România a obținut recent o nouă medalie de aur la robotică. Echipa noastră a demonstrat că a fost cea mai bună la campionatul internațional găzduit de Rusia. La 13 ani, Theodor Vasile este cel mai mic dintre membrii AutoVortex, echipa câștigătoare fiind la a opta medalie internațională de aur.
Cel mai mare vis al lui Theo este să aibă propria afacere cu roboți medicali și să-și ajute sora, care se pregătește pentru Medicină. „Peste 10 ani mă văd făcându-mi o firmă de roboți și lucrând la ea foarte mult. Vreau să construiesc cât mai mulți roboți medicali. M-am gândit la un robot medical care să realizeze operații de finețe, pe care nu le poate face mâna omului. Doresc să construiesc și roboți care să facă treburi casnice și să vând cât mai mulți la firme care să construiască mașini”, ne-a povestit Theodor Vasile zilele trecute.
Mai întâi, însă, visează să ajungă să lucreze pe Wall Street. „Eu mă gândeam ca în anul dintre liceu și facultate să mă duc să iau un internship, poate pe Wall Street, să învăț la o companie care investește în capital de risc. Să învăț un an. Mai întâi o să mă angajez și o să am experiență, așa că o să am un avantaj la angajare, la o firmă mai bună”.
Prima întâlnire a lui Theodor cu robotica a avut loc la vârsta de 11 ani, când mama sa l-a dus să urmărească un concurs la Sala Polivalentă, în București. Acolo puștiul a simțit, întâia oară, cum roboții prind viață. A fost de-a dreptul fascinat. „Wow! Vreau să mă joc și eu cu el, pot să îl conduc?”, l-a întrebat puștiul, într-o pauză, pe unul dintre driverii echipei. A rămas alături de echipă, până la sfârșitul concursului și a trăit din plin emoțiile competiției și bucuria succesului.
„În mintea lui, era parte a echipei, încă de atunci. Nu știa dacă îl primește profesorul, dar el a stat acolo. I-a plăcut foarte tare să conducă robotul, să-l vadă cum se mișcă. A venit acasă tare entuziasmat, numai despre asta vorbea”, descrie mama lui Theodor primul contact al băiatului cu lumea roboților.
Curând avea să își dea seama câtă muncă, energie, imaginație și perseverență se ascund în crearea unui robot. A fost primit în echipă, unde a început să descifreze tainele roboticii, alături de antrenorul său.
Cel mai solicitant este înainte de concursuri. Timp de trei - patru luni, vinerea și sâmbăta, până la ore târzii din noapte, Theodor trudește alături de echipa sa - tineri frumoși, cu vârste între 13 si 18 ani – ca să termine la timp roboții care intră în luptă.
În competiții, fiecare are rolul său, însă la club antrenorul îi pregătește pe toți să poată îndeplini orice sarcină. La concursul din Rusia, Theodor a fost coach, îi ajuta pe cei ce manevrau roboții. Visează însă să participe la ediția în care să fie driver. Iar asta îi dă o energie fantastică.