EȘTI AICI:
Revista presei – 19 noiembrie 2021

Revista presei – 19 noiembrie 2021

Echipa Mobila Vaccinare Spitalul Militar 1 640x398
Echipele mobile de vaccinare de la Spitalul Militar din Timișoara și studenții de la UVT pornesc la drum prin județ
pressalert.ro

Echipele mobile de vaccinare de la Spitalul Militar din Timișoara vor fi sprijinite în teren de către studenți. Tineri de la Departamentul de Asistență Socială din cadrul Facultății de Sociologie și Psihologie din UVT, alături de cadre didactice, vor merge în mediul rural din Timiș pentru a încerca să-i convingă pe oameni să se vaccineze. O primă acțiune va avea loc vineri, 19 noiembrie, în comuna Variaș. Un microbuz cu studenți de la UVT va însoți personalul medical de vaccinare de la Spitalul Militar din Timișoara. Tot în acest sfârșit de săptămână astfel de acțiuni se vor mai desfășura în Sânpetru, Valcani, Dudeștii Vechi și Găvojdia. Studenții de la asistență socială vor încuraja și stimula oamenii din mediul rural din Timiș să se vaccineze în următoarele șase luni, în funcție de situația din teren.

În cadrul acțiunilor, tinerii vor fi instruiți să respecte măsurile de protecție Covid dar si să manifeste înțelegere, respect, empatie, disponibilitate de a informa într-o manieră accesibilă, păstrând atitudinea de a nu judeca persoanele cu care vor interacționa. „În criza sanitară globală, asistentul social este unul dintre specialiștii cu rol de agent al schimbării indivizilor în comunitate, fiind un partener real al cetățenilor în procesul de schimbare inițiat. Considerăm că persoanele care locuiesc în comunitățile rurale nu au întotdeauna un acces facil la informațiile obiective privind măsurile de protecție pe termen scurt, mediu și lung împotriva virusului SARS-COV-2. Unul din rolurile profesionale ale asistentului social este cel de mobilizator, care încurajează și stimulează oamenii din comunitate să se vaccineze, valorificând, în situația dată, oportunitatea oferită de echipele mobile de la Spitalul Militar de Urgență”, transmite UVT printr-un comunicat de presă. Prin aceste acțiuni, misiunea studenților de la asistență socială din UVT este aceea de a contribui la creșterea numărului de persoane vaccinate în comunitățile rurale din județul Timiș.

 

Cse2
Centrul de Studii Evreieşti şi Israeliene de la Universitatea de Vest din Timișoara a fost inaugurat!
gazetadinvest.ro

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) a organizat astăzi deschiderea noului Centru de Studii Evreieşti şi Israeliene, un eveniment inaugural de cea mai înaltă ținută, desfășurat în prezența conducerii UVT și a personalităților invitate din partea Comunității Evreilor din România, un reper care va marca inițierea de noi perspective culturale și educaționale legate de relațiile româno-israeliene și ale culturii iudaice.

În cadrul evenimentului, comunitatea UVT a avut onoarea de a fi vizitată de E.S. domnul David Saranga, Ambasadorul statului Israel în România, alături de care s-a aflat doamna Luciana Friedmann, Președintă a Comunității Evreilor din Timișoara. Invitații au fost întâmpinați de rectorul UVT, Prof.Univ.Dr. Marilen Gabriel Pirtea, împreună cu directorul Școlii Doctorale de Filosofie, Sociologie și Științe Politice din cadrul UVT, Prof.Univ.Dr. Silviu Rogobete. De asemenea, la eveniment au participat prin intervenții online și doamna Maia Morgenstern, personalitate importantă a vieţii culturale româneşti şi deţinătoare a titlului de Doctor Honoris Causa al UVT, care este și director onorific al acestei noi instituţii, dar și domnul Moshe Idel, profesor de gândire iudaică la Universitatea Ebraică din Ierusalim.

Excelența Sa, domnul David Saranga, Ambasadorul statului Israel în România: „Îl felicit pe domnul rector Marilen Pirtea, dar și pe cei din echipa de la UVT, pentru această inițiativă. Educația este în AND-ul poporului nostru. Cărțile sunt cea mai de preț moștenire a evreilor, dar și un simbol al spiritului nostru inovativ. Vreau să le transmit studenților UVT să caute permanent adevărul prin cunoaștere, cât și aprecierea că în noul centru de studii israeliene vor găsi un suport real. Prin educație putem evita, împreună, forțele urii. Să fim convinși că educația ne ajută să nu cădem în capcanele extremismului.”

