English EN Română RO
English EN Română RO
EȘTI AICI:
Revista presei – 2 iunie 2021

Revista presei – 2 iunie 2021

Revista presei – 2 iunie 2021
„Noi toți, împreună pentru copiii noștri”, un proiect comun al DSP Timiș, UVT și ISJ Timiș, pentru a încuraja vaccinarea copiilor!
sursadevest.ro

De Ziua Copilului, Universitatea de Vest din Timișoara, alături de DSP Timiș și ISJ Timiș, dar și de cele mai importante instituții din județ, s-au unit într-un proiect de voluntariat pentru organizarea Maratonului Vaccinării Copiilor.

Din dorința de a oferi o alternativă copiilor, după ce prea aceștia au petrecut mult timp în casă, voluntarii s-au mobilizart și, astfel, s-a născut acest frumos proiect. La „Vineri 15”, două fluxuri de vaccinare, cu vaccin Pfeizer și Johnson and Johnson, au fost amplasate într-un ambient viu colorat, mulțumită implicării și efortului Facultății de Artă și Design din cadrul UVT, astfel că acum actul medical arată altfel.

„Iată, copiii ne unesc! Pentru ca acest efort benefic de vaccinare a copiilor, care a debutat în 1 iunie, să își găsească ecouri și reacții cât mai bune, ne-au reunit, voluntari mai multe instituții din județ, și am transmis public acest îndemn, pro-vaccinare, pentru sănătatea copiilor, pentru ieșirea de sub spectrul acestui virus periculos. Le mulțumim tuturor voluntarilor pentru dăruire! Multă sănătate!”, spune rectorul UVT, Marilen Pirtea.

La nivel național, toți copiii cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani se pot vaccina în cadrul unui maraton de vaccinare organizat cu prilejul Zilei Copilului. Maratonul se adresează grupei de vârstă 16-18 ani, dar și grupei 12-15 ani, după ce săptămâna trecută Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat vaccinul Pfizer și pentru această grupă de vârstă.

Revista presei – 2 iunie 2021
“La UVT, Cultura este Capitală!”, expoziția ,,ARTE30” – un succes al școlii timișorene de pictură
banatulmeu.ro

„La UVT, Cultura este Capitală!”, expoziția ,,ARTE30”, organizată la Paris de Facultatea de Arte și Design a UVT – un succes binemeritat al școlii timișorene de pictură.

Aventura evenimentelor care au marcat aniversarea a 30 de ani de la redeschiderea Facultății de Arte și Design din cadrul UVT s-a încheiat pe 28 mai, odată cu finisajul expoziției ARTE30, organizată de FAD la Paris și susținută de domnul Paul Amarica ,în galeria personală din Rue Washington.

Evenimentul a avut loc la 30+1 ani, cu o amânare datorată condițiilor pandemice speciale. Practic, simezele au oferit publicului, pentru un timp mult prelungit, posibilitatea de a viziona lucrările de pictură semnate de conf. univ. dr. Cristian Sida și artiștii, alumni UVT, Robert Koteles și Popa Laurian.

Acest proiect este unul „de suflet” al UVT, la aniversarea a 30 de ani de la reluarea studiilor la Facultatea de Arte şi Design. Am venit cu o expoziţie la Paris, dar nu este vorba de un proiect unicat, întrucât UVT prin artişti, absolvenţi, alumni, cadre didactice a mai avut astfel de evenimente la ambasada României din Berlin, apoi în Chile, iar astăzi a fost momentul Parisului, în această galerie frumoasă a lui Paul Amarica. O galerie cu un spaţiu nu foarte mare, dar eu cred că esenţele puternice, bune, valoroase, se ţin în spaţii mici. Am fost foarte plăcut surprins că multă lume ştia de această galerie. Mi-au făcut plăcere şi prezenţele ambasadorilor care au vizitat expoziția, Excelența Sa, doamna Simona-Mirela Miculescu, ambasador extraordinar și plenipotențiar al României la Delegația Permanentă a României pe lângă UNESCO (Paris), DHC la Universitatea de Vest din Timișoara, și Excelența Sa, domnul Luca Niculescu, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Franța, Principatul Monaco și Principatul Andorra,  Președinte al Grupului Ambasadorilor Francofoni din Franța (GAFF). La fel, a fost o bucurie să fim vizitați de directorul I.C.R. Paris, doamna Doina Marian, ca și de alți prieteni dragi ai comunității UVT din Franța. Nu am fi putut însă organiza expoziţia fără ajutorul lui Paul Amarica şi al prietenului şi pianistului Matei Rogoz, care este şi el conferenţiar la UVT, prieteni buni ai UVT de la Paris”, spune rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea.

