EȘTI AICI:
Revista presei – 2 septembrie 2022

Revista presei – 2 septembrie 2022

5logo2
Give me a break! Un nou articol științific al cercetătorilor de la UVT face înconjurul lumii!
ziuadevest.ro

Universitatea de Vest Timișoara anunță succesul semnificativ obținut de articolul științific publicat în jurnalul PlosOne de echipa formată din cercetătorii Facultății de Sociologie și Psihologie din UVT.

Este vorba de Patricia Albulescu, Irina Macsinga, Andrei Rusu, Coralia Sulea, Alexandra Bodnaru și Bogdan Tulbure, un articol publicat sub titlul: “Give me a break!” A systematic review and meta-analysis on the efficacy of micro-breaks for increasing well-being and performance”.

Articolul semnat de Albulescu, Macsinga, Rusu, Sulea, Bodnaru si Tulbure a fost publicat miercuri, 31 august 2022, în jurnalul sțiințific PlosOne, iar pînă în prezent a fost preluat de peste 20 de publicații – printre care CNN, The Guardian, Medical News Today, Science Daily, Menshealth, India Today, etc, dar și de prestigioasa publicație The Guardian.

Rectorul Universității de Vest din Timișoara, Marilen Gabriel Pirtea: „Spațiul european al Educației și Cercetării este astăzi unul competitiv, în care echipele de cercetători își afirmă tot mai multe ambiții pozitive, pentru a genera rezultate de cercetare remarcabile. Atunci când un articol prin care sunt publicate rezultatele de cercetare ale unei echipe românești ajunge să fie preluat imediat în zeci de publicații, este clar că valoarea și competitivitatea cercetării se află la superlativ. Îi felicit pe colegii din UVT ce formează echipa care a publicat excelentul articol din revista științifică PlosOne, o nouă mărturie semnificativă pentru modul în care la UVT este prioritizată internaționalizarea cercetării și competitivitatea!

CEASLOV22
Muzeul Național al Banatului a prezentat de Ziua Limbii Române un ceaslov din anul 1811 editat la Buda
ziuadevest.ro
Azi, 31 august, sărbătorim Ziua Limbii Române, un pilon al identității și ființei noastre naționale. Vorbită de 28 de milioane de persoane, dintre care o treime se află în afara granițelor, româna se află în primele 20 de limbi vorbite, printre cele 6.000 – 7.000 de pe planetă.
Ziua Limbii Române se celebrează în țara noastră din anul 2013, la 31 august, la aceeași dată cu sărbătoarea „Limba Noastră” din Republica Moldova, care celebrează limba română încă din anul 1990.
Muzeul Național al Banatului a prezentat, pe Facebook, de Ziua Limbii Române o piesă esențială din patrimoniu. Este vorba un ceaslov, în limba română, scris în alfabet chirilic, din anul 1811, cu mențiunea: „Întru mărirea Sfintei de o fiinţă şi nedespărţitei Troiţă a Tatălui şi a Fiului şi a Sfântului Duh: cartea aceasta Ceaslov întru care se cuprinde rânduiala cum se cuvine a să cânta ceasurile şi troparele şi cu alte după obiceaiu sfârşitului şi ce sau dat la tipariu cu îngăduinţa cealor mai mari, în Buda, la Krăiasca Tipografie a Universităţii Ungureşti, 1811”.
Tomate 1
Universitatea de Stiintele Vietii Timisoara a castigat locul 2 la categoria cherry, cu Brands Atomic Grape, la Bruxelles
ziuadevest.ro

În perioada 27-28 august 2022, pentru prima dată România a fost prezentă la Festivalul Internațional de Tomate de la Bruxelles, prin intermediul Universității de Științele Vieții “Regele Mihai I” din Timișoara.

În urma evaluării făcute de un juriu format din specialiști, standul universității care a prezentat circa 200 de soiuri de tomate, a câștigat locul 2 la categoria cherry, varietatea Brands Atomic Grape.

 

Admitere 2022 UPT
Fii student la Universitatea Politehnica Timișoara!
expressdebanat.ro

Ocupă ultimele locuri la învățământul la distanță, sau cu frecvență redusă din Universitatea Politehnica Timișoara. Fii student al Universității Politehnica Timișoara oricând, de oriunde și în ritmul tău și ocupă ultimele locuri la învățământul la distanță, sau cu frecvență redusă!

Înscrie-te online la concursul de ADMITERE ID/IFR 2022 – sesiunea Septembrie, sau optează pentru înscrierea în format fizic, începând de astăzi la universitate!

 Te-ai gândit să termini o facultate, însă crezi că timpul nu îți permite? Acum poți deveni student la Universitatea Politehnica Timișoara, indiferent de localitatea sau țara de rezidență, numărul orelor lucrate pe săptămână sau responsabilitățile de zi cu zi.

 

Studenti 42146248l
România, pe ultimul loc în UE la procentul de elevi și studenți care și muncesc. Un rector, un reprezentant al studenților și un trainer analizează cauzele
libertatea.ro

În 2021, România a avut cel mai mic procent din rândul țărilor UE de tineri cu vârste între 15 și 29 de ani înscriși într-o formă de învățământ formal care și munceau, arată o statistică Eurostat publicată pe 29 august. Libertatea a stat de vorbă cu trei experți din educație, printre care și rectorul UBB Cluj, Daniel David, despre cauzele acestei situații.

România era pe ultimul loc în UE în 2021 la rata de angajare a elevilor și studenților cu vârste între 15 și 29 de ani, cu un procent de 2%, conform unor date publicate de Eurostat, serviciul de statistică al UE, pe 29 august. Procentul e similar cu cel din țări ca Slovacia (4%), Ungaria și Bulgaria (ambele 5%).  La polul opus erau țări precum Olanda (70%), Danemarca (49%) sau Germania (42%).

