EȘTI AICI:
Revista presei – 2 iulie 2021

Revista presei – 2 iulie 2021

Ubb 1
Cluj: UBB a devenit membru al European Foundation for Management Development (EFMD)
ecopolitic.ro

Universitatea ‘Babeş-Bolyai’ (UBB) din Cluj-Napoca a devenit membru al European Foundation for Management Development (EFMD), o asociaţie internaţională care reuneşte 966 de instituţii din 90 de ţări.

‘Începând de miercuri, 30 iunie, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin intermediul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Şcolii de Ştiinţe Sociale, a devenit membru permanent cu drepturi depline al European Foundation for Management Development (EFMD), fiind singura instituţie de învăţământ superior din România cu acest statut. EFMD este o asociaţie internaţională cu sediul în Bruxelles şi birouri în Geneva, Hong Kong, Miami şi Praga, reprezentând cea mai mare reţea globală de organizaţii în domeniul dezvoltării managementului, reunind în prezent 966 de instituţii membre din 90 ţări, atât universităţi, cât şi companii şi instituţii publice’, se arată într-un comunicat al UBB.

Potrivit sursei citate, EFMD administrează sistemul EFMD Quality Improvement System (EQUIS), unul dintre cele mai importante mecanisme de asigurare şi certificare a calităţii, respectiv de acreditare la nivel internaţional a instituţiilor de învăţământ superior în domeniile administrării afacerilor şi managementului.

‘Calitatea de membru EFMD vine ca urmare a unui prim proces de certificare/validare instituţională prin care a trebuit să trecem şi conferă UBB-FSEGA premisele necesare obţinerii, în premieră pentru o instituţie de învăţământ românească, a acreditării internaţionale EQUIS. Acest deziderat reprezintă unul dintre obiectivele strategice prioritare ale facultăţii noastre pentru perioada următoare, făcând parte totodată din proiectul de facultate pentru 2020 – 2027’, a declarat decanul FSEGA, conf. univ. dr. Răzvan V. Mustaţă.

Conform comunicatului, FSEGA reprezintă în prezent cea mai mare facultate din România, înregistrând peste 9.200 de studenţi înmatriculaţi în anul universitar 2020 – 2021, la toate formele şi nivelurile de studii. Potrivit celei mai recente ierarhizări internaţionale pe domenii de ştiinţă, realizată de QS, UBB se poziţionează în topul celor mai bune 450 de universităţi din lume în Social Sciences & Management, respectiv în Business & Management Studies, fiind cea mai bine plasată instituţie de învăţământ superior din România în clasamentul QS aferent acestor domenii.

Ceremonie Absolvire 2021 1 700x360
Absolvenții anului 2021, sărbătoriți de Universitatea Politehnica Timișoara în cadrul unei ceremonii pe stadionul Știința
debanat.ro

Ceremonia de absolvire organizată de Universitatea Politehnica Timișoara revine la formatul clasic. După anii petrecuți în băncile amfiteatrelor, în laboratoare, iar în ultima perioadă în fața calculatorului, în cadrul școlii online, cei care au încheiat ciclul de licență participă la Ceremonia de Absolvire 2021, eveniment care va avea loc în data de 3 iulie, pe Stadionul Știința, în cadrul unui spectacol.

Festivitățile vor începe la ora 18:00, pe platoul din fața Rectoratului UPT, din Piața Victoriei, cu Parada absolvenților. După un moment artistic susținut de trupa Superchill, absolvenții Politehnicii timișorene, îmbrăcați în robe, se vor îndrepta spre stadionul Știința, în fruntea paradei fiind reprezentanții studenților, cu steagurile tuturor facultăților, steagul UPT și steagul Alumniversum.

Spectacolul propriu-zis va începe la ora 20:00, iar din programul evenimentului, care va fi prezentat de Dan Negru, nu vor lipsi, discursul rectorului UPT, Florin Drăgan, al președintelui Senatului universității, Radu Vasiu, al unui reprezentant al mediului economic, al reprezentantului studenților în Senatul UPT, ale studenților reprezentanți ai celor 10 facultăți.

Conducerea Universității Politehnica Timișoara a decis să instituie, în acest an, o modalitate de evidențiere și recompensare a studenților excepționali, care au obținut media 10 pe tot parcursul studiilor de licență și media 10 la examenul de licență, prin acordarea, în cadrul Ceremoniei de Absolvire, a unor diplome „Magna Cum Laude”.

