English EN Română RO
English EN Română RO
EȘTI AICI:
Revista presei – 19 octombrie 2022

Revista presei – 19 octombrie 2022

Revista presei – 19 octombrie 2022
AZI, LA UVT - Se discută despre circulația ideilor în literatura mondială și în cinematografie
debanat.ro

Universitatea de Vest din Timișoara organizează miercuri, 19 octombrie, ora 18, la o conferință despre circulația ideilor în literatura mondială și în cinematografie. Invitată este Delia Ungureanu, director asociat al Institutului de Literatură Mondială al Universităţii Harvard și conferențiar universitar de Teorie Literară în cadrul departamentului de Studii Literare al Facultății de Litere București.

Evenimentul se va desfășura în sala A01 și va fi moderat de criticul literar Mircea Mihăieș.

Seria conferințelor La UVT, Cultura este Capitală, au întotdeauna subiecte captivante, cu invitați pe măsură. Miercurea aceasta, doamna Delia Ungureanu ne propune o discuție savuroasă pe tema intersecției dintre literatură și cinematografie.”, a spus Marilen Pirtea, rectorul UVT.

Acest eveniment face parte din Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, teritoriul Oameni, stația Reflecții, este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, cofinanțat de Consiliul Județean Timiș.

De asemenea, evenimentul va fi transmis live pe pagina de Facebook a UVT.

Revista presei – 19 octombrie 2022
UVT în Parlamentul European: Vernisajul expoziţiei "Genealogia realităţilor subiective", deschisă de Facultatea de Arte şi Design
agerpres.ro

Universitatea de Vest din Timişoara, prin Facultatea de Arte şi Design, organizează vernisajul expoziţiei "Genealogia realităţilor subiective", care va avea loc luni, 24 octombrie 2022, la ora 14, în spaţiul din cadrul Parlamentului European (Spinelli 3D Distribution Area, Bruxelles). Această expoziţie se înscrie într-o serie de evenimente culturale organizate la Bruxelles, pe care UVT le-a iniţiat cu trei ani în urmă şi care au debutat prin Expoziţia de fotografii "30", în care au fost evocate cele mai importante momente ale Revoluţiei Române (desfăşurată în perioada 16 - 22 decembrie 2019).

Expoziţia propune o selecţie de lucrări realizate de absolvenţi ai programelor de master ale Facultăţii de Arte şi Design din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, care demonstrează dublul potenţial al limbajului vizual - de a vorbi despre realitate şi de a crea noi realităţi.

Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea: "Iată că seria de evenimente culturale "La UVT, Cultura este Capitală!" îşi găseşte o nouă extindere, într-o instituţie centrală a Uniunii Europene, în spaţiul Parlamentului European din Bruxelles. Este o ocazie perfectă de a prezenta la nivel european, europarlamentarilor din celelalte 26 de state componente ale UE, dar şi publicului larg, operele artistice de înalt nivel ale şcolii de artă timişorene. Cu această ocazie, vom promova talentele timişorene, ducând în capitala europeană, în acelaşi timp, mesajul artistic al României, pentru toţi iubitorii artelor vizuale."

Revista presei – 19 octombrie 2022
AZI, LA UVT - Conferința de încheiere a proiectului „Practica de calitate pentru o cariera de succes”
gazetadinvest.ro

Universitatea de Vest din Timișoara, în calitate de Beneficiar, în parteneriat cu SC GI GROUP STAFFING COMPANY SRL, are deosebita plăcere de a vă invita la conferința de încheiere a proiectului „Practica de calitate pentru o carieră de succes”.

Proiectul a vizat creșterea nivelului de ocupabilitate în rândul a 343 studenți ai Universității de Vest din Timișoara, viitori absolvenți, prin consolidarea serviciilor de practică și prin dezvoltarea abilităților și compețentelor practice solicitate de piața muncii.

Evenimentul de încheiere al proiectului „Practica de calitate pentru o cariera de succes” va avea loc miercuri, 19 octombrie 2022, începând cu orele 11, la sediul Universității de Vest din Timișoara, Strada Vasile Pârvan nr.4, amfiteatrul A01 (parter).

Desfășurarea evenimentului se va realiza și în mediul online. Pentru participare online, vă invităm să accesați https://meet.google.com/uan-ztqu-kxc

Revista presei – 19 octombrie 2022
Salvați Copiii: 50% dintre elevi au fost victime ale bullying-ului în şcoli – 27% admit că au fost agresori
buletindetimisoara.ro

Aproape 50% dintre elevi au fost victime ale bullying-ului în şcoli, iar 27% admit că au fost agresori, relevă un studiu al organizaţiei Salvaţi Copiii România.

