EȘTI AICI:
Revista presei – 19 aprilie 2022

Revista presei – 19 aprilie 2022

CTP4
Studenții Universității de Vest Timișoara au învățat despre profesiile viitorului
transilvaniabusiness.ro

Universitatea de Vest din Timișoara își propune ca studenții săi să fie pregătiți pentru toate exigențele pieței muncii pentru care se vor forma ca adevărați profesioniști. Împreună cu CTP România, dezvoltator logistic, Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) a organizat evenimentul “Learning from The BEST: Success Stories”.

În cadrul întâlnirii, Ana Dumitrache, Country Head CTP România, a susținut, în calitate de keynote speaker, o discuție despre provocările profesiilor viitorului, iar apoi a dialogat cu universitarii și studenții prezenți despre cum se construiesc astăzi modele de succes și carierele consolidate, într-o economie deschisă și globalizată.

„Studenții UVT sunt obișnuiți cu provocările bune, perseverează și sunt motivați prin modelele de succes pe care le regăsesc în comunitatea noastră academică, dar și în economia reală, prin exemplele venite din practica de business a partenerilor noștri. Suntem convinși că și acest dialog, pe care îl organizăm alături de CTP România, va inspira și va deschide mințile”

Hexagon Timisoara2022 EchipaUVT
Facultatea de Drept a UVT, pe podiumul celui mai important concurs naţional studențesc în domeniul dreptului
timpolis.ro

Echipa Facultății de Drept a Universității de Vest din Timișoara a câștigat Hexagonul Facultăților de Drept din România, cel mai important concurs național studențesc în domeniul dreptului din România.

În perioada 13-16 aprilie s-a desfășurat la Timișoara Hexagonul Facultăților de Drept, cel mai prestigios concurs studențesc național în domeniul dreptului, organizat anual între echipele facultăților de drept ale Universității din București, Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, Universității „Lucian Blaga” Sibiu, Universității din Craiova și Universității de Vest din Timișoara, cu participarea ca invitat special a Universității de Stat din Moldova.

diția din acest an a inclus trei probe științifice (Drept civil, Drept penal, Drept constituțional) și a reunit 70 de studenți și profesori de la cele șapte facultăți.

Competiția a fost câștigată de echipa Facultății de Drept din cadrul Universității de Vest din Timișoara, care s-a situat pe locul I în clasamentul general. Facultatea de Drept din Timișoara a obținut şi locul I la proba de Drept civil, prin Anisia Coroamă și Iulia Ungureanu, coordonate de domnul asist. cercet. dr. Maximilian-Andrei Druță și drd. Alexandra Bob, locul II la proba de Drept penal, prin Adrian Coșa și Iasmina Drăguescu, coordonați de dr. Cristina Nicorici și drd. Ionela Bleahu, și locul II la proba de Drept constituțional, prin Dan Boișteanu și Daniel Jivi, coordonați de lect. univ. dr. Andreea Verteș-Olteanu.

Rezultatele obținute de Facultatea de Drept din Timișoara se înscriu în linia ascendentă a participărilor din ultimii ani la Hexagonul Facultăților de Drept, ocupând în clasamentul general al competiției locul II în 2013, locul II în 2015, locul III în 2016, locul III în 2017, locul II în 2018, locul I în 2019 și locul III în 2021 (după reluarea concursului suspendat în 2020).

„Rezultatul obținut de echipa Facultății de Drept a UVT confirmă apartenența studenților Facultății de Drept la elita învățământului superior juridic din România și se adaugă performanțelor deosebite obținute de echipele facultății noastre la concursurile internaționale și europene de drepturile omului, drept internațional public și dreptul Uniunii Europene”, declară prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, rectorul UVT.

Gratian Mihailescu
Grațian Mihăilescu, fondatorul UrbanizeHub, absolvent al CSUD UVT, lansează prima carte dedicată orașelor din România
libertatea.ro

După doi ani de cercetare și unul de analiză a informațiilor, Grațian Mihăilescu a pus cap la cap conținutul cărții „Cum să modelăm orașele din România”. Cartea va fi lansată în curând, putând să fie deja precomandată pe site-ul https://urbanizehub.ro/. „Cum să modelăm orașele din România” reunește opiniile a 10 experți care au răspuns la 20 de întrebări legate de viziunea lor asupra orașelor. Baza cărții a fost teza de doctorat a lui Grațian, susținută în 2019 la Universitatea de Vest din Timișoara. Pentru a oferi o abordare mai prietenoasă și mai ușor de înțeles pentru publicul larg, stilul academic a fost adaptat în unul cu caracter educativ.

Cartea vizitează orașe ca Alba Iulia, Brașov, București, Buzău, Cluj-Napoca, Constanța, Iași, Oradea, Petroșani, Reșița, Slatina, Timișoara și altele prin prisma diferitelor caracteristici de țin de dezvoltare. Născut la Reșița, cu studii atât în Timișoara cât și în Occident, apoi mutat la București, Grațian și-a dedicat eforturile în zona promovării strategiilor ce țin de orașe smart și politicilor prin care comunitatea devine unul dintre actorii principali în evoluția mediului urban. Cunoscând atât problemele unui oraș post-industrial cât și pe cele ale metropolelor, întrebările pe care le-a adresat experților se concentrează pe colaborarea între administrație-business-mediul universitar, modelele de bune practici europene replicate în România, descentralizare, politici urbane specializate, sustenabilitate, reducerea polarizării economice, shrinking cities și guvernanță locală.

