EȘTI AICI:
Revista presei – 20 septembrie 2021

Revista presei – 20 septembrie 2021

Roma 700x360
Universitatea de Vest Timișoara a vernisat o expoziție la Roma
debanat.ro

Universitatea de Vest Timișoara, prin Facultatea de Arte și Design a vernisat, în acest sfârșit de săptămână, o expoziție – eveniment,  „Ricorrenze / Recurențe / Recurrences”. Aceasta este organizată în spațiul oferit de Institutul Cultural Român, Accademia di Romania din Roma. Proiectul este realizat în cadrul parteneriatului Facultăţii de Arte şi Design Timişoara cu Asociaţia şi Revista bilingvă Orizonturi Culturale Italo-Române (orizonturiculturale.ro), care promovează relaţiile culturale dintre cele două ţări printr-o activitate editorială intensă şi prin mediere interculturală.

Expoziția „Ricorrenze / Recurențe / Recurrences” grupează o selecție de lucrări ale profesorilor Facultății de Arte și Design din Timișoara și pune în lumină aspecte care se prelungesc, revin, se dezvoltă și sunt asimilate unui nivel elevat al coerenței operelor acestora.

„Cultura nu se face doar acasă! Am regăsit la Roma prieteni buni ai UVT, aflați departe de casă, dar totuși atât de aproape prin toate cele ce ne leagă. Arta trebuie împărtășită, iar prin această expoziție răspundem interesului celor ce se află în capitala Italiei, dornici să ne cunoască în dimensiune artistică”, a spus rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea.

Facultatea de Arte și Design din este una din cele unsprezece facultăți ale Universității de Vest din Timișoara, care, prin specificul său vocațional, este unul din pilonii programului multianual desfășurat sub genericul „La UVT, Cultura este Capitală!”.

Uvt 3 (1)
UVT- în clasamentele internaționale! Rezultate THA Subject Rankings 2022
ziuadevest.ro

Universitatea de Vest din Timişoara este prezentă şi în acest an în Times Higher Education Subject Rankings cu domeniul Ştiinţe fizice (top 1001+ din 1227 de universităţi la nivel mondial) regăsindu-se între cele șase universităţi din România ierarhizate.

Subdomeniile aferente domeniului Ştiinţe fizice sunt: Fizică și Astronomie, Matematică și Statistică, Chimie şi Geologie și Ştiinţe ale pământului.

Prof. Marilen Pirtea, rectorul UVT,  a explicat ca acest ranking, realizat de revista britanică Times Higher Education (THE) încă din 2004, se concentrează pe excelența cercetării la scară globală, evaluând universităţile sub aspectul următoarelor cinci dimensiuni, recalibrate pentru fiecare domeniu, ponderile indicatorilor fiind adaptate fiecărui domeniu în parte.

Pentru domeniul Ştiinţe fizice în care UVT este ierarhizată, celor 5 dimensiuni le-au fost alocat următoarele ponderi: activitatea de predare (27.5%), activitatea de cercetare (27.5%), impactul cercetării ca urmare a numărului de citări (35%), activitatea internațională (7,5%) și inovarea, transferul de cunoștințe către mediul socio-economic (2,5%).

Patru dintre universitățile membre ale Consorțiului Universitaria au fost incluse în ediția 2022 a acestui ranking internațional.

Univibes2021cover
Începe Săptămâna de inițiere „Bun venit la UVT”
facebook.com/uvtromania

La Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), pentru „boboci”, anul universitar începe cu Săptămâna de inițiere „Bun venit la UVT”, în ultima săptămână din luna septembrie, cu 7 zile înainte de începutul activităților didactice (20 – 26 septembrie 2021).

Pe parcursul acestei săptămâni, studenții înmatriculați în anul I de la programele de studii universitare de licență sunt așteptați la UVT pentru a descoperi ce înseamnă să fii student, cum funcționează mediul universitar și ce oportunități au din această postură.

Programul Săptămânii de inițiere la UVT cuprinde evenimente introductive și de acomodare, sesiuni de informare, sesiuni de consiliere și orientare în mediul universitar, tururi ale municipiului Timișoara și vizite la instituțiile culturale din oraș, activități de teambuilding, evenimente culturale, conferințe, dezbateri, expoziții, spectacole de teatru, proiecții de film, concerte etc.