La nivel de UE, 23% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani, aflați în învățământul formal, erau, de asemenea, angajați, în timp ce 3% erau în căutarea unui loc de muncă și erau disponibili pentru a începe să lucreze (adică șomeri). 73% erau în afara forței de muncă, adică nici nu aveau un job, nici nu își căutau.

De ce muncesc doar 2% dintre elevii și studenții români?  Cauza principală este componenta psihoculturală, spune pentru Libertatea Daniel David, rectorul Universităţii Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.  Există două modele psihoculturale fundamentale care descriu o țară sau o societate, explică rectorul: individualismul, în care individul e încurajat să fie autonom, să se emancipeze, să trăiască prin forțele proprii, respectiv colectivismul, în care individul face parte dintr-o rețea extinsă de familie, în care depinde de alții.

 

Leonardo Badea BNR 770x540
ECONOMIE - Leonardo Badea (BNR): Provocări globale generate de noua realitate economică
spotmedia.ro

În mediul economic și financiar internațional sunt încă puternice ecourile celor mai recente discuții dintre reprezentanții principalelor bănci centrale din statele dezvoltate, care au avut loc la evenimentul găzduit de Rezerva Federală a SUA la Jackson Hole, la fel ca în fiecare an.

Principalele elemente care au atras atenția sunt legate de determinarea cu care atât Banca Centrală Europeană, cât și Rezerva Federală s-au manifestat pentru acțiunile menite să tempereze inflația și să o readucă, în cele din urmă, în apropierea țintei.
Tonul ferm al declarațiilor a satisfăcut așteptările pieței și ține încă prima pagină a publicațiilor de specialitate, fiind subiectul preferat al comentariilor și opiniilor analiștilor economici. Cred totuși că el nu ar trebui să constituie o surpriză pentru nimeni, din multe motive care au fost discutate pe larg anterior: nevoia de consolidare a credibilității băncilor centrale, evoluțiile și informațiile disponibile în ultimele trimestre care au demonstrat în mod evident caracterul persistent al inflației în opoziție cu anticipările care puteau fi formulate pe baza datelor disponibile anterior, riscul de dezancorare al anticipațiilor și observarea tot mai pregnantă a efectelor nocive ale acestora asupra funcționării economiei etc.

 

Parinte Absent
Parintii absenti emotional si impactul lor asupra copiilor
tribunaeconomica.ro

Sunt diverse situatii care pot determina un tata sau o mama sa paraseasca viata copiilor, dar cate emotii reprimate pot avea copiii parintilor absenti emotional? De ce mama trebuie sa inventeze povesti extraordinare despre tata pentru a nu-si rani copiii si invers?

Parintii absenti emotional sunt parinti care, dincolo de prezenta lor fizica, nu indeplinesc nicio functie , delegand autoritate, punand limite, ingrijire si sprijin emotional partenerului lor. Acestia actioneaza ca parinti indirecti si provoaca o absenta psihologica capabila sa provoace diferite rani emotionale copilului.

Tatii absenti din punct de vedere emotional lasa urme asupra copiilor lor , cum ar fi o lipsa de lege sau de autoritate sau o identificare negativa cu figura tatalui sau matern. Faptul de a creste alaturi de o figura materna sau paterna care, in ciuda faptului ca este acolo, este incapabila sa ofere afectiune sau recunoastere, lasa goala inima unui copil care pune bazele pentru a-si construi lumea.

Desi uneori parintii nu au de ales decat sa petreaca o mare parte a zilei departe de casa si departe de copiii lor, este posibil sa mentina acea conexiune emotionala necesara . Este indicat ca putinul timp pe care il petreci cu ei sa fie exclusiv pentru ei, in trup si minte. Aceasta este o conexiune parinte-copil, cea mai semnificativa din istoria unei persoane.

Este necesar ca buna educatie emotionala a copiilor sa evite sa se gandeasca la plata facturilor, la cumparaturi, printre altele, in acea perioada. Esential este sa fii conectat si, la randul tau, sa profiti de momente precum o masa in care toata lumea poate fi prezenta, sau sa te joci putin cu copiii tai orice prefera.

Exista multe activitati care nu necesita o investitie excesiva de timp , cum ar fi a-i ajuta sa gateasca, sa puna masa, sa puna lucruri prin casa, sa iesi la plimbare, sa vizionezi un film, sa mergi intr-o sala de jocuri sau sa mergi intr-un parc. Totul va depinde de calitate si de legatura care are loc cu acestea.

Csaba Asztalos
Asztalos Csaba, șeful CNCD, despre legile educației: Posibilitatea colegiilor de a avea admitere proprie e o formă mascată de privatizare a unei părți din învățământul public
edupedu.ro

Posibilitatea colegiilor de a avea admitere proprie este o formă mascată de privatizare a unei părți din învățământul public, a declarat joi pentru HotNews.ro Asztalos Csaba, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), după cum notează G4Media.ro.

El a fost întrebat dacă posibilitatea colegiilor de a avea propria admitere este discriminare și a spus că ”o percep ca pe o formă mascată de privatizare a unei părți din învățământul public. Crește piața meditațiilor și vom avea un grup de colegii, așa zise de elită, cu propriile reguli, ceea ce ridică semne de întrebare”. “Dacă avem o Evaluare Națională, de ce nu poate să constituie Evaluarea Națională baza selecției în continuare pentru toate școlile?”, continuă acesta.

”Înțeleg acest element de susținere a școlilor de elită, dar nu în dauna celorlalți copii și pericolul e să avem o polarizare mai mare. Cred că această măsură va duce la o polarizare. Majoritatea copiilor de elită ajung acolo și datorită situației materiale a părinților, care le permite meditații”, a mai spus el.

 

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.