EȘTI AICI:
Revista presei – 21 aprilie 2021

Revista presei – 21 aprilie 2021

20210420 102643
Maratonul Vaccinării la Timișoara: ”Fără imunizarea în masă de 70-80%, vom sta în pandemie și 10 ani!”
ziuadevest.ro

Cu trei zile înainte de a începe în premieră pe România, Maratonul Vaccinării, 23 -25 aprilie, (vineri – duminică) la Timișoara, Universitatea de Medicină și Farmacie Timișoara și Asociația de Terapie Intensivă ”Aurel Mogoșanu”, organizatorul principal, au susținut o prezentare a acestei manifestări inedite.

La marele eveniment vor participa voluntar 300 de studenți de la UMFT și 200 de medici din cadrul unităților medicale din oraș.

Prof. univ. dr. Octavian Crețu, rectorul UMFT, a explicat că Maratonul Vaccinării are loc la inițiativa prof. univ. dr. Dorel Săndesc, prorectorul UMFT, șeful clinicii ATI din cadrul Spitalului Județean Timișoara, președintele Asociației de Terapie Intensivă Aurel Mogoșanu.

Maratonul are mai mulți parteneri în frunte cu medicii din toate spitalele care au muncit cu devotament și responsabilitate și au făcut ca rezultatul muncii lor să se vadă în județ și în Timișoara, în lupta cu SARS-COV2.

”Lor trebuie să le mulțumim și să îi felicităm pe toți cei implicați. Maratonul este un eveniment deosebit de important, fiindcă trebuie să conștientizăm faptul că fără o imunizare de masă pandemia de SARS-COV2 – COVID19 nu se va sfârși, vom putea sta în pandemie și 10 ani de zile de aici încolo fără o vaccinare în masă de 70-80%. Acest grad de imunizare se poate face fie prin vaccinare, fie prin boală. Este de preferat să se facă prin vaccinare, fiindcă imunizarea prin boală produce și victime și sechele deosebit de grave uneori pacienților, care pot duce la infirmități și la scăderea calității vieții.”, a mai spus prof, dr. Octavian Crețu.

Prof. dr. Săndesc a adăugat: ”Întâlnirea de astăzi are un scop clar: rugămintea de a fi alături de noi, organizatorii acestui important eveniment intitulat Maratonul Vaccinării la Timișoara. Este un proiect de voluntariat al întregului corp medical și al studențimii mediciniste. Cu toții îl facem din responsabilitate față de comunitatea în care trăim, din spirit de solidaritate și din empatie. Mulțumim Camerei de Comerț Industrie și Agricultură, doamnei Chiriță, că a oferit această facilitate de a desfășura maratonul aici la CRAFT, în mod gratuit. Vrem ca prin această acțiune să grăbim cursa noastră și să ajungem la un final pe care îl dorim cu toții: o viață normală, regăsirea libertății să ne putem bucura să fim împreună.

8898689cartibiblioteca
Împarte Carte și ai parte! Schimb de cărți la o librărie din centrul Timișoarei
tion.ro

Dacă aveți acasă cărți pe care le-ați citit sau dubluri pe care le țineți degeaba în bibliotecă, puteți să le dăruiți altor cititori și chiar să luați volume la

Timp de trei zile, de vineri până duminică, timișorenii sunt așteptați să ofere o casă nouă cărților donate în campania „Împarte Carte”. Pot să și doneze volume care nu își mai găsesc locul în bibliotecile personale, atât în ziua evenimentului, cât și înainte. Tot ce trebuie să facă este să meargă în perioada 23-25 aprilie la Librăria Cartea de Nisip de pe str. Victor Vlad Delamarina nr. 1, cu intrare de pe str. Alba Iulia.