Studenti Sorbona
Proteste ale studenților francezi: ”Suntem puși în fața unei false alegeri” (reportaj)
rfi.ro

Studenții de la Universitatea Sorbona și de la alte universități din Paris și din țară, au protestat la sfârșitul săptămânii trecute, exprimându-și dezamăgirea față de rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale, scrie France24. ”Suntem puși în fața unei false alegeri”, susțin mulți dintre ei.

Pentru a-și face auzită vocea în perioada dintre cele 2 tururi ale alegerilor prezidențiale, studenții au luat cu asalt și au ocupat joi, 14 aprilie, clădirile universității Sorbona, într-o zi care a fost marcată de mai multe incidente.

"Am decis cu toții să facem asta", a spus pentru AFP Baptiste, student în anul al doilea la filosofie la Sorbona și activist în cadrul Uniunii Naționale a Studenților din Franța, care participa la mișcarea din interiorul clădirii.

"Și asta ca urmare a informațiilor care ajung la noi, cum că dacă mai protestăm vom fi arestați, că jandarmii vor veni peste noi... până la urmă am plecat în grup și poliția a făcut un gard viu în jurul nostru pentru a ne conduce în stradă", povestește el.

Unii dintre tineri au rămas totuși în clădire. Pe rețelele de socializare a circulat o înregistrare video în care se afirma că 40 de studenți se aflau încă în universitate, reținuți de poliție. O sursă din cadrul poliției a confirmat că înăuntru se aflau încă studenți, fără a preciza numărul acestora sau motivul prezenței lor.

IMG 4990 PVzA
La ce facultate te duci? Cinci elevi vorbesc despre cum s-au decis ei, după ce au făcut practică la companii. „Una e să citești, alta e să fii acolo”
scoala9.ro

La ce facultate dai? Întrebarea asta o primesc elevii în ultimul an de liceu de la părinți, profesori, dar și prieteni. Ca să ia decizia potrivită, 40 de adolescenți din București s-au înscris într-un program de consiliere în carieră realizat de Fundația pentru Educație și Vocație. Au parcurs un test vocațional, au trecut prin consiliere educațională și psihologică, după care au făcut internshipuri la firme din diferite domenii. Școala 9 a vorbit cu cinci dintre cei care au testat profesiile la care visau.

Elevii de clasa a XII-a vor deveni studenți peste câteva luni. Unii știu exact ce vor face, cei mai mulți încă nu s-au hotărât. 40 de adolescenți din București, mulți încă în primii ani de liceu, s-au înscris în programul de consiliere vocațională MyWay. Au dat o testare vocațională și au primit consiliere din partea unui psiholog; apoi au făcut internshipuri de una-două săptămâni în zece domenii de activitate, printre ele: juridic, marketing și sănătate.

- Mâine vei sta cu colega noastră care se ocupă de vânzări. Apoi, o să faci cunoștință mai bine și cu colegul nostru Adrian, care e pe partea de marină, motoare de bărci și altele, explică, din spatele biroului, Lavinia Pîrvescu, reprezentant de vânzări și marketing la Yamaha. După aceea, o să te trimit și la Alex, să vezi ce înseamnă distribuirea unităților în rețeaua de dealeri. La noi vin toate și le împărțim în toată țara.

- Da, înțeleg, le distribuiți mai departe, răspunde Matei Stanciu, elev în internship. Îi vine bretonul în ochi și îl dă la o parte cu mâna stângă, apoi, ascultă cu atenție.

- Mâine vei fi și pasager pe scuter. Colegul nostru Andrei sper să te ajute să vezi ce înseamnă și mersul pe două roți.

- Îl ajutăm, îl ajutăm, strigă un bărbat în vestă albastră, care trece glonț pe lângă noi și pe lângă scuterele gri și albastre expuse.

Matei, în clasa a XI-a la Colegiul Național „I.L. Caragiale” din București, a aflat acum ceva timp despre programul MyWay de la o prietenă de familie. Întâi a susținut, își amintește el, un test pe care-l consideră „meticulos”, pentru că avea multe întrebări. Este vorba despre chestionarul de interese vocaționale Jackson (JVIS), care cuprinde 293 de perechi de opțiuni. Rezultatul testului spunea că Matei preferă o muncă cât mai activă.

646x404 (49)
SONDAJ Viaţa de student în pandemie: Nepotismul bate CV-ul, iar sistemul „pile, cunoştinţe, relaţii” rămâne o realitate
adevarul.ro

Studenţii români sunt pasionaţi şi antreprenoriali, 28% dorind să-şi deschidă firma proprie, decât să găsească un job în sectorul public. Dar progresul lor este frânat de creşterea tot mai accentuată a problemelor de sănătate mintală, abuz de alcool, ţigări şi alimente nesănătoase, precum şi a diferite fenomene cu care se confruntă în