În cadrul activităților pregătite special pentru „boboci”, aceștia vor afla mai multe despre universitate și modul în care ea funcționează, despre programul lor de studii, despre drepturile și oportunitățile pe care au ca studenți UVT, despre cadrele didactice cu care vor interacționa, despre orar și multe alte informații necesare pentru a avea o studenție de poveste. De asemenea, aceștia vor avea ocazia să descopere Timișoara și instituțiile ei culturale și să participe la o serie întreagă de evenimente cultural-artistice.

Săptămâna de inițiere la UVT urmărește facilitarea tranziției de la mediul preuniversitar la mediul universitar pentru studenții înmatriculați în anul I al ciclului de studii universitare de licență la Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), prin organizarea de evenimente de consiliere, orientare, inițiere, prezentare, acomodare, integrare și sprijin a acestora pe durata săptămânii de dinaintea începutului anului universitar.

Activitățile organizate în cadrul Săptămânii de inițiere la UVT sunt de tipul:

  • workshopuri/ateliere de prezentare a facultăților/departamentelor UVT sau a diverselor instituții de interes pentru ei din municipiul Timișoara;
  • sesiuni de formare pentru dezvoltarea unor competențe transversale necesare sistemului de învățământ universitar;
  • prezentări ale diverselor instituții sau facilități de care se pot bucura în UVT sau în municipiul Timișoara;
  • conferințe cu diverse personalități din lumea științifică, culturală sau sportivă;
  • vizite la diverse obiective culturale din oraș;
  • tur ghidat al municipiului Timișoara;
  • participare la evenimente culturale/educaționale în parteneriat cu instituțiile culturale din oraș;
  • activități de teambuilding.

Săptămâna de inițiere la UVT se încheie în ziua în care are loc festivitatea oficială de deschidere a anului universitar (27 septembrie 2021)cu un eveniment unic în România – Univibes, care transformă întreaga universitate într-o mare locație de concerte, expoziții de artă & petrecere. Artiști consacrați vor transforma pentru o zi sediul UVT într-un dancefloor, pentru a celebra împreună începutul unui nou an universitar.

Jupiter
Noaptea Cercetătorilor 2021, la UVT - vineri, 24 septembrie
uvt.ro
Noaptea Cercetătorilor este un eveniment anual, ce se organizează în aceeași zi simultan în peste 350 de orașe europene (anul acesta vineri 24 septembrie), pentru a sărbători cunoașterea, descoperirile și beneficiile cercetării. Evenimentele sunt organizate cu finanțarea Uniunii Europene, prin programul Orizont2020, de către un consorțiu al celor mai prestigioase universități românești și institute de cercetare, printre care și Facultatea de Fizică a Universității de Vest din Timișoara.
Scopul principal este de a aduce împreună cercetătorii şi publicul larg, de a permite interacţiunea cu ştiinta şi cercetătorii într-un cadru relaxat şi prietenos. Unul dintre mesaje este de a arăta că cercetătorii sunt oameni obişnuiţi cu o meserie neobişnuită, ce contribuie la dezvoltarea comunităţilor prin ceea ce fac zi de zi.
Prin intermediul acestui eveniment, se readuc în atenția publicului fenomene ale naturii întâlnite în viața cotidiană, cărora fizica le conferă o explicație științifică de-a dreptul spectaculoasă.

Pe lângă experimentele adresate tuturor vârstelor, organizatorii evenimentului au pregătit și un program ce include activități precum:

  • difuzarea prelegerilor unor personalități de talie națională în domeniul științific românesc;

  • acordarea premiilor câștigătorilor concursurilor de eseu, desen și fotografie cu tematică științifică;

  • organizarea unei tombole cu premii la care se pot înscrie toți participanții evenimentului.

Vă așteptăm cu mult entuziasm să redescoperim online Fizica în Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara și în holul central al Universității de Vest din Timișoara, în data de vineri 24 septembrie 2021.

1940272MarinPopescu Scaled
Ce puteți face dacă profesorii sau educatoarele nu poartă mască. Inspectorul școlar general: „Unde sunt reguli este și ordine”
tion.ro

În contextul în care părinții pot afla doar numeric de la conducerea școlii profesorii vaccinați și există semnale că unele cadre didactice nu poartă mască la clasă, conducerea Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) explică cum se poate reacționa. Vor avea loc mai multe întâlniri între autorități, părinți și elevi.

