EȘTI AICI:
Revista presei – 19 septembrie 2022

Revista presei – 19 septembrie 2022

Dreamstime M 132164344
Competiție de design sau cercetare pentru studenții din toată lumea, despre orașe verzi și incluzive, anunțată de UNESCO / Înscrieri până pe 31 octombrie 2022
edupedu.ro

Studenții din întreaga lume se pot înscrie până pe 31 octombrie la un concurs internațional organizat de UNESCO despre orașele incluzive și promovarea construcției unui mediu accesibil, după cum scrie organizația pe site-ul propriu.

“Tema concursului “Verde cu dragoste, inteligent fără obstacole” reflectă oportunitățile și provocările majore din sfera actuală a dezvoltării urbane, și anume incluziunea persoanelor cu dizabilități, dezvoltarea accesibilității și protecția mediului. Sub această temă, concursul invită participanții să contribuie cu idei despre cum să facă orașele mai accesibile și mai durabile prin abordări inovatoare la nivel teoretic și practic”, mai scrie UNESCO.

Concursul internațional al studenților privind orașele verzi și accesibile este co-organizat de Biroul UNESCO Beijing Cluster Office și Universitatea de Tehnologie Wuhan din China, transmit reprezentanții instituției.

Palierele competiției

1. Design

Participanții sunt invitați să realizeze proiecte de design urban pentru a asigura accesibilitatea și incluziunea unui cartier nou dezvoltat în orașul Wuhan, provincia Hubei, China. Se așteaptă ca participanții să ia în considerare preocupările privind protecția mediului, durabilitatea și protecția clădirilor istorice.

2. Cercetare

Participanții sunt invitați să efectueze studii de cercetare și să prezinte lucrări originale, inclusiv analize de cercetare, studii de caz, bune practici și recomandări care să pună în lumină aspectele conceptuale, teoretice și/sau practice ale unui mediu accesibil la nivel de comunitate, district sau oraș, conform sursei citate.

Lucrările se pot trimite în intervalul 1 septembrie – 30 noiembrie 2022. Aici este disponibil formularul de înregistrare pus la dispoziție de UNESCO.

“Concursul pune în valoare pe deplin capacitatea de inovare a studenților din întreaga lume. Studenții înscriși în universități (inclusiv studenții de la licență, masteranzii și doctoranzii) sunt eligibili pentru a participa la concurs ca persoane individuale sau în echipe de câte 4 membri maximum. Universitățile sunt încurajate să recomande studenți pentru a participa la concurs”, mai informează organizația internațională care pune la dispoziție adresa de e-mail s.wei@unesco.org pentru contact în ceea ce privește competiția.

63146245 303
De ce fug tinerii de o carieră în învățământ: salarii mici, metode învechite
dw.com

Luptând cu facturi şi credite scăpate de sub control, tinerii ar putea renunţa la ideea de a mai urma studii superioare, spune Georgiana Țăranu. Profesoara de 35 de ani nu e deloc optimistă în ceea ce privește viitorul.

DW: Când v-ați hotărât să începeți o carieră de profesor?

Georgiana Țăranu: În anii de facultate a început să mi se contureze tot mai clar ideea că mi-ar plăcea să fac ce făceau profesorii cu noi, studenţii: să adresez întrebări la care să îmi fie greu să răspund fără argumente sau lecturi pe subiect, să provoc reacţii, să trezesc curiozităţi, să stimulez apetitul pentru cunoaștere, să dezbat liber, să pun la îndoială ce credeam că ştiu.

Ați fi ales această cale și dacă ar fi fost să predați la școala generală sau la liceu?

De fapt, în cazul meu chiar aşa a fost, am predat mai întâi, cu câţiva ani înainte de a ajunge în sistemul universitar, timp de un an, cultură civică în câteva şcoli generale din Constanţa. Mi-a plăcut mult experienţa didactică în sine. Au fost însă şi lucruri care m-au dezarmat. De pildă, faptul că, deşi luasem nota 10 la titularizare, statutul precar al disciplinei a făcut să nu am ce post titularizabil să aleg: am sfârşit prin a preda la trei şcoli din oraș, reuşind să cumulez doar două treimi din norma didactică. La fel de dezolantă era şi firava importanţă care se atribuia acestei materii. De pildă, îmi amintesc cum unii colegi m-au rugat să nu mai pregătesc elevii buni pentru olimpiada de cultură civică întrucât era de preferat să se concentreze pe materiile care contau cu adevărat: română şi matematică. În ansamblu, am considerat că mi s-ar potrivi atmosfera mult mai liberă a mediului universitar.

