English EN Română RO
English EN Română RO
EȘTI AICI:
Revista presei – 2 martie 2023

Revista presei – 2 martie 2023

Revista presei – 2 martie 2023
Universitatea de Vest Timișoara organizează mai multe evenimente în cadrul programului Școala Altfel
debanat.ro

Universitatea de Vest din Timișoara, organizează în această perioadă programul ,,Școala altfel”, în spațiile UVT fiind prezenți, prin ateliere interactive, elevi și cadre didactice din mai multe școli de prestigiu.

În cadrul programului oferit de UVT, elevi din clasa a treia, din cadrul Școlii generale 16 din Timișoara, au vizitat Planetariul Facultății de Fizică din UVT și s-au bucurat de un tur ghidat al mai multor spații de studii aplicative din sfera disciplinelor fizicii.

Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul UVT a invitat elevi de la Colegiul Național Bănățean din Timișoara, reprezentând mai multe clase a zecea și a unsprezecea, dar și elevi din clasa a unsprezecea și a douăsprezecea de la Liceul „Grigore Moisil” din Timișoara. Alături de aceștia, au vizitat UVT și elevi de la Colegiul Național „Vasile Goldiș” din Arad, clasa a douăsprezecea. Au avut loc prezentări și exerciții aplicative cu echipamente de robotică, dar și cu binecunoscutul robot Pepper, apoi a fost vizitată instrastructura centrului de calcul din cadrul facultății.

De asemenea, Universitatea de Vest din Timișoara a organizat, prin Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră (CCOC-UVT), o întâlnire cu elevi din clasa a unsprezecea de la Colegiul Național Bănățean Timișoara, în care aceștia s-au familiarizat cu viața de student de la UVT, precum și cu programele de studii pe care le pot alege. Nu în ultimul rând, a fost prezentată și platforma de testare psiho-vocațională YTM.ro, platformă pe care elevii o pot utiliza în mod gratuit pentru a identifica programul de studii care li se potrivește cel mai bine.

„Evenimentele organizate periodic de către studenții și cadrele universitare din facultățile Universității de Vest din Timișoara, dar și prin Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră din UVT, fac parte din seria de programe pe care le considerăm utile pentru a crea o cultură a consilierii în carieră, cu scopul de a-i sprijini pe elevi, viitori studenți, în conturarea unui parcurs educațional și profesional de succes. Îi așteptăm la UVT pe toți elevii curioși, și în zilele următoare, în cadrul programului ,,Școala altfel”, pentru a se conecta cu oportunitățile viitorului”, a spus rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea.

Revista presei – 2 martie 2023
Universitatea "Babeş-Bolyai" propune ca în facultăţi să funcţioneze programe de licenţiere în Inteligenţă Artificială
digi24.ro

Universitatea "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca a propus implementarea specializării "Inteligenţă Artificială" în facultăţile din România pentru ca studenţii să poată fi licenţiaţi în acest domeniu, informează Agerpres.

"La propunerea UBB, Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) a aprobat marţi, 28 februarie 2023, standardele pentru implementarea specializării de «Inteligenţă Artificială» la nivel de licenţă (în domeniul Informatică). Aşadar, în curând, la UBB, dar probabil şi la alte universităţi din ţară, vor funcţiona programe de licenţă în Inteligenţa Artificială (AI)", se arată într-un comunicat al universităţii. Rectorul UBB, profesorul universitar doctor Daniel David, consideră normal ca acest demers să fie iniţiat de universitatea pe care o conduce.

