English EN Română RO
English EN Română RO
EȘTI AICI:
Revista presei – 19 mai 2022

Revista presei – 19 mai 2022

Revista presei – 19 mai 2022
ASTĂZI, LA UVT - Ambasadorul Israelului în România, David Saranga, devine Doctor Honoris Causa al UVT
timisplus.ro

Ambasadorul Israelului în România, David Saranga, va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Vest din Timișoara. Totul se va întâmpla în cadrul unei ceremonii programate săptămâna aceasta.

Excelența sa David Saranga va primi titlul de Doctor Honoris Causa Beneficiorum Publicorum, titlu pe care UVT i l-a decernat, în urmă cu câțiva ani, și Simonei Halep. David Saranga are o diplomă de la MBA, absolvită la Hebrew University Business School. Ambasadorul vorbește fluent patru limbi: engleză, românp, ebraică și spaniolă. Și-a început cariera dimplomatică în 1997, în cadrul Ambasadei Israelului în România. După anul 2000, a fost consilier în Ambasada Israelului din SUA, unde s-a ocupat de relațiile cu mass-media și afacerile publice la New York, fiind, practic, responsabil de imaginea Israel în SUA.

Ambasadorul a fost și șef al Departamentului d elegătură cu Parlamentul European, în cadrul delgației israeliene la UE, între anii 2011-2014. Ulterior, până în 2018, a fost consilier principal pentru afaceri externe ale președintelui Israelului, Reuven Rivilin. Pe lângă contribuția avută la menținerea bunelor relații între România și Israel, David Saranga a avut o contribuție importantă la deschiderea Centrului de Studii Evreiești și Israeliene la UVT, și are o relație foarte bună cu Comunitatea Evreilor din Timișoara.

Revista presei – 19 mai 2022
Grăbeşte-te să devii membru al Leadership Academy! Înscrierile se încheie în această săptămână
sursadevest.ro

Chiar de la lansarea inițiativei de formare a „North American Economic Club” la Timișoara, unul dintre proiectele strategice care au fost propuse centrului universitar timișorean, alături de Universitatea de Vest din Timișoara, a vizat realizarea unei școli superioare de leadership, orientate către realizarea specializării inteligente a viitorilor lideri, pe baza transferului de experiențe de valoare și a preluării modelelor de leadership apreciate și recunoscute în comunitate.

Preluând acest obiectiv major, UVT, în colaborare cu „North American Economic Club”, a lansat „Leadership Academy”, un produs educațional care promite o spectaculoasă călătorie de formare, descoperire și transformare, pentru dezvoltarea viitorilor lideri. „Leadership Academy” s-a structurat în jurul unui program modern și dinamic care are ca obiectiv dezvoltarea competențelor studenților, ori ale absolvenților din centrul universitar timișorean, pe parcursul mai multor întâlniri cu specialiști din domeniu.

Leadership Academy se adresează tinerilor studenți sau absolvenți din centrul universitar timișorean, indiferent de universitatea sau specializarea în care cursanții și-au realizat pregătirea universitară de bază. Fiind o școală superioară de leadership, academia își propune atragerea studenților sau absolvenților care s-au pregătit în ciclul licență sau sunt la master în oricare universitate sau la oricare program de studii, pentru că, indiferent de specializarea inițială, viitorii practicieni ai afacerilor din regiunea noastră vor avea nevoie de capacitățile de management și conducere avansată pe care Leadership Academy le va forma„, spune rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea.