Cercetarea, dată marţi publicităţii, a fost realizată prin chestionar on-line în luna iunie, pe un eşantion neprobabilistic de 4.449 de elevi, cu vârste cuprinse între 10-18 ani. Au participat 91% elevi ai şcolilor din mediul urban şi 9% din mediul rural.

Una dintre concluziile studiului a fost că 99% dintre respondenţi sunt familiarizaţi cu termenul de bullying.

82% dintre elevi au declarat că au fost martori ai situaţiilor de bullying în şcoala unde învaţă, iar aproape trei sferturi (73%) au afirmat că au asistat la situaţii de bullying în clasă.

Aproape jumătate dintre respondenţi (49%) au precizat că au fost victime ale bullyingului, în timp ce 1 din 10 au spus că s-a aflat des sau foarte des în astfel de situaţii.

Peste un sfert dintre elevi (27%) admit că s-au aflat în poziţia de autor al actelor de bullying, în schimb proporţia celor care admit frecvenţe ridicate ale acestui comportament este de doar 2%.

„Reţelele de socializare sunt indicate ca mediu în care copiii asistă frecvent la situaţii de bullying – 79% dintre ei afirmând că au asistat la astfel de situaţii, iar 45% declarând că asistă la cyberbullying des sau foarte des”, reiese din cercetare.

84% dintre elevi au afirmat că, în situaţii de bullying, au intervenit activ în sprijinul victimei. Puţin peste o treime (34%) dintre elevi afirmă că s-au aflat în poziţia de martor pasiv la situaţii de bullying.

Trei sferturi dintre copii (74%) susţin că discută cu adulţii despre situaţiile de bullying, iar 22% din ei afirmă că fac acest lucru rar sau foarte rar.

Revista presei – 19 octombrie 2022
Beneficii personalizate pentru studenții și angajații UPB
upb.ro

Premieră în România: prima universitate care oferă studenților și angajaților beneficii personalizate.

Începând din acest an universitar, Universitatea Politehnica din București devine prima instituție de învățământ superior din România care oferă studenților o gamă amplă de beneficii și oferte speciale.

Studenții înscriși la toate ciclurile de învățământ (licență, masterat și doctorat) precum și angajații UPB vor avea acces la o platformă online din care vor putea alege dintre peste 2.500 oferte speciale dedicate cu reduceri cuprinse între 5% și 50%.

Printre beneficiile disponibile, se numără reduceri la segmente de produse și servicii precum: sport, cultură, sănătate, educație, turism, librării, hobby, modă, wellness, restaurante, etc. Platforma va funcționa ca un magazin online, creat special pentru comunitatea universității.

Inițiativa apare ca urmare a dorinței universității de a oferi studenților un pachet educațional complet și competitiv, la nivelul universităților din occident. În același timp, aceasta este și o urmare a procesului de transformare digitală a instituției.

Mihnea Costoiu, rectorul universității, a declarat: „Pentru noi acest proiect face, în primul rând, parte din spectrul responsabilității sociale. Sigur, este un avantaj competitiv ca o universitate să crească atractivitatea pachetului de servicii și beneficii pe care îl oferă studenților. Însă mai important este faptul că sperăm ca prin reducerea costurilor studenților, prin creșterea puterii lor de cumpărare, să scădem nivelul abandonului universitar și retenția studenților pe băncile facultăților. Este o inițiativă care va avea un impact pozitiv asupra a peste 33.000 de oameni”.

Revista presei – 19 octombrie 2022
Educatia financiara, tema de dezbatere pe agenda Conferintei GEBA 2022 a Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi
1asig.ro

Institutul de Studii Financiare organizeaza, in parteneriat cu Autoritatea de Supraveghere Financiara si Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi, in data de 20 octombrie 2022, intre orele 14:00 si 16:00, un panel de educatie financiara - Accesibilitate si Implicare - Elemente de baza ale educatiei financiare, ce se va desfasura in cadrul celei de a XIV-a editii a Conferintei GEBA 2022 (Globalization and Higher Education in Economics and Business Administration) ce va fi gazduita de universitatea ieseana.

