EȘTI AICI:
Revista presei – 20 iunie 2022

Revista presei – 20 iunie 2022

Diploma Universitate Absolvire Studenti Pexels Com 820x547 (2)
Universitatea din București, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca și Universitatea de Vest din Timișoara sunt primele trei universități românești care apar în cel mai prestigios top internațional
euronews.ro

Universitățile românești scad tot mai mult în topurile internaționale. Cele mai bine clasate instituții de învățământ superior din România sunt mai jos de locul 1000 în ultima evaluare de profil. O explicație este aceea că universitățile românești nu au investit în cercetare ștințifică.

Universitatea din București, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca și Universitatea de Vest din Timișoara sunt primele trei universități românești care apar în cel mai prestigios top internațional, QS University Rankings, care a publicat în luna iunie ierarhia pentru 2023.

Prin comparație, Bulgaria apare mult mai sus, la locurile 561-570 cu Universitatea din Sofia. Ungaria apare la locurile 551-560 cu Universitatea Szeged, iar cea mai bine clasată dintre țările fost-comuniste este Polonia, cu Universitatea din Varșovia pe locul 284. Cele două universități din România apar la locurile 1001 – 1200.

Principala problemă se pare că este la arhitectura sistemului universitar, care încă funcționează după formula stabilită în vremea comunismului, când medicina și institutele de cercetare au fost rupte din marile universități.

„În Debrecen și Szeged, medicina a fost unită cu universitățile comprehensive. Dacă ai aduna performanța Universității din București cu UMF Carol Davila sau pe a UBB cu UMF Cluj, noi am fi în top 300. De aceea, universitățile românești nu se pot apropia de marile universități comprehensive din țările cu istorie similară nouă,” a declarat Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai

De asemenea, un alt criteriu al rankingului QS este genul de articole științifice publicate de cercetătorii din universități.

„Ceea ce contează sunt doar publicațiile indexate Scopus. Știți câți din angajații UBB publică articole de tip Scopus? 30%. Ceilalți fac parte din științele umaniste, care de obicei publică cărți, care nu se iau în calcul. Celelalte universități pe care le vedeți acolo și care încep să crească au această dezvoltare comprehensivă fiindcă nu sunt grevate de reforma veche comunistă,” a explicatDaniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai.

Rankingul QS este realizat pornind de la 5 criterii:

  • Reputația academică, se referă la calitatea predării și cercetării în universități – 40% din punctaj;
  • Reputația ca formator pentru piața muncii;
  • Raportul dintre numărul de studenți și cel al personalului academic;
  • Citări per facultate;
  • Raportul studenților și profesorilor internaționali.

În top apar și Universitatea Politehnica din București, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași și Universitatea Transilvania din Brașov. Cele mai bine clasate universități din lume sunt MIT, Cambridge, Stanford, Oxford și Harvard.

CNDAcover
Conferința Națională de Drept Comercial la Timișoara
banatulazi.ro

Au fost două zile pline de discuții bine venite despre „Proprietatea în dreptul afacerilor”, la Universitatea de Vest din Timișoara, în cadrul celei de-a douăsprezecea ediții a Conferinței Naționale de Drept Comercial.

Facultatea de Drept din cadrul Universității de Vest din Timișoara, prin Centrul pentru Dreptul Afacerilor Timișoara, în colaborare cu Facultatea de Drept din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, prin Centre for Business Law and Information Technology, a organizat Conferința Națională de Drept Comercial. Aflat la a douăsprezecea ediție, evenimentul a avut loc în zilele de 17 și 18 iunie 2022, la Timișoara.

La conferință au veni să participe profesori și cercetători de la universități de prestigiu din România, precum și alți specialiști ai dreptului afacerilor interesați de dezbaterile circumscrise temei Proprietatea în dreptul afacerilor.

