EȘTI AICI:
Revista presei – 19 decembrie 2022

Revista presei – 19 decembrie 2022

Galaimplicarii 700x360
Au fost acordate premiile în cadrul primei ediții a Galei Implicării Sociale
debanat.ro

Iulius Congress Hall a găzduit prima ediție a Galei Implicării Sociale, un eveniment special organizat de către Universitatea de Vest din Timișoara, prin Facultatea de Sociologie și Psihologie.

Universitatea de Vest din Timișoara are o constantă preocupare cu privire la misiunea sa socială privind construirea unei societăți incluzive, bazată pe respectarea drepturilor omului și face constant eforturi pentru a promova valorile democratice și civice europene, precum egalitatea în drepturi și oportunități, toleranța politică și religioasă, participarea civică și responsabilitatea socială. În eforturile depuse pentru atingerea acestor deziderate, membrii comunității academice din cadrul Universității de Vest din Timișoara beneficiază de un sprijin fundamental venit din partea instituțiilor și organizațiilor partenere, care activează în domeniul social.

De aceea, cu ocazia acestui eveniment, organizatorii și-au propus să creeze un context de celebrare a partenerilor săi din domeniul social și de recunoaștere și apreciere publică a unor organizații și persoane care s-au remarcat prin contribuțiile lor deosebite la facilitarea accesului la educație pentru copiii și tinerii proveniți din categorii vulnerabile de populație.

Https Www.gandul.ro Wp Content Uploads 2022 12 Sebastian Burduja
Ministerul Cercetării înființează Consiliul Onorific pentru Ştiinţă şi Tehnologie. Sebastian Burduja: „Avem români de elită în marile laboratoare de cercetare ale lumii”
gândul.ro

Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a anunțat înfiinţarea unui Consiliu Onorific pentru Ştiinţă şi Tehnologie care va reuni specialişti români de top în cercetare din întreaga lume.

Consiliul format din cei mai buni cercetători români va contribui la elaborarea strategiilor, politicilor publice şi programelor guvernamentale.

„Ne-am inspirat din exemplul Statelor Unite ale Americii, al Emiratelor Arabe Unite şi al altor state care privesc spre viitor şi îşi pun la treabă minţile luminate pentru a-l anticipa. Prin înfiinţarea Consiliului Onorific pentru Ştiinţă, Inovare şi Tehnologie, ministerul nostru îşi doreşte să contureze din timp România Viitorului, implicându-i în acest demers pe românii care au demonstrat la cel mai înalt nivel şi care vor să dea ceva înapoi ţării. Este un pariu pentru progres şi competitivitate pentru România”, a declarat ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, într-un comunicat postat pe Facebook.

Gala Excelenta Upt 2022 1 700x360
Valorile școlii politehnice timișorene, distinse în cadrul Galei Premiilor de Excelență UPT 2022
debanat.ro

Joi, la Universitatea Politehnica Timișoara a fost moment de sărbătoare. Instituția a organizat Gala Premiilor de Excelență UPT 2022.

În cadrul evenimentului au fost răsplătiți și încurajați cei care s-au dovedit preocupați de dezvoltarea profesională, de inovare și de performanță în activitățile depuse. Au fost premiați reprezentanți cu activitate în predare, în cercetare, în sport, cultură sau în dezvoltarea relației cu mediul economic.

Au fost acordate premiile „Ioan De Sabata” cadrelor didactice care s-au remarcat prin excelență în procesul educațional și în tutorierea studenților, în baza unei competiții deschise, la propunerea comisiilor instituite la nivelul facultăților: ș.l.dr.arh. Diana Giurea (Facultatea de Arhitectură şi Urbanism); Bogdan Răzvan Virgil și Popa Adrian Călin (Facultatea de Automatică și Calculatoare); Paul Ana Cristina (Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului); Vîlceanu Clara-Beatrice (Facultatea de Construcții); Marinca Bogdan și Pop Călimanu Ioana Monica (Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii și Tehnologii Informaționale); Svoboda Marcus (Facultatea de Inginerie Electrică și Energetică); Popa Mihaela (Facultatea de Inginerie din Hunedoara); Totorean Alin Florin și as.drd.ing. Borborean Andrei Tiberiu (Facultatea de Mecanică); Palea Adina Ramona (Facultatea de Științe ale Comunicării).