Ce vi se pare cel mai greu în relația profesor-student, profesor-elev?

Cel mai greu mi se pare să construieşti relaţia în sine. Livrarea de informaţii, dezbaterea, evaluarea vin oarecum mai uşor, în virtutea pregătirii şi a experienţei. Însă greu este a construi acea relaţie, adică a crea acel spaţiu de siguranță în care studentul să se simtă confortabil să asculte și apoi să te întrebe de ce, să îşi exprime părerea sau, ideal, să se simtă aşa de intrigat de ce ai spus încât să se ducă acasă să caute mai multe. Este aici de găsit un echilibru, care mie mi se pare foarte fin, între a inspira atât profesional, prin pregătire și competenţă, cât şi uman, prin entuziasm, disponibilitate etc. Să inspiri în această dublă ipostază cred că este cel mai greu. Rita Pierson, o specialistă americană în educaţie, are o formulă pentru treaba asta care mie îmi place mult: copiii nu învaţă de la profesori pe care nu îi plac. Cred că se aplică la orice formă de educaţie şi la orice nivel.

Baschet Scm Ohma 1 728x336
Victorie la limita pentru SCM OHMA Mozzart Bet in fata echipei din Kecskemet. Cupa Timisoara UVT a ramas acasa
opiniatimisoarei.ro

Cupa Timisoara a ramas pe Bega, dupa ce gazda competitiei s-a impus la doar un punct diferenta in fata maghiarilor de la Duna Aszfalt Kecskemet.

Dupa ce sambata formatia maghiara a trecut cu 82-76 de CSU Sibiu, gruparea din tara vecina a jucat finala Cupei Timisoara cu gazdele de la SCM OHMA Mozzart Bet.
Prima jumatate a fost una mai slaba pentru timisoreni, care s-au vazut condusi la 12 puncte diferenta, 38-26.

In ultimele doua sferturi timisorenii au evoluat din ce in ce mai bine si au reusit sa recupereze ecartul, iar in cele din urma s-au impus la limita, 81 – 80.

Odata cu acest turneu SCM OHMA Mozzart Bet a incheiat meciurile de verificare. In saptamana care urmeaza banatenii incep meciurile din Alpe Adria Cup, cu turneul de la Zabok, in Croatia. Timisorenii vor da piept cu gazdele de la Zabok, in 22 septembrie, si cu KK Rogaska, din Slovenia, o zi mai tarziu.

Wide Chirii Garsoniere
Cât trebuie să scoată un student din buzunar pentru a plăti chiria în noul an universitar
rfi.ro

După doi ani de zile în care, din cauza restricțiilor sanitare impuse de pandemia de Covid, studiile universitare au fost majoritar online, studenții se pregătesc să se reîntoarcă în marile centre universitare.

Revenirea lor în băncile facultăților înseamnă și prețuri mai mari pentru chirii. Prețurile au început să crească încă din vară. La finalul lunii august, chiriile medii solicitate pentru apartamentele cu una, două și trei camere (construite până în anul 2000) au consemnat, în general, majorări de până în 10% față de aceeași lună a anului trecut, arată datele portalului imobiliare.ro, aferente lunii august 2022.

Cluj-Napoca ocupă primul loc în clasamentul celor mai mari prețuri medii solicitate la închirieri, depășind Capitala la prețurile pentru apartamentele cu una și două camere.

n București, pentru o garsonieră, un student a trebuit să scoată din buzunar în medie 283 de euro pe lună, dacă își închiria apartamentul în luna august. În schimb, în Cluj, suma medie necesară pentru închirierea unei garsoniere s-a majorat semnificativ în ultimul an, situându-se la circa 300 de euro pe lună, față de 250 de euro pe lună în august 2021. În continuare, în aceste orașe chiria este mai mică față de perioada de dinainte de pandemie.

La Iași și la Brașov, în schimb, o garsonieră se închiriază cu 250 de euro pe lună, exact suma cu care se închiria și înainte de pandemia de Covid.

În ceea ce privește închirierea unui apartament cu două camere în Cluj-Napoca, prețul mediu a ajuns la 450 de euro pe lună. În schimb, în București este în medie 400 de euro, iar la Iași, 350 de euro pe lună.