Conferința și-a propus să discute probleme complexe și actuale privind proprietatea în dreptul afacerilor, sub aspectul prerogativelor, formelor, modalităților, regimurilor și aplicațiilor sale. Dintr-o perspectivă generală, subiectele în discuție au abordat rolul drepturilor reale în mecanismul apropierii bunurilor, valoarea ca trăsătură a bunurilor sau a drepturilor patrimoniale, diferențele conceptuale lucru – bun – drept, respectiv (in)existența unui regim comun al bunurilor incorporale. Totodată, din perspectiva specifică dreptului afacerilor, conferința își propune să abordeze teme actuale relevante, cum ar fi proprietatea corporativă, proprietatea asupra criptoactivelor / token-urilor, proprietatea asupra conturilor din aplicații și a datelor personale, proprietatea în cadrul platformelor și rețelelor digitale / virtuale.

Confe1 1
Dezbateri strategice desfășurate la cea de-a șasea ediție a conferinței internaționale „Security challenges in the Balkans”, organizată de UVT și NSC
oficialmedia.ro

Universitatea de Vest din Timișoara, în parteneriat cu asociația New Strategy Center, a organizat astăzi a șasea ediție a conferinței internaționale „Security challenges in the Balkans”, desfășurată sub Patronajul Ministerului Afacerilor Externe din România. Evenimentul a consolidat tradiția acestei conferințe, unică pentru regiunea Banatului, aducând la Timișoara invitați cu experiență profesională semnificativă, profesioniști cu anvergură care au ghidat dezbaterile despre provocările clasice și emergente de securitate din regiunea Balcanilor.

Temele incluse pe agenda evenimentului au făcut apel la suita provocărilor de securitate din regiunea Europei de Sud-Est în contextul războiului din Ucraina, inventariind modalitățile de contracarare a amenințărilor clasice și hibride din regiunea Balcanilor. Conferința a reiterat mecanismul de reziliență prin educație, ca instrument de construire și consolidare a stabilității în Balcani. Temele abordate au fost analizate de oficiali și experți români, din cadrul NATO, din Maria Britanie, Franța, Germania, Ungaria, Ucraina, Serbia și Bosnia Herțegovina. Organizată la complexul Senator din Timișoara, conferința a beneficiat de prezența unor reprezentanți ai corpului diplomatic și ai mediului academic și de afaceri din România.

Deschiderea oficială a evenimentului a beneficiat de intervenția Rectorului Universității de Vest din Timișoara, Marilen Gabriel Pirtea, Președintelui New Strategy Center, Ionel Nițu, și Primarului Municipiului Timișoara, Dominic Fritz. De asemenea, deschiderea evenimentului a fost marcată de un mesaj special din partea Prim-Ministrului României, Nicolae Ciucă, care a subliniat contextul internațional de securitate „supus unui număr de amenințări și provocări despre care credeam că sunt de domeniul trecutului”. Premierul a accentuat importanța procesului de extindere a Uniunii Europene, acesta fiind bazat atât pe responsabilitatea UE cât și pe „voința politică a candidaților de a-și atinge angajamentele asumate în procesul de aderare”. Cu acest prilej, a fost confirmată importanța strategică a regiunii și utilitatea unei platforme de dezbatere de acest tip, care aduce împreună atât expertiza independentă, cât și internațională.

Printre vorbitorii înscriși în panelurile de dezbateri s-au aflat oficiali și experți din mai multe țări, precum Ovidiu Raețchi, Președintele Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență din cadrul MAE, Stuart Peach, reprezentantul special al Primului-ministru din Marea Britanie pentru Balcanii de Vest, Christiane Hullmann, director din Oficiul Federal de Externe al Germaniei, generalul (ret.) Leonardo Dinu, din partea Consiliului Științific NSC, generalul (ret.) James Everard, fost comandant adjunct al Forțelor Aliate din Europa (DSACEUR), profesor Mário Lino Barata Raposo, Rector al Universității Beira Interior, Portugalia, profesor Florin Drăgan, Rector al Universității Politehnica Timișoara, Mihai Precup, Secretar de Stat în Ministerul Finanțelor, Titus-Constantin Bălan, Cybersecurity Solution Manager and Head R&D Transversal Programs, Atos, România, dar și alți invitați de marcă.

Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea: „Este de acum o evidență că războiul din Ucraina are un impact major asupra stabilității întregului continent european și induce o instabilitate suplimentară în zona Balcanilor. În timp ce în plan internațional criza ucraineană ocupă prima linie a preocupărilor, conferința organizată de UVT și New Strategy Center, desfășurată la Timișoara, a făcut posibilă o necesară analiză asupra evoluțiilor și consecințelor crizei internaționale asupra Balcanilor, din punct de vedere politic, militar, economic, și a structurat rolul educației în reziliența globală. Ne bucură faptul că deja putem vorbi de o tradiție și că acest eveniment a ajuns la a șasea ediție.”

Absolventi Facultate Pixabay 640x400
Matematica, fizica, marketingul, robotica, teologia ortodoxă didactică și securitatea sistemelor informatice militare – printre specializările la care vor să renunțe unele universități
edupedia.ro

Matematica la Universitatea “Ovidius” din Constanța, „Teologia ortodoxă didactică” la Universitatea Al.I. Cuza din Iași, Fizica la Universitatea din Oradea, Marketingul la Universitatea din Pitești se numără printre specializările care intră în lichidare pentru forma de învățământ cu frecvență, la instituțiile de învățământ superior începând de anul viitor, potrivit unor schimbări puse în consultare pe site-ul Ministerului Educației. Alte programe la care urmează să se renunțe: Securitatea sistemelor informatice militare la Academia Tehnică Militară, dar și Limbile moderne aplicate și Dreptul cu frecvență redusă de la Universitatea de Medicină, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș. De fapt universitățile precizează că multe dintre aceste specializări erau de învățământ cu frecvență redusă, iar odată cu această intrare a lor în lichidare se înființează specializări de învățământ la distanță, în locul lor.

  • Documentele puse în consultare, ce vizează modificarea unei Hotărâri de guvern privind domeniile, specializările și programele de studii universitare în 2022-2023, cuprind o anexă referitoare la “Specializări/Programe de studii universitare care intră în lichidare începând cu anul universitar 2022-2023”.

Printre programele care urmează să intre în lichidare din următorul an se numără mai multe specializări desfășurate de universități din țară în centre din Maramureș (Baia Mare, Satu Mare). Printre acestea – studiile de Robotică oferite de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca la Baia Mare.

Iar unele instituții renunță la specializări-cheie pentru domeniul lor, precum:

  • Specializarea “Ingineria și securitatea sistemelor informatice militare” (domeniu-cheie în contextul de securitate actual) la Facultatea de Sisteme Informatice a Academiei Tehnice Militare din București
  • Specializarea Fizică la Facultatea de Informații și Științe a Universității din Oradea
  • Specializarea Marketing la Facultatea de Științe Economice și Drept a Universității din Pitești
  • Specializarea Matematică la Facultatea de Matematică și Informatică a Universitatea “Ovidius” din Constanța
  • La Academia Tehnică Militară “Ferdinand I” din București, Facultatea de Sisteme Informatice și Securitate Cibernetică – specializarea “Ingineria și securitatea sistemelor informatice militare”

Alte schimbări notabile:

  • La Politehnica Timișoara intră în lichidare specializarea “Vehicule pentru transportul feroviar”
  • La Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș intră in lichidare, între altele, specializările de Limbi moderne aplicate (engleză-franceză), și specializările de învățământ cu frecvență redusă: Științe politice și Drept – acestea din urmă se transform însă în specializări de învățământ la distanță.
Ergoworknew
Facultatea de Management în Producție și Transporturi a UPT a fost gazda conferinței internaționale ErgoWork 2022
ziuadevest.ro
Facultatea de Management în Producție și Transporturi din cadrul Universității Politehnica Timișoara a fost, pentru două zile, în 16-17 iunie 2022, gazda conferinței internaționale ErgoWork 2022 – ergonomia și managementul locului de muncă, eveniment menit să încurajeze împărtășirea și diseminarea dezvoltărilor și realizărilor interdisciplinare în domeniile ergonomiei și managementului locului de muncă.
Conferința, organizată în sistem hibrid, cu o serie de invitați din țară și din străinătate, este la cea de-a două ediție, prima fiind organizată exclusiv online, din cauza situației epidemiologice. De altfel, tema centrală de discuții a conferinței a fost legată exact de schimbările pe care pandemia le-a adus în domeniul managementului locului de muncă.
După cum a precizat inițiatorea conferinței, prof.univ.dr.ing. Anca Drăghici, cadru didactic al Universității Politehnica Timișoara și președinte al ErgoWork Society, în cazul ultimei teze de doctorat în domeniul ergonomiei și managementului locului de muncă susținute în Facultatea de Management în Producție și Transporturi din cadrul UPT, cercetările au fost realizate integral în două companii din Timișoara, iar rezultatele pe care le-au obținut au fost continuate și interpretate din perspectivă medicală.
De altfel cercetările colectivului din facultate pe această temă se focalizează pe a îmbunătăți confortul la locul de muncă, fie că este vorba de un loc de muncă industrial, fie la birou. Principala provocare, la momentul actual, pe plan mondial, în domeniul managementului locului de muncă o reprezintă nu soluția tehnică, fiindcă din acest punct de vedere inginerii sunt creativi și găsesc soluții, ci resursele financiare alocate acestui scop.
Schimbarea unui loc de muncă, alinierea la contextul actual presupune investiții serioase, dar și o schimbare de mentalitate. Trebuie dărâmat conceptul vechi și creat unul nou, trebuie să ne readaptăm la „noul normal”, trebuie să învățăm să lucrăm din spații diferite, chiar și în aer liber sau de acasă, există o serie de experimente de succes în acest sens, trebuie creată o infrastructură online în genul Campusului Virtual din Universitatea Politehnica Timișoara.
Curriculafoto
Dr. Radu Țincu: Poluarea scade valoarea coeficientului de inteligență (IQ) al copiilor
rfi.ro

93% dintre copiii cu vârste sub 15 ani respiră aer poluat, spune Organizația Mondială a Sănătății. România se află pe ultimul loc din 29 de state analizate de UNICEF în aprilie 2022, în ceea ce  privește condițiile de mediu care afectează bunăstarea copiilor. Printre acestea, calitatea aerului, a apei, aglomerația sau spațiile verzi din mediul urban. "Efectele poluării se fac simțite inclusv la nivelul creierului. Se reduce substanța cerebrală, apar tulburăti de memorie, agresitivate și iratibilitate.Problemele de mediu îi costă pe copii ani buni, sănătoși, din viață", explică medicul pediatru Doina Pleșca. "Dacă nu oprim poluarea astăzi, generațiile care vor veni vor fi generații bolnave, care vor avea nevoie de tratament și spitalizarea" spune și dr. Radu Țincu,  medic primar, specializat în ATI-toxicologie de la Spitalul Universitar de Urgență București. Avertismentele au fost făcute în cadrul seminarului Poluarea aerului și sănătatea, găzduit de Senatul României.

Efectele poluării aerului asupra sănătății populației au fost dezbătute în această săptămână la Paltul Parlamentului, în cadrul seminarului ”Poluarea aerului și sănătatea”, organizat de Comisiile pentru mediu și de sănătate ale Senatului.

Mai mulți medici, coordonați de doctorul Radu Țincu, au prezentat modurile în care poluarea afectează copiii și persoanele vulnerabile, implicațiile poluării în apariția cancerului, efectele asupra bolilor pulmonare, ale pielii, precum și corelațiile între patologia cardiovasculară și diferiți poluanți.

"Problemele de mediu sunt foarte importante din perspectiva copilului pentru că, de fapt, pe acesta îl costă ani buni sănătoși din viață. În 1990 în România erau 6,5 milioane de copii. Astăzi, conform raportărilor Eurostat 2021, sunt 3,6 milioane de copii", a spus profesor doctor Doina Pleșca, medic pediatru, coordonatorul Departamentului de pediatrie din Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila București.

