EȘTI AICI:
Revista presei – 20 mai 2022

Revista presei – 20 mai 2022

FDT30 Afissquare
AZI, LA UVT - Eveniment aniversar cu dezbatere și lansare de carte - 30 de ani de la înființarea Facultății de Drept UVT
tion.ro

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) aniversează cei 30 de ani de la înființarea Facultății de Drept din cadrul unității de învățământ superior. Evenimentele celebrează „un moment al bilanțului și noilor proiecte de viitor, încărcat pozitiv cu satisfacțiile și bucuriile reușitelor obținute în dezvoltarea educației din științele juridice timișorene”.

„Profesioniștii științelor juridice din cadrul Facultății de Drept a UVT au pregătit un program aniversar de excepție, la bilanțul celor 30 de ani de la înființare. O zi specială în care dezbaterile subiectelor actuale din dreptul contemporan vor fi susținute printr-un interesant schimb de argumente, idei și pledoarii. Vă invităm să participați la cele două evenimente din programul aniversării, alături de comunitatea academică din științele juridice timișorene, care s-a remarcat printr-un parcurs competitiv, în plan național și internațional.

La mulți ani, Facultății de Drept, studenților și mentorilor lor!”, transmite rectorul UVT Marilen Pirtea.

Programul aniversar dedicat celor 30 de ani de la înființarea facultății cuprinde două evenimente organizate vineri, 20 mai. Primul dintre acestea este masa rotundă care are drept tematică „Învățământul juridic din România. Continuarea unei dezbateri”. Va fi organizată în Aula Magna „Ioan Curea” a Universității de Vest din Timișoara (V.Pârvan nr.4), în intervalul orar 9-16.

În cadrul celui de-al doilea eveniment va avea loc lansarea volumului „Imago Iuris. Imaginarul Dreptului”, realizat de prof. univ. dr. Lucian Bercea, decan al Facultății de Drept din UVT. Lansarea va avea loc în Sala Barocă a Muzeului Național de Artă Timișoara.

În cadrul ambelor evenimente vor exista discuții despre noutățile din domeniul dreptului între studenți, profesori și invitați.

Ambasadorul Israelului Uvt
UVT i-a conferit Ambasadorului Israelului în România titlul de Doctor Honoris Causa
renasterea.ro

Universitatea de Vest din Timișoara i-a conferit astăzi, 19 mai, titlul de Doctor Honoris Causa Beneficiorum Publicorum lui David Saranga, Ambasadorul Israelului în România.

Titlul reprezintă recunoașterea și aprecierea pentru contribuțiile acestuia în lumea diplomației, pentru promovarea relațiilor culturale și educaționale dintre România și Israel, dar și pentru consolidarea cooperării dintre mediul universitar românesc și instituțiile academice din Israel.

”Domnul Ambasador a încurajat permanent dezvoltarea parteneriatului româno-israelian în cadrul Universității de Vest din Timișoara, mai ales prin suportul acordat pentru deschiderea Centrului de Studii Evreieşti şi Israeliene din Timișoara, la UVT, anul trecut.

Domnul Ambasador David Saranga este un prieten ales al comunității academice a UVT, dar și al comunității timișorene, precum și un oaspete de onoare apropiat și implicat în viața Comunității Evreilor din Timișoara”, au transmis reprezentanții universității.

David Saranga deține o diplomă de MBA de la Hebrew University Business School și vorbește fluent patru limbi: ebraică, engleză, română și spaniolă. A parcurs o carieră diplomatică și politică apreciabilă, începută odată cu prima sa activitate diplomatică, desfășurată în cadrul Ambasadei Israelului în România, între 1997 și 2000.

Mai apoi, a fost consilier în cadrul Ambasadei Israelului în SUA, responsabil de relațiile cu mass-media și afacerile publice la New York, responsabil pentru imaginea Israelului în Statele Unite.

De asemenea, a fost șef al Departamentului de legătură cu Parlamentul European, în cadrul delegației israeliene la UE, între 2011 și 2014, precum și consilier principal pentru afaceri externe al președintelui statului Israel, Reuven (Ruvi) Rivlin, între 2014 și 2018.

Vivante
Statuie vivantă „sub semnul Shakespeare” cu studenţii Facultăţii de Muzică şi Teatru, UVT
radiotimisoara.ro

Actorul Mihai Mălaimare a fost prezent la Timişoara, în perioada 10 – 11 mai 2022, pentru a susţine un Atelier de statuie vivantă, la invitaţia conducerii Facultăţii de Muzică şi Teatru a Universităţii de Vest.

Workshopul, desfăşurat la Casa de Cultură a Studenţilor, face parte din cadrul proiectului „Moştenirea”, iniţiat de Mihai Mălaimare, renumitul actor şi cofondator, alături de Anca Dana Florea, al Teatrului Masca.

