EȘTI AICI:
Revista presei – 2 septembrie 2021

Revista presei – 2 septembrie 2021

Ekevi 640x426
14 unităţi de învăţământ din Timiș nu au autorizaţie sanitară de funcţionare. ISJ Timiș face „inventarul” problemelor
pressalert.ro

Cu mai puțin de două săptămâni înainte de începerea noului an școlar, inspectorul școlar general Marin Popescu a declarat, azi, că este nemulţumit de infrastructura şcolară, mai ales de reacţia lentă a autorităţilor.

Marin Popescu a anunţat că a demarat, de astăzi, controale tematice pentru următoarele opt zile, care vizează verificarea ultimelor pregătiri din şcoli.

„Din perspectiva infrastructurii, nu sunt mulţumit de cum începe noul an şcolar, pentru că mă aşteptam la o reacţie mult mai rapidă a autorităţilor şcolare. Suntem în aceeaşi situaţie, că ne prinde noul an nepregătiţi. De astăzi, pentru opt zile, Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiș şi toţi inspectorii şcolari semnează o tematică de control privind modul în care sunt pregătite unităţile de învăţământ pentru noul an şcolar, privind mai multe aspecte, între care măsurile medico-sanitare în contextul combaterii pandemiei, efectuarea igienizărilor sau a dezinsecţiilor spaţiilor de învăţământ şi a mijloacelor de transport şcolare, asigurarea pazei şi a protecţiei şcolilor”, a spus Marin Popescu, șeful Inspectorarului Școlar Județean Timiș.

 

Universitatea Din Bucuresti Foto Unibuc Ro E1559041658145 960x471 (1)
Admiterea de toamnă la Universitatea București, au început înscrierile. Cele mai multe locuri pentru licență „la buget” sunt la Litere, Geografie și Teologie
edupedu.ro

Au început înscrierile la facultățile Universității din București – sesiunea de toamnă – și se desfășoară în perioada 1-20 septembrie 2021, potrivit unui comunicat transmis de instituție. La nivel de licență, facultățile ce cele mai multe locuri bugetate sunt Facultatea de Litere, Facultatea de Geografie și Facultatea de Teologie Ortodoxă. La master, Facultatea de Drept are cel mai mare număr de locuri la buget: 207 locuri.

Pentru studiile de licență, Universitatea din București oferă un număr de 2.728 de locuri, dintre care 342 la buget. Pentru candidații la studii de master, UB pune la dispoziție 5.098 de locuri, dintre care 1.145 la buget, în timp ce admiterea la studiile doctorale îi așteaptă pe candidați cu 685 de locuri, dintre care 350 la buget.

Facultățile cu cele mai multe locuri la buget, la nivel de licență sunt:

  • Facultatea de Litere: 95 de locuri la buget
  • Facultatea de Geografie: 93 locuri la buget
  • Facultatea de Teologie Ortodoxă: 34 de locuri la buget
  • Facultatea de Științe Politice: 31 de locuri la buget
  • Facultatea de Geografie și Geofizică: 22 de locuri la buget
  • Facultatea de Filosofie: 21 locuri la buget
Universitatea Alexandru Ioan Cuza Din Iasi (1)
Focşaniul devine centru universitar după ce Universitatea ” Alexandru Ioan Cuza” din Iași și-a deschis o filială
bzi.ro

Muncipiul Focșani va deveni un centru universitar important iar acest lucru se datorează faptului că Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” (UAIC ) din Iași şi-a deschis o filială în reşedinţa de judeţ a Vrancei.

Viitori studenţi vor putea să aleagă dintre mai multe specializări. Oficialii menţionând faptul că sunt puse la dispoziţie atât locuri la buget cât și locuri la taxă.