Dreamstime S 7652515
Psiholog despre Bacalaureat 2022: ”Noi încă susținem examene naționale sub autoritatea fricii și a amenințării cu eșec”
ziare.com

Psihologul Mihai Copăceanu subliniază, pe rețelele sociale, că examenul de Bacalaureat înseamnă pentru absolvenții români enorm de mult stres, frică de eșec și o agitație sufletească teribilă.

”Mâine începe BAC-ul!

M'a impresionat domnișoara de lângă mine care înainte de a primi mâncarea pe terasă am auzit-o cum a repetat "Rolul notațiilor autorului", genul dramatic (sincer nici pe mine nu mă intereseză)!

Dacă ar cuantifica Ministerul Educației tot stresul elevilor de clasa a 12-a, al părinților, profesorilor, etc al bunicilor, nu din aceste zile, ci din întregul an, dacă ar simți realmente presiunea din aceste suflete, frica de esec, nesiguranta, agitatia lor si a adultilor (uneori ai impresia ca se inroleaza in armata pentru razboi) pur si simplu ar desființa Examenul de BAC sau cel putin l-ar face mult mai lejer. La ce folos?

Domnișoara mi-a explicat că se teme de română, ea având alte interese profesionale, de exemplu Facultatea de Inginerie”, notează psihologul Mihai Copăceanu pe Facebook.

Postarea, amintește el, este mai veche, dar actuală.

”Sincer vă spun în ultimii ani, niciunul din tinerii pe care i-am întâlnit nu mi-a descris cu relaxare și fascinație despre autorii de la BAC "stați să vă spun, Sadoveanu e genial, Rebreanu e mai mare decat Shakespeare pentru ca.... și Camil Petrescu este autorul meu preferat!"...

Protest Anti Razboi Ucraina S 44 XqjZ
Săptămâna viitoare, 1.140 de elevi ucraineni vor fi audienți în școlile din România
digi24.ro

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunţă că numărul elevilor ucraineni audienţi în şcolile din România, pe curriculum românesc, va fi de 1.140 la începutul săptămânii viitoare, dintr-un total de aproape 34.000 de minori ajunşi în ţara noastră în urma conflictului armat din Ucraina.

"Din cei aproape 79.000 de refugiaţi care au rămas pe teritoriul României, peste 40%, mai exact 43%, sunt minori, este vorba de 33.691 de minori. Dintre aceştia, peste 24.000 au vârstă şcolară. Am avut întrevederi, atât cu elevii, cât şi cu profesori din Ucraina. În urma acestor discuţii a rezultat foarte clar că sunt două categorii de elevi. În primul rând sunt acei elevi care doresc şi au făcut cerere pentru a fi audienţi în sistemul de învăţământ românesc, pe curriculum românesc. Săptămâna trecută am avut 601 elevi înscrişi ca audienţi în şcolile din România, în acest moment avem 810 elevi înscrişi în şcolile din România şi mai sunt de procesat încă 330 de cereri, până la 1.140. Deci, la începutul săptămânii viitoare vom avea 1.140 de elevi înscrişi în şcolile din România pe curriculum românesc, dintr-un total de aproape 34.000", a declarat Sorin Cîmpeanu, citat de Agerpres.

El a adăugat că a doua categorie, care este cea mai numeroasă, este aceea a elevilor ucraineni care doresc să continue şcoala după curriculum ucrainean.

"Pentru acest lucru au nevoie de sprijin logistic, în primul rând, din partea şcolilor româneşti. Este vorba de spaţii, de echipamente electronice, care le vor fi puse la dispoziţie. Această decizie are legătură, cu siguranţă, şi cu ce au anunţat autorităţile ucrainene că suspendă examenele naţionale în acest an. Este suficient să frecventezi cursurile online pentru a avea certificat de absolvire, fie că vorbim de gimnaziu, fie că vorbim de liceu", a declarat Cîmpeanu.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.