Întregul spectacol va fi completat de momente artistice susținute de trupa Superchill, DJ Sean Norvis, DJ Victor Stan, precum și un concert extraordinar susținut de trupa Pragu’ de Sus. Nu în ultimul rând, festivitatea se va încheia cu un foc de artificii.

Universitatea Bucuresti 640x400
Începe admiterea la Universitatea Bucureşti: aproximativ 8.000 de locuri bugetate
ecopolitic.ro

Universitatea din Bucureşti începe joi admiterea în cele 19 facultăţi, fiind alocate 7.865 de locuri bugetate pentru candidaţii absolvenţi de bacalaureat şi de studii de licenţă.

Potrivit unui comunicat al Universităţii Bucureşti transmis AGERPRES, înscrierea şi admiterea în majoritatea facultăţilor se face în acest an în proces online, fiind oferită şi posibilitatea de achitare online a taxei de înscriere, prin completarea unui formular disponibil la adresa: www.po.unibuc.ro.

Pentru programele de licenţă şi master, concursul de admitere la facultăţile Universităţii din Bucureşti – sesiunea de vară – se desfăşoară în perioada 1 – 30 iulie, iar data limită de afişare a rezultatelor este 30 iulie, fiecare facultate având propriul calendar.

Universitatea Bucureşti a alocat peste 200 de locuri în domeniile prioritare de dezvoltate a României şi 50 de locuri la masteratul didactic, precizează sursa citată.

Pentru studiile de licenţă au fost puse la dispoziţie 4.515 locuri bugetate, iar pentru studiile de master 3.350 de locuri bugetate.

Universitatea Bucureşti menţionează că admiterea la studiile universitare de licenţă se poate face pe baza mediei/notelor de la bacalaureat – la Facultăţile de Administraţie şi Afaceri, de Biologie, de Chimie, de Fizică, de Geologie şi Geofizică, de Litere, de Limbi şi Literaturi Străine (pentru o parte din specializări), precum şi de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, pe baza mediei de la bacalaureat şi a unui eseu motivaţional – la Facultăţile de Filosofie, de Geografie, de Istorie, de Sociologie şi Asistenţă Socială, de Ştiinţe Politice şi de Teologie Baptistă.

De asemenea, în cazul Facultăţilor de Administraţie şi Afaceri (Business Administration), de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, de Limbi şi Literaturi Străine (pentru o parte din specializări), de Matematică şi Informatică şi de Teologie Romano-Catolică admiterea se face pe baza unei formule mixte, în cazul Facultăţii de Teologie Ortodoxă ‘Justinian Patriarhul’ admiterea se face pe baza unui interviu motivaţional, iar la Facultatea de Drept admiterea este pe bază de examen.

Conform sursei citate, Universitatea din Bucureşti asigură candidaţilor, pe perioada admiterii, cazare gratuită, pentru trei nopţi, în căminele Universităţii, în limita locurilor disponibile. Cazarea se va face la Căminul D Grozăveşti (Splaiul Independenţei nr. 204) şi va fi posibilă în baza prezentării, la administraţia căminului, a legitimaţiei de concurs şi a actului de identitate.

Totodată, candidaţii pot beneficia, alături de alte trei persoane, şi de acces gratuit, zilnic, în perioada 1-30 iulie, în spaţiul Grădinii Botanice ‘Dimitrie Brandza’ a Universităţii din Bucureşti, pe baza legitimaţiei de participant la concursul de admitere.

Universitatea Alexandru Ioan Cuza Din Iasi
Patru importante imobile din Copou vor fi transformate total! Proprietarul face investiții de sute de mii de euro!
bzi.ro

Patru imobile din zona Copou urmează a fi reabilitate și modernizate! Acestea sunt destinate activităților sportive și de cazare pentru studenți. Concret, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași achiziționează servicii de verificare a proiectelor aferente lucrărilor de investiții de la Sala de Sport S3 și Complexul Studențesc „Titu Maiorescu”. Este vizată reabilitarea, modernizarea și supraetajarea căminelor C6, C7 și C8, respectiv refacerea și dotarea sălii de sport.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași lansează noi achiziții pentru investiții în infrastructura destinată studenților. Este vorba despre servicii verificare proiecte aferente lucrărilor de investiții de la Sala de Sport S3 și Complexul Studențesc „Titu Maiorescu”.