"UBB este una dintre universităţile de referinţă din ţară în zona «computer science» (...) iar Institutul UBB de Inteligenţă Artificială, Robotică şi Realitate Virtuală, având ca parteneri strategici Microsoft, SAS şi UiPath, este un contributor major la dezvoltările în domeniu, nu doar prin aplicaţii inovative, dar şi prin cercetare fundamentală, care împinge constant mai departe frontierele cunoaşterii. Aşadar, la UBB noi ne raportăm complet la cunoaşterea asociată AI, generând-o prin cercetare avansată (în Institut), utilizând-o prin aplicaţii inovative (prin zeci de granturi şi servicii către beneficiari) şi diseminând-o prin educaţie de calitate, de acum nu doar postlicenţă (master/doctorat/postdoctorat/postuniversitar), ci şi la nivel de licenţă", a declarat rectorul UBB. Potrivit decanului Facultăţii de Matematică şi Informatică din UBB, profesorul universitar doctor Anca Andreica, domeniul inteligenţei artificiale a ajuns la maturizare.

 

Revista presei – 2 martie 2023
Universitatea Babeș-Bolyai mărește TAXELE de școlarizare și tarifele de cazare. Studenții se revoltă
stiridecluj.ro

Universitatea Babeș-Bolyai va majora taxele de școlarizare la multe facultăți, precum și tarifele de cazare în căminele studențești, începând cu anul universitar 2023-2024. Potrivit OSUBB (Organizația Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai), studenții se revoltă. Aceste hotărâri au fost luate fără consultarea studenților în prealabil.

„Semnalăm tuturor membrilor aflați în structurile decizionale și de conducere ale Universității Babeș-Bolyai faptul că astfel de decizii, care au un efect însemnat asupra întregii comunități studențești, trebuie adoptate în urma consultării directe a studenților, asigurând un grad ridicat de transparență.

Dorim să tragem un semnal de alarmă privind lipsa consultării și informării, în trecutul recent, a studenților universității și a organizațiilor studențești  care își asumă reprezentarea intereselor studenților, independent de cele ale universității, cu privire la decizia majorării taxelor, întrucât deciziile care impactează întreaga comunitate universitară trebuie să ia în considerare interesele tuturor membrilor acelei comunități”, transmit reprezentanții studenților.

Conducerea OSUBB a oferit și câteva exemple concludente în ceea ce privește majorarea taxelor:

„Spre exemplu, în cazul Facultății de Teatru și Film, taxele de școlarizare la specializări nivel licență precum „Artele Spectacolului – Actorie” și „Artele Spectacolului – Regie” au fost majorate cu până la 30% (de la 5.000 de lei până la 6.500 de lei), iar în cazul Facultății de Drept, taxele de școlarizare la toate specializările nivel licență au fost majorate cu până la 38,9% (de la 3.600 lei până la 5.000 de lei). Mai mult de atât, excluzând facultățile anterior menționate, există alte 7 facultăți pentru care taxele au suferit majorări chiar și de peste 900 de lei la cel puțin una dintre specializările la nivel licență. Totodată, acest lucru se aplică și pentru programele de masterat din cadrul a 8 facultăți.”

Revista presei – 2 martie 2023
Academia de Studii Economice din București- 110 ani de excelență academică
hotnews.ro

Academia de Studii Economice din București, liderul învățământului economic superior din România, împlinește în această primăvară 110 ani de la înființare.

În primul deceniu al secolului al XX-lea, în contextul dezvoltării economice a României, un grup de tineri economişti, formaţi în universităţile europene de prestigiu, pe baza experienţei academiilor comerciale din Europa Occidentală, au gândit şi au iniţiat proiectul de înfiinţare a Academiei, sub egida Ministerului Industriei şi Comerţului, condus la acea vreme de Nicolae D. Xenopol. Întreaga răspundere, dar şi întregul merit au revenit acestuia, Nicolae D. Xenopol fiind cel care a demonstrat utilitatea şi necesitatea existenței unei asemenea instituţii de învăţământ economic cu rang universitar. La baza activităţii Academiei a stat Legea privind înfiinţarea Academiei de Înalte Studii Comerciale şi Industriale (AISCI), promulgată prin Decretul Regal nr. 2978 din 6 aprilie 1913. Aici s-au creat primele programe de studii universitare în domeniul economic de inspiraţie occidentală, în cadrul cărora au predat profesori iluştri precum: Gheorghe Taşcă, Virgil Madgearu, Ion Răducanu, Nicolae Iorga, Victor Slăvescu şi alţii.

