EȘTI AICI:
Revista presei – 20 septembrie 2022

Revista presei – 20 septembrie 2022

Unight 768x402
Noaptea Cercetătorilor, la UVT: știință pentru toți curioșii
stiridetimisoara.ro

Ultima zi din septembrie va însemna, la Timișoara, o nouă ediție a evenimentului denumit Noaptea Cercetătorilor. Vor exista și acțiuni organizate la școlile din Dumbrăvița și Ciclova Română.

Noaptea Cercetătorilor este un eveniment anual organizat în aceeași zi, simultan în peste 25 de țări din Europa. În acest an, el are loc vineri, 30 septembrie, su genericul U*Night. Programul Nopții Cercetătorilor include conferințe, experimente interactive, dezbateri și concursuri cu premii. Vor fi însă și pre-evenimente (23 septembrie, orele 11 – 12,30, la Școala Gimnazială din Dumbrăvița) și post-evenimente (6 octombrie, orele 11 – 12,30, la Școala Gimnazială din Ciclova Română).

Scopul principal al Nopții Cercetătorilor este de a aduce împreună cercetătorii şi publicul larg, de a permite interacţiunea cu ştiinta şi cercetătorii, într-un cadru relaxat şi prietenos, dar și de a promova conștientizarea publicului în legătură cu problemele globale pe care știința încearcă să le soluționeze.

În program sunt incluse activități precum dezbateri ale cercetătorilor pe teme de importanță majoră privind economia circulară, schimbările climatice, orașe inteligente, cancer, energiile regenerabile, patrimoniul cultural;, acordarea premiilor câștigătorilor concursurilor de media și grafică cu tematica „Schimbările climatice – pericole și oportunități“; science-cafe în Grădina Urbană a Universității de Vest din Timișoara; experimente interactive, realizate la ExperimentariumTM.

„În ultima săptămână din luna septembrie, toți cei interesați vor avea ocazia să participe la mai multe evenimente și experimente din sfera cunoașterii științifice, grupate în cadrul programului Nopții Cercetătorilor, în 30 septembrie. Edițiile anterioare au demonstrat o extraordinară curiozitate a participanților, astfel că anticipăm, și pentru această nouă ediție, participarea unui public numeros, de toate vârstele”, spune rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea.

Evenimentul „Noaptea Cercetătorilor – U*Night” este organizat la Universitatea de Vest, la Facultatea de Fizică și Departamentul pentru Relația cu Mediul Preuniversitar (DRMP), în cooperare cu alte facultăți și departamente din UVT, la ExperimentariumTM, precum și cu ajutorul primăriilor Timișoara, Dumbrăvița și Ciclova Română. Proiectul beneficiază de finanțare din partea UE (grantul 101061610), în cadrul acțiunilor Marie Skłodowska-Curie.

UVT Frontonuvt (1)
Universitatea de Vest din Timișoara a stabilit cum se vor desfășura cursurile
radiotimisoara.ro

Studenții Universității de Vest din Timișoara vor face cursuri față în față, în următorul an, anunță prorectorul Mădălin Bunoiu.
Universitatea de Vest din Timișoara va apela la predarea mixtă doar în cazul în care profesorul nu va putea veni fizic la cursuri.
“Pentru ciclul de Licență, toate cadrele didactice titulare la Universitatea de Vest din Timișoara vor derula activitățile în regim față în față. Ca titlu de excepție, vor putea desfășura activități online cadrele didactice asociate care sunt din afara Timișoare, din țară sau din străinătate. De asemenea putem să luăm în calcul derularea de activități online pentru formațiile de lucru mai mari”, spune prorectorul Mădălin Bunoiu.

În privința studenților de la Master, Mădălin Bunoiu spune că aceștia vor putea sta mai mult în online, în funcție de decizia fiecărei facultăți.