„Este vorba despre Lotul 1: servicii de verificare a documentațiilor aferente lucrărilor de investiții din cadrul proiectului «Reabilitarea, modernizarea și supraetajarea căminelor C6, C7 și C8, din Complexul Studențesc ‘Titu Maiorescu’» și Lotul 2 «Reabilitarea și dotarea sălii de sport»”, arată oficialii UAIC.

Imobilul Sălii de Sport S3 este compus din două corpuri de clădire: corpul principal, format din sala de sport, și corpul-anexă, cu utilități (vestiare, grupuri sanitare, circulații). Sala de sport este o construcție semi-îngropată, fără subsol, dreptunghiulară și este racordată la instalațiile de alimentare cu agent termic, apă și canalizare. Acoperișul este format dintr-o terasă necirculabilă cu termoizolație și un start de mortar, peste care este așezată o hidroizolație de tip clasic. Intrarea se face printr-o clădire-anexă cu ultimul nivel suprateran, celelalte două niveluri fiind subterane. Suprafața utilă a clădirii este de 469,82 metri pătrați. Aceasta va fi multi-funcțională, iar, în cadrul acesteia, vor fi abordate mai multe discipline. Proiectul presupune dotarea sălii de sport cu șase coșuri de baschet și două porți de handbal.

Sala de sport de la subsolul 2 va fi utilizată pentru fitness și gimnastică. În aceste condiții, dotările vor fi reprezentate de următoarele aparate: cinci aparate multi-funcționale, 15 mingi de gimnastică, 20 de corzi de viteză, 40 de gantere, 20 de saltele pliabile, 20 de mingi de echilibru, 50 de inele Pilates, 20 de greutăți de picior, 20 de trambuline, o bârnă pentru gimnastică artistică, un set de paralele, un set de inele și două saltele pentru sporturi de luptă.

Căminele din „Titu Maiorescu” sunt plasate în centrul celei mai efervescente zone studențesti din Copou

Căminele din „Titu Maiorescu” sunt plasate în centrul celei mai efervescente zone studențesti din Copou, la doar 2-3 minute de universitate.
În cadrul complexului se găsesc patru cămine, cantina studențească, unde se află și spălătoria pentru studenți, fast-food-ul „La Balena”, două cabinete medicale studențești – unul de medicină generală și unul stomatologic -, iar, în apropiere, se află o cafenea. Complexul studențesc este format din patru cămine (C5, C6, C7 și C8), cu o capacitate de 1.329 de locuri cazare, la norma sanitară de 1, 2 și 3 locuri în cameră.

Scimp
Corectarea la examene va fi digitalizată de anul viitor.
edupedu.ro

Ministrul Educației anunță modificări radicale în corectarea lucrărilor de la examenele naționale și în evaluarea rezultatelor, începând de anul viitor, după ce la Evaluarea Națională au fost depuse peste 20.000 de contestații. Lucrările elevilor de clasa a VIII-a vor fi scanate chiar în sala de examen, în fața candidaților, după ce profesorii supraveghetori vor aplica pe foi un cod unic de identificare, pentru ca apoi lucrările elevilor să fie corectate online, “de către evaluatori care nu pot comunica între ei”, a declarat ministrul Educației pentru EduPedu.ro. Procedura este similară celei aplicate la olimpiada națională de matematică și explicată de profesorul Radu Gologan.

Aceeași procedură de corectare online a lucrărilor va fi aplicată, de anul viitor, și la Evaluările Naționale de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, precum și la Bacalaureat, dar aici doar prin pilotare, a precizat ministrul. În plus, colectarea datelor se va face la nivel de item.

Contactat după ce profesorul Radu Gologan a criticat modul învechit în care Ministerul Educației colectează în prezent lucrările fizice ale elevilor și le transportă cu poșta securizată între centre de corectare pentru a le nota, Sorin Cîmpeanu a declarat pentru EduPedu.ro că va introduce digitalizarea corectării încă de anul viitor, la evaluările de la clasele a II-a, a IV-a, a VI-a, a VIII-a și prin pilotare la Bacalaureat.