485187
SITA şi TechTalent Software înfiinţează un centru de cercetare şi dezvoltare în Cluj
bursa.ro

SITA şi TechTalent Software au anunţat un parteneriat strategic pentru înfiinţarea unui centru de cercetare şi dezvoltare în Cluj-Napoca, Romania, arată un comunicat de presă remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, noul centru vă veni în sprijinul obiectivului SITA de dezvoltare de noi soluţii guvernamentale şi de procesare a pasagerilor. Pe măsură ce serviciile de transport aerian se redresează, se conturează o cerere semnificativă pentru mai multă automatizare din partea aeroporturilor, guvernelor şi companiilor aeriene, ceea ce presupune investiţii substanţiale în tehnologia oferita de SITA.

TechTalent Software vă deschide şi vă opera un centru de dezvoltare în Romania, în urma unui acord de tip Build-Operate-Transfer (BOT), încheiat în cadrul parteneriatului. Astfel, SITA vă putea să îşi extindă capabilitatile de dezvoltare într-un timp foarte scurt. Având deja primii angajaţi în noul centru, echipa continuă să se mărească, ajungând să numere peste 60 de ingineri software, echipe de testare şi experţi scrum până la sfârşitul anului 2023.

Alina Ionescu, Chief People Officer la SITA, a declarat: "În ultimii 10 ani, Cluj-Napoca s-a impus că un veritabil hub IT în regiune, având acces la importante resurse tehnologice şi specialişti cu experienţă. Acest oraş vă juca un rol esenţial în sprijinirea programului nostru ambiţios de dezvoltare, mai ales ţinând cont de faptul că specialiştii IT sunt la mare căutare. În urma unei evaluări atente, suntem încântaţi să-i avem alaturi pe cei de la TechTalent în calitate de partener tehnologic care să ne ajute în procesul de expansiune în Romania".

Dreamstime M 146377394
Prima cercetare consistentă pe tema rezilienței sistemului de guvernanță a României
marketwatch.ro

În perioada 14 septembrie – 5 octombrie 2022, Universitatea din București a realizat primul sondaj consistent privind reziliența națională în România.

Cercetarea s-a desfășurat pe baza unui nou instrument construit de cercetătorii Universității din București în cadrul unui proiect finanțat prin grantul CNCS-UEFISCDI, PN-III-P4-ID-PCE-2020–1076 și a fost implementată de INSCOP Research.
Așa cum arată prof. univ. dr. Dragoș Paul Aligică în legătură cu instrumentul construit de cercetătorii Universității din București, „avem de acum înainte la dispoziție un instrument național la standardele frontierei cercetărilor internaționale în domeniu. Sperăm ca de acum înainte să putem aplica anual instrumentul și astfel să putem construi – alături de indicatorii naționali deja cunoscuți privind economia, democrația sau opțiunile electorale – și o serie de date statistice și o bază de date privind aspecte esențiale ale rezilienței naționale. Evoluțiile din ultimii ani au demonstrat că este foarte important să anticipăm și să înțelegem diferitele aspecte social-economice și de guvernanță care se pot constitui fie în elemente de vulnerabilitate, fie în puncte forte pentru societatea noastră, dacă și când vom fi confruntați cu șocuri sau turbulențe majore interne sau externe”.