“În ceea ce privește ciclul de Masterat, acolo lucrurile sunt diferite, pentru că deja ciclul masteral diferă fundamental de cel de licență prin adresabilitate, prin modul în care se desfășoară activitățile didactice, inclusiv prin structura studenților, fiind foarte bine cunoscut faptul că mulți dintre studenții masteranzi lucrează deja sau sunt în alte localități și fac naveta în Timișoara. Așadar, pentru ciclul masteral putem să derulăm activități online până la maximul prevăzut de standardele specifice ARACIS, fiecare facultate, fiecare departament, fiecare domeniu luându-și propriile decizii în acest sens”, mai spune Mădălin Bunoiu.
Universitatea Politehnica din Timișoara are o abordare asemănătoare: ciclul de licență integral față în față, iar predarea mixtă – posibilă la ciclul masteral. Pe de altă parte, la Universitatea de Medicină și Farmacie cel mai probabil va exista opțiunea de predare mixtă la asistenții medicali generaliști de la filialele din Lugoj și Deva.

Echipa
Echipa Universității de Științele Vieții din Timișoara a câștigat cupa campionatului național de fotbal UNSR 2022
ziuadevest.ro

Echipa AOS USAB US a Universității de Științele Vieții “Regele Mihai I” din Timișoara a câștigat cupa campionatului național de fotbal  UNSR 2022.

În perioada 15 – 18 septembrie 2022 s-a desfășurat Campionatul Național de Fotbal UNSR 2022, în parteneriat cu Universitatea de Științele Vieții “Regele Mihai I al României” din Timișoara și organizat de către Asociația Studenților USAB United Students din cadrul USV cu scopul de a promova activitățile instructiv-educative prin sport în rândul tinerilor, la nivel național și la nivel local în județul Timiș.

În cadrul campionatului au jucat 12 echipe care vor reprezenta centre universitate precum Iași, Cluj, București, Reșița, Petroșani, Bacău, Galați, Ploiești și Timișoara.

La finalul celor două zile de meciuri a fost premiată echipa învingătoare, echipele de pe locurile 2 și 3, precum și cel mai bun portar și golgheterul campionatului. Evenimentul mai este sprijinit și de Auchan și Decathlon în calitate de sponsori.

Circa 70 Dintre Romani Aloca Sub 25 De Euro Luna Pentru Educatie 18798377
Câte universități au verificat de plagiat doctoratele obținute din 1990, la un an după ce Ministerul Educației le-a dat 5 milioane de euro
libertatea.ro

În urmă cu un an, Ministerul Educației dădea un ordin prin care toate instituțiile care au acordat titluri de doctor între 1990 și 2016 trebuie să digitizeze aceste lucrări, să le pună online și să le verifice de plagiat. Pentru fiecare lucrare au primit în jur de 400 de lei. Opt dintre cele mai mari universități din țară au explicat pentru Libertatea ce au reușit să facă până în acest moment. Cele mai multe nici măcar nu au încheiat procesul de scanare a acestora.

Toate universitățile din România și Academia Română ar trebui să aibă o bibliotecă digitală a doctoratelor și să facă o verificare a tuturor tezelor susținute timp de 26 de ani, începând cu 1990. Printr-un ordin al ministrului educației din septembrie anul trecut, acestea urmau să primească în total 25 de milioane de lei pentru asta, adică echivalentul a 5 milioane de euro. La finalul procesului au obligația să facă și un raport.

Dintre toate universitățile care au răspuns cererii publicației noastre, doar Universitatea Tehnică Brașov (UTB) a reușit până în acest moment să treacă prin softul antiplagiat TurnitIn un sfert dintre doctoratele emise: „În urma verificărilor a 538 de teze, până la 18 august 2022, a rezultat că niciuna dintre tezele de doctorat verificate nu ridică suspiciuni de plagiat”, au răspuns reprezentanții universității.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București a primit 1,6 milioane de lei pentru cele aproape 4.000 de teze eliberate în 26 de ani. „Este în curs de finalizare digitizarea tezelor de doctorat” e și răspunsul UMF. Ulterior, vor fi trecute printr-un soft antiplagiat și cele care ridică semne de întrebare vor ajunge în fața unei comisii. Nu dau niciun orizont de timp.