“Chiar dacă este un obiectiv ambițios, o să insist să se desfășoare așa, de la anul, Evaluările Naționale la clasele a II-a, a IV-a, a VI-a, Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a și să avem pilotare pentru Bacalaureat“, a anunțat ministrul Educației, în exclusivitate pentru EduPedu.ro.

Cîmpeanu a precizat că modificarea se va realiza pe fonduri din PNRR: “Am inițiat deja discuții la nivel național și de negociere cu Comisia Europeană, pentru a utiliza resurse în vederea informatizării evaluărilor, lucru care corespunde priorității de digitalizare existentă în educație, dar în același timp corespunde și nevoii de standardizare a evaluărilor”.

Image 2021 06 10 24851727 41 Logo Amazon
Revoluție în domeniul impozitării multinaționalelor: Impozit minim pe profit de cel puțin 15% și ”distribuire echitabilă”. Principalele puncte ale acordului încheiat la OECD
hotnews.ro

Un număr de 130 de state au ajuns joi la un acord asupra unei reforme a impozitării companiilor multinaţionale, ce prevede în special instituirea unui impozit minim pe profit, ''de cel puţin 15%'', a anunţat Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), transmite AFP.

Acordul încheiat joi la OECD pentru o reformă a impozitării multinaționalelor prevede două părți: una privind o rată globală de impozitare a profiturilor de cel puțin 15%, iar cealaltă o nouă distribuire între state a drepturilor la impozitarea multinaționalelor.

''După ani de lucrări şi negocieri intense, acest pachet istoric de măsuri va garanta că marile companii multinaţionale plătesc partea lor justă de impozite pretutindeni în lume'', a declarat Mathias Cormann, secretarul general al OECD.
Un mic grup de ţări, printre care se numără Irlanda şi Ungaria, foarte reticente faţă de propunerea de acord care era negociată, nu au semnat declaraţia convenită joi,

Noua distribuție a drepturilor de impozitare. Pilonul 1: Taxa să nu mai fie plătită doar acolo unde compania își are sediul

Denumită „Pilonul 1” în cadrul negocierilor, această componentă constă în realocarea unei cote din impozitul pe profit plătit de multinaționale către așa-numitele țări „de piață”, adică cele în care își desfășoară efectiv activitățile.

  • Prin urmare, taxa nu va mai fi datorată doar acolo unde își are sediul, o adevărată revoluție în domeniul impozitării internaționale.
  • Companiile în cauză sunt cele care generează peste 20 de miliarde de euro în cifra de afaceri globală și a căror rentabilitate este mai mare de 10%.
  • Pragul cifrei de afaceri poate fi redus la 10 miliarde de euro după 7 ani, prevede declarația, o modalitate de a satisface anumite țări emergente care doreau să extindă numărul companiilor eligibile.
  • Industriile extractive, precum mineritul și serviciile financiare reglementate sunt excluse din acest flux.
  • Statele care pot pretinde că primesc o parte din acest impozit sunt cele în care multinaționalele realizează peste un milion de euro în cifră de afaceri sau 250.000 de euro pentru economiile mici (cu un PIB mai mic de 40 de miliarde de euro).
  • Suma care va servi drept bază pentru calcularea impozitului pe profit atribuit țărilor de pe piață va reprezenta între 20% și 30% din așa-numitul profit "rezidual", adică peste pragul de 10% din profitabilitate.
Antonia2
Legea educaţiei nu e POSDRU. Acolo unde curaj politic nu e, e ,,highway to hell”
adevarul.ro

Aceiaşi oameni din instituţiile statului care erau dojeniţi, luna trecută, de Comisia Europeană cu privire la arhitectura Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă îşi propun astăzi să rescrie Legea educaţiei naţionale, având o nouă viziune: ,,nu lăsăm pe nimeni în urmă” şi ,,statul investeşte în betoane”. Diferenţa substanţială dintre cele două procese politice? Comisia ne-a dojenit acum, dar generaţia de copii care îşi începe şcoala în plin travaliu legislativ sigur nu va apuca să dojenească statul decât ani de acum încolo, nu prin vorbe, ci printr-o economie incapabilă de competiţie internaţională, şomaj accentuat şi un sistem de cercetare-dezvoltare-inovare pentru care să ne rugăm să mai fie paturi la ATI. Dacă noua politică educaţională a României (Educate, Deştepte, Sănătoase, Bogate, Sustenabile sau oricum vreţi să-i zicem) va fi „Nu lăsăm, dom'le, pe nimeni în urmă!”, atunci ar trebui să ne punem serios nişte semne de întrebare. Unde mă despart de cei care au sărit în sus de bucurie, auzind că este probabil ca în noua lege să se desfiinţeze instituţia repetenţiei, în numele lui „Nu lăsăm pe nimeni în urmă!”: să fim cartezieni şi mai puţini aproximativi. La fel ca „reforma educaţiei” şi alte sintagme care împodobesc nimicul, sintagme care şi-au pierdut de mult sensul, care au devenit doar o altă expresie a mediocraţiei călduţe.