Astfel, rezultatele cercetării evidențiază principalele îngrijorări și amenințări percepute de cei intervievați:
• extinderea în România a războiului pe care Rusia îl duce în Ucraina: 65%
Întrebați în ce măsură sunt îngrijorați de extinderea în România a războiului pe care Rusia îl duce în Ucraina, 29,9% dintre participații la sondaj spun că sunt foarte îngrijorați de o astfel de perspectivă, 35,5% destul de îngrijorați, 19,9% nici îngrijorați, nici liniștiți, 7,5% destul de puțin îngrijorați, iar 6,3% deloc îngrijorați. Ponderea non-răspunsurilor este de 0,9% din total eșantion.
Tind să fie mai îngrijorate de extinderea în România a războiului pe care Rusia îl duce în Ucraina mai ales următoarele categorii de populație: femeile, persoanele peste 60 de ani, pensionarii, persoanele fără ocupație, locuitorii din mediul urban (cu excepția Bucureștiului), respectiv din regiunile Vest și Sud-Est. Tinerii, cei cu un venit mai ridicat și locuitorii din București sunt mai puțin îngrijorați decât restul populației de extinderea în România a războiului pe care Rusia îl duce în Ucraina.
• situația economică a familiei proprii: 59%
20,4% dintre români se declară foarte îngrijorați de situația economică a familiei lor, 38,3% destul de îngrijorați, 25,3% nici îngrijorați, nici liniștiți, 10,3% destul de puțin îngrijorați, iar 5,3% deloc îngrijorați. 0,4% din total eșantion nu știu sau nu răspund la această întrebare.
Cercetarea evidențiază faptul că persoanele mai în vârstă, cei cu un nivel de educație mai scăzut, pensionarii, cei fără ocupație, cei cu un venit mai redus, locuitorii din mediul urban (cu excepția Bucureștiului) se declară foarte și destul de îngrijorați de situația economică a familiei lor într-o proporție mai mare decât restul populației. Se declară destul de puțin sau deloc îngrijorați de situația economică a familiei lor mai ales: tinerii sub 30 de ani, cei a căror familie include un singur membru, cei cu studii superioare, cei cu un venit mai ridicat, locuitorii din București.
• pericolul COVID la adresa sănătății: 33%
11,1% dintre români se declară foarte îngrijorați de pericolul COVID la adresa sănătății lor, 22,5% destul de îngrijorați, 27,9% nici îngrijorați, nici liniștiți, 15,8% destul de puțin îngrijorați, iar 21,9% deloc îngrijorați. 0,7% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

485109
Consiliul Rectorilor s-a supărat pe Austria
bursa.ro

Consiliul Naţional al Rectorilor (CNR) a adoptat o rezoluţie în care se regăsesc atât probleme interne, legate de educaţie, cât şi externe, decizia guvernului Austriei de a vota negativ cu privire la aderarea României la spaţiul Schengen în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI). Potrivit rezoluţiei: "Folosirea, de către guvernul austriac, a unor date dovedite a fi incorecte chiar de către autorităţile europene, este dezonorantă pentru statul austriac şi jignitoare pentru poporul roman şi toate naţiunile europene. Atitudinea Austriei, în contradicţie flagrantă cu poziţia favorabilă exprimată de celelalte state membre şi cu regulile care guvernează funcţionarea UE, este regretabilă şi riscă să afecteze coeziunea europeană, coeziune atât de necesară mai ales în actualul context geopolitic".

Pe de altă parte, CNR îşi exprimă satisfacţia cu privire la existenţa, în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, a posibilităţii finanţării unor proiecte de campusuri pentru învăţământul dual, solicitând extinderea cu o perioadă de 45 de zile a termenului de elaborare şi depunere a propunerilor de proiecte. Un alt punct din rezoluţie se referă la solicitarea adresată Ministerului Educaţiei de a menţine, în Hotărârea de Guvern privind aprobarea cifrei de şcolarizare în universităţile de stat, a prevederii care permite distribuirea locurilor între ciclurile de studii prin decizia universităţilor. CNR apreciază, totodată, demersul Consiliului Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior (CNFIS) cu privire la modificarea formulelor de calcul şi a ponderii indicatorilor pentru finanţarea universităţilor de stat, astfel încât să se asigure respectarea principiilor echităţii, calităţii şi performanţei, solicitând implicarea tuturor părţilor interesate în acest proces, precum şi realizarea unui exerciţiu de pilotare înainte de adoptarea formei finale. Potrivit documentului: "Consiliul Naţional al Rectorilor constată existenţa unor neclarităţi şi chiar contradicţii în legislaţia naţională cu privire la cariera personalului de cercetare din institutele de cercetare şi din universităţi. În acest context, CNR solicită Ministerului Cercetării Inovării şi Digitalizării şi Ministerului Educaţiei să demareze o consultare cu CNR şi institutele naţionale de cercetare-dezvoltare, în vederea armonizării legislaţiei, care să conducă la stabilirea unui cadru legislativ coerent, menit să stimuleze şi să sprijine atât performanţa, cât şi atragerea tinerilor cercetători în domeniu". Un alt punct din document se referă la încheierea procesului de consultare publică asupra proiectului Legii Învăţământului Superior elaborat de către Ministerul Educaţiei, la care CNR, prin membrii săi, a adus numeroase amendamente.