Revista presei – 19 mai 2022
Universitatea de Vest din Timișoara - Universitatea Alianțelor Europene!
marketwatch.ro

În 2020, Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) și-a câștigat locul în grupul restrâns al alianțelor validate de Comisia Europeană pentru a forma Universităţi Europene și a dezvolta o nouă paradigmă educațională. Un an mai târziu, UVT a lansat inițiativa formării rețelei RO European Universities (RO-EU), ce a reunit universitățile românești membre ale alianțelor universitare europene. În 2022, rețeaua RO-EU a intrat în atenția Guvernului României și a Primului-ministru Nicolae Ciucă, care conștientizează importanța sprijinirii universităților romaneşti pentru o integrare mai eficientă în spațiul european al educației și cercetării și consacrarea lor în elita academică internaţională. Alături de prezentarea modului în care evoluează Alianţa Universitară Europeană UNITA, din care face parte universitatea pe care o conduce, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, rector al UVT și consilier onorific al Primului-ministru, evidențiază dintr-o perspectivă mult mai amplă rolul pe care reţeaua RO-EU îl poate avea în internaționalizarea învăţământului superior din ţară noastra şi în crearea unei nișe de dezvoltare strategică pentru România.

Anul trecut, în mediului de educație și cercetare academică din România a apărut o inițiativă propusă chiar de către UVT, rețeaua universităților românești membre ale alianțelor universitare europene, numită Ro European Universities. Care este rolul acestei rețele?

Am avansat anul trecut o inițiativă de coagulare a pozițiilor publice adoptate de universitățile românești membre ale alianțelor universitare europene și am format rețeaua universităților numită RO European Universities (RO-EU). Grupul a fost format la inițiativa UVT și include următoarele instituţii de învăţământ superior din România: Universitatea din Bucureşti, Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Universitatea Politehnica din Bucureşti, Universitatea de Medicina şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea din Petroşani, Universitatea Politehnica din Timişoara şi Universitatea de Vest din Timişoara.

După o perioadă prolifică de colaborare, extinsă de-a lungul anului 2021, anul acesta, rețeaua „RO-EU” și-a operaționalizat calendarul și a avansat spre o etapă tehnică de lucru. Încă de la prima întâlnire a grupului de lucru s-au prezentat proiectele la care iau parte fiecare din universităţile reprezentate. Am identificat activităţile la care este nevoie de colaborare inter-instituțională pentru a depăşi diverse obstacole și am stabilit paşii pentru a începe comunicarea cu instituţiile centrale relevante pentru activităţile respective. Printre subiectele abordate în timp s-au numărat cele legate de co-finanţarea proiectelor de către Ministerul Educației, de programul mobilităţilor virtuale de studiu pentru studenţi, iar apoi și de definirea şi utilizarea micro-certificărilor în învăţământul superior, precum şi acreditarea programelor de studiu de tip „joint degree”.

Revista presei – 19 mai 2022
ADMITEREA la ASE, iulie 2022. TOT ce trebuie știut despre concursul de admitere, locurile la buget și taxă și ce perspective ai ca absolvent al ASE
hotnews.ro

Cea mai bună universitate economică și de administrație publică din Europa de Sud-Est vine și anul acesta cu una dintre cele mai generoase oferte de școlarizare pentru candidații săi - peste 7000 de locuri, aproape jumătate fiind finanțate de la bugetul de stat.

Candidații pot opta pentru unul sau mai multe dintre cele 36 de programe universitare de licenţă, cu predare în limbile română, engleză, franceză sau germană, pentru formele cu frecvenţă, la distanţă şi cu frecvenţă redusă.

Facultățile Academiei de Studii Economice din București, care îi așteaptă pe candidați sunt: Administrarea afacerilor, cu predare în limbi străine; Administrație și Management Public; Business și Turism; Cibernetică, Statistică și Informatică Economică; Contabilitate și Informatică de Gestiune; Drept; Economie Agroalimentară și a Mediului; Economie Teoretică și Aplicată; Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori; Management; Marketing; Relații Economice Internaționale.

Înscrierile au loc la începutul lunii iulie, așa cum anunță pagina web instituționalăwww.ase.ro, prin încărcarea documentelor de concurs pe platforma admitere.ase.ro. Perfecționată în urma experienței concursurilor de admitere online din ultimii 2 ani, platforma asigură o interacțiune prietenoasă și facilă a candidatului, care urmează să-și încarce documentele de concurs o singură dată, indiferent de numărul opțiunilor sale. Taxa de înscriere se recomandă a fi plătită tot online, în cadrul procesului de înscriere.