Academia de Studii Economice din București sărbătorește printr-o serie de manifestări cei 110 ani de excelență în învățământul superior economic și de administrație publică din România și Europa de Sud-Est.

Luni, 3 aprilie, are loc inaugurarea clădirii de patrimoniu „Casa Nanu Muscel”, după renovarea și consolidarea completă, lucrările fiind realizate de către experți atestați în restaurarea monumentelor istorice. Clădirea va fi un spațiu destinat culturii și va găzdui Muzeul ASE, o galerie de artă contemporană și spații pentru activități cultural-artistice.

Revista presei – 2 martie 2023
Modulele de educație pentru sănătate, financiară, de mediu, rutieră, juridică sau antreprenorială, devin „teme” obligatorii în planurile-cadru și programa școlară, în noul proiect de lege
edupedu.ro

În forma legilor educației puse în dezbatere publică, luni, 27 februarie, au fost reintroduse „temele” educație pentru mediu, educație pentru sănătate, educație financiară, educație juridică, educație antreprenorială, educație tehnologică și altele, și vor fi incluse obligatoriu în programa școlară. Amintim că, în varianta legilor Deca obținute pe surse de Edupedu.ro în ianuarie, modulele respective nu se mai regăseau sub nicio formă, nici opționale, nici în planurile-cadru. Fostul ministrul Cîmpeanu a dorit aceste „module” și se regăseau în varianta publicată în vara anului 2022, în dezbatere publică.

În paralel, există o lege promulgată în iunie de președintele Klaus Iohannis, privind aprobarea disciplinei Educație pentru sănătate și care prevede ca în școli să se deruleze, din clasa a VIII-a, numai cu acordul scris al părinților, „programe de educaţie pentru sănătate, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor”.

Modulele ce includ „teme” de educație pentru mediu, pentru sănătate, educație financiară, juridică, antreprenorială și altele vor fi introduse obligatoriu în planurile cadru de învățământ și în programele școlare, potrivit proiectului legii Învățământului Preuniversitar, pus în dezbatere publică luni, 27 februarie, pe site-ul ministerului Educației.

Mai exact, sunt aceleași module, identice ca denumire (n. red. a fost înlocuit doar un cuvânt din sintagma “egalitate de gen” – “egalitate de șanse”) propuse de fostul ministru Sorin Cîmpeanu în vară, în propria variantă a proiectului legilor Educației.
Revista presei – 2 martie 2023
Salvaţi Copiii: Numărul bibliotecilor şcolare a scăzut cu 500 începând cu 2019
edupedu.ro

Numărul bibliotecilor şcolare a scăzut cu 500 din 2019 şi până anul trecut, de la 6.545 la 6.050, iar cel al copiilor care au împrumutat cel puţin o carte şcolară s-a diminuat cu peste 450.000, accesul la bibliotecă este inegal, potrivit unui comunicat al Salvaţi Copiii transmis, citat de Agerpres.

Salvaţi Copiii şi Libris continuă proiectul de dotare a şcolilor din ţară cu un fond de carte care să permită accesul tuturor copiilor la lectură şi cunoaştere.

Conform statisticilor Asociaţiei Editorilor din România, ţara noastră se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte consumul de carte, cu o cifră de afaceri de circa 60 de milioane de euro înregistrată de edituri, în vreme ce Germania, de pildă, are cea mai mare piaţă de carte din Europa, care înregistrează vânzări anuale de circa 9 miliarde de euro.

