EȘTI AICI:
Revista presei – 2 noiembrie 2022

Revista presei – 2 noiembrie 2022

ConferinteledilemavechelaUVT
AZI, LA UVT - Despre „Învăț și dezvăț”. Conferințele Dilema veche revin la Timișoara, la Universitatea de Vest
expressdebanat.ro

Între 2 și 4 noiembrie, de miercuri până vineri, Conferințele Dilema veche ajung pentru a doua oară la Timișoara. Conferențiarii invitați vor aborda o temă foarte actuală: „Învăț și dezvăț”. Vor avea loc câte două conferințe în fiecare zi de program, de la ora 18, iar intrarea este liberă.

Conferențiarii ediției timișorene sunt scriitoarea Adriana Babeți, psihologul Daniel David, regizorul Felix Alexa, arhitectul Vlad Gaivoronschi, jurnalistul Sever Voinescu și profesorul de drept Valeriu Stoica.

Programul Conferințelor Dilema veche la UVT:

Miercuri, 2 noiembrie, ora 18.00

Adriana Babeți

„Seducția. Didactica nova?”

Comenius, socotit părintele pedagogiei moderne, a vorbit cel dintâi despre didactica nova, convins fiind că metoda este esențială unei bune pedagogii. De la el încoace, didactica s-a înnoit continuu, în ritm tot mai accelerat. Astăzi, vrem o educație care urmărește tot mai mult captarea afectivă a elevului pretinzând astfel pedagogiei să semene cu o operațiune de seducție. În joc – căci seducția este un fel de joc – intră nu doar personalitatea profesorului, nu doar talentul lui, ci și materia predată. Literatura este dintotdeauna o materie esențială în procesul educativ și, poate, cea mai pretabilă dintre disciplinele fundamentale unei seducții. Ce poate fi seducător în literatură dar și cât este de legitim să faci din literatură o veritabilă artă a seducției? Și cel mai important: ce folos aduce elevului să fie sedus de literatură?

 

Student 3500990 1280
Acces gratuit la Biblioteca Centrală din Timișoara pentru studenții și profesorii de la Universitatea de Vest, anunță instituția de învățământ
edupedu.ro

Studenții și profesorii de la Universitatea de Vest vor avea avea acces gratuit la Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” din Timișoara, după cum se arată într-un comunicat comun al Universității și al conducerii Bibliotecii Centrale. Amintim că, săptămâna trecuta, demisia directorului Bibliotecii Centrale din Timișoara a fost cerută de studenții Universității de Vest.

  • Amintim că Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și organizațiile studențești din Timișoara au criticat încercarea bibliotecii de a restricționa dreptul prevăzut de lege al studenților de a accesa gratuit serviciile oferite. – detalii aici

„În urma discuțiilor purtate, s-a agreat ca serviciile ofertate de Bibliotecă, atât pentru studenți, cât și pentru cadrele didactice și de cercetare ale Universității, servicii care se referă la accesarea colecțiilor și a bazelor de date, precum și serviciile conexe acestora, să fie gratuite”, potrivit comunicatului.

 

6329be20e355c Ubb
UBB implementează "Reţeaua academică de cercetare"
bursa.ro

Dezvoltarea academică este foarte importantă pentru viitorul mediului universitar autohton. Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) implementează proiectul "Reţeaua academică de cercetare de excelenţă STAR-UBB", proiect de dezvoltare instituţională şi de finanţare a excelenţei din cadrul Planului naţional de Cercetare-Dezvoltare şi Inovare 2015-2020 (PN II).

Proiectul a fost câştigat în cadrul competiţiei C.1.2 PFE-CDI 2021 din Programul "Dezvoltarea sistemului naţional de cercetare-dezvoltare" şi are o valoare totală de 6.834.000 lei. Una dintre ţintele acestui proiect avea în vedere extinderea UBB în Cluj Innovation Park, prin realizarea unor spaţii de Cercetare-Dezvoltare-Inovare şi Networking pentru şase Centre de ştiinţă (câte unul asociat fiecărei Şcoli Academice a UBB) şi pentru Institutul STAR-UBB. Începând cu anul 2020, la nivel de universitate s-au înfiinţat şase Şcoli Academice/de Ştiinţă: (1) Şcoala de ştiinţe ale naturii şi ale vieţii; (2) Şcoala de inginerie/tehnologie; (3) Şcoala de sănătate; (4) Şcoala de ştiinţe sociale; (5) Şcoala de ştiinţe umaniste şi arte şi (6) Şcoala de teologie.