Marin Popescu, inspectorul școlar general al Timișului, a explicat pentru Tion cum pot proceda părinții în cazul în care copiii le semnalează că profesorii sau educatoarele lor nu poartă mască la clasă. Dacă vor să afle de la conducerea școlii dacă un anumit profesor e vaccinat pot afla doar un număr. Aici, părinții se lovesc de regulamentul pentru protecția datelor (GDPR). Conducerea Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) vrea să aproprie autoritățile locale de părinți și elevi. Respectarea regulilor este cheia situației din școli, conform inspectorului general.

Reporter: Ce poate să facă un părinte dacă la școală sau grădiniță cadrul didactic nu poartă mască în incinta unității de învățământ?

Marin Popescu: Copilul sau părintele anunță directorul unității de învățământ. Directorul ia măsurile vizavi de a atrage atenția acestui aspect profesorului. Dacă se repetă situația, se anunță poliția, vizavi de nerespectarea legislației în starea de alertă. Cu siguranță poliția intervine, am avut astfel de cazuri și la Timișoara și s-a mers până acolo încât s-au încheiat procese verbale. Intervenția poliției nu este una dură, în sensul că prima dată se atrage atenția, după care, dacă se mai repetă, cu siguranță se trece la alte măsuri.

R: Concret, care sunt directivele primite de fiecare instituție de învățământ pentru a se asigura că elevii și preșcolarii sunt în siguranță?

M.P:Respectarea regulilor și legislației în anul școlar ține foarte mult de modul în care conștientizează profesorii și managementul unității de învățământ că regulile sunt foarte importante. De la prima ședință avută cu directorii unităților de învățământ în anul școlar, mesajul a fost de a respecta regulile, și mesajul către profesori și părinți a fost tot acesta. Unde sunt reguli este și ordine. Nu putem garanta că în toate unitățile de învățământ se respectă reguli, important este ca unitățile de învățământ și managementul să realizeze că regula este importantă în acest context și sănătatea publică este pe primul loc. Ne dorim educație față în față? Cu siguranță respectăm regulile. Sunt unități de învățământ pentru care regula este sfântă, exact cum scrie în legislație. Dar sunt unități de învățământ care în acest context al vacanței foarte lungi și intrarea în noul an școlar au o relaxare de început unde uneori avem semnale că regulile nu sunt atât de respectate. Dacă avem astfel de semnale noi intervenim la nivelul unităților de învățământ. Oricum, s-au pregătit din toate punctele de vedere, inclusiv cu circuite separate de intrare – ieșire, materiale igienico-sanitare, stocuri suficiente. Nu rămâne decât să ne responsabilizăm că regula este importantă.

Dreamstime S 27173507
Studenții Universității din București vor fi cazați separat, în funcție de situația vaccinării împotriva Covid-19
edupedu.ro

Studenții Universității din București vor fi cazați separat, pe camere și etaje, în funcție de situația vaccinării împotriva Covid-19, potrivit unui comunicat. Această măsură a fost adoptată de Senatul Universității din București, în ședința din această săptămână.

Astfel, studenții care vor solicita sau care deja au solicitat un loc de cazare în căminele Universității din București pentru anul universitar 2021-2022 trebuie să completeze, până marți, 21 septembrie 2021, un formular cu privire la situația individuală a vaccinării împotriva COVID-19.

Studenții din anul I – licență, master, doctorat (2021-2022), sunt rugați să completeze formularul disponibil aici, în timp ce studenții din anii II, III, IV – licență, II – master și II și III – doctorat (2021-2022) sunt rugați să completeze formularul disponibil aici.

 

Scimpeanu
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat vineri că nu a susținut niciodată vaccinarea obligatorie a profesorilor și nu o susține nici acum, dar că îndeamnă la vaccinare
hotnews.ro

„Vaccinarea obligatorie nu a fost niciodată susținută de mine, în calitate de ministru al Educației, nu este susținută nici acum, îndemnul la vaccinare în schimb, este altceva”, a spus Cîmpeanu vineri, răspunzând la o întrebare în acest sens.