UAIC şi-a deschis o filială de studii universitare în Focşani

UAIC Iași şi-a deschis centru de studii universitare în Focşani, făcând capitala judeţului Vrancea mult mai atractivă, atât pentru studenţi cât şi pentru oamenii care vor să investească în oraș. De altel, sediul UAIC din Focşani va funcţiona în fost Prefectură. Reprezentanţii UAIC au discutat cu președintele Consiliului Județean Focşani iar cel din urmă le-a pus la dispoziţie Clădirea Prefecturii pentru o perioadă de 10 ani. De altfel, la Focşani vor fi cursuri şi pentru studii de licență şi master de la Universitatea din București:

Vrancea intră într-o nouă etapă în ceea ce priveşte educaţia: începând din acest an la Focşani avem Universitate. Cele mai prestigioase instituţii de învăţământ superior din România, Universitatea ”Al. I. Cuza” Iaşi şi Universitatea din Bucureşti vor avea din acest an cursuri pentru studii universitare de licenţă şi master în clădirea fostei Prefecturi Putna, pusă la dispoziţie de Consiliul Judeţean Vrancea cu destinaţia de centru universitar.

Astfel, viitorii studenţi din judeţul Vrancea pot studia acasă şi îşi pot aduce aportul la revigorarea vieţii educaţionale din municipiul reşedinţă de judeţ, a declarat Cătălin Toma, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea.

PTQ0MCZoYXNoPTllNDY2M2IxYTI2MGM3OGQ4ZDdiOWI3ZDU4ODJmMzU3.thumb
Universitățile decid pe cont propriu cum vor începe cursurile
digi24.ro

Universitățile vor decide pe cont propriu cum vor începe studenții cursurile, a spus ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a precizat că, dacă va fi nevoie, ordinul de ministru va fi actualizat, însă până atunci vor avea loc consultări, transmite Mediafax.

Sorin Cîmpeanu a fost întrebat, miercuri, dacă vor fi reglementări speciale din cauza situației pandemice pentru începerea anului universitar. El a spus că modul de funcționare este la latitudinea universităților.

„Despre reglementarea mediului universitar nu avem absolut nicio noutate în raport cu prevederile ordinului de ministru care a stabilit modul de funcționare al universităților. Se lasă la latitudinea fiecărei universități, în funcție de infrastructură, de condiții specifice și mă refer, aici, în mod deosebit, la condițiile de cazare, pentru că în universități, în campusurile de cazare, cazarea este un factor limitativ. Cei care vor putea fi cazați vor trebui să respecte regulile sanitare care sunt cel mai greu de monitorizat în căminele studențești. Fiecare universitate va aprecia situația și va decide”, a spus Cîmpeanu.

Ministrul a mai spus că, dacă va fi nevoie, ordinul de ministru va putea fi actualizat.

„Vom vedea dacă până la începerea anului universitar care va fi după începerea anului școlar, universitățile vor avea nevoie de precizări suplimentare. Luăm în calcul și consultarea tuturor universităților. Am primit deja o serie de propuneri, dar fiind timp, fac apel la bunăvoința doamnei ministru, dacă se vor impune doar pentru universități condiții specifice, care să faciliteze procesul didactic în rândul studenților, noi avem disponibilitatea să actualizăm ordinul de ministru, dacă se simte nevoia unor prevederi suplimentare pentru mediul universitar”, a mai spus Cîmpeanu.

Până la acest moment, nu există niciun fel de diferență față de prevederile ordinului de ministru de anul trecut, potrivit lui Cîmpeanu.

646x404 (16)
Alege un lider! #Alege ASE! Înscrierile la programele universitare de licenţă de la ASE sunt in plină desfăşurare pentru sesiunea septembrie!
adevarul.ro

Academia de Studii Economice din Bucureşti, liderul învăţământului superior economic şi de administraţie publică din Europa de Sud-Est, a scos la concurs peste 1200 de locuri la programele universitare de licenţă. Înscrierile, exclusiv online, au început în data de 1 septembrie şi se încheie marţi, 7 septembrie, la ora 16:00.  Toate documentele de concurs şi întregul proces de admitere se desfăşoară prin platforma admitere.ase.ro. ASE vine cu o ofertă de programe universitare de licenţă în limbile română, engleză, franceză. germană, pentru formele cu frecvenţă, la distanţă şi cu frecvenţă redusă la facultăţile sale, respectiv: Administrarea afacerilor, cu predare în limbi străine; Administraţie şi Management Public; Business şi Turism; Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică; Contabilitate şi Informatică de Gestiune; Drept; Economie Agroalimentară şi a Mediului; Economie Teoretică şi Aplicată; Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori; Management; Marketing; Relaţii Economice Internaţionale.