Proiectul a fost condus de prof. univ. dr. Camil Mihăescu, decan al FAD, cu sprijinul domnului conf. univ. dr. Matei Rogoz.

Revista presei – 2 iunie 2021
Copiii au învățat despre economie prin joacă, de ziua lor, în Parcul Dendrologic Bazoș - invitați de UVT
tion.ro

De 1 iunie, mai mulți elevi și preșcolari s-au bucurat de ateliere în Parcul Dendrologic Bazoș, activitatea având loc în cadrul săptămânii verzi la UVT. Ei au învățat cum să aibă grijă de natură prin joacă și ateliere de științe ale naturii, fizică sau sport.

De Ziua Copilului 2021, în Parcul Dendrologic Bazoș au avut loc activități dedicate copiilor. Acestea au fost desfășurate în proximitatea Turnului de apă, având ca temă „Economia Circulară – Joacă de copii”.

Pentru elevi și preșcolari s-au pregătit atelierele care i-au ajutat să învețe abilități de exploratori ai naturii și cum să aibă grijă față de mediul înconjurător. Copiii înscriși în program au parcurs ateliere și experimente de științe ale naturii, fizică, arte plastice și muzică, sport și mobilitate sustenabilă și comunicare environmentală.

În perioada 31 mai – 4 iunie 2021, Universitatea de Vest din Timișoara organizează „UVT GREEN WEEK 2021: Economia Circulară în context european”. Universitatea este partener oficial în cadrul evenimentului organizat de Uniunea Europeană: „EU GREEN WEEK 2021”.

 

Revista presei – 2 iunie 2021
Expoziție despre migrații, la Muzeul de Artă Timișoara. Eveniment accesibil și persoanelor cu deficiențe de vedere, sprijinit de Consiliul Județean Timiș și susținut de Asociația Jaques de Molay din Timișoara, în parteneriat cu Universitatea de Vest Timișoara
ziuadevest.ro

Muzeul Național de Artă Timișoara prezintă expoziția „Migrații. Homo Viator”, a artistei Alina Cioară, în perioada 1-10 iunie 2021, în spațiul dedicat expozițiilor temporare, de la etajul II al Palatului Baroc, din Piața Unirii, nr. 1.

Evenimentul este sprijinit de Consiliul Județean Timiș și susținut de Asociația Jaques de Molay din Timișoara, în parteneriat cu Universitatea de Vest Timișoara.

„Expoziția artistei Alinei Cioară (n. Timișoara 1980, trăiește și lucrează la Timișoara/București) este un demers complex și conceptual care reunește trei etape distincte de creație artistică, continuând organic două proiecte precedente: o primă lucrare realizată la vârsta de 18 ani și un proiect prezentat la Centre Pompidou în 2007.

Astfel, expoziția devine un moment de reflecție (auto)referențială, de întoarcere la vechi preocupări tematice și paradigme vizuale, de închidere a cercului, iar prezentarea unui proiect artistic la Timișoara cu tematica migrației nefiind deloc întâmplătoare, în contextul actual al orașului din România, cu poziția cea mai căutată pe harta migrațiilor către Europa vestică.

Cele trei capitole ale expoziției propun teme contemporane într-o stilizare interdisciplinară, acestea fiind denumite Departure, F(l)ight, Transition.

Expoziția este ancorată conceptual în actualitatea socio-economică, cu transgresările în psihologia individuală. Ca particularitate, expoziția se adresează și persoanelor cu deficit de vedere, preocupare continuă a practicii artistice ale Alinei”, subliniază Antigona Silvia Rogozea, teoretician de artă și curator al expoziției.

Evenimentul este amplu și cuprinde, alături de proiectul expozițional, o întâlnire a publicului cu artista Alina Cioară, propusă de Andreea Foanene Petcu, co-curator al expoziției, în cadrul seriei „Artists Talk/ Outdoor Sessions” în data de 02.06.2021.