Revista presei – 19 mai 2022
Universitatea Politehnica Timișoara şi Nokia Networks au inaugurat Laboratorul 5G din cadrul Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale
timpolis.ro

Inagurarea Laboratorului 5G a fost făcută în cadrul parteneriatului strategic dintre Nokia și Universitatea Politehnica Timișoara, început acum mai bine de 30 de ani, prioritățile fiind sprijinirea învățământului și cercetării avansate în domeniul tehnic și o mai bună integrare între mediul academic și mediul de afaceri. Nokia este unul dintre membrii fondatori ai Comitetului Director al UPT, investind de-a lungul anilor peste un milion de euro în dotarea laboratoarelor, spun oficialii Politehnicii Timişoara.

Potrivit acestora, inaugurarea Laboratorului 5G reprezintă o nouă etapă în cadrul acestui parteneriat și va asigura infrastructura necesară studenților în dezvoltarea competențelor în domeniul telecomunicațiilor de ultimă generație. Laboratorul include o platformă 5G end-to-end cu echipamente radio, servere, terminale mobile și 16 sisteme compacte all-in-one pentru accesarea acestora, investiția ridicându-se la peste 200.000 de euro.

În toți acești ani de colaborare, Nokia a pus la dispoziţia Facultăţii de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale specialişti care au participat la cursuri, seminarii, laboratoare, concursuri, proiecte și practică de vară adresate studenților. La rândul spu, declară reprezentanţii UPT, Nokia se mândrește cu faptul că Politehica Timişoara reprezintă principala sursă de recrutare, peste 65% dintre angajații săi fiind absolvenți ai acestei universităţi.

„Dincolo de investiție, una importantă, dar până la urmă normală, dată fiind legătura Politehnicii cu mediul privat, vorbim și de o investiție în studenții universității, prin stagiile de practică sau cursurile oferite. Vorbim de parteneriatul cu Nokia nu doar pe partea didactică, ci și pe cea antreprenorială, extracurriculară, multidisciplinară sau culturală. Compania Nokia a înțeles foarte bine ce construim aici pentru că sunt într-un dialog continuu cu universitatea, cu facultățile noastre, iar succesul unuia dintre cei doi parteneri este și succesul celuilalt”, declară conf. univ. dr. ing. Florin Drăgan, rectorul UPT.

Revista presei – 19 mai 2022
A XIV-a ediţie a Congresului Studenţilor din România
edumanager.ro

Studenţi din toată ţara vor participa, în perioada 19 – 21 mai, la cea de-a XIV-a ediţie a Congresului Studenţilor din România, la care vor fi dezbătute principalele probleme de la momentul actual, se vor stabili obiectivele şi măsurile de atingere a acestora.

Evenimentul, organizat de Uniunea Studenţilor din România, va avea loc în Sala „C.A. Rosetti” a Palatului Parlamentului şi are ca tematică „Exodul de Inteligenţă„.

Potrivit unui comunicat al Uniunii Studenţilor transmis miercuri AGERPRES, va fi prezentată o rezoluţie realizată de cinci grupuri de lucru – academic-educaţional, egalitate de şanse, digitalizare, dezvoltare regională, mediu şi economic – care au analizat problema exodului de inteligenţă şi au formulat soluţii „implementabile” şi „fezabile”, vizând modificarea cadrului legislativ în vederea ameliorării acestui fenomen.

România se clasează pe locul al doilea la numărul de persoane ce au emigrat către alte ţări cu scopul de a studia, lucra sau locui. Această problemă a început odată cu anii ’90 când graniţele s-au deschis şi oamenii au simţit atracţia unor standarde de viaţă superioară în ţările vestice. Într-un timp foarte scurt, emigraţia a devenit un fenomen de masă în România. În prezent, se resimte impactul masiv al migraţiei în toate domeniile pilon ale ţării. Acum a sosit momentul să ne implicăm în mod activ în combaterea lui. În cadrul Congresului ne dorim să facilităm dialogul dintre generaţia tânără şi forurile decizionale ale statului. Cu cât vom acţiona mai repede, cu atât vom preveni impactul unei viitoare tragedii şi vom spori speranţele ţării noastre„, a transmis Uniunea Studenţilor.