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) a emis 1920 de teze în 17 domenii diferite și pentru verificarea lor a primit peste 784 de mii de lei. „Cheltuielile avute în vedere nu vizează cheltuieli de personal, ci acoperirea costurilor de digitalizare integrală a arhivei cu tezele de doctorat, arhivare în cloud, procesare a documentelor (echipamente și servicii specifice)”, a menționat UVT. Până acum, au făcut o sală specială în care au adus toate tezele de la biblioteci și le-au arhivat și cele care nu existau în format digital „sunt în curs de scanare și convertire în format PDF”. Toate vor trece prin softul antiplagiat iThenticate și cele care vor depăși pragul de similaritate de 10% vor ajunge și în fața unei comisii.

 

Leonard Azamfirei1
La extensia din Hamburg a UMFST, deschisă în 2019, se va intra în acest an pe partea de învăţământ clinic într-o relaţie directă de colaborare cu 16 spitale din Germania
edumanager.ro

Rectorul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş, profesor doctor Leonard Azamfirei, a declarat, luni, în timpul festivităţii de deschidere a anului universitar 2022-2023, că la extensia din Hamburg a UMFST, deschisă în 2019, se va intra în acest an pe partea de învăţământ clinic într-o relaţie directă de colaborare cu 16 spitale din Germania.

Pentru prima dată, deschidem anul universitar în trei locaţii diferite, în locaţia centrală, cea bine cunoscută în acest oraş unde îşi are sediul universitatea, cu programe clasice, cu programe noi şi mă refer aici la cele de chimie medicală, de chimie tehnologică şi aş spune că rămâne încă nou programul de arhitectură în limba engleză. În egală măsură, deschidem în zilele următoare anul universitar la extensia Universităţii din Hamburg, unde în acest an avem 522 de studenţi şi intrăm în partea de învăţământ clinic într-o relaţie directă cu cele 16 spitale din Germania cu care universitatea are relaţii de colaborare. Acestor peste 500 de studenţi din Hamburg li se adaugă cei 727 de studenţi de la Târgu Mureş de la Medicină şi cei de la Medicină Dentară (120), astfel încât peste 1.400 de studenţi internaţionali îmbogăţesc zestrea spirituală, culturală, intelectuală a universităţii”, a declarat rectorul UMFST, Leonard Azamfirei.

Rectorul UMFST Târgu Mureş a anunţat, de asemenea, că un alt loc în care se deschide anul universitar este extensia universităţii de la Bistriţa, unde luni urmează să fie deschis programul de asistenţă medicală generală, iar din anul universitar 2023-2024 aici vor funcţiona două programe noi, unul de tehnică dentară şi un program de asistent de farmacie.

Practic, la Bistriţa se creează un campus nou prin grija autorităţilor de acolo. O dovadă în plus că ştiinţa, medicina nu mai are limite geografice, dar se poate dezvolta numai în măsura în care avem parteneri de nădejde în acest sens (…) Toate acestea şi multe altele, pe care nu le voi expune astăzi, aici, înseamnă de fapt o dezvoltare a universităţii făcută într-o formă care să aibă sens, care să promoveze internaţionalizarea şi interdisciplinaritatea prin resursele proprii, aşa cum se face bine şi printr-o creştere naturală, din păcate, fără un suport al administraţiei locale (la Târgu Mureş, n.r.). Regret dezinteresul local pe care îl întâlnim, dar vom continua dezvoltarea pentru ca acest oraş, Târgu Mureş, să existe măcar prin universitate, chiar dacă alţii au o agendă alternativă universităţii”, a declarat rectorul Azamfirei.