Continuând parcursul cercetărilor sale, Alina va organiza pe perioada expoziției ateliere dedicate copiilor și persoanelor cu deficiențe de vedere, realizate în parteneriat cu Liceul Teoretic Special „Iris” Timișoara. Acestea se vor desfășura în acord și comunicare cu dl. John M.Kennedy, profesor de psihologie, la Universitatea din Toronto, autor al cărții „Drawing and the blind”, cu care artista păstrează o corespondență constantă.

Revista presei – 2 iunie 2021
Burse de 5.000 de euro pentru lectorii și asistenții universitari care au metode inovatoare de predare
tion.ro

Cadrele didactice tinere din România, care propun în programa universitară tehnologii noi și metode inovative de predare, pot primi burse de 5.000 de euro. La cea de-a patra ediție a Burselor ANIS, cursurile propuse trebuie să se încadreze în domeniile: Big Data, Cyber Security sau Inteligența Artificială.

Programul Bursele ANIS (Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii) își propune susținerea cadrelor didactice tinere în integrarea unor tehnologii noi și a unor metode inovative de predare în programa universitară, dar și introducerea de cursuri de tehnologie în facultăți non-IT. Se adresează deopotrivă lectorilor și asistenților universitari, până în 40 de ani.

Cadrele didactice trebuie să introducă un nou curs în anul universitar 2021/2022, să actualizeze un curs existent sau să introducă metode inovative de predare. Asistenții universitari pot propune soluții pentru actualizarea laboratorului, cu acordul cadrului didactic titular.

Cursurile propuse trebuie să se încadreze în domeniile: Big Data, Cyber Security, Inteligența Artificială, Machine Learning, FinTech, HealthTech, Blockchain, Tech for All. Fiecare proiect calificat va primi câte o bursă de 5.000 de euro. Candidații vor trece printr-un proces de evaluare preliminară, ulterior, cei selectați vor avea un interviu cu membrii comitetului de evaluare.

Anul acesta, intervalul de înscriere a proiectelor este 1-18 septembrie. Regulamentul programului și criteriile de evaluare se pot găsi pe site.

La primele trei ediții au fost selectate proiecte depuse de cadre didactice din universitățile „Politehnica” din București și Timișoara, ASE, UNATC din București, Universitatea de Vest din Timișoara, universitățile „Al. I. Cuza” și „Gheorghe Asachi” din Iași, „Transilvania” din Brașov, „Tehnică” și „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și Universitatea București.

Revista presei – 2 iunie 2021
Rectorul Universității București, Marian Preda, la interviurile ȘtiriDiaspora. Modelul miraculos prin care Irlanda și-a adus Diaspora acasă
stiridispora.ro

Profesorul Marian Preda, rectorul Universității București, cu vastă experiență și expertiză în educație și sociologie a abordat o paletă largă de subiecte. Printre ele se numără posibilitatea românilor din afara granițelor țării de a se înscrie la un program de licență în țară.

De asemenea, Preda a vorbit despre modelul cu adevărat miraculos al Irlandei care a reușit să-și aducă înapoi în țară milioane de cetățeni plecați asemenea românilor, în țări mai dezvoltate.

Cât de gravă este situația depopulării României, câte persoane au mai rămas în țară și spre ce ne îndreptăm în următorii zeci de ani aflați mâine, de la ora 10:30.

De asemenea, vom afla cât de sustenabil este sistemul de pensii, cât de îmbătrânită este populația și care sunt soluțiile pentru ieșirea din capcana pensiilor speciale.

Revista presei – 2 iunie 2021
Universitatea de Vest vrea să preia administrarea Observatorului Astronomic din Timișoara, cerut și de primarul Dominic Fritz
edupedu.ro

Universitatea de Vest din Timișoara și-a exprimat, luni, intenția de a prelua activitățile Observatorului Astronomic din oraș, “în acord cu Filiala Timișoara a Academiei Române și cu Primăria Municipiului Timișoara”, potrivit unui comunicat al instituției de învățământ superior. Agerpres notează că și primarul Dominic Fritz își exprimase interesul ca Observatorul să treacă de la Observatorul București la primăria timișoreană.

Potrivit comunicatului UVT, Observatorul Astronomic este “un obiectiv a cărui activitate a fost întemeiată de profesorul Ioan Curea, cu numele căruia a fost denumită şi Aula Magna a UVT – un centru al cunoaşterii ştiinţifice care merită să revină în circuitul cercetării universitare şi să fie deschis publicului larg”.

