Departamentul de Relații Internaționale
Adresă: Universitatea de Vest din Timișoara, bd. Vasile Pârvan nr. 4, etajul 1, camera 155B, Timișoara, cod poștal 300223, județul Timiș, România
Adresă de e-mail: international@e-uvt.ro
Universitatea de Vest din Timişoara (UVT) deschide înscrierile pentru programul de studii postuniversitare de educaţie permanentă ”Tehnologii digitale în procesul educaţional” destinat cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar, care se înscrie în strategia naţională privind digitalizarea procesului educaţional.
Rectorul UVT, Marilen Pirtea, spune că programul propus are ca obiectiv formarea cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar privind utilizarea de instrumente, tehnologii şi resurse digitale în realizarea activităţilor de predare, învăţare, evaluare în modul sincron şi asincron, în învăţământul de tip clasic şi în învăţământul de tip mixt (blended learning).
„Programul postuniversitar ‘Tehnologii digitale în procesul educaţional’ valorifică experienţa, bunele practici, dar şi feedback-ul primit în urma derulării programului de studii postuniversitare Resurse Educaţionale şi Digitale pentru Instruire Online (RediOn), desfăşurat la UVT cu trei serii de cursanţi, într-o perioadă de un an şi jumătate, la care au participat peste 180 de cadre didactice din 25 de judeţe. A fost actualizat, în noul program, atât planul de învăţământ, cât şi conţinutul disciplinelor, care au fost completate cu noile versiuni ale tehnologiilor digitale şi cu bunele practici pedagogice. Noul program se adresează cu predilecţie dascălilor din preuniversitar, pe care îi aşteptăm la UVT, pentru o nouă viziune despre desfăşurarea activităţilor educaţionale şcolare”, arată Marilen Pirtea.
Programul de studii postuniversitare se organizează în format online, pentru dezvoltarea de competenţe cheie/transversale şi specifice – stabilite prin documentul European Framework for Digital Competence of Educators (DigCompEdu), care particularizează competenţele specifice pentru educatori din Cadrul european al competenţelor digitale cheie.
Prima ediție din 2022 a evenimentului Forbes Best Cities For Business are loc la Timișoara și reunește factorii de decizie locali, precum și reprezentanții întregii comunități de business, pentru a aborda toate aspectele mediului de afaceri din zona respectivă, de la provocări și dificultăți (normale sau determinate de această perioadă fără precedent), până la oportunitățile oferite de fiecare zonă în parte și de autoritățile locale respective.
Marilen Gabriel Pirtea, Rector Universitatea de Vest din Timișoara
Succesul Timișului în timp și nu numai se datorează eforturilor fiecăruia dintre noi, așadar vorbim despre niște eforturi individuale. Cum facem să urcăm pe treptele dezvoltării? Răspunsul este unul simplu: doar împreună.
Universitățile au încheiat multe parteneriate cu mediul de afaceri și vom continua pe această cale să inovăm ca să ieșim din tipare – dar, nu putem singuri. Există o rețetă ideală care se bazează pe trei puncte de sprijin și acestea sunt reprezentate de către autorități, universități și mediul de afaceri.
Ce-mi doresc eu de la Timișoara? Nu-mi doresc o Timișoară obedientă, plină de griji, liniștită, ci o Timișoară la fel cum era în perioada studenției mele. O Timișoară efervescentă care atrăgea mulți tineri dornici să pună bazele unui nou model de viață
Rectorii instituțiilor de învățământ superior tehnic din țară, dar și reprezentanți din cadrul universităților tehnice din Timișoara, București, Cluj Napoca, personal implicat în activitățile pentru alianțele europene, vor dezbate online, miercuri 20 aprilie, teme de interes ale momentului în cadrul ediției 10 a webinarului Construim Împreună – Universitățile tehnice din România – Universități Europene.
Organizatorii evenimentului sunt Universitatea Politehnica Timișoara prin Centrul de ID/IFR și e-Learning, în colaborare cu IEEE România, Asociația EDEN Europe și Alianța Română a UniversitățilorTehnice.
Webinarul are rolul și de conștientiza importanța politicilor începute de ARUT privind reforma învățământului superior tehnic și adaptarea acestuia la noile realități. Totodată, va fi făcută cunoscută planificarea strategică a universităților de viitor pentru Universitatea Politehnica Timișoara, în colaborare cu partenerii proiectelor Universități Europene E³UDRES² și EIT-HEI EINS.