În doar două săptămâni, 460 de instituţii din fiecare judeţ s-au înscris în cea de-a patra ediţie a CarteTeca, concurs naţional lansat de Libris şi sprijinit de Salvaţi Copiii, prin care unităţi de învăţământ din toată ţara câştigă cărţi pentru biblioteca proprie. Fondul de carte alocat acestei ediţii a fost în valoare de 280.000 de lei şi a fost destinat dotării a 53 de biblioteci şcolare.

În evaluarea aplicaţiilor s-a ţinut cont de numărul de elevi înscrişi în unitatea de învăţământ beneficiară, de fondul de carte prezent al bibliotecii, de frecvenţa şi volumul cu care se împrumută cărţi. Câştigătorii au fost aleşi de juriu şi prin votul publicului.
Revista presei – 2 martie 2023
Examen la liceu? Ministrul Educației, Ligia Deca, răspunde criticilor, la RFI
rfi.ro

Ministrul Ligia Deca le răspunde într-un interviu la RFI celor care critică legile educației. Cele mai multe reproșuri din spațiul public sunt legate de introducerea posibilității ca liceele să organizeze examen de admitere pentru 60% dintre locuri. Întrebată dacă măsura în sine nu adâncește inegalitățile dintre elevi, Ligia Deca sugerează că dimpotrivă, noile reglementări vor reduce falia: ”Vom garanta posibilitatea ca un copil, indiferent de mediul de proveniență, să fie suficient de bine pregătit pentru a face față atât Evaluării Naționale, cât și, potențial, unui concurs de admitere”.

Reporter: Introducerea posibilității ca liceele să organizeze examen de admitere pentru 60% dintre locuri este criticată în spațiul public. USR spune că vor exista un examen al săracilor și unul al bogaților. Cum răspundeți?

Ligia Deca: În esență, cred că ceea ce trebuie să rezolvăm prin programele care asigură echitatea în sistem nu ar trebui să fie înlocuite de măsurile care ar trebui să ridice calitatea în sistem și potrivirea cu profilul. Ceea ce noi prin legi vom garanta este posibilitatea ca un copil, indiferent de mediul de proveniență, să fie suficient de bine pregătit pentru a face față atât Evaluării Naționale, cât și, potențial, unui concurs de admitere. De aceea, de exemplu, extindem programele de masă caldă, care devine ”Masă sănătoasă”, care va fi disponibil pentru un milion de copii, începând din primul an de aplicare a legii și de asemenea, programul de ”Școală după școală”, unde se pot organiza, mai ales către clasele terminale, sesiuni de pregătire la disciplinele de examen pentru liceu, în așa fel încât fiecare copil să aibă șansa, fără pregătiri suplimentare, cu bani din privat, cu bani ai părinților, să poată să performeze atât la Evaluarea Națională, cât și la examenul de admitere.

Reporter: Dar o reformă de o asemenea amploare ar trebui teoretic să schimbe profund sistemul de educație din România, ar trebui să schimbe paradigma, filosofia, modelul după care se lucrează. Or noi vedem acum că aceste măsuri din legile educației de fapt operează doar pe formă, nu abordează fondul problemei: materia este complet inadecvată vremurilor în care trăim, nu există o corelare a sistemului de învățământ cu piața muncii, mai e și problema calității foarte slabe a multor profesori, cu unele excepții, desigur, dar cei mai mulți profesori vin la școală nemotivați, predau după metode învechite, de acum 30 de ani, când eram noi de vârsta copiilor noștri, deci mulți profesori sunt nepregătiți. Aceste probleme nu le abordează legile educației. De ce?