Potrivit instituţiei de învîţământ, Institutul de Studii Avansate în Ştiinţă şi Tehnologie este deja un institut de excelenţă cu tradiţie ale UBB, având rolul de a identifica, susţine şi dezvolta acele componente din UBB prin care universitatea poate fi un actor academic competitiv şi de excelenţă la nivel naţional şi internaţional. În această nouă etapă a acestui proiect s-au realizat şi dotat spaţii de lucru şi de dezbatere pentru studenţii, cadrele didactice şi cercetătorii din centrele de ştiinţă asociate Şcolilor academice: (1) Centrul "Virtual Labs", asociat Şcolii Academice de Ştiinţele Naturii şi ale Vieţii; (2) Centrul "Virtual & Practical Engineering", asociat Şcolii Academice de Inginerie şi Tehnologie; (3) Centrul "eHealth/tHealth", asociat Şcolii Academice de Sănătate; (4) Centrul "Big Data & Machine Learning", asociat Şcolii Academice de Ştiinţe Sociale; (5) Centrul "Digital Arts & Humanities," asociat Şcolii Academice de Ştiinţe Umaniste şi Arte; (6) Centrul "Ethics & Sacred Musics", asociat Şcolii Academice de Teologie.

Dreamstime S 6081289
Voluntariat al studenților în liceele din Timișoara, organizat pentru prevenirea fenomenului de bullying şi cyber-bullying
edupedu.ro

Institutul Român de Educaţie a Adulţilor (IREA) va derula în luna noiembrie, în liceele din Timişoara, proiectul „Stop Cyber-Bullying”, prin care îi va ajuta pe adolescenţi să identifice mai bine fenomenul bullying şi va pregăti studenţi voluntari ai Universităţii de Vest Timişoara (UVT) pentru a desfăşura activităţi de prevenire a acestui fenomen, transmite Agerpres.

  • Proiectul „Stop Cyber-Bullying” este finanţat de municipalitatea Timişoara, prin Centrul de Proiecte.

Preşedinta IREA, Ana-Simona Negomireanu, a declarat, într-un comunicat de presă remis luni Agerpres, că intervenţia pe care o propune acest proiect are două dimensiuni.

„O primă dimensiune este de a face cunoscute efectele fenomenului de bullying, atât fizic cât mai ales cel din mediile online, în rândul elevilor din Timişoara, precum şi de a-i motiva pe elevi să devină agenţi de prevenţie a acestui fenomen. A doua dimensiune constă în a pregăti tineri studenţi voluntari cu un set de instrumente de intervenţie educaţională cu care să adreseze acest fenomen în liceele vizate.

În luna octombrie, tinerii studenţi din cadrul Departamentului de Ştiinţele Educaţiei de la UVT au fost instruiţi în tematica voluntariatului şi implicării lor în abordarea fenomenului de bullying în cadrul mai multor întâlniri de lucru, fiind dezvoltat şi un manual al voluntarului. În luna noiembrie, alături de lucrătorii de tineret de la IREA, studenţii vor merge în licee din Timişoara unde vor realiza un transfer de informaţii legate de modul în care trebuie abordate astfel de comportamente în mediul şcolar, se va discuta şi modul în care poate fi prevenit acest fenomen nociv pentru dezvoltarea lor emoţională”, spune Ana-Simona Negomireanu.

313132601 680713646749098 4187740358449879945 N 1068x945
Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării finanțează proiecte „Marie Skłodowska-Curie” în valoare totală de 8 milioane EURO
ecopolitic.ro

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării finanțează proiecte care au primit certificat de excelență „Marie Skłodowska-Curie” în valoare totală de 8 milioane EURO, prin Investiția 9. „Sprijin pentru posesorii de certificate de excelență primite la competiția pentru burse individuale Marie Skłodowska-Curie”, aferentă Componentei C9 din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.

Instrumentul de finanțare se adresează cercetătorilor posesori de certificate de excelență la acțiunile Marie Sklodowska-Curie din Orizont 2020 și Orizont Europa, oferind acestora posibilitatea de a derula integral proiectul de cercetare în România, în instituțiile gazdă de cercetare-dezvoltare și inovare.

Astfel, 50 de beneficiari ai certificatelor de excelență Marie Sklodowska-Curie acordate începând cu anul 2020 vor primi granturi pentru realizarea proiectelor de cercetare. Proiectele au fost deja evaluate și au primit un Certificat de Excelență MSCA din partea Comisiei Europene.

Aceste granturi reprezintă o sursă alternativă de finanțare, iar prin intermediul acestora se permite realizarea unor proiecte excepționale implementate de cercetătorii UE în instituțiile de cercetare românești.

Apelul va finanța cele două tipuri de proiecte MSCA („Individual Fellowship” și „Postdoctoral Fellowships”), iar sumele maxime acordate sunt de 141.768 EUR brut, pentru IF și respectiv de 149.568 EUR brut, pentru proiectele de tip PD.

Oxipit1 0
Europa Plus: Inteligență artificială pentru depistarea precoce a cancerului pulmonar
rfi.ro

Compania lituaniană Oxipit a lansat anul acesta aplicația ”ChestEye” care, cu ajutorul Inteligenței artificiale, poate detecta cazurile de cancer pulmonar mult mai eficient și mai timpuriu decât în practica medicală obișnuită, scrie publicația Delfi.

”Potrivit studiilor noastre, Chesteye poate diagnostica mai devreme cu 20% mai multe cazuri de cancer pulmonar pe an decât în mod obișnuit. Este foarte important deoarece cu cât cancerul este detectat într-o fază mai incipientă, cu atât șansele tratamentului cresc. Produsul este déjà folosit în Lituania dar și în țări ca Australia, Brazilia sau Columbia. În prezent purtăm discuții pentru introducerea lui în mai multe țări ale Uniunii Europene”, a declarat directorul companiei Oxipit.