Specialiștii în domeniul imobiliar atrag atenția că prețurile locuințelor de închiriat, cu mici excepții, sunt sub nivelul din 2019. Însă, atrag ei atenția, din cauza impactului inflației și a creșterii generale de costuri, dar mai ales pe fondul unei cereri ridicate, în toamnă, prețurile vor continua să crească și le vor depăși pe cele de dinainte de pandemie.

Rethink Romania Brasov 1
Summitul Rethink Romania 2050 – primul eveniment internațional din România care vizează transformarea Educației și Demografiei.
edumanager.ro

Pe 15 și 16 septembrie, la Poiana Brașov, a avut loc Summitul Rethink Romania 2050 – Capitolul 1 – Reconstruim educația. Reconfigurăm demografia – primul eveniment internațional din România care vizează transformarea Educației și Demografiei. Experți internaționali și locali, antreprenori, decidenți, jurnaliști, formatori de opinie și reprezentanți ai societății civile au contribuit la formularea de soluții, în cadrul discuțiilor din paneluri și a atelierelor de co-creare.

Printre invitații la Summit s-au numărat: Prim-ministrul Nicolae Ciucă (intervenție live online), Vicepresedintele Comisiei Europene, Comisarul European pentru Promovarea modului de viata european, Margaritis Schinas (intervenție live online), Sandra Pralong, Consilier de Stat, Administrația Prezidențială, Primarul Municipiului Brașov Allen Coliban, Prof. Dr Ray F. Iunius, CEO Winsedswiss Education Group, Profesor la Facultatea de Business și Economie a Universității din Lausanne, Elveția, Gintaras Steponavičius, Director (CEE +) pentru Cormack Consulting Group, fost Ministru al Educației în Lituania, Louka Parry, CEO și fondator The Learning Future, learning strategist and education futurist, Minh-Huy Lai, COO, Generation Europe & David Timiș, Global Communications Manager Generation.

Președintele Rethink Romania Dragoș Anastasiu a explicat care e motivația care a stat la baza acestei inițiative: “Au trecut mai mult de 30 de ani de la Revoluția din 1989, punctul de plecare al noii Românii. S-au întâmplat multe lucruri bune în acest interval, dar simțim că era loc de mai bine. Astăzi, populația este în scădere, iar sistemul de educație românesc are nevoie de o reformă profundă. Ne dorim o altfel de Românie pentru următorii 30 de ani, o Românie în care cetățenii săi, dar mai ales tinerii, să iubească să trăiască. Credem că este nevoie să transformăm mentalitățile care au generat ceea ce suntem azi. Trebuie să avem mai multă încredere unii în alții, să ne pese și să descoperim cuvântul <<împreună>>. Pentru a ajunge acolo în 2050, avem nevoie de transformări, iar transformările reale pot fi făcute doar prin colaborare și incluziune. Asta face Rethink Romania: prin acest Summit, adunăm la Poiana Brașov oameni care pot conduce schimbarea în educație și demografie prin idei și dialoguri incluzive și vizionare”.

3327588CONCERTIRIS
LitVest 2022: text-concert, recitaluri muzicale cu inserturi literare și picnic urban de lectură
tion.ro

LitVest 2022, Festival Internațional de Literatură organizat de Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel”, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, propune, în perioada 21-24 septembrie, o (lec)tură de forță literară cu toate conceptele-provocare din dotare: Pătura care citește, Text concerto etc.

Fiind unul dintre cele mai creative festivaluri literare, LitVest a impus Timișoara drept Capitală a lecturilor publice, îndreptățindu-i candidatura la statutul de Oraș al Literaturii, acordat de UNESCO.

LitVest 2022 înseamnă, în primul rând, text-concerte. Recitaluri muzicale cu inserturi literare. Întâlniri unice cu: Horea Crișovan, (miercuri, 21.09, ora 19, în Bruck Café, str. Mercy nr. 9); Iris, (vineri, 23.09, ora 21, în Club Heaven); AnonimTM (sâmbătă 24.09, ora 21, D’arc Atelier, Piața Unirii nr.5).

Pătura care citește, cunoscutul picnic urban de lectură, deschide și anul acesta festivalul. Miercuri, 21.09, ora 12, cărțile gătite de sărbătoare vor aduna, în Piața Unirii, cititori din toate păturile sociale: de la scriitori la muncitori, de la elevi la sportivi de performanță, de la polițiști și jandarmi la pompieri și infanteriști, de la copii cu cerințe educaționale speciale, la persoane private de libertate.

