezultatelor sale în metarankingul național.

Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea: „Inovarea și avansul cunoașterii în societatea contemporană se află în directă corelație cu cercetarea, care este prioritizată în universitățile ce țin la statutul de actori de nivel internaţional în mediul academic. Poziționarea UVT în topul primelor 500 de universități ale lumii, conform rankingului ShanghaiRanking’s pe domeniul Fizică, este un rezultat spectaculos, care ne ambiționează și ne motivează pentru urmărirea excelenței, în mai multe domenii ale științelor.”

Violeta2
Medaliat cu aur la Olimpiada internațională de geografie de la Paris: „România pierde acum elita unei generații"
rfi.ro

Este declarația făcută la RFI România de elevul Daniel Hanganu medialiat cu aur la Olimpiada Internațională de Geografie de la Paris. Echipa României antrenată de profesorii ieșeni Cornelia şi Dorin Fiscutean a luat locul trei la competiția organizată în Franța în perioada 12-18 iulie a.c. Elev la Colegiul Național din Iași, Daniel Hanganu spune că lipsa varietății locurilor de muncă și corupția împing cele mai strălucite minți să opteze pentru studiile în străinătate și să nu se mai întoarcă în țară.

-De unde pasiunea pentru geografie?

-Pasiunea pentru geografie o am de mai demult, încă de când eram la gimnaziu, încă din clasa a cincea mi-au plăcut hărțile și atlase și cred că de acolo a pornit totul.

O pasiune dusă mai departe...

Pe mine m-au determinat mai multe lucruri, m-au determinat până la urmă, pe lângă doamna profesoară, m-au determinat emisiunile tip quiz care m-au făcut să vreau să știu din ce în ce mai multe și din acest motiv.

 

3ilustratie Salariu Consultant Recrutare 002
ANTREPRENORIAT - Interes mare pentru Start-Up Nation. Mai mult de 1.100 de companii au aplicat pentru finanţare de până la 200.000 de lei prin programul Start-Up Nation. Bugetul alocat programului pentru anul acesta este de peste 520 milioane de lei
ZF.RO

♦ Circa 80 de companii au aplicat – marţi, 19 iulie -  doar în prima jumătate de oră de la deschiderea înscrierilor, iar în prima oră numărul lor a ajuns la peste 250 ♦ Antreprenorii se pot înscrie în programul început ieri până pe 1 septembrie ♦ Programul Start-Up Nation 2022 are două componente: Pilonul ♦ Start-up Nation România şi Pilonul II Start-up Nation Diaspora ♦ Pot aplica pentru finanţare companiile care au fost înfiinţate după data de 1 ianuarie 2020.

Înscrierile pentru ediţia din 2022 a programului Start-Up au început ieri, iar interesul antreprenorilor pentru finanţarea din acest program a fost ridicat încă din primele ore din prima zi de înscrieri.

Astfel, mai mult de 1.100 de companii au aplicat pentru finanţare prin acest program în prima zi de la deschiderea înscrierilor, dintre care 250 în prima oră şi 80 în prima jumătate de oră. Antreprenorii se pot înscrie în Start-Up Nation până pe 1 septembrie.

 

Image 2021 08 25 24997247 41 Bani Lei Bancnote
Nivelul de alfabetizare financiară în România este de 8%
hotnews.ro

Rezultatele studiului Bunăstarea financiară și alfabetizarea financiară în România, realizat la comanda Institutului de Economie Mondială (IEM), arată că 9 din 10 români nu pot calcula o dobândă, nu știu diferența între valorile nominale și reale și nu înțeleg ce înseamnă diversificarea riscului.

Studiul arată că 13% dintre români se confruntă cu probleme financiare majore, iar 38% întâmpină dificultăți financiare în viața de zi cu zi, scrie Norel Moise pe blogul personal. Mai mult decât atât, 53% dintre persoanele chestionate nu au economisit în ultimii trei ani, iar 27% dintre cei care au economisit au preferat să păstreze banii acasă. Îngrijorător este faptul că 39% dintre respondenți au afirmat că nu sunt interesați să primească informații gratuite despre concepte și noțiuni financiare.

Rezultatele privind alfabetizarea financiară indică faptul că nivelul scăzut al cunoștințelor și competențelor financiare este determinat de educație, venituri și vârstă. În principal, rezultatele semnalează că:

  • 8% din populația României are cunoștințe financiare elementare. Diferențele față de țările dezvoltate – Germania (53%), Țările de Jos (45%), Austria (33%), SUA (30%), Franța (31%)sau Italia (25%) – sunt majore;
  • nivelul de alfabetizare financiară din România este redus, chiar și în comparație cu cel din țări în curs de dezvoltare din regiune, precum Albania (10%), Bosnia și Herțegovina (10%), Serbia (17%), Bulgaria (18%), Ungaria (26%), Croația (28%), Polonia (30%) sau Cehia (42%);
  • doar 5% dintre respondenți au cunoștințe despre noțiunile de performanță și risc asociate depozitului bancar, acțiunilor și obligațiunilor.

 

Universitatea Din Bucuresti SLIDER Unibuc SLIDER
Matematica și Științele Pământului poziționează Universitatea din București pe primul loc pe plan național în topul performanțelor universitare
evz.ro

Universitatea din București, UB, este prezentă în clasamentul Shanghai Global Ranking of Academic Subjects încă din 2017, de la lansarea acestuia. În acest an, UB ocupă prima poziție pe plan național în două subdomenii, respectiv Matematică și Științele Pământului.

Universitatea din București cu subdomeniul Matematică este clasată în intervalul 151–200, în timp ce subdomeniul Științele Pământului se regăsește în intervalul 301-400, la nivel internațional. În același timp, la nivel național, Universitatea din București este urmată, la subdomeniul Matematică, de Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (301-400) și de Universitatea din Craiova (401-500). În cazul subdomeniului Științele Pământului, UB este urmată de Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, poziționată în intervalul 401-500.

În clasamentul din acest an se sunt regăsite peste 1.800 de universități din cele aproximativ 5.000 de instituții de învățământ superior care au aplicat. Universitățile provin din 96 de țări. Clasamentul a fost lansat în 2017 din dorința de a oferi informații detaliate cu privire la performanțele universităților pe arii de studii. Astfel, topul Shanghai Global Ranking of Academic Subjects evaluează performanțele universităților în cinci mari domenii:

  1. Științele naturii
  2. Inginerie
  3. Științele vieții
  4. Științe medicale
  5. Științe sociale.
UBB E1600854811519 (3)
UBB rămâne cea mai bine reprezentată universitate românească în clasamentul Shanghai 2022
monitorulcj.ro

Universitatea Babeș-Bolyai - UBB rămâne cea mai bine reprezentată universitate românească și în clasamentul Shanghai pe domenii academice în 2022.

Astfel, UBB este singura din România în domeniile ecologie (unde se situează în intervalul 401-500 la nivel internațional) și energie-știință/inginerie (301-400).

De asemenea, UBB ocupă poziția a doua la nivel național în matematică (301-400 internațional) și în științele pământului (401-500 la nivel internațional).

 

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.