Universitățile Europene sunt alianțe transnaționale care vor deveni universitățile viitorului, promovând valorile și identitatea europeană și revoluționând calitatea și competitivitatea învățământului superior european. Pentru a realiza acest pas major, inițiativa oferă oportunități de a sprijini diverse modele de cooperare pentru universitățile europene. Cu sprijinul financiar din partea programelor Erasmus+ și Orizont 2020, acestea îmbunătățesc calitatea, incluziunea, digitalizarea și atractivitatea învățământului superior european.
Românul poreclit Machiavelli este politolog şi strateg militar şi se numără printre cei mai respectaţi şi influenţi oameni de pe planetă.
Nu este vorba de un american, ci de un român pe nume Edward Nicolae Luttwak, care s-a născut în anul 1942 în Arad, într-o familie de evrei. A fost crescut în Italia şi Anglia. A urmat cursurile şcoalii primare din oraşul Palermo, după care a emigrat în Anglia. Aici a absolvit Carmel College şi Quintin Grammar, iar în 1964 a obţinut o diplomă de analist economic a facultaţăţii London School of Economics.
După ce a lucrat la Londra, Paris dar şi Ierusalim, s-a mutat în Statele Unite în 1972 pentru a-şi continua studiile post-universitare la Universitatea Johns Hopkins, unde a obţinut un doctorat în 1975. Începând cu anul 1975 devine profesor asociat la Universitatea Georgetown şi la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale din Washington.
După cum scrie descopera.ro, românul a fost consultant rând pe rând al Secretarului de Stat al Apărării, al Consiliului Naţional de Securitate, US Navy, US Air Force sau al NATO. Este omul care a dezvoltat doctrina de luptă a US Army, este persoana care a pus bazele conceptului Rapid Deployment-Force utilizat de armata americană şi trupele speciale. A fost un apropiat al lui Jimmy Carter şi un om pe care Regan l-a respectat. Mai târziu, Bush le-a cerut generalilor americani să-l consulte înainte de declanşarea primul război din Irak. A planificat alături de aceştia strategia US Air Force de a bombarda forţe irakiene în Kuveit.
Luttwak este cunoscut pentru ideile sale politice inovatoare, sugerând, de exemplu, că încercările marilor puteri „pentru a pune capăt războaielor regionale duce de fapt la apariţia unor conflicte de lungă durată: exemplu Siria, Irak sau Afghanistan. Cartea sa, Coup d’État: A Practical Handbook, este folosită pe post de manual obligatoriu în nenumărate colegii şi universităţi cu profil militar din lumea întreagă. A fost tradusă inclusiv în chineză, ebraică, japoneză sau turcă.
Blackstone Inc, cel mai mare fond de investiții alternative din lume, va cumpăra American Campus Communities Inc (ACC) pentru 12,8 miliarde de dolari, a anunțat compania care oferă locuințe pentru studenți.
Blackstone va plăti cash și va achita inclusiv datoriile ACC, pariind pe segmentul închirierii locuințelor pentru studenți și pe o creștere a veniturilor din chirii, după redeschiderea facultăților.
ACC deține 166 de proprietăți pe 71 de piețe universitare, inclusiv Universitatea de Stat din Arizona și Universitatea Texas din Austin. Acțiunile companiei cu sediul în Austin, Texas, au crescut cu aproape 13%, până la 64,84 dolari, în tranzacțiile dinainte de comercializare. Acordul vine la câteva luni după ce firma de investiții a lui Jonathan Litt, Land & Buildings, și-a căutat un loc în consiliul de administrație al ACC și a îndemnat compania să-și vândă activele în mod agresiv și să răscumpere acțiuni.
Potrivit Reuters, fuziunile și achizițiile din sectorul trusturilor de investiții imobiliare au atins un nivel record în 2021, datorită capitalului ieftin dat de ratele scăzute ale dobânzilor, unei piețe imobiliare robuste din SUA și redresării economice în urma pandemiei.
Anul trecut, volumul tranzacțiilor rezultate din fuziuni și achiziții a crescut la 140 miliarde de dolari, de la 17 miliarde de dolari în 2020, spune un raport al companiei de consultanță imobiliară JLL. În decembrie anul trecut, Blackstone a mai făcut o achiziție imobiliară: a cumpărat Bluerock Residential pentru 3,6 miliarde de dolari.
