English EN Română RO
English EN Română RO
EȘTI AICI:
Revista presei – 2 iunie 2022

Revista presei – 2 iunie 2022

Revista presei – 2 iunie 2022
UNITA Governance Board and connected events – 5 zile, la UVT
ziuadevest.ro

Universitatea de Vest Timișoara găzduiește, între 30 mai şi 3 iunie 2022, evenimentul internațional UNITA Governance Board and connected events, în care sunt reprezentate cele șase universități fondatoare ale Universității Europene UNITA, alături de alte șase universităţi partenere asociate.

Evenimentul, desfășurat pe parcursul a cinci zile, reunește la Timișoara zeci de reprezentanți ai partenerilor europeni din UNITA, dar și reprezentanţi ai instituţiilor centrale din învăţământul superior şi cercetării din România, ai celorlalte instituţii de învăţământ superior din România membre în alianţe de universităţi europene, ai instituţiilor partenere ale UVT la nivel local.

Agenda bogată a săptămânii universitare internaționale UNITA la UVT a cuprins dezbateri în plenul board-ului de conducere al alianței, dar și sesiuni de lucru în comisiile de specialitate, consacrate calității învățământului și proceselor de evaluare, cercetării științifice, ori cele dedicate comunității studențești sau dezvoltării de proiecte.
Miercuri 1 iunie, a avut loc la UVT o întâlnire a universitarilor cu jurnaliștii din Timișoara, dedicată acestui important eveniment anual, desfășurat prin rotație în fiecare dintre universitățile fondatoare ale alianței europene UNITA.

La conferință au participat rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea, alături de reprezentanții celorlalte cinci universități partenere în cadrul alianței europene UNITA, dar și de reprezentanții celorlalte șase universităţi partenere asociate.

Este vorba despre reprezentanții universităților fondatoare, Universidade de Beira Interior – Mário Lino Barata Raposo, Universidad de Zaragoza – José Antonio Mayoral Murillo, Université de Pau et des Pays de l’Adour – Laurent Bordes, Université Savoie Mont Blanc – Philippe Galez, Università degli studi di Torino – Stefano Geuna, dar și a noilor universități asociate, Università degli Studi di Brescia – Roberto Ranzi, Universitatea Transilvania din Brașov – Ioan Vasile Abrudan, Universidad Publica de Navarra – Ramón Gonzalo García, Politécnico da Guarda – Joaquim Manuel Fernandes Brigas, Yuriy Fedkovych Chernivtsi National University – Tamara Marusyk și Haute Ecole Spécialisée de Suisse Occidentale – René Graf.
Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea: „Vocile reprezentanților celor șase universități fondatoare ale Alianței Europene UNITA, reuniți astăzi la Timișoara, au subliniat teza substanțială care a stat la baza formării alianței noastre, respectiv nevoia de a crește unitatea europeană, mai ales între comunități universitare din orașe de talie medie, care nu sunt capitale de țări, prin intercomprehensiune și schimburi multiculturale. Toate cele 41 de alianțe europene răspund acestui deziderat, care urmărește, printr-o educație superioară de calitate, să contribuie la viitorul unei Europe mai unite și mai conștiente de valorile sale.”

Revista presei – 2 iunie 2022
Nevăzătorii vor beneficia de o broșură tactilă și un tur ghidat special, pentru Cartierul Fabric
debanat.ro

Un grup de inițiatori anunță, la un an după Turul Revoluției pentru nevăzători, o nouă premieră pentru Timișoara, Broșura tactilă a Cartierului Fabric și Turul Cartierului Fabric pentru nevăzători.

Concepută în parteneriat cu Departamentul de Geografie al UVT, Asociația Cetățean de Traian și inițiativa timișOara Prin alTI oChi, testată și optimizată împreună cu membrii Asociației Ceva de Spus, broșura conține hărți tactile, schițe tactile ale obiectivelor de pe traseu, detalii tactile de flora urbană, la care se face referire în timpul turului.

Turul pilot este programat în data de 2 iunie, cu plecare din Parcul Regina Maria, de la ora 18. La acesta sunt invitați elevii Liceului Teoretic Special IRIS, însoțiți de profesori, părinți și voluntari. Turul este găzduit de Breasla Ghizilor și va dura aproximativ două ore.

”Îi spunem tur ghidat, dar, de fapt, este o poveste care va împleti trecutul cu prezentul și natura cu arhitectura, pe măsură ce le va dezvălui participanților istoria cartierului, evoluția acestuia de la sat periurban la centru negustoresc împânzit de canalele râului Bega, le va prezenta categoriile sociale diverse care l-au locuit de-a lungul timpului, cu amprenta pe care au lăsat-o în peisajul urban bogat din zilele noastre. Și, cel mai important lucru, le va oferi o nouă perspectivă – una tactilă, palpabilă, care să-i ajute să cunoască acest cartier într-un mod mai accesibil. La finalul turului, broșurile vor rămâne în posesia elevilor cu deficiențe de vedere, astfel încât aceștia să poată reveni oricând în Fabric, simțindu-se, sperăm, puțin mai incluși, mai în siguranță și mai ”ca acasă”, spun organizatorii.