Ligia Deca: Din contră, legile educației abordează toate aceste chestiuni. Haideți să o luăm de la chestiunea legată de calitatea profesorilor. În primul rând, formarea inițială se modifică substanțial, în sensul în care fiecare profesor care intră într-o sală de clasă la început de carieră va avea cel puțin un an în care prin masteratul didactic va avea 80% din această perioadă în clasă, sub supravegherea unui mentor, cu o zonă teoretică pe care o va pune în practică, expus fiind la clase diferite din medii diferite. Creștem de asemenea motivația acestor profesori la început de drum, prin faptul că în contextul acestui nou masterat didactic cu 80% practică ei vor avea o bursă egală cu salariul mediu pe economie. Mai mult decât atât, întreaga grilă de salarizare va pleca de la nivelul salariului mediu pe economie, salariile crescând evident în funcție de progresul în carieră, deci vorbim despre o motivare suplimentară substanțială din punct de vedere financiar. Aș adăuga aici și motivațiile suplimentare pentru profesorii care aleg să predea în zona rurală, acolo vorbim despre prime de instalare de cinci salarii minime chiar în momentul în care profesorul se instalează într-o nouă comunitate rurală. Vorbim despre finanțare suplimentară pentru școlile din mediul rural sau din medii dezavantajate. Deci există o serie întreagă de reforme în lege, care atacă exact chestiunile sistemice pe care le-ați sesizat. Mai mult decât atât, în zona curiculară, într-adevăr, trebuie să rezolvăm și problema reformei curiculare și acolo avem în plan schimbarea planurilor cadru și a programelor din cadrul liceului, pentru a putea merge pe varianta unui Bacalaureat, așa cum este el propus în pachetul legislativ.

Reporter: Vorbiți, doamnă Ligia Deca, despre salarizarea profesorilor, dar nu spuneți nimic despre criteriile de performanță, ele lipsesc din legile educației. Nu le cereți să fie și eficienți? Cum îi veți verifica, cine îi evaluează?

Ligia Deca: Există o serie întreagă de mecanisme care țin de asigurarea calității, care vor putea verifica nivelul de calitate și îndeplinirea obiectivelor pe care le stabilim cu fiecare director de școală și cu directorii direcțiilor județene. Dacă vă uitați pe tot ceea ce înseamnă politicile în educație în celelalte state ale UE, nu avem state care să promoveze o salarizare complet dependentă de performanțe, este foarte greu de realizat, mai ales că acei factori care influențează performanța școlară a unui elev nu sunt cuantificabili exclusiv în funcție de ceea ce predă profesorul la clasă, sunt mai mulți factori care contribuie acolo. Sigur că îi adresăm și pe cei care nu țin neapărat de ceea ce se întâmplă în clasă, de exemplu, factorii de ordin social, prin programele de sprijin pe care le avem prevăzute tot în lege.

Revista presei – 2 martie 2023
Cum arată noile legi ale educației înainte să fie trimise în Parlament. Admitere la liceu pe 60% dintre locuri și probe noi la Bac
scoala9.ro

Ministrul Educației Ligia Deca a prezentat luni, 27 februarie, într-o conferință de presă, noul pachet legislativ al educației. Proiectele privind Legea învățământului preuniversitar și superior au fost publicate recent pe edu.ro. În următoarele 10 zile, acestea mai pot fi dezbătute de actori din educație și se mai pot aduce amendamente, însă dezbaterea publică nu se redeschide. Ulterior, drafturile de lege „România Educată” vor ajunge în Parlament, unde ar putea fi făcute alte modificări.

Dacă Parlamentul va adopta pachetul de legi până în septembrie, prima generație de elevi care ar putea susține și examen la liceu, pe lângă Evaluare, este cea care intră în toamnă în clasa a V-a, a explicat, între altele, ministrul Ligia Deca. Liceele, dacă doresc, pot organiza concurs la profilurile foarte căutate, pentru 60% dintre locuri.