ChestEye funcționează ca un asistent virtual al medicului radiolog. ”Medicul trebuie să observe foarte multe radiografii, zi de zi, este firesc să apară unele scăpări. În plus, leziunile caracteristice cancerului pulmonar pot fi uneori atât de mici încât nu pot fi văzute cu ochiul liber. Dacă Chesteye observă o leziune pe care medicul nu a consemnat-o, reacționează imediat și îi transmite medicului să mai analizeze o dată radiografia respectivă. Toate astea se întâmplă în timp real, deci inexactitățile sunt detectate imediat și pot fi corectate”, explică directorul companiei.

În cadrul unui studiu realizat anul trecut de Oxipit în partenerait cu grupul Astra Zeneca la nivelul mai multor centre medicale din capitala Lituaniei, Kaunas, s-a constatat că intervenția ChestEye s-a dovedit salutară în depistarea a 190 de leziuni care altfel ar fi rămas nedetectate.

Sera Inteligenta Getica 2 728x336
Pas inainte spre agricultura 4.0, facut de UPT si INCEMC Timisoara: sera inteligenta. Proiectul GETICA, o noutate pe plan mondial
opiniatimisoarei.ro

Agricultura 4.0: Sera inteligentă, independentă energetic și complet automatizată, cu absorbție selectivă a radiației solare, care transformă agricultorul într-un din muncitor într-un observator în fața monitorului de calculator, este rezultatul proiectului GETICA, dezvoltat de o echipă comună de cercetare de la Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Electrochimie și Materie Condensată – INCEMC Timișoara.

Prototipul realizat de echipa de proiect la sediul INCEMC Timișoara, la scară redusă, e format din celule fotovoltaice transparente, o serie de senzori care măsoară condițiile din seră, un program dedicat care reglează automat parametrii și este complet funcțional.

Proiectul GETICA își propune să dezvolte și să valideze un prototip autonom energetic al unei sere complet automatizate, bazată pe celule sensibilizate cu colorant (DSSC), o noutate pe plan mondial. Ca parte importantă a strategiei Agriculture 4.0, agrivoltaicele pot obține beneficii sinergice prin creșterea plantelor agricole sub panouri solare înclinate.

Principalele limitări ale integrării în seră se referă la faptul că celulele fotovoltaice clasice nu transmit lumina soarelui și formează o regiune de umbră permanentă, care are efecte negative asupra producției agricole, reducând creșterea plantelor sau cantitatea de biomasă.

Procesul simplu de fabricație, costul scăzut de producție, flexibilitatea la scalare, simplitatea și sensibilitatea redusă la nivelul de lumină, dar în principal variația culorii și transparența celulei solare sensibilizate (DSSC), din a treia generație de celule PV, sunt caracteristici esențiale care ar putea face din aceste celule candidatul ideal pentru utilizarea lor în sere. După cum declară reprezentanți din cadrul proiectului, până în acest moment pe plan mondial nu s-au utilizat DSSC în sere pentru creșterea plantelor și economisirea energiei.

Marea Migra Ie Pe Pia A Muncii Din Rom Nia De Ce Sunt Dispera I Angaja Ii S I Caute Locuri Noi De Munc
PIAȚA MUNCII - Marea migrație pe piața muncii din România. De ce sunt disperați angajații să-și caute locuri noi de muncă
ziare.com

Piața forței de muncă este în plină schimbare în România, în contextul crizei economice.

Un studiu recent arată că va fi „război” pentru angajații experimentați.

„Criza de pe piața HR se va amplifica în următoarele luni, iar firmele vor duce un adevărat război pentru racolarea de angajați experimentați, estimează oamenii de afaceri și specialiștii chestionați”, arată reprezentanții Frames și Digital HR, care au realizat barometrul de opinie.

69% dintre cei peste 260 de manageri chestionați estimează că 2023 va fi anul în care să își păstreze angajații calificați va fi o adevărată provocare, în contextul problemelor din economie.

Majoritatea a respondenților afirmă că vor încerca să își fidelizeze angajații, însă se așteaptă ca aceștia să își întețească eforturile de a-și găsi un loc de muncă mai sigur și mai bine plătit, în contextul în care inflația va afecta puternic nivelul salariilor.

În acest context, 73% dintre respondenți se tem că nu vor găsi angajați experimentați în 2023.

Consultantul fiscal Adrian Negrescu a explicat pentru Ziare.com cum va arăta piața muncii anul viitor.

„Majoritatea companiilor se așteaptă ca angajații să plece. Să caute un loc de muncă mai bine plătit, să caute un salariu mai bun în condițiile inflației. Companiile încearcă să-și ia măsuri de protecție, să-și fidelizeze oamenii prin pachete salariale, prin bonusuri, prin tot felul de lucruri care să-i ajute să rămână la locul lor de muncă. Migrația forței de muncă va crește în 2023 în condițiile în care salariile vor fi erodate puternic de inflație”, a declarat Adrian Negrescu.

 

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.