Primele două ediții ale „Împarte Carte” au avut loc în august și noiembrie 2020 și au adunat pe mese apariții editoriale din mai toate genurile literale, non-ficțiune, carte în limba engleză și limba germană, carte pentru copii, reviste de cultură, dicționare și ediții vechi cu titluri ce nu au mai văzut lumina tiparului de zeci de ani, spun organizatorii.

schimb. La o librărie din centrul Timișoarei se întâmplă o nouă ediție a campaniei „Împarte Carte”.

Scoala 1 2 767x460 (1)
Sondaj: Peste 75 la sută dintre părinți consideră că eficiența predării online este mai redusă decât cea la clasă
renasterea.ro

Peste 68.000 de părinți au răspuns unui sondaj realizat la nivel național de Federația Națională a Asociațiilor de Părinți, lansat săptămâna trecută, cu privire la percepția acestora asupra activităților educative desfășurate în pandemie.

Cei mai mulți dintre respondenți sunt locuiesc în mediul urban și au studii superioare, 81,9 la sută fiind de genul feminin. La ȋntrebarea „Ce ați observat la copilul dumneavoastră, legat de procesul de învățare, desfășurat până în acest moment?”, un procent de 40,1 la sută consideră că, ȋn actualul context pandemic, copilul are un nivel de cunoştinţe optim, dar ”luând ȋn calcul cei 37,3 la sută respondenţi care consideră că propriul copil nu şi-a ȋnsuşit un nivel de cunoştinţe optim precum şi cei 19 la sută care consideră că propriul copil are nevoie de activităţi remediale, rezultă că mai mult de jumătate dintre aceştia nu sunt mulțumiți de nivelul de cunoștințe/competenţe al propriilor copii”, spun reprezentanții asociației.

De altfel, peste 75 la sută dintre părinții interogați consideră că eficiența activităților din mediul online este mai redusă şi mult mai redusă comparativ cu cea desfășurată în sala de clasă. În opinia părinților, nu doar procesul de instruire a fost afectat de contextul pandemic, ci și sănătatea psihică și fizică a copiilor.

Astfel, 55,3 au răspuns se tem că nivelul de cunoștințe dobândit de copil nu îi va permite acestuia trecerea la nivelul următor, 40,5 consideră că vor exista efecte în plan psihologic (anxietate, depresie etc), iar 33,4, că vor exista efecte în plan fiziologic (obezitate, afectare oculară etc). Prin urmare, 67,9 la sută și-au manifestat dorința de reluare a cursurilor în format fizic în zonele în care incidența depășește 3/1000 de locuitori, apreciind că este în beneficiul elevilor. În ceea ce privește modificarea structurii anului școlar, doar 24,3 la sută dintre părinți sunt de acord cu trecerea la trimestre.

Oferta De Preadmitere La UMFST 2021 820x562
Calendarul de preadmitere la facultate 2021, la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș: Înscrieri până pe 31 mai
edupedi.ro

Au început înscrierile pentru preadmiterea la facultate. Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș „George Emil Palade” (UMFST „G.E. Palade” Tg. Mureș) a lansat preadmiterea la facultate 2021, pentru studii de licență. Sunt așteptați să se înscrie, până pe 31 mai ora 15:00, liceenii de clasa a XII-a care urmează să susțină examenul de bacalaureat în acest an, candidații care dețin diploma de bacalaureat din anii anteriori, precum și candidații care au deja o diplomă de licență și care doresc să urmeze o a doua facultate și să devină studenți la UMFST „G.E. Palade” Tg. Mureș.

La preadmiterea organizată de UMFST „G.E. Palade” Tg. Mureș se pot înscrie cei care doresc să urmeze programele de studii cu durată de 3 și 4 ani ale facultăților: Medicină, Medicină Dentară, Farmacie, Inginerie și Tehnologia Informației, Științe și Litere „Petru Maior”, Economie și Drept.

Înscrierea candidaților se face exclusiv pe platforma de înscriere on-line dedicată preadmiterii 2021, accesând https://admitere.umfst.ro/. Perioada de înscriere online: 15 aprilie 2021 ora 8:00 – 31 mai 2021 ora 15:00. Calendarul preadmiterii 2021 este disponibil la adresa web https://adminfo.umfst.ro/calendar-2/.