Cred din tot sufletul că noua lege a educaţiei naţionale trebuie să lase în urmă plagiatorii, oportuniştii. Să îi lase în urmă, eventual într-o reconversie profesională fără drept de apel, pe toţi profesorii fără vocaţie, care dau note din burtă. Să îi lase în urmă pe rectorii incapabili de a conduce cu o mână de fier comunităţile academice, în care să prevaleze competenţa şi profesionalismul, nu slugărnicia şi obedienţa. Să îi lase, în fine, în urmă pe aceşti se-vor-a-fi apostoli ai consultării, care cred că întreaga reformă a educaţiei rezidă în câteva consultări firave şi documente care abundă de truisme. A trecut ceva timp de când nu s-au mai făcut nişte poze la steagurile de la Cotroceni, de când nu s-a mai băut o cafeluţă, mâncat un biscuit etc. şi este ideal că piaţa de idei este antrenată inclusiv prin astfel de initiative – de testare a apelor. Însă, cum poţi să vrei să dezbaţi viitorul cadru legislativ al cunoaşterii în România, chemând căţel, purcel, ONG-işti, parlamentari de toate soiurile şi formaţiile, parteneri de dialog social grupa mare, fără să îi uiţi pe educatori, mai exact pe profesorii din universităţi, pe specialişti?

 

FotoDumitruAngelescu Xv4K
Am întrebat 100 de elevi pe ce criterii își aleg liceul
scoala9.ro

Peste 110 mii de elevi au susținut Evaluarea Națională în prima sesiune. Asta înseamnă că pot merge la liceu. Dar după ce criterii își aleg școala în care vor învăța pentru următorii patru ani cei care își permit și își doresc să meargă mai departe? Fiindcă știm și că 15% abandonează școala tocmai la acest prag. Am întrebat o sută de elevi cum iau această decizie importantă din viața lor și am aflat cât contează prestigiul și rezultatele de la Bac ale liceului, faima profesorilor, profilurile și activitățile extrașcolare.

Când am fost pusă în situația de a-mi alege liceul, cu trei ani în urmă, nu știam ce îmi doresc cu adevărat. Obținerea unei note mari la examen m-a făcut să aleg un profil care este în totală contradicție cu ceea ce sunt eu și ceea ce îmi place să fac. Mie îmi plăceau româna și limbile străine, dar fiindcă aveam medie bună și mulți colegi din generală mergeau la mate-info, am luat-o și eu pe calea asta.

Dacă eu am făcut așa, mi-am pus următoarea întrebare: Cum își aleg elevii români liceul?

Pentru a afla, am realizat un chestionar cu răspunsuri anonime, care a fost completat de 100 de elevi cu vârste între 14 și 18 ani, provenind atât din mediul urban, cât și din cel rural. Am luat în considerare atât înscrierea la licee teoretice, cât și la cele vocaționale și tehnologice. Nu este un studiu reprezentativ pentru elevii de liceu, dar oferă o imagine cu privire la cum văd cei de vârsta mea această etapă.

Elevii vor începe de pe 16 și până pe 22 iulie să-și completeze formularele cu opțiunile pentru liceu. Pe site-ul Ministerului Educației absolvenții de gimnaziu găsesc acum listele cu liceele și specializările din fiecare județ, cu ultima medie de admitere de anul trecut, ca să se orienteze. Cu cât ai o notă mai mică, cu atât ești sfătuit să completezi mai multe opțiuni, până la 180, ca să fii sigur că ești acceptat măcar la un liceu. Până în august, elevii vor ști la ce licee au intrat.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.