Concursul de admitere constă din: eseul motivaţional; testul de competenţă lingvistică (se va desfăşura online), susţinut exclusiv de către candidaţii care optează pentru un program cu predare în limbă străină sau programul de Limbi moderne aplicate şi nu au un Certificat de competenţă lingvistică, recunoscut de ASE (detalii); media generală de admitere, ca medie ponderată între media obţinută la examenul de bacalaureat (70%) şi media anilor de studii liceale (30%). Taxa de înscriere la programele universitare de licenţă, învăţământ cu frecvenţă, este de 120 de lei (include două opţiuni), iar taxa pentru fiecare opţiune suplimentară este de 40 de lei. Taxa de înscriere la programele universitare de licenţă, învăţământ la distanţă şi cu frecvenţă redusă este de 145 lei, indiferent de numărul opţiunilor (excepţii, candidaţi scutiţi de plata taxei de înscriere). Taxa de înscriere se plăteşte preferabil online, prin intermediul aplicaţiei, în cadrul procesului de înscriere.

 

Adolescenti 0
Ce îi îngrijorează pe tinerii români comparativ cu cei din alte părți ale lumii?
rfi.ro

Educația, nivelul de corupție și protecția mediului sunt principalele motive de îngrijorare pentru tinerii români. Este concluzia unui studiu Deloitte realizat la nivel mondial. Cercetarea mai relevă și modul în care pandemia i-a afectat pe tinerii din România comparativ cu cei din alte zone ale globului.

Principalele motive de îngrijorare ale românilor din Generațiile Millennials (născuți între ianuarie 1983 și decembrie 1994) și Z (născuți între ianuarie 1995 și decembrie 2003) sunt educația și dezvoltarea abilităților personale și profesionale, nivelul de corupție din mediul de afaceri și din politică și protecția mediului, conform studiului Deloitte Global Millennial and Gen Z Survey 2021, realizat în 45 de țări din întreaga lume, inclusiv România.

Cele mai mari preocupări ale exponenților Generației Millennials sunt legate de menținerea stării de sănătate (28%), șomaj (27%) și protecția mediului (26%), în timp ce cei din Generația Z pun pe primul loc protecția mediului (26%), urmată de șomaj (25%) și de menținerea stării de sănătate.

Pandemia de COVID-19 a creat incertitudine cu privire la viitorul financiar al celor două generații, astfel că 44% dintre românii Millennials sunt stresați în cea mai mare parte a timpului, ușor peste media globală de 41%. În cazul Generației Z, 51% dintre respondenții din România spun că sunt stresați aproape permanent, comparativ cu media globală de 46%.

Cei mai importanți factori de stres sunt resimțiți mult mai intens în România în comparație cu media la nivel global, mai arată studiul citat de agenția Mediafax. Astfel, pentru Millennials, sursele principale de stres sunt situația financiară pe termen lung (61% în România vs. 46% la nivel global), bunăstarea familiei (57% dintre români vs. 46% la nivel global), locul de muncă și perspectivele de carieră (56% vs. 41%), starea de sănătate fizică și mentală (51% vs. 33%).

Pentru Generația Z, principalul factor de stres este legat de bunăstarea familiei (66% în România vs. 47% global), urmat de aspectele ce țin de carieră (62% vs. 50%), situația financiară pe termen lung (58% vs. 48%) și starea de sănătate fizică și mentală (48% vs. 35%).

Totuși, conform aceluiași studiu, în România, 80% dintre Millennials și 88% din cei din Generația Z spun că pandemia i-a determinat să acționeze pentru a-și îmbunătăți viața proprie (față de 71%, respectiv 70%, la nivel global), dar și a comunității din care fac parte (68% dintre Millennials, 78% din Generația Z).

La nivel global, procentele sunt mult mai mici, cu aproape 20 de puncte procentuale în cazul Generației Z. În fine, în contextul pandemiei, 84% dintre tinerii români din ambele generații spun că au respectat recomandările autorităților în domeniul sănătății publice.