Publicul are un rol activ, este un „acționar” al manifestării, nu asistă, ci realizează lectura unor texte, o săvârșește. Categoriile de participanți reprezintă un veritabil eșantion, o Românie în miniatură. Incluziunea socială este vizibilă și prin atenția acordată tinerilor din mediul rural și din școlile din județ.

În cadrul festivalului, formatul evenimentului va fi adaptat, astfel încât oaspeții străini își vor citi textele în limba nativă, în timp ce reprezentanți ai publicului vor da glas traducerilor în română.

306771505 531708705626454 8314213599059365206 N
PODCAST TIMIȘOREAN - Andrea Wolfer la Podcastul Teatrului German din Timișoara, despre Festivalul Eurothalia
spotify.com
A început un nou sezon, al treilea, din #NeAuzimPânăNeVedem, podcastul Teatrului German!
🎤🌱 Primul episod din această stagiune e înregistrat la firul ierbii (am dat o fugă până în Parcul Civic, la soare) cu Andrea Wolfer, unul dintre cei doi curatori ai ediției din acest an a Europäisches Theaterfestival/ Festivalul European de Teatru/ European Theatre Festival EUROTHALIA (alături de Rudolf Herbert), care se va desfășura în perioada 𝟮𝟭-𝟮𝟵 𝘀𝗲𝗽𝘁𝗲𝗺𝗯𝗿𝗶𝗲 𝟮𝟬𝟮𝟮.
🪡 Am vorbit cu Andrea despre criteriul de selecție a spectacolelor din această ediție de Festival, despre tema care leagă ca un fir roșu cele 9 producții invitate - CONFRUNTĂRI - dar și despre dificultățile pe care le-a întâmpinat la organizarea unui festival post-pandemie și la 5 ani distanță de la ultima sa ediție.
📢 Apoi, Andrea ne-a împărtășit dorințele ei legate de această a 8-a ediție de Eurothalia, impactul pe care și-l dorește în comunitate, și ecourile pe care vrea să le stârnească în publicul spectator.

🟢 Podcastul se poate accesa aici: https://spoti.fi/3Bf7fvA

🎙vorbim despre: https://bit.ly/3Dli4il

Echipa:
Concept: Oana Vidoni
Sunet: Ovidiu Zimcea
Grafică: Corina Fratuţescu
Moderator: Cristi Vicol
Invitat: Andrea Wolfer
2ilustratie Salariu Gaming Suport 002
PIAȚA MUNCII - Un gaming support câştigă între 500 şi 900 de euro net pe lună
zf.ro

Un angajat care lucrează pe o poziţie de support în industria de gaming are un salariu care variază, în medie, între 500 şi 900 de euro net pe lună, după cum arată datele de la platforma de recrutare online BestJobs.

„Aproape 8 milioane de români joacă jocuri video, potrivit unui studiu de piaţă din 2020, iar pandemia probabil că a crescut acest număr. Faptul că jocurile video atrag tot mai mulţi utilizatori români aduce cu sine şi creşterea ofertei de joburi în acest domeniu, iar un astfel de exemplu este rolul de gaming support. Candidatul ideal pentru această poziţie trebuie să fie foarte organizat, pasionat de gaming, să aibă capacitatea de a asculta activ jucătorii şi să poată comunica probleme tehnice într-un mod concis şi profesional. Mai mult, angajatorii caută de regulă persoane care cunosc limba engleză la nivel avansat. Oferta salarială medie se situează în intervalul 500-900 de euro, iar companiile recrutează în acest moment specialişti în Bucureşti şi Cluj, jobul putând fi realizat cu uşurinţă şi de la distanţă”, explică Ana Vişian, marketing manager, BestJobs.

Printre cel mai des întâlnite beneficii extrasalariale şi bonusuri specifice oferite pentru acest tip de loc de muncă sunt: tichete de masă, posibilitatea de a lucra remote, abonament medical clinică privată, discounturi şi beneficii de la parteneri.

În prezent, 350 de posturi vacante pentru poziţia de gaming support sunt disponibile pe platforma BestJobs dintr-un total de 40.000 de anunţuri de angajare active. Cele mai multe anunţuri de angajare sunt în Bucureşti, Cluj şi în regim de muncă remote.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.