Prin acest centru, Universitatea de Vest din Timișoara se înscrie alături de celelalte instituţii de educaţie din România care găzduiesc iniţiative similare, dedicate studiilor iudaice. Printre obiectivele concrete ale centrului se numără dezvoltarea şi promovarea de proiecte culturale şi de cercetare româno-israeliene, construcţia unei biblioteci de specialitate, colaborarea cu Comunitatea Evreilor din Timişoara și de pretutindeni, organizarea de expoziţii şi evenimente cu teme evreieşti, precum şi realizarea de schimburi de experienţă între comunităţile academice din cele două ţări. Este o onoare faptul că, Excelența Sa, domnul ambasador David Saranga a manifestat încredere în demersul nostru și s-a arătat deschis să ne ofere colaborarea sa. Îi mulțumim pentru acest lucru. Le mulțumesc și doamnei Maia Morgenstern și domnului Ioan Holender, care ne onorează cu prezența lor activă în realizarea planului concretizat astăzi. Acest eveniment este o dovadă a încrederii în faptul că, la Universitatea de Vest din Timișoara, multiculturalitatea și deschiderea spre cunoaștere sunt la ele acasă.”, spune rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea.

LeviUbi Curs UPT Introducere In BIM 2048x996
Leviatan Design și Ubitech Construcții sprijină dezvoltarea educațională a viitorilor ingineri constructori. Cele două companii susțin cursul “Introducere în BIM” organizat de Universitatea Politehnică Timișoara
caleaeuropeana.ro

Leviatan Design și Ubitech Construcții continuă să sprijine dezvoltarea educațională a viitorilor ingineri constructori, prin susținerea disciplinei facultative “Introducere în BIM” organizată de Universitatea Politehnică Timișoara, informează un comunicat comun al celor două companii cu ocazia Zilei Internaționale a Studenților.

Astfel, membrii echipei celor două companii românești cu experiență în proiecte de infrastructură de apărare și NATO vor susține cursul “Introducere în BIM” – primul curs despre digitalizare în construcții, organizat de Universitatea Politehnică Timișoara

“Colegii noștri au fost invitați de către  Dr. -Ing. Andrei CRIȘAN, șef de lucrări în cadrul departamentului de Construcții Metalice și Mecanica Construcțiilor, Facultatea de Construcții, Universitatea Politehnică din Timișoara să sprijine cursul “Introducere în BIM” prin prezentarea de exemple practice, aplicate în proiectare, execuție și coordonarea lucrărilor de construcții folosind metodologia BIM. Prin această intervenție ajutăm studenții să înțeleagă aplicarea practică și utilitatea folosirii platformelor și programelor de ultimă generație ca Revit, BIM360, NextBIM și VisualLive pentru o abordare integrată a procesului de construire pe tot parcursul ciclului de implementare al investiției”, arată sursa citată.

Numărul mare de studenți care s-au înscris confirmă interesul crescut al studenților pentru tehnologie și procesele moderne de lucru aplicate în domeniul construcțiilor.

Cursul  facultativ “Introducere în BIM” se adresează, în special, studenților Facultății de Construcții din anul IV, dar oferă posibilitatea de înrolare tuturor studenților și cadrelor didactice din cadrul UPT. Tematica cursului înglobează subiecte precum standarele BIM și situația adoptării acestora în lume, rolurile din cadrul proiectelor, nivelurile de detaliere și dimensiunile BIM, BIM pentru arhitecți, ingineri, proprietari, autorități și producători. De asemenea, oferă o vedere de ansamblu și comentarii asupra standardului SR ISO 19650, partea 1 și 2.

Universitatea Babes Bolyai Cluj 2018
Grădina Botanică "Alexandru Borza" a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) dedică săptămâna 15 - 21 noiembrie Grădinii Romane.
agerpres.ro

Grădina Romană reprezintă un punct de originalitate al Grădinii Botanice "Alexandru Borza", fiind situată în apropierea complexului de sere. În acest sector se cultivă plante ce se găseau în grădinile romane, descrise de Pliniu cel Bătrân, a căror denumire românească confirmă originea latină a limbii române.

Elementele de patrimoniu cultural ocupă un loc important în acest spaţiu, colecţia de artefacte a Grădinii Romane constituindu-se într-un ansamblu unic in România. Cele cca. 50 de obiecte inventariate aici sunt legate de istoria oraşului Cluj-Napoca. De la sarcofage, statui şi coloane romane, până la ornamente gotice şi baroce, toate acestea aşteaptă să fie descoperite.