Proiectul „Moştenirea” conţine o serie de ateliere cu studenţi de la mai multe facultăţi de profil din ţară, printre care şi Facultatea de Muzică şi Teatru din Timişoara – UVT, cu scopul de a promova ideea de statuie vivantă românească, în rândul tinerilor viitori actori.

Proiectul include şi o şedinţă demonstrativă de machiaj de teatru oferită de Mirela Vescan, specialist în make-up. Rolf Vescan semnează documentarea video şi materialul fotografic, urmând ca la finalul proiectului „Moştenirea”, editura RAO să publice un volum despre întregul parcurs.

Costumele realizate pentru studenţii de la Timişoara, poartă semnătura Gabrielei Strugaru Popa.

Coordonarea participanţilor, studenţi ai facultăţii timişorene, a fost asigurată de asist. univ. dr. Dana-Mirela Puia.

Student
Facultatea de Teatru și Film din Cluj anunță măsuri pentru stoparea abuzurilor din mediul universitar artistic
culturalabuba.ro

Facultatea de Teatru și Film din cadrul UBB Cluj a transmis azi un comunicat de presă prin care anunță că va lua o serie de măsuri pentru stoparea fenomenului abuzurilor din mediul universitar artistic, despre care Cultura la dubă a scris încă de anul trecut și a subliniat importanța rescrierii Codurilor de Etică ale universităților.

Și Scena9 a publicat recent un material în care mai multe victime, sub anonimat, vorbesc despre comportamentul abuziv al unor profesori care predau arta actorului la Cluj.

Iar REACTOR din Cluj a lansat o serie de materiale video explicative despre abuzurile din mediul universitar vocațional.

În urma mărturiilor apărute în presă și în social media legate de abuzurile din învățământul vocațional  conducerea Facultății de Teatru și Film se solidarizează cu victimele abuzurilor de orice tip și condamnă ferm astfel de comportamente. Dorim să-i asigurăm pe membrii comunității noastre că vom întreprinde toate demersurile necesare pentru a crea un climat educațional bazat pe încredere, profesionalism și siguranță.

Vom începe demersurile pentru realizarea unui audit intern de etică și integritate a procesului didactic, pentru consilierea psihologică gratuită și permanentă acordată membrilor comunității noastre, precum și pentru organizarea unui grup de lucru care să includă studenți, absolvenți și specialiști în vederea elaborării și implementării unui cod de etică și deontologie profesională adaptat problemelor specifice învățământului vocațional.

Încurajăm insistent victimele sau martorii unor astfel de evenimente reprobabile să nu mai tacă.”

2956151afis
Debutează Campionatul Național Universitar. UVT e pe teren
bihon.ro

Cele șase echipe participante la turneul final își vor disputa titlul național universitar la Oradea în perioada 19-22 mai.

Competiție debutează joi, 19 mai. de la ora 17:00, când sunt programate jocurile

Universitatea de Vest Timișoara – Universitatea Petroșani (Stadionul LPS Bihorul) și

Universitatea Oradea – Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu (Stadionul de la Universitate).

Misiune dificilă pentru studenții orădeni în meciul de debut pentru că vor întâlni o selecționată a Sibiului în care se regăsesc și jucători din Liga 2 care au evoluat pentru FC Hermannstadt, CSC Șelimbăr sau FK Csikszereda.

Echipa orădeană este alcătuită în principal din fotbaliști care joacă pentru FC Universitatea în Liga 4 (Denis Dardai, Mihai Șandra, Adrian Ungur, Șerban Man, Adrian Balog, Alexandru Ilieș, Cătălin Galea, George Voiț, Patric Dragoș) , dar sunt și de la CAO 1910 Oradea (Darius Marina, Raul Ardelean, David Lupșe), Lotus Băile Felix (Eduard Beke, Patric Andraș, Alexandru Jurcuț), Luceafărul Oradea (Darius Sfârlea) și Viitorul Borș (Dragoș Săvescu, Andrei Haș).

Sarangacjtimis
David Saranga, ambasadorul Israelului în România în vizită în capitala Banatului: Timișul și Timișoara sunt destinații interesante pentru parteneri din Israel
ziuadevest.ro

Israelul poate deveni un excelent partener pentru afacerile din Timiș, de asemenea, se va lucra și în domeniul medical, acolo unde experiența țării sale este una deosebită și medicii sunt dispuși să împartă cu colegii lor această experiență, a anunțat David Saranga, ambasadorul Israelului în România. El s-a aflat în fruntea unei delegații care a vizitat Timișoara în ultimele două zile, Saranga primind și titlul de Doctor Honoris Causa al  Universității de Vest Timișoara.

La orele prânzului, Saranga s-a întâlnit cu conducerea administrativă a județului, cu Alin Nica, dar și cu primarul Timișoarei, Dominic Fritz, în cadrul unei întâlniri puse la cale de cei de la ADR Vest, în care s-au discutat perspectivele unei eventuale colaborări între județ și Timișoara și mediul economic și cel academic israelian.