Sesiunea urmareste sa ofere participantilor (cadre didactice, studenti, reprezentanti ai mediului de afaceri local) o abordare cat mai completa asupra metodelor practice de promovare a demersurilor de educatie financiara in randul studentilor, al angajatilor sau al familiei in scopul cresterii impactului campaniilor/proiectelor implementate.

Din partea ISF vor participa, ca speakeri, domnul Valentin Ionescu, Presedinte, Domnul Marian Siminica, Director executiv si domnul Catalin Campeanu, Director adjunct, iar temele care vor fi abordate vizeaza subiecte precum:

  • Cum combatem frica de pierderi financiare cu ajutorul educatiei financiare;
  • Inflatie si educatie financiara;
  • Integrarea educatiei financiare in familie;
  • Redefinirea succesului financiar;
  • Bunastarea financiara - componenta vitala a programelor de wellness ale angajatilor;
  • Beneficiile cercetarii stiintifice si educatia financiara;
  • Sectorul privat, ONG-uri si mediul academic: rolul acestora si experientele avute in educatia financiara digitala;
  • Educatia financiara ca instrument pentru redresarea economica.
Revista presei – 19 octombrie 2022
„Sunt tot mai convinsă că am fi pierduți în absența culturii”. Interviu cu Suzana Dan
scena9.ro

În 2019, tema Bienalei de la Veneția a fost May You Live in Interesting Times. După ultimii doi ani de pandemie și începutul acestui război odios sunt tot mai convinsă că am fi pierduți în absența culturii care găsește în mod miraculos puterea de a filtra evenimentele curente și de a reflectă asupra acestora. Totuși, fatalista din mine nu se poate abține să nu își amintească din când în când de acest May You Live in Interesting Times motivat ca o prezentare a dinamicii artei contemporane în relație cu evenimentele sociale ale acelui moment care, iată, și-a arătat colții și ne-a expus din plin adevăratul sens al acestei expresii.

Am divagat ușor de la întrebarea ta, dar de fapt am răspuns parțial fiindcă comunitatea artistică întotdeauna a răspuns problemelor actuale ale societății. Nu poate funcționa altfel, asta este rolul culturii contemporane, culturii timpului nostru. Ăsta este motivul pentru care la Rezidență ne dorim atât de mult să spargem bula în care ne aflăm și să aducem publicul larg în contact cu arta contemporană. Fiindcă așa cum bine declara și Cecilia Alemani, curatoarea ediției curente a Bienalei de la Veneția, „doar arta relatează evenimentele curente într-o manieră inovativă”.  Și, aș adăuga eu, doar cultura împreună cu educația ajută la evoluția unei societăți cu adevărat libere.

AICI.ACUM, programată inițial împreună cu cei trei curatori invitați Călin Boto, Michele Bressan și Micleușanu M. pentru a prezenta dar, mai ales, a discuta primii pași în lumea artei făcuți de un grup de tineri artiști aflați la începutul carierei, a intrat on hold în momentul izbucnirii războiului din Ucraina. Cum am fi putut să vorbim despre AICI.ACUM-ul unor artiști ignorând acest context? Cum am fi putut rămâne indiferenți?

Cu participarea a șase artiști ucraineni, Roman Bondarchuk, Dar’ya Averchenko, Vitaly Yankovy, Borys Kashapov, Tanya Shelepko și Oleksii Afanasiev, construim împreună această expoziție-manifest. AICI.ACUM își păstrează astfel structura inițială, fiind nu doar un prilej de expunere, ci mai ales o cale de dialog cu artiștii. Pentru că artiștii ucraineni ajunși aici sau oriunde sunt AICI.ACUM. Dar lucrările lor, munca lor este ACOLO. Unde este război. Tot ACOLO este și sufletul lor și viața lor.

Revista presei – 19 octombrie 2022
ANTREPRENORIAT - Business Sentiment Index 2022
cursdeguvernare.ro

În ciuda provocărilor actuale (inflația, criza din piața energiei și prețul utilităților, contextul geopolitic, blocajele din lanțul de aprovizionare, forța de muncă disponibilă și adecvată), percepția investitorilor asupra mediului economic din România este una moderat optimistă.

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) a publicat marți rezultatele celei mai recente ediții a Business Sentiment Index (BSI) desfășurat în luna septembrie 2022.

Deși acest chestionar evaluează percepția la nivel de CEO despre mediul de afaceri într-un mod non-științific, BSI este un indicator folosit inclusiv în rapoartele instituțiilor internaționale, precum FMI și Comisia Europeană.

 

 

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.