Turul Fabric pentru nevăzători a fost inclus în proiectul Fabricultura, un program de educație prin cultură și de activare comunitară a cartierului.

Revista presei – 2 iunie 2022
Zilele Mecanicii la Universitatea Politehnica Timișoara: Ziua Porților Deschise, ateliere și experiențe în facultate
tion.ro

Facultatea de Mecanică sărbătorește, în 1 și 2 iunie, Zilele Mecanicii - Mec Days. Cu această ocazie, facultatea a pregătit o serie de surprize pentru cei mari și cei mici.

În data de 2 iunie, între orele 10-18, va fi Ziua Porților Deschise la Facultatea de Mecanică. În spațiile facultății și în curtea acesteia sunt organizate ateliere educaționale, standuri ale companiilor partenere, standuri ale specializărilor care pot fi urmate în cadrul Facultății de Mecanică, vizite în laboratoare, demonstrații practice, prezentări ale companiilor și povești de succes ale absolvenților ajunși în diverse funcții de conducere. De asemenea va avea loc prezentarea echipei UPT Racing Team și a mașinii de Formula Student.

Viitorii studenți pot interacționa cu mediul academic și oportunitățile de carieră.

Revista presei – 2 iunie 2022
Ziua Eroilor, sărbătorită la Timișoara. Vor avea loc slujbe, o ceremonie militară și depuneri de coroane
tion.ro
Ziua Eroilor este sărbătoare națională în România pentru comemorarea bărbaților și femeilor care au murit în timp ce serveau în forțele armate. Ziua Eroilor coincide cu sărbătoarea ortodoxă dedicată Înălțării Domnului.
Revista presei – 2 iunie 2022
Masa în şcoli poate face diferenţa, de multe ori, între decizia părinţilor de a-şi trimite copiii la cursuri sau nu
edumanager.ro

Masa în şcoli poate face diferenţa, de multe ori, între decizia părinţilor de a-şi trimite copiii la cursuri sau nu, a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

El a participat la o dezbatere, la Palatul Parlamentului, în cadrul căreia organizaţia World Vision a prezentat rezultatele unui studiu conform căruia unul din zece copii de la sate nu frecventează în prezent nicio instituţie de învăţământ. Totodată, doi din zece copii spun că familia le asigură doar uneori sau nu le asigură niciodată suficientă mâncare.

„Masa în şcoli este cea care de multe ori poate face diferenţa, mai ales în mediul rural, între decizia părinţilor de a-şi trimite copiii la şcoală sau nu. (…) Lucrul acesta se corelează, din păcate, cu datele prezentate în Monitorul Educaţiei, conform căruia, în anul 2020, rata de părăsire timpurie a şcolii în România a fost de 15,6%, în condiţiile în care la nivel european a fost de 9,9%. Mai grav este că diferenţele sunt extrem de mari între urban şi rural. Sunt diferenţe care nu se mai întâlnesc în niciun alt stat european. În mediul rural, la nivelul anului 2020, cu o medie naţională foarte mare de 15,6%, rata de părăsire timpurie a şcolii a fost de 23%, iar în mediul urban de puţin peste 5%. La nivel european diferenţele sunt foarte mici, între 10 – 11%”, a explicat ministrul.

Cîmpeanu a menţionat că ministerul se concentrează pe susţinerea măsurilor integrate de reducere a abandonului şcolar. Astfel, în urma unei prime etape, au fost selectate 1.415 şcoli pentru o finanţare de până la 200.000 de euro, care include şi implementarea unui program de masă în şcoală. 80% dintre aceste şcoli se află în mediul rural.

Totodată, Ministerul Educaţiei propune implementarea programului naţional „Masă sănătoasă în şcoli”, care ar urma să beneficieze de o finanţare de un miliard de euro din fonduri naţionale şi externe rambursabile şi nerambursabile, derulându-se din toamna anului 2022 până în 2027. Potrivit lui Cîmpeanu, prin Programul POEO este prevăzută o sumă de 212 milioane de euro pentru asigurarea mesei în şcoli.

Revista presei – 2 iunie 2022
Cât costă „să furi” un examen? Soluțiile la care apelează studenții în timpul cursurilor online
digi24.ro

Studenții sunt în căutare de soluţii pentru rezolvarea temelor și a examenelor pe grupurile de pe rețelele de socializare, contra cost, bineînțeles. Un examen complicat poate costa și 300 lei, iar o temă simplă în jur de 100 de lei.