„Am discutat despre cooperare în câteva domenii în care Timișul are potențial să exceleze, anume agricultura – despre cum putem include tehnologia, utilizarea terenului în creșterea productivității în domeniul agricol, despre telemedicină și perfecționarea in diferite specialități medicale, despre industria de apărare pe care o putem construi în Timișoara bazându-ne pe automotive si tehnologia informației.

Membrii delegației s-au aflat în ultimele două zile în capitala Banatului aici au avut programate întâlniri extrem de interesante, cu reprezentanții a numeroase firme.

Deschiderescoala Mitus Pozemicisite(1) AeMg
Profesorii care își bat elevii strică imaginea școlii românești, nu jurnaliștii care scriu despre asta
scoala9.ro

Timp de două săptămâni am vorbit, în Școala 9, despre abaterile disciplinare ale profesorilor români. Am arătat cum unii fentează sistemul și revin la catedră. Am lansat o dezbatere publică și am adus la aceeași masă decidenți, profesori, părinți, elevi. Am vorbit despre sănătatea mentală a cadrelor didactice și câtă nevoie au de o salarizare motivantă și de respect. Și cu fiecare cărămidă la discuțiile aplicate despre rezolvarea unei probleme sistemice a tot trebuit să luptăm cu balastul unor mentalități. Sunt încă mulți profesori care se simt atacați atunci când în presă sunt dezvăluite cazurile pe care în primul rând ei ar trebui să le respingă.

Neozeelandezii au un Tribunal Disciplinar pentru profesori. Aici sunt judecate, într-un regim semi-judiciar abaterile cadrelor didactice. Fiecare plângere trece prin mâinile a trei membri ai Tribunalului: președintele care este și un avocat cu experiență și alți doi membri profesori. Cadrul didactic acuzat poate fi reprezentat de un avocat.

Tribunalul, la finalul procesului, poate decide între a nu lua nicio decizie, dacă profesorul este nevinovat sau să îl pună pe profesor sub „supraveghere și într-un program de dezvoltare profesională”, să-i suspende dreptul de practică, să facă o adnotare în Registrul Profesorilor, un fel de cazier din domeniu, unde orice faptă rămâne consemnată. De asemenea, îl poate trimite pe acel profesor spre medici dacă este cazul, poate da și amenzi.

Până să ajungă la tribunalul disciplinar, toate plângerile trec inițial printr-un Comitet de Reclamații format din profesori cu experiență, care nu sunt în conflict de interese cu cazurile. Fraudă, relații cu elevi minori, neglijență, absențe nemotivate de la muncă, toate sunt soluționate de acest tribunal și cele mai multe plângeri vin de la școli sau alți profesori.

Nu am auzit la noi ca profesorii să-și reclame colegii despre care știu că au probleme grave de disciplină. „Nu mă bag”, „nu e treaba mea”, „rufele se spală în familie” se amestecă într-o societate peste care abia au trecut trei decenii de democrație. Înainte turnătoria era încurajată, doar că exista o imaginea răsturnată asupra abaterilor, oamenii nu aveau voie să spună ce gândesc iar dacă o făceau, riscau să ajungă în diferite comisii. Pe școli exista o presiune teribilă să le bage copiilor în cap în ce țară nemaiauzită condusă de un mare luminat trăiesc. Au învățat atunci mulți lecția confortabilă a lui „nu e treaba mea”, și-au ascuns strigătele de revoltă. O fac și azi.

SNSPA Foto
SNSPA: 1,5 milioane de euro alocați de Comisia Europeană pentru proiecte de creștere a mobilității internaționale a studenților, profesorilor și personalului universității, în următorul an
edupedu.ro

Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) va dispune, în anul universitar 2022-2023, de 1,5 milioane de euro, bani alocați de Comisia Europeană pentru creșterea gradului de mobilitate internațională a studenților, profesorilor și personalului administrativ din cadrul universității, potrivit unui comunicat de presă al instituției. Fondurile vor fi folosite și pentru a crește numărul de parteneriate cu universități din străinătate, cu scopul de a atrage studenți internaționali.

Potrivit comunicatului,  banii sunt obținuți conform rezultatelor selecţiei candidaturilor pentru proiecte de mobilitate în domeniul universitar susținute din fondurile politicii interne (între țările Programului Erasmus+), KA131-HED, Apelul 2022 – runda 23 februarie 2022.

  • SNSPA declară că este prima universitate din România în ceea ce privește valoarea bugetului/grantului, raportat la numărul de cadre didactice și studenți.

Instituția menționează că, în prezent, are peste 120 de acorduri cu universităţi din 20 de țări din Uniunea Europeană, Norvegia și Islanda și peste 60 de acorduri cu țări din restul lumii, prezentându-se drept universitatea din România cu cel mai mare număr de mobilități Erasmus+ raportat la numărul de studenți.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.