În perioada 17-21 noiembrie 2021 se vor organiza zilnic tururi ghidate, de la orele 10:00, 12:00 şi 14:00. Datorită condiţiilor speciale legate de pandemia COVID-19, numărul maxim de participanţi într-un grup va fi limitat (10 persoane).

Pentru înscriere şi informaţii suplimentare, vă invităm să trimiteţi un email la adresa gradina.botanica.borza@gmail.com, în care să specificaţi data şi ora, precum şi numărul de persoane care doresc să participe. Înscrierile pentru tururile ghidate de duminică (21 noiembrie) se fac până sâmbătă (20 noiembrie) ora 16:00.

Fantastic Lume Mondial Pandemie Femeie Pamant Planeta Terra 696x394
Aliant si Tailent contribuie la dezvoltarea viitoarelor generatii de specialisti RPA in parteneriat cu Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor din cadrul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi
fashion8.ro

Aliant, unul dintre principalii integratori IT și furnizori de gestionare a serviciilor IT, și Tailent, compania românească de tehnologie cunoscută pentru democratizarea accesului la soluții de Robotic Process Automation (RPA), au încheiat un parteneriat cu Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor (FEAA) din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza" din Iași (UAIC) pentru a contribui la dezvoltarea viitoarelor generații de specialiști în soluții RPA.

Prin acest demers, universitatea își propune să pregătească mai bine studenții pentru locurile de muncă ale viitorului și să ofere astfel un sprijin solid companiilor din România care activează în sectorul automatizării, în condițiile în care industria RPA a accelerat în ultimii ani la nivel global, iar România devine un important furnizor global de soluții bazate pe această tehnologie.

În cadrul colaborării cu Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA - UAIC), cele două companii creează un Centru de Excelență (CE) și un curs de RPA bazat pe tehnologii Tailent, accesibil tuturor studenților interesați. Centrul de Excelență are trei roluri: crearea unui Centru Educațional pentru formarea viitorilor specialiști în automatizare, a unui Centru de Competențe cu potențial de a sprijini companiile românești și internaționale, inclusiv prin programe de internship, precum și a unui Centru de Cercetare și Dezvoltare dedicat colaborării cu experții FEAA în domeniul automatizării și optimizării proceselor de business.

„Obiectivul acestei inițiative este de a poziționa FEAA cu un pas înainte când vine vorba despre aceste tehnologii, prin implementări practice, articole de cercetare și prin modificări ale ofertei academice astfel încât să pregătească mai bine absolvenții pentru o carieră în acest domeniu. Aceasta este o parte foarte importantă a strategiei noastre de a ne alia cu companii românești cu viziune progresistă și startup-uri care s-au dezvoltat la nivel global. Trebuie să le oferim exemple puternice studenților noștri și să susținem economia să facă tranziția de la externalizare la dezvoltare de produse software”, spune profesorul Mircea Georgescu, prof. univ. dr., care va coordona Centrul de Excelență Tailent RPA.

Acest parteneriat este dezvoltat de Aliant, Tailent Gold Partner, prin intermediul echipei sale de experți care vor transfera cunoștințele și expertiza lor către studenți. Aliant și Tailent au anunțat în ianuarie 2021 o alianță al cărei obiectiv principal este de a aduce tehnologii de automatizare RPA de ultimă generație mai aproape de companiile mici și mijlocii care doresc să-și transforme business-ul.

NDAmaGFzaD1mYmNkYzNmYjNkOTY3NDEzODcxMjE2ODZkMGQ4YjBmOQ==.thumb
Sala de clasă cu cel mai curat aer, cea mai bună lumină şi acustică. Doi ingineri au făcut magie într-un liceu din Bucureşti
observatornews.ro

Într-un liceu din Bucureşti există sala de clasă cu cel mai curat aer, cea mai potrivită lumină şi cea mai bună acustică. Este performanţa a doi ingineri de la Universitatea Tehnică de Construcţii care în doar o lună au transformat o clasă obişnuită într-una perfectă pentru orele lungi de studiu. Totul, fără să cheltuie un leu din bugetul şcolii.

Cu lumină albă, puternică şi difuză, la temperatură optimă şi cu aer filtrat. Aşa învaţă o parte dintre elevii de la liceul Mihai Viteazul din Bucureşti. În doar o lună, doi ingineri au reuşit să transforme o clasă obişnuită într-una aproape perfectă pentru studiu.

În clasă, calitatea aerului este monitorizată constant. În momentul în care senzorii detectează o creştere a concentraţiei de dioxid de carbon, purificatorul de aer porneşte automat şi poate aduce în acest spaţiu până la 1000m3 de aer proaspăt în fiecare oră.