3ilustratie Salariu Consultant Recrutare 002
Bancă de resurse gratuite, aplicate, pentru tinerii care vor să devină antreprenori sau care sunt deja în business
forbes.ro

Numărul de afaceri deschise de tineri este scăzut în România pentru că până la finanțare e nevoie de educație pe această zonă, spune Cătălin Lupoaie, Brand Manager BCR Școala de Business: “În România, start-up-urile nu reușesc să aibă o constanță în ceea ce privește calitatea serviciului pe care îl oferă și nu reușesc să găsească resurse de finanțare. De aceea, până să ajungem să vorbim despre sursa de finanțare, noi investim foarte mult în zona de educație antreprenorială, pentru că numărul tinerilor care își deschid o firmă este scăzut. Practic, ne dorim ca aceste cursuri să le insufle tinerilor spiritul antreprenorial încă de la o vârstă cât mai fragedă”, spune Cătălin Lupoaie.

  • Platforma BCR Scoala de Business are 8 cursuri gratuite atât pentru cei care vor să devină antreprenori, cât și pentru cei care au început deja acest drum și au nevoie de sprijin.

În România, în medie, vârsta celor care își deschid o afacere este de 33 de ani. Motivul este acela că au nevoie de experiență într-un domeniu. “Cu cât învață mai devreme despre planuri de afaceri și termeni pe care îi pot folosi, cu atât mai mult va crește piața antreprenoriatului în România”, spune Cătălin Lupoaie. Este motivul pentru care au luat naștere cursurile gratuite de antreprenoriat de pe platforma BCR Școala de Business.

România este mai slab pregătită la multe capitole legate de antreprenoriat. E pe ultimul loc la numărul de firme pe mia de locuitori, în Europa: 30 de firme la mia de locuitori, la jumătate față de Cehia, de exemplu, care este o țară mai mică, dar mult mai activă în ceea ce privește antreprenoriatul.

Instrumentemuzicaleshutterstock 144087013 I5j1
Cântatul la un instrument muzical stimulează creierul și alungă tristețea
scoala9.ro

O nouă cercetare realizată de psihologi de la Universitatea din Bath, Marea Britanie, demonstrează efectele pozitive pe care studierea unui instrument muzical le are asupra capacităților cognitive, de la conducerea unei mașini și traversarea unui drum, până la găsirea unei persoane într-o mulțime sau privitul la televizor.

Capacitatea creierului de a procesa imagini și sunete, precum și starea de spirit se îmbunătățesc odată ce începi să înveți să cânți la un instrument, potrivit concluziilor publicate de cercetători în revista academică Nature Scientific Reports și citate de sciencedaily.com.

Studiul inițiat de universitatea britanică arată că persoanele care au urmat lecții de pian timp de doar o oră pe săptămână, timp de 11 săptămâni, au raportat îmbunătățiri semnificative în recunoașterea schimbărilor audiovizuale din mediul înconjurător.

Îmbunătățirea procesului multisenzorial are beneficii pentru aproape toate activitățile la care participăm – de la conducerea unei mașini și traversarea unui drum, până la găsirea unei persoane într-o mulțime sau privitul la televizor.

Dincolo de îmbunătățirea abilităților cognitive, cei care au început să ia lecții de pian au raportat un nivel mai scăzut al depresiei, stresului și anxietății. Autorii studiului au concluzionat astfel că antrenamentul muzical ar putea ameliora simptomele persoanelor care suferă de tulburări psihice.

Dr. Karin Petrini, psiholog cognitiv și specialist în muzică de la Departamentul de Psihologie al Universității din Bath, a explicat: „Să înveți să cânți la un instrument precum pianul este o sarcină complexă. E nevoie să citești o partitură, să faci diverse mișcări și să le ajustezi în funcție de feedback-ul auditiv și tactil. În termeni științifici, procesul cuplează indicii vizuale cu indicii auditive și are ca rezultat o pregătire multisenzorială pentru indivizi”.

Rezultatele studiului nostru sugerează că acest lucru are un impact semnificativ și pozitiv asupra modului în care creierul procesează informațiile audiovizuale chiar și la vârsta adultă, când plasticitatea creierului este redusă. - Dr. Karin Petrini, psiholog cognitiv

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.