„Am nevoie de ajutor la un examen la management” - așa sună unul dintre mesajele de pe grupurile cu studenți din mediul online. Deși ar putea părea că această tânăra vrea sprijin să învețe mai bine, de fapt vrea ca altcineva să îi rezolve examenul în timp ce îl susține. Totul este contra cost. Am încercat și noi să cumpărăm o temă cerând ajutor pe un astfel de grup. În scurt timp au apărut și ofertele. Pentru o lucrare de marketing acest student cere 200 de lei. Am schimbat apoi rolul și ne-am oferit și noi serviciile. Pentru un examen, un cursant ne-a oferit 200 de lei după ce a negociat. Profesorii spun că odată cu orele online le este aproape imposibil să își dea seama dacă un student își face singur tema sau dacă știe răspunsurile la examen.

Daniel Nica - profesor universitar de etică: În cazul acesta nu există nici calitate intelectuală, nici calitate morală. Ei nu fac un efort intelectual, ci îl deleagă unor terți, alții muncesc în locul lor, iar ei se plafonează, ratează orice șansă de autodepășire, de evoluție intelectuală.

Fenomenul îi nemulțumește pe studenți

Andreea - studentă: Unii stau să învețe și să se chinuie pentru acele note, iar ceilalți le iau atât de ușor. Fiecare ar trebui să aibă șansa lui și să aibă parte de ceea ce culege.

Asociațiile de studenți spun că cei care recurg la fraudă sunt foarte greu de prins atâta timp cât orele se țin online.

Revista presei – 2 iunie 2022
Școala din România care îmbină umanul cu tehnologia: Înveți engleza cu un profesor, un sistem de recunoaștere vocală și o aplicație
spotmedia.ro

Cunoașterea unei limbi străine la un nivel înalt este un punct forte într-o lume în care nu avem suficient timp pentru a ne căuta cuvintele, consideră Shay Hafzadi, CEO și fondator al Burlington English School România, care oferă cursuri de engleză, inclusiv la nivel profesional.

Școala propune un sistem de învățare mixt, care îmbină orele cu traineri specializați, ținute pe Zoom în grupuri mici de cursanți, cu flexibilitatea oferită de tehnologii. În România, este prima și singura școală care dispune de un sistem software personal, tehnologie de recunoaștere vocală și aplicație pentru mobil. Toate acestea le oferă cursanților ocazia de a-și îmbunătăți engleza în ritmul propriu și în funcție de programul fiecăruia.

Cursurile Burlington English, autorizate de Ministerul Educației, sunt destinate atât angajaților din diverse domenii specializate, precum și studenților sau celor care vor să călătorească și să descopere lumea.

Platforma Burlington School include peste 100 de module profesionale pentru zeci de cariere – acestea sunt dezvoltate sub formă de cursuri independente, complexe și interactive. Cursanții își pot alege de acolo modulele dorite și pot studia limbajul de specialitate specific jobului.

În afară de ședințele cu profesori, cursanții primesc ajutor și de la un sistem de recunoaștere vocală, denumit SpeechTrainer, care înregistrează vorbirea, identifică greșelile și le corectează, până când pronunția devine clară și corectă. De asemenea, cursanții au opțiunea de a-și programa lecțiile în funcție de programul personal, direct în aplicație, dar și să citească unele cărți alese special în funcție de nivelul lor de cunoaștere a limbii engleze.

Revista presei – 2 iunie 2022
„Zilele porţilor deschise” la Universitatea din Craiova
craiovaformum.ro

Cele 12 facultăţi ale Universităţii din Craiova îşi vor prezenta oferta educaţională pentru anul universitar 2022-2023, la „Zilele porţilor deschise”.

Evenimentul va avea loc în data de 3 iunie, în clădirea centrală a instituției și în data de 4 iunie, pe esplanda Teatrului Național „Marin Sorescu”.

Viitorii studenţi vor primi informații despre cifrele de şcolarizare de anul acesta (locuri buget+taxă, ZI/ID/FR), dar și despre metodologia de admitere (examen/concurs de dosare, criterii de departajare). De asemenea, vizitatorii vor primi detalii cu privire la probele de concurs pentru specializările facultăţilor care organizează admitere pe bază de examen (tematică/bibliografie), dar și detalii cu privire la disciplinele studiate.

Totodată, vizitatorii vor afla informaţii şi despre oportunitățile post-absolvire, despre continuarea studiilor, angajare, despre servicii, activități, proiecte organizate de UCV și destinate viitorilor studenți, despre parteneriatele cu universităţi din străinătate, despre baza materială a facultății alese/UCV/INCESA şi despre condițiile de cazare și masă în campusurile UCV şi, bineînţeles, despre stagii de practică/internshipuri.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.