Comunicatul afirmă că “de câţiva ani, administraţia locală a studiat variante de a prelua administrarea Observatorului Astronomic timişorean, care însă nu s-au concretizat într-o formulă funcţională, iar subiectul este deja unul despre care în comunitatea locală au avut loc dezbateri repetate. UVT are însă o motivaţie obiectivă, care explică această solicitare, legată atât de istoria întemeierii Observatorului, dar şi de activităţile universitare”.

UVT afirmă că are specialiștii și resursele care să asigure funcționarea Observatorului, susține programe de studii legate de activitățile acestuia și e singura instituție care a organizat acțiuni de popularizare a științei.

Agerpres notează că, recent, primarul Dominic Fritz a anunţat că iniţiază demersuri pentru ca Observatorul din Timişoara, care acum este condus de Observatorul Bucureşti, să fie preluat de primărie. Despre inițiativa primăriei – mai multe aici.

Revista presei – 2 iunie 2021
Un copil care va fi cunoscut de întreaga Europă. Theodor Vasile, la 13 ani, este cel mai mic membru al echipei de robotică ce a câștigat aurul la campionatul internațional: Vreau să construiesc cât mai mulți roboți medicali!
republica.ro

România a obținut recent o nouă medalie de aur la robotică. Echipa noastră a demonstrat că a fost cea mai bună la campionatul internațional găzduit de Rusia. La 13 ani, Theodor Vasile este cel mai mic dintre membrii AutoVortex, echipa câștigătoare fiind la a opta medalie internațională de aur.

Cel mai mare vis al lui Theo este să aibă propria afacere cu roboți medicali și să-și ajute sora, care se pregătește pentru Medicină. „Peste 10 ani mă văd făcându-mi o firmă de roboți și lucrând la ea foarte mult. Vreau să construiesc cât mai mulți roboți medicali. M-am gândit la un robot medical care să realizeze operații de finețe, pe care nu le poate face mâna omului. Doresc să construiesc și roboți care să facă treburi casnice și să vând cât mai mulți la firme care să construiască mașini”, ne-a povestit Theodor Vasile zilele trecute.

Mai întâi, însă, visează să ajungă să lucreze pe Wall Street. „Eu mă gândeam ca în anul dintre liceu și facultate să mă duc să iau un internship, poate pe Wall Street, să învăț la o companie care investește în capital de risc. Să învăț un an. Mai întâi o să mă angajez și o să am experiență, așa că o să am un avantaj la angajare, la o firmă mai bună”.

Prima întâlnire a lui Theodor cu robotica a avut loc la vârsta de 11 ani, când mama sa l-a dus să urmărească un concurs la Sala Polivalentă, în București. Acolo puștiul a simțit, întâia oară, cum roboții prind viață. A fost de-a dreptul fascinat. „Wow! Vreau să mă joc și eu cu el, pot să îl conduc?”, l-a întrebat puștiul, într-o pauză, pe unul dintre driverii echipei. A rămas alături de echipă, până la sfârșitul concursului și a trăit din plin emoțiile competiției și bucuria succesului.

„În mintea lui, era parte a echipei, încă de atunci. Nu știa dacă îl primește profesorul, dar el a stat acolo. I-a plăcut foarte tare să conducă robotul, să-l vadă cum se mișcă. A venit acasă tare entuziasmat, numai despre asta vorbea”, descrie mama lui Theodor primul contact al băiatului cu lumea roboților.

Curând avea să își dea seama câtă muncă, energie, imaginație și perseverență se ascund în crearea unui robot. A fost primit în echipă, unde a început să descifreze tainele roboticii, alături de antrenorul său.

Cel mai solicitant este înainte de concursuri. Timp de trei - patru luni, vinerea și sâmbăta, până la ore târzii din noapte, Theodor trudește alături de echipa sa - tineri frumoși, cu vârste între 13 si 18 ani – ca să termine la timp roboții care intră în luptă.

În competiții, fiecare are rolul său, însă la club antrenorul îi pregătește pe toți să poată îndeplini orice sarcină. La concursul din Rusia, Theodor a fost coach, îi ajuta pe cei ce manevrau roboții. Visează însă să participe la ediția în care să fie driver. Iar asta îi dă o energie fantastică.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.