Elevi In Banci 0
200.000 de elevi navetiști, în pericol de a nu mai putea ajunge la școală
rfi.ro

200.000 de elevi sunt în pericol de a nu mai putea ajunge la școală. Semnalul de alarmă este tras de Consiliul Național al Elevilor care critică dur modul în care Guvernul înțelege să rezolve problema elevilor care au nevoie de transport zilnic pentru a ajunge la școală. La RFI, președinte Consiliul Național al Elevilor, Robert Avram, atrage atenția că banii alocați de Executiv pentru acești elevi sunt insuficienți. Proiectul de ordonanță de urgență trebuie modificat urgent, avertizează reprezentantul elevilor în interviul acordat RFI.

Robert Avram: În România avem câteva sute de mii de elevi navetiști și de liceu și de gimnaziu și uneori chiar de ciclu primar. Dacă ne uităm la numărul de beneficiari de bursă socială care includea în criterii și acel criteriu referitor la elevii navetiști, vom observa că numărul de beneficiari a crescut în anul acesta cu până la 400.000. Sunt 400.000 de beneficiari de bursă socială și o bună parte dintre aceștia sunt elevi navetiști. Chiar Ministerul anunțase la un moment dat. Am vorbit de undeva la 200.000 de elevi navetiști. De cele mai multe ori elevii ajung să suporte singuri cheltuielile care țin de transport, din buzunarul propriu sau din buzunarul părinților, deși legea le spune că transportul este gratuit. Asta pentru că avem acum un mecanism de funcționare aprobat prin OUG 50 din 2021. E un mecanism nefuncțional, care a impus niște tarife maximale neconforme cu realitatea. Vorbim despre o sumă de maximum 30 de lei pentru 3 km și ulterior, până la 50 km 3 lei. Sunt niște tarife pe care operatorii nu le respectă din pricina faptului că nu își pot acoperi nici măcar costurile operaționale dacă ar respecta aceste tarife. Ca atare, școala decontează elevilor undeva la 20% - 30% din prețul real al abonamentului. Am prezentat la Minister un abonament pentru care un elev plătește pentru 6 km peste 200 de lei pe lună. Ministerul a ieșit zilele trecute cu o propunere de ordonanță de urgență care impunea un nou mecanism de decontare. Anume, 50 de lei pentru primii 3 km și ulterior, pentru fiecare km în plus să se adauge câte 5 lei, ca în cazul în care nu se atinge suma reală a abonamentului această sumă de 50 de lei plus 5 ori câți km mai sunt să fie majorată cu maximul 50%.

Reporter: Funcționează în regulă lucrurile așa?

RA: Nici vorbă pentru că nici măcar așa nu am ajunge la costurile reale ale abonamentelor. Chiar avem colegi care ne-au transmis că abonamentele lor în cazul în care ar fi decontate conform noului mecanism ar fi decontate numai parțial. Vorbim despre elevi care ar trebui să mai pună din buzunarele proprii 100, chiar aproape 200 de lei. Nu asta este soluția.

Rep: Până acum ce răspuns ați primit de la Minister?

RA: Soluția există deja. O știm și noi. O știe și Ministerul Educației. A fost integrată chiar de ei în proiectul legii învățământului preuniversitar. Anume, introducerea în bugetul de stat, că și capitol separat, a unor sume alocate exclusiv transportului elevilor, care să fie livrate către consiliile județene. Operatorii de transport, deși sunt operatori privați, practică un serviciu public atunci când execută transport în județul respectiv. Primesc delegarea gestionării serviciului public de la consiliul județean. Practic, consiliul județean ar fi cel care trebuie să plătească subvenția. Noi asta ne dorim. Să trecem de la decont la subvenție. Exact cum se întâmplă la tren la CFR călători și la toate companiile feroviare din România. Elevul merge la casa de bilete cu carnetul de elev vizat și în schimb, în momentul în care este verificat, primește un bilet gratuit. Acesta este salvat într-o bază de date, este înregistrat, iar suma aferentă călătoriei lui este suportată de la bugetul de stat. Exact așa ar trebui să se întâmple și cu transportatorii.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.