Picture71
Laborator de siguranță rutieră pentru elevii și șoferii bihoreni în Cetatea Oradea
transilvaniabusiness.ro

Din această toamnă, elevii vor reîncepe actrivitățile de educație rutieră, dacă normele sanitare impuse de pandemie o vor permite. Cetatea Oradea găzduiește un laborator de siguranță rutieră, o investiție a Consiliului Județean Bihor inaugurată în decembrie 2019. Din cauza pandemiei, activitatea cu elevii a fost sistată.

Laboratorul este dotat cu mai multe simulatoare: o motoclicletă, o bicicletă, un manechin pentru cursuri de prim-ajutor, ochelari care simulează efectele asupra șoferului în cazul consumului de alcool și stupefiante și un simulator de accidente. Simulatorul moto poate genera 19 trasee diferite în mediul virtual, prin care poate fi testată capacitatea de reacție a șoferului în diverse situații de trafic.

Scopul proiectului „Siguranța circulației” este educația preventivă, pentru a diminua accidentele rutiere și a salva, în final, cât mai multe vieți.

Echipamentele au fost preluate de Agenția de Dezvoltare Durabilă Bihor (ADD Bihor), după ce Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte, prin care a fost realizată investiția, a fost desființată. ADD Bihor a încheiat parteneriate cu aproximativ 60 de școli pentru desfășurarea unor cursuri de educație rutieră cu elevii. Labordatorul este în prezent gestionat de Asociația „Keep Hope Alive”, printr-un contract de colaborare între asociație și ADD Bihor.

Spațiul este utilizat, printr-un acord de parteneriat cu Inspectoratul Județean de Poliție Bihor, și de către șoferii aflați în evidența serviciului de probațiune, care au comis infracţiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice.

61495677
Statul va investi în tinerii care nu lucrează şi nu merg la şcoală peste 185 de milioane de euro
stirileprotv.ro

Un număr de 12 contracte, în valoare de 32,27 milioane de lei, din cadrul Programul Operaţional Capital Uman “Viitor pentru tinerii NEETs” au fost semnate miercuri cu beneficiarii, a anunţat Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MFE).

“Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a dat startul semnării contractelor din cadrul Programul Operaţional Capital Uman “Viitor pentru tinerii NEETs”, în valoare totală de peste 185 de milioane de euro. Dintre cele 99 de proiecte câştigătoare, 12 au fost semnate astăzi la minister, urmând ca restul să fie semnate în zilele următoare”, se menţionează în comunicat, conform Agerpres.

Potrivit sursei citate, cu ajutorul celor 99 de contracte, aproape 60.000 de tineri NEETs (“Not in Employment, Education or Training”), şomeri, cu accent pe cei din mediul rural şi pe cei aparţinând minorităţii rome, cu vârsta între 16-29 ani, vor beneficia de măsuri adaptate nevoilor lor, astfel încât să poată să-şi finalizeze studiile obligatorii, să urmeze cursuri de calificare profesională în meserii pentru care este o mare cerere pe piaţa muncii şi să îşi găsească un loc de muncă. Pe lângă aceasta, 1.500 de tineri vor fi ajutaţi să-şi deschidă propria afacere, beneficiind de câte 25.000 de euro ca sprijin financiar.

“Prin aceste contracte avem un singur scop: asigurarea unui viitor sigur tinerilor NEETs acasă, în România. Sunt mulţi tineri, care nu şi-au finalizat studiile şi care nu au nici un loc de muncă. Aceşti tineri reprezintă o resursă imensă pentru România, iar noi vrem să-i ajutăm să-şi găsească un loc de muncă bine plătit. Este una din cele mai importante obiective ale acestei guvernări: asigurarea unui trai decent acasă, în ţară. Doresc să mulţumesc colegilor mei din minister, colegilor de la POCU pentru că susţin aceste proiecte, că sunt interesaţi de soarta tinerilor”, a declarat Hegedus Csilla, secretar de stat în MFE.

În următoarele două săptămâni toate cele 99 de contracte vor fi semnate şi va începe implementarea lor.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.