Tiberiu Catalina, inginer: Acest debit de aer minimal nu se poate asigura doar prin deschiderea ferestrelor în cele 10 minute de pauză. În spate are o serie de filtre, are ventilatoare care sunt foarte silenţioase.

Şi acustica sălii a fost îmbunătăţită. Pereţii au fost căptuşiţi cu panouri fonice, care reduc ecoul în încăpere.

Tiberiu Catalina, inginer:Tot ceea ce vorbeşte profesorul ajunge mult mai bine la nivelul elevilor.

Profesor:Profesorul pleacă odihnit de la oră din această sală de clasă pentru că nu trebuie să folosească o tonalitate ridicată. Este o îmbunătăţire semnificativă şi se simte acest lucru şi din partea elevilor.

Până şi temperatura din sala de clasă este ideală pentru învăţat. Două robinete cu termostat păstrează constant sala de clasă la aproximativ 20 de grade Celsius.

''Parcă respiri un pic mai uşor. Lumina ajută foarte bine mai ales că dimineaţa la ora 8 când nu ai chef de ore te trezeşte.''

''Ne auzim mult mai bine profesorii.''

Cea mai mare parte din banii necesari pentru modernizare a venit chiar de la firmele care produc echipamentele folosite. Cei doi ingineri au avut însă şi de scos bani din propriile buzunare.

Scoalatoaletabacau FotoMituș(51) WR1B
Peste o mie de școli cu niciun angajat vaccinat, 91% din rural. „Încercăm să-i convingem cu frumosul, dar nu e ușor”
scoala9.ro

Elevii din sute de sate și comune nu merg la școală pentru că dascălii nu sunt vaccinați. La țară sunt și cele mai multe probleme cu conexiunea la internet și accesul la tablete, astfel că educația online este un bandaj mic pe o rană prea mare. Ministerul Educației spune că încă mai caută soluții, iar inspectorii județeni încearcă să convingă personalul didactic din rural să se imunizeze. „Orice unitate de învățământ care este în online produce o problemă de inechitate”, atrage atenția secretarul de stat Sorin Ion.

La începutul lunii noiembrie, Ministerul Educației anunța că se vor întoarce la școală acei elevi care învață în școli unde peste 60% din dascăli sunt vaccinați. În prezent, criteriul e îndeplinit de aproape 72% din instituțiile de învățământ, adică aproape 13 mii de unități.

Restul de 5 mii de școli și grădinițe rămân cu ușile ferecate, pentru că personalul din învățământ nu s-a vaccinat în număr suficient. 20 dintre acestea, adică 1.137 de unități de învățământ, au 0% personal imunizat împotriva COVID-19.

Suceava, Bihor și Alba au cele mai multe instituții cu rată de vaccinare zero

Școala 9 a centralizat, din lista publicată de Ministerul Educației, toate instituțiile de învățământ din țară în care niciunul dintre angajați nu e vaccinat.

La nivel național, cele mai multe unități cu 0 vaccinați sunt grădinițe - 879. Restul, de 305, sunt școli primare și gimnaziale, licee, centre și cluburi școlare.

Cele mai multe unități de învățământ cu 0% personal vaccinat se află în mediul rural: 1.036 de școli și grădinițe sunt din sate și comune.

În topul județelor cu școli fără angajați vaccinați se află Suceava, cu 146 de unități de învățământ. Este urmat de județele Bihor (110), Alba (82), Vrancea (75), Covasna (63) și Timiș (51).

Afis DIVERSITY 724x1024
ASLS organizează webinare pentru promovarea diversității și încurajarea libertății de exprimare
spotmedia.ro

Asociația studenților din Facultatea de Limbi și Literaturi Străine – Universitatea București desfășoară în perioada 22-24 noiembrie, între orele 17-22, proiectul Diversity, exclusiv în mediul online din cauza situației pandemice actuale.

Diversity este un proiect cu tradiție al asociației, acesta propunându-și să abordeze teme mai mult sau mai puțin considerate tabu în societatea românească și nu numai. Se va organiza o serie de webinare la care oricine poate participa, aceștia având astfel ocazia de a afla mai multe detalii despre discriminarea unor grupuri defavorizate din diverse medii direct de la persoanele în cauză.

Scopul proiectului este promovarea diversității și de a încuraja libertatea de exprimare într-un mod civilizat și respectuos, oferindu-le participanților un cadru potrivit pentru a discuta și a adresa întrebări direct persoanelor care fac parte din comunități defavorizate sau discriminate în vederea informării despre acestea și deschiderii oamenilor către oameni.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.