 

646x404 (3)
Elevii lasă statul corijent. Şi-au făcut singuri platformă digitală de pregătire pentru BAC şi Evaluarea Naţională
adevarul.ro

Sătui să mai aştepte lansarea de către autorităţi a unei platforme digitale de pregătire pentru examenele naţionale, prevăzută de altfel în Legea Educaţiei, elevii şi-a creat-o singuri, cu sprijinul unor profesori şi studenţi politehnişti. În mai puţin de o săptămână s-au înscris aproape 3.000 de utilizatori. Accesul este gratuit.

Aproape şase luni au muncit elevii, împreună cu studenţii de la Facultatea de Automatică şi Calculatoare a Universităţii Politehnica Bucureşti, pentru a pune pe picioare lansarea platformei digitale de pregătire pentru examenele naţionale, Bacalaureat şi Evaluarea Naţională, care bat la uşă. Şi asta pentru că momentul este critic: mai bine de un an, sistemul românesc de educaţie a fost deficitar din cauza pandemiei, iar elevii din clasele terminale nu au reuşit să parcurgă şi să aprofundeze materia necesară pentru a susţine examenele naţionale. Mulţi elevi nici nu au avut resursele necesare pentru a putea participa la orele online. Platforma a fost concepută să fie o variantă de pregătire individuală şi uşoară pentru fiecare elev care-şi doreşte să promoveze examenele naţionale.

„Noi am lansat platforma joi-seară şi până a doua zi avea deja 500 de persoane înscrise. Platforma aparţine Consiliului Naţional al Elevilor şi este făcută în parteneriat cu grupul de iniţiativă Vreau La... format din mai mulţi studenţi la Politehnica Bucureşti. Noi avem platforma aceasta Vreau La Examen! Pentru elevii de clasa a VIII-a şi cei de-a XII-a şi ei mai au alte două platforme: Vreau La Poli şi Vreau La Medicină! Unde sunt teste-grilă pentru elevii care vor să dea admitere la respectivele facultăţi. Şi am spus aşa: dacă voi ştiţi cum şi noi avem resursele de voluntari care vor să depună efort pentru a crea conţinut, haideţi să lucrăm împreună pentru a crea această paltformă, gratuit”, a explicat cum s-a născut iniţiativa Rareş Voicu, elev în clasa a XII-a şi preşedinte al Consiliului Naţional al Elevilor, CNE.

Profesori inimoşi şi mult voluntariat Tot conţinutul platformei este făcut fie de elevi, fie de profesori, fie de studenţi. „Am lansat pe pagina noastră de Facebook un call de voluntari şi am avut peste 90 de aplicaţii. După ce am încheiat call-ul am rămas cu un grup de 25 de voluntari. Profesorii de specialitate care sunt voluntari pe platformă verifică acele conţinuturi, înainte ca ele să fie încărcate”, adaugă Rareş Voicu.

 

23871.jpg 1140x641
CULTURA DE SECURITATE - Centrul de competențe în materie de securitate cibernetică de la București-undă verde de la Consiliu
euractiv.ro

Centrul de competențe în materie de securitate cibernetică cu sediul la București a primit marți undă verde din partea Consiliului Uniunii Europene.

UE intenționează să sporească securitatea internetului și a altor rețele și sisteme informatice esențiale prin înființarea unui Centru de competențe în materie de securitate cibernetică pentru a pune în comun investițiile în cercetarea, tehnologia și dezvoltarea industrială în materie de securitate cibernetică.

Noul organism, care va avea sediul la București, în România, va canaliza în special finanțarea legată de securitatea cibernetică din programul Orizont Europa și din programul Europa digitală.

Acest ”Centru european industrial, tehnologic și de cercetare în materie de securitate cibernetică” va colabora cu o rețea de centre naționale de coordonare desemnate de statele membre.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.