Universitatea Politehnica Timișoara a lansat, azi, nodul CloudPUTing, o platformă de calcul de înaltă performanță care îi va ajuta pe profesori în cercetare și pe studenți să își implementeze proiectele. Platforma poate fi accesată de oriunde și se pot crea aplicații în domenii diverse. Obiectivul general al proiectului a fost acela de a crește capacitatea de cercetare și inovare a UPT prin crearea unui nod Cloud de înaltă performanță, eterogen, eficient, energetic, de tip privat, bazat pe tehnologii deschise, conectat într-o rețea națională de noduri Cloud, cu aplicabilitate în colectarea, stocarea, analiza, distribuirea și protecția masivelor de date eterogene, produse în cadrul inițiativelor de cercetare și inovare derulate în regiunea de vest a României.
Bugetul proiectului este de 4.051.241 lei, din care 3.832.506 lei sunt fonduri nerambursabile. Proiectul a fost finanțat prin programul POC/398/1- Dezvoltarea unor rețele de centre CD, coordonate la nivel național și racordate la rețele europene și internaționale de profil și asigurarea accesului cercetătorilor la publicații științifice și baze de date europene și internaționale.
Pe lângă crearea acestei platforme virtuale, în spațiul din incinta Clădirii SPM, de pe Bulevardul Mihai Viteazul, Nr. 1 au fost instalate și echipamente de cea mai înaltă tehnologie. Serverele prin care se vor stoca informațiile au o capacitate de 600 de Terra, 500 de procesoare și 12 plăci grafice prin care se fac calcule de înaltă performanță.
În cadrul evenimentului de inaugurare, echipa proiectului, precum și principalii colaboratori au împărtășit din experiența acumulată de-a lungul depunerii și implementării unui astfel de proiect.
„Odată cu dezvoltate aplicației, aceasta va ajuta și la dezvoltarea Timișoarei, însă în prim plan sunt studenții și profesorii UPT care vor duce cercetarea la un alt nivel folosind tehnologiile Cloud”, spune conf. univ. dr. ing. Florin Drăgan, rectorul UPT și managerul proiectului.
44% dintre tineri doresc să învețe cum să își deschidă un business, iar 58% dintre tinerii participanții la un studiu vor să pornească o afacere; 2% deja au făcut-o, 14% urmează în anul următor, arată cel mai recent studiu PulseZ. Ca domenii în care tinerii își gândesc viitoarele business-uri 35% este domeniul alimentar, iar 21% în domeniul imobiliar.
Romanian Business Leaders, care susține studiul, organizează evenimentul Tinerii în Arenă, un proiect care aduce față în față tineri cu inițiativă antreprenorială și investitori cu experiență în domeniul afacerilor. Evenimentul va avea loc pe 19 mai în cadrul Summit-ului Romanian Business Leaders 2022 ce se va desfășura în format hibrid la Crowne Plaza Bucharest Hotel cu participarea a 250 de antreprenori de top și lideri din business-ul autohton.
Organizatorii susțin că studiile arată că 1 din 2 tineri la nivel național își doresc să fie antreprenori sau manageri și de aceea este necesar să primească sprijinul necesar pentru a le da viață încă din perioada de liceu și facultate.
”Noua generație, supranumită genZ, generația digitală este inteligentă și vizionară, poate mai mult decât niciodată în istorie. Merită să deschidem o fereastră pentru a-i înțelege mai bine. Noi avem de învățat de la ei, așa cum și ei au nevoie de încrederea pe care ți-o dă un mentor”, a declarat Dragoș Petrescu, președinte Romanian Business Leaders și liderul de proiect Vreau să fiu Antreprenor & Insights.
Universitatea Politehnica din București va organiza, în perioada 20-22 mai, prima ediție a unui “festival auto”, Poliautofest. Evenimentul “dedicat automobilului și industriei auto” va fi organizat prin Facultatea de Transporturi în Campusul UPB, potrivit unui comunicat de presă.
Festivalul se adresează publicului larg, profesioniştilor, studenţilor, elevilor, viitorilor ingineri. La eveniment sunt așteptați producători, importatori și distribuitori, furnizori și producători de componente și echipamente, precum și reprezentanți ai instituțiilor și autorităților de reglementare și din educație.
Potrivit comunicatului, în cadrul evenimentului vor avea loc patru conferinţe şi dezbateri pe teme de interes major – Green Vehicles şi Ecologie, Autonomie şi siguranţă, Tehnologiile viitorului, Soluţii de mobilitate şi transport.
UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.
Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.
Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.
Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.