Declarația vine în contextul în care șeful DSU, Raed Arafat, a declarat miercuri seară că medicii, profesorii sau militarii sunt categoriile care ar putea fi obligate să se vaccineze sau să se testeze săptămânal pe banii lor.
„Cert este că trebuie sau vaccinare obligatorie și în cel mai rău caz testarea obligatorie cel puțin o dată pe săptămână. Una din acestea două trebuie să fie. Statul îți oferă vaccinul gratuit, ai acces la el deja de câteva luni, poți să te duci oriunde să te vaccinezi. Dacă ai ales să nu o faci, atunci te testezi”, a spus Arafat la Digi 24.

În ceea ce privește cazurile de infectare în rândul elevilor sau angajaților din școli, Cîmpeanu a menționat că vineri se va anunța o centralizare a acestora, însă că aceste cazuri „nu sunt generate de școală”, având în vedere că „există o perioadă de incubație”, iar abia peste două săptămâni se poate trage o concluzie cu privire la infectările generate de mobilitatea legată de școală.

„În primele zile de la deschiderea școlii nu putem vorbi despre infectări generate de școală”, a adăugat el.

Cîmpeanu a admis că tulpina Delta „în mod evident s-a dovedit a fi mai contagioasă și din păcate a afectat într-o măsură mai mare decât variantele precedente copiii și tinerii, lucru care trebuie compensat de respectarea riguroasă a regulilor în școli”.

Tot vineri, Ministerul Educației urmează să anunțe rata de infectare din fiecare localitate în baza căreia se stabilește scenariul de funcționare pentru săptămâna viitoare. Amintim că în localitățile cu rata de infectare mai mare sau egală cu 6 la mie, orele se vor face online.

IMG 9412 6U8L
Adolescenţii şi dependenţele. „În 10 minute, cu 20 de lei, își procură substanțe”
scoala9.ro

Sunt Bianca, elevă în clasa a 11-a. Nu fumez și n-am încercat niciodată marijuana. Dar țigările, alcoolul și drogurile sunt peste tot în jurul meu, la cei de vârsta mea. „De plictiseală și pentru anturaj”, mi-au motivat mulți. Am aflat de la prieteni că să faci rost de iarbă e infinit mai ușor decât să furi un 5 la fizică. Am vorbit cu psihoterapeutul Viorel Roman de la clinica Aliat Teen, care lucrează cu adolescenții care se confruntă cu adicțiile, pentru a afla ce te duce către primul „cui” și cum poți să te ferești.

Prima dată când m-a întrebat cineva dacă vreau o țigară a fost în clasa a 9-a, la locul de fumat din curtea liceului. Era pentru prima dată când mergeam acolo, însoțeam niște prietene, dar după ce am văzut ce atmosferă este, mi-am dat seama că locul ăla nu era pentru mine. Când m-a întrebat acea persoană dacă vreau o țigară, am fost luată prin surprindere, dar am răspuns imediat, parcă din instinct, că nu. Așa s-a întâmplat și în cazul alcoolului. De droguri nu m-a întrebat nimeni până acum, dar replica ar fi fost același. Acum sunt clasa a 11-a și nimic nu s-a schimbat, sinceră să fiu, nu cred că o să se schimbe vreodată, răspunsul fiind tot nu.

Tatăl meu a fost cel care mi-a vorbit prima dată despre țigări, la o vârstă mică, cred că aveam în jur de 6 ani. La vremea aceea, mi-a explicat în termeni pe înțelesul meu de ce nu sunt bune țigările. Nu prea dădeam eu importanță, dar cu timpul am văzut cum stă treaba. Înaintând în vârstă, am discutat mai multe cu el și cu alte persoane, inclusiv despre droguri și alcool și am început să cunosc mai bine urmările acestor dependențe. După ce am văzut cât de mult rău îți fac din toate punctele de vedere, mi-am promis că nu o să consum vreodată ceva de genul ăsta.

Doar că ce văd în jur de diferit. Multe cunoștințe de-ale mele fumează și i-am întrebat de ce, iar răspunsurile au fost unele la care mă așteptam: plictiseala și anturajul. Unii au început din clasa a 9-a, o data cu o nouă etapă din viața lor, alții, de la vârste mai fragede. Spun că au vrut să încerce doar, să vadă și ei cum e, dar acum, chiar dacă știu că nu le aduce niciun beneficiu, nu mai pot să se lase.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.