English EN Română RO
English EN Română RO
EȘTI AICI:
Revista presei – 20 ianuarie 2021

Revista presei – 20 ianuarie 2021

Revista presei – 20 ianuarie 2021
Tehnologii Web aplicate, 2021. UVT a demarat înscrierile pentru noul program postuniversitar
ziuadevest.ro

Aprofundare și ghidare avansată în programare JavaScript si DOM, dar și pentru dezvoltarea modulară de aplicații web

Universitatea de Vest din Timișoara se înscrie în tendința de specializare a comunicării prin instrumente web și digitalizare, devenind trendsetter recunoscut pentru anumite componente ale procesului de învățământ și de cercetare care aprofundează specializarea pentru aplicații inovatoare.

După ce a lansat cu succes programele de Securitate cibernetică și de Antreprenoriat în Blockchain, Universitatea de Vest din Timișoara deschide, la începutul acestui an, un nou program postuniversitar cu un accentuat profil inovator, dedicat specializării avansate în programarea prin Tehnologii Web Aplicate.

Înscrierile pentru noul program postuniversitar ”Tehnologii Web Aplicate”, organizat de Facultatea de Matematică și Informatică din UVT,  sunt deschise pe secțiunea online de înscrieri rezervată acestui program în perioada: 11.01.2021 – 08.02.2021, urmând ca testarea să se realizeze în perioada: 09.02.2021 – 10.02.2021, iar interviul să se susțină în perioada: 11.02.2021 – 12.02.2021.

Rectorul Universității de Vest din Timișoara, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea, remarcă punctul forte al noului program postuniversitar:

„Sunt convins că viitorii noștri absolvenți, care urmează să se specializeze în programare avansată prin tehnologii web, în cadrul noului program postuniversitar lansat, se vor afla printre cei mai căutați profesioniști din zona de vest a țării.

Ei vor deveni, cu siguranță, dezvoltatori foarte prețuiți în noua lume digitalizată care se naște, într-o economie în care specialiștii programatori sunt poate printre cei mai valoroși producători de plusvaloare pentru marile concerne, dar și pentru firmele românești, în realitatea economică a prezentului și viitorului. Locul viitorilor arhitecți software este în centrul competițiilor viitorului ”.

Mentorii care vor susține programul sunt:

Șerban Cristea, mentor în Dezvoltare Web JavaScript/React / Arhitect software la Seltronix Software;

Flavian Ștef, mentor în Instrumente și Tehnologii de Programare Web / Arhitect software la Saguaro Technology;

Director de program, din partea Facultății de Matematică şi Informatică, este dr. Stelian Mihalaș, lector în cadrul Facultății de Matematică şi Informatică  a UVT, iar coordonatoarea responsabilă de programele postuniversitare, din cadrul Facultății de Matematică şi Informatică  a UVT, este dr. Alexandra Fortiș.

Revista presei – 20 ianuarie 2021
Vicepreşedintele Comisiei pentru Învăţământ de la Cameră: Procentul scăzut de cadre didactice dispuse să se vaccineze afectează negativ imaginea acestora în societate
adevarul.ro

Deputatul PNL Alexandru Muraru, vicepreşedinte al Comisiei pentru învăţământ din Camera Deputaţilor, susţine că numărul mare de profesori care refuză vaccinarea afectează imaginea acestora în societate, el cerând inspectoratelor şcolare şi universităţilor să iniţieze ample campanii de informare în rândul dascălilor.

Deputatul Alexandru Muraru a lansat marţi un apel către inspectoratele şcolare şi conducerea universităţilor pentru demararea unor campanii interne şi pe reţelele de socializare în vederea popularizării beneficiilor vaccinării.   El a afirmat că apelul său vine după ce a constatat că la nivel naţional doar 40 la sută dintre profesorii din mediul preuniversitar şi 60 la sută dintre profesorii universitari şi-au anunţat intenţia de a se vaccina.   "Procentul scăzut de cadre didactice care sunt dispuse să se vaccineze afectează negativ imaginea acestora în societate, precum şi a sistemului de educaţie ca întreg. În acest moment, din motive de multe ori neîntemeiate, statutul profesorilor nu este apreciat aşa cum ar trebui. Lupta în acest moment se duce în minţile oamenilor, după ce cercetătorii au reuşit să confecţioneze în laboratoare arma pentru a putea învinge virusul”, a declarat vicepreşedintele Comisiei pentru învăţământ, deputatul PNL Alexandru Muraru.   Totodată, Alexandru Muraru a precizat că rolul profesorilor este "cu atât mai important, cu cât dascălii reprezintă modele pentru elevi şi părinţi”, el considerând că vaccinul reprezintă singura cale pentru revenirea elevilor în clase.