Revista presei – 19 mai 2022
Profesorul Ştefan Hell, laureat al Premiului Nobel, va conferenţia, online, la Academia Română
stiripesurse.ro

Profesorul Ştefan Hell, membru de onoare al Academiei Române şi laureat al Premiului Nobel, va conferenţia, online, joi, la Academia Română.

Conferinţa, având tema "MINFLUX and MINSTED provide molecule-scale resolution in fluorescence microscopy", deschide prima zi a lucrărilor Simpozionului "Biodinamica - o abordare transdisciplinară" / "Biodynamics - A Transdisciplinary Approach", organizat de joi până sâmbătă de Centrul Internaţional de Biodinamică.

Potrivit unui comunicat al Academiei Române, întrucât marţi profesorul Ştefan Hell a fost confirmat pozitiv COVID-19 şi nu poate călători, acesta nu va putea fi prezent la Bucureşti, evenimentul urmând să aibă loc în Aula Academiei Române, conform programului, dar în format hibrid, profesorul Ştefan Hell susţinându-şi conferinţa online, potrivit dorinţei sale, informează Agerpres.ro.

"Aşteptam cu nerăbdare să vin la simpozionul de la Bucureşti şi să port şi o discuţie la Academia Română. Din păcate, în urma testărilor medicale, azi dimineaţă (17 mai 2022) am fost confirmat pozitiv cu COVID şi nu voi putea călători. Îmi pare foarte, foarte rău de această turnură a evenimentelor; sper că voi reuşi să ajung cu altă ocazie. Cu toate acestea, doresc foarte mult să susţin online lucrarea mea programată pentru dimineaţa zilei de joi, prima zi a simpozionului", a transmis profesorul Ştefan Hell, citat de Academie.

Conferinţa va putea fi urmărită şi în direct, pe site-ul simpozionului, accesând secţiunea Live Streaming.

 

Revista presei – 19 mai 2022
Biblioteca mileniului trei, la Academia Română Timișoara
ziuadevest.ro

La Academia Română Timișoara, a avut loc simpozionul științific „Biblioteca mileniului trei”, marți 17 mai, eveniment moderat de către conf. univ. dr. Ioan David, directorul Bibliotecii Academiei Române, Filiala Timișoara.

Cuvântul de deschidere a aparținut acad. Dan Dubină, președintele Filialei Timișoara a Academiei Române. Au participat oameni de cultură, istorici, scriitori, cadre universitare din județele Timiș, Arad și Caraș-Severin, preoți, jurnaliști și un număr impresionant de studenți și elevi ai Liceului „Vlad Țepeș” din Timișoara.

Au prezentat referate științifice directori de biblioteci și cadre universitare implicate în acest domeniu specific, precum: dr. ing. Agneta-Elisabeta Lovasz, directorul Bibliotecii Universității „Politehnica” Timișoara și dr. Simona Bursașiu, bibliotecar, Biblioteca Universității „Politehnica” Timișoara, comunicarea Biblioteca Universității „Politehnica” Timișoara, în pragul mileniului trei; dr. Doru Sinaci, directorul Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” din Arad și subprefect al județului Arad – Biblioteca digitală și conservarea identităților locale; Henrieta Szabo, directorul Bibliotecii Municipale Lugoj – Biblioteca publică – instituție comunitară între clasic și modern; lect. univ. dr. Maria Micle, Universitatea de Vest Timișoara, director al programului postuniversitar Biblioteconomie şi Știinţele Informării și Documentării – La porțile cunoașterii: cercetarea în științele informării și documentării.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.