Acestea sunt principalele propuneri din noile legi ale educației pe care Ligia Deca, ministrul Educației și fost consilier prezidențial al lui Klaus Iohannis, le-a prezentat pe 27 februarie:

  • Evaluarea Națională va fi susținută, ca până acum, la: matematică și română, respectiv la limba maternă.
  • După Evaluarea Națională, elevii vor putea să dea și examen la liceu.
  • Liceele care doresc să organizeze examen de admitere vor face asta în următoarele condiții: dacă demonstrează că a existat la profilurile respectiv un nivel ridicat de competiție în ceilalți ani. Concursul va fi pentru maximum 60% dintre locurile de la fiecare profil.
  • După ce se vor încheia Evaluarea Națională și concursurile, 40% dintre locuri vor fi ocupate prin repartizare computerizată. Pentru 10% dintre ele vor avea prioritate tinerii cu cerințe educaționale speciale (CES) și etnicii romi.
  • Subiectele vor fi standardizate și le va realiza Centrul Național pentru Curriculum și Evaluare.
  • În ce privește Bacalaureatul, elevii vor susține examene adaptate la profilul urmat. Inclusiv cei din liceele tehnologice, ceea ce nu se întâmpla până acum.
  • O altă noutate de la Bac: elevii de la uman vor avea o probă scrisă pentru competențe de bază la matematică sau la științele naturii (vor fi notați cu admis/ respins și abia apoi vor intra în Bacalaureat). Iar cei de la profil real vor susține o probă scrisă la alegere din: istorie, filosofie, logică, psihologie (vor fi declarați ulterior, de asemenea, admiși sau respinși).
  • Din anul școlar 2027-2028, evaluările și examenele naționale s-ar susține integral în format digital.
  • Liceele pedagogice vor forma în continuare învățători, însă aceștia vor fi obligați să aibă și studii superioare ca să poată profesa.
  • Va exista un Program național de formare a cadrelor didactice, care va avea drept scop creșterea nivelului de alfabetizare funcțională a elevilor.
  • Se propune o salarizare progresivă a profesorilor, baza fiind salariul mediu brut pe economie.
  • Curriculumul la decizia școlii va deveni „curriculum la decizia elevului, din oferta școlii”.
  • Până în 2027, învățământul tehnologic va colabora obligatoriu cu angajatori și se va extinde sistemul dual.
  • Bursa de merit va crește de la 200 la 450 de lei pe lună, iar cea de performanță, de la 500 la 700 sau 1000 de lei lunar.
  • Se vor acorda burse de merit pentru elevii care câștigă o medalie de aur la sporturi olimpice în cadrul unor competiții organizate de federațiile sportive naționale.
  • Plata tuturor burselor se va face direct din bugetul Ministerului Educației, nu prin autoritățile locale, ca până acum.
  • În cazul elevilor cu CES, se va suplimenta cu 75% costul per copil.
  • Elevii care fac performanță vor putea să promoveze 2 ani de studii într-un singur an școlar.
  • Se vor înființa Direcții Județene de Învățământ Preuniversitar, în urma reorganizării inspectoratelor școlare. Direcțiile se vor ocupa de managementul activităților didactice și de resurse umane, iar Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP) ar urma să preia inspecția generală și tematică de la fostele inspectorate școlare.
  • Cadrele didactice din rural vor beneficia de o primă neimpozabilă egală cu 5 salarii minime brute, dacă se hotărăsc să lucreze la sat cel puțin 5 ani școlari.
  • Se va înființa Centrul Național pentru Educație Incluzivă, care va coordona Centrele Județene de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) și Centrul Municipiului București (CMBRAE), de unde vin consilierii școlari.
  • Va avea loc o finanțare diferențiată a școlilor și va depinde de nevoile elevilor din medii defavorizate, din învățământul dual și din rural.
  • Programul „A doua șansă” va fi implementat și la liceu.
  • Și se va înființa Programul Național Integrat de Reducere a Abandonului Școlar.
  • O altă schimbare are legătură cu violența din mediul școlar. Profesorii cercetați pentru agresiune față de elevi nu mai au voie să intre la clasă în perioada investigațiilor. Dar își vor primi în continuare salariul, pentru că au dreptul la muncă, spune ministrul Ligia Deca.
  • Și o noutate din învățământul superior: nu se desființează CNATDCU, instituție care analizează dacă s-a plagiat în lucrările de doctorat.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.