 

 

Revista presei – 20 ianuarie 2021
Vaccinarea în universități. Rectorul UBB: Platforma de programări este făcută fără cap, o catastrofă
hotnews.ro
Platforma de programări pentru cea de a doua etapă a campaniei de vaccinare le-a creat probleme serioase și universităților. Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și președinte al Consiliului Național al Rectorilor, spune că platforma a fost făcută "fără cap" și este "o catastrofă", pentru că pune instituțiile cu mii de oameni în situația în care, după ce le fac conturi angajaților, să îi programeze pe fiecare în parte. El a declarat pentru HotNews.ro că a semnalat STS încă de vineri că ar trebui să existe posibilitatea ca fiecare să se poată programa la vaccinare, după ce instituția l-a înscris pe platformă. La rândul său, Marian Preda, rectorul Universității București, semnalează și o inechitate: "În București ar trebui să fie mai multe doze de vaccin și mai multe centre să se poată merge pentru că degeaba sunt locuri departe în țară dacă noi nu putem ajunge la ele".
 
Rectorul UBB spune că platforma nu este gândită bine pentru instituții mari, cu mii de oameni, nu pot programa atât de multe persoane, după ce au creat conturile pentru toată lumea.
 
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca are în jur de 4.000 de angajați, iar rectorul spune că peste 70% dintre ei și-au exprimat disponibilitatea de a se vaccina.
 
El afirmă că, în week-end, au lucrat câteva sute de oameni de la toate facultățile pentru a putea face înscrierile în platforma de vaccinări, fiind nevoiți să sune pe fiecare în parte și să îi întrebe unde și când vrea să se vaccineze.
  • "Logic ar fi fost ca oamenii să fie încărcați în platformă de către noi, apoi ei să își poată accesa individual contul și să își facă singur programarea.
  • Este o catastrofă platforma, merge foarte greu. De sâmbătă am început procedura și am reușit să înregistrăm peste 1.000 de persoane. Este foarte greu, pentru că trebuie sunat apoi fiecare om și să îi spui ce opțiuni sunt și el să aleagă unde și când vrea să se programeze la vaccinare și tu să i-o bifezi. Ne transformă într-un fel de call center, când soluția era simplă - universitățile să facă acele conturi pentru toată lumea, după care fiecare să poată să își acceseze contul și să se programeze", a declarat Daniel David, pentru HotNews.ro.
El a spus că procedura informatică ar fi fost foarte simplă, astfel încât fiecare să își poată accesa contul și să caute când și unde sunt locuri libere pentru a se putea vaccina.
  • "Ori ne pune pe noi, ca instituție, să facem programări, să îi ținem la telefon în timp ce căutăm ce centre sunt disponibile. Este fără cap.
  • Cu aceeași problemă se confruntă și celelalte universități, mai ales marile centre. Dacă ai 500-600 de oameni, te descurci, oarecum, dar când ai diferențe între sute și mii, se aruncă în haos instituția", a mai afirmat rectorul UBB.
Revista presei – 20 ianuarie 2021
Cum stăm cu epidemia și cât de sigură e deschiderea școlilor?
rfi.ro

Din 8 februarie, majoritatea școlilor ar trebui să se redeschidă, dacă epidemia nu va accelera. În scenariul verde, în localitățile cu incidență sub 1 la mia de locuitori, toți copiii vor merge la școală. Nu avem suficiente teste ca să putem declara că zonele verzi sunt verzi, spune medicul și cercetătorul Octavian Jurma. Să pretindem că nu există infecție ca să deschidem lucrurile înseamnă că ne furăm singuri căciula, avertizează el.

Numărul mic de teste covid și modalitatea de raportare creează aberații statistice care pot da o imagine falsă a epidemiei în România. Avertismentul vine de la Octavian Jurma, medic și cercetător din Timișoara. O problemă e legată de cazurile noi nealocate pe județe. Adică știm că un număr de persoane a primit diagnostic covid, dar nu știm din ce județ sunt. Neștiind asta, nu se poate spune nici câte persoane infectate sunt în acel județ, cifră care contează la calculul incidenței infecțiilor la mia de locuitori. Iar în funcție de acest indicator ar urma să se redeschidă școlile în 8 februarie. În contextul noii tulpini din Marea Britanie, mult mai infecțioasă, deschiderea școlilor ar putea deveni o problemă mult mai mare decât a fost anul trecut. "Ne furăm singuri căciula", spune medicul Octavian Jurma:

Octavian Jurma: Până la începutul lunii noiembrie se raportau doar cazurile alocate. În primul rând, este foarte important să înțelegem că ceea ce vedem noi oficial în fiecare zi, curbele acelea frumos desenate și invocate și de politicieni atunci când iau sau nu iau anumite măsuri, reprezintă numărul cazurilor confirmate cu ajutorul unui test. Noi nu știm câți sunt în realitate infectați. Știm doar câte teste s-au pozitivat din cele pe care le-am făcut, astfel încât o fluctuație mare a numărului de teste poate produce o fluctuație mare a numărului de cazuri detectate de la o zi la alta. Nu se testează uniform. În weekend nu se testează. În unele locuri nu se testează deloc în weekend. Acest lucru se datorează faptului că DSP-urile nu au fost echipate să funcționeze 24 de ore din 24 odată cu sosirea pandemiei.

Revista presei – 20 ianuarie 2021
Citu, despre redeschiderea scolilor: "Daca lucrurile raman asa cum sunt, vom incepe pe 8 februarie"
ziare.com

Prim-ministrul Florin Citu a declarat ca o decizie in privinta redeschiderii scolilor va fi luata pe 2 februarie, iar "daca lucrurile raman asa cum sunt" in privinta evolutiei pandemiei de COVID-19 in Romania, "este clar" ca scolile vor fi redeschise pe 8 februarie.

"Decizia se va lua pe 2 februarie. Si noi ne uitam, zilnic primesc de la domnul Arafat statisticile si analize si in detaliu si ne uitam exact sa vedem cum evolueaza pandemia. Este un alt lucru important pentru ca noi toti ne axam acum pe campania de vaccinare, ceea ce e important sa comunicam, dar trebuie sa nu uitam ca, inca, in Romania exista o pandemie si la nivel global. Trebuie sa pastram masurile de restrictie, trebuie sa purtam masca, distantarea sociala si toate celelalte masuri care au dat rezultate pana astazi. Monitorizam clar, zilnic, situatia. Daca lucrurile raman asa cum sunt, este clar ca vom incepe pe 8 februarie cu acele conditii pe care le-a anuntat domnul presedinte cand a enuntat ca vom deschide scolile pe 8 februarie", a declarat Florin Citu, marti, la Europa FM, intrebat daca este "cale de intoarcere" in privinta deciziei privind redeschiderea scolilor incepand cu data de 8 februarie.

Premierul a punctat ca este importanta redeschiderea scolilor, dar acest lucru depinde si de gradul de conformare la masurile dispuse de autoritati.

Revista presei – 20 ianuarie 2021
EDITORIAL - Școlile se pot deschide cu o singură condiție: vaccinarea, pe scară largă, a profesorilor
newsweek.ro

Sunt peste 176 de mii de pofesori și semnale că mulți nu ar vrea să se vaccineze. De ce să nu credem un sondaj al Federației Sindicale Spiru Haret care spune că 56% dintre profesori refuză vaccinarea? Detalii AICI.

Profesorii s-au plâns că școala online nu funcționează. Mulți elevi aveau dispozitive proaste sau conexiună slabă la Internet. Alți profesori aveau ei înșiși probleme în a se descurca în mediul online.

Au existat și profesori cărora nu le-a convenit școala la distanță din lene sau comoditate. Școala online presupune o pregătire mai îndelungată a lecțiilor și creativitate. Este un efort în plus și din punct de vedere logistic. Acum, când sunt doar la o injecție distanță pentru a ieși din coșmarul școlii online, au mari rezerve. Refuză vaccinul pe care îl recomandă toți medicii, mai puțin cei care și-au luat diploma pe Facebook sau conspiraționiștii.

În contextul în care tot mai multe studii arată că și copiii pot reprezenta un factor importat de răspândire a virusului.

„În Austria, testările în masă la şcoli au dovedit că elevii se infectează la fel de des ca adulţii… În Marea Britanie, potrivit Oficiului pentru Statistici Naţionale, elevii reprezintă un procent foarte ridicat din totalul persoanelor infectate cu coronavirus”, scrie dw.com

În SUA, Anthony Fauci, directorul Institutului Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase este sigur că vaccinările împotriva coronavirusului vor fi obligatorii în instituții precum spitale și școli. Americani au căutat și au găsit decizii judecătorești care obligau diverse comunități să se vaccineze. Detalii AICI.

În România, medicul Adrian Wiener merge pe aceeași logică: „Pentru a reveni în siguranță în școli, cred că ar trebui să fi trecut prin etapa de vaccinare o masă semnificativă a profesorilor și de ce nu și a elevilor peste 16 ani, bineînțeles, doar cei care doresc”, potrivit rfi.ro.

Când părinții și, mai ales, pofesorii refuză vaccinarea, copiii se transformă în transmițători fantastic de eficienți ai virusului.

Dacă profesorii nu sunt convinși de argumentele ce țin de siguranța sanitară, ar putea să gândească în interesul elevilor. Vaccinarea lor ar putea salva sute de mii de elevi care nu au acces la educație. Ministrul Sorin Cîmpeanu a descoperit că în data de 6 ianuarie, în sistemul informatic, sunt următoarele: 237.000 de elevi fără internet și 287.000 de elevi fără tablete. Asta după ce fuseseră livrate 250 mii de tablete cât se credea, în primăvară, că ar fi necesarul pentru școala online.

Detalii AICI

Dacă meseria de profesor implică și sacrificii pentru binele și viitorul celor mici, atunci profesorii sunt datori să îl facă. Vaccinați-vă! Dacă nu pentru voi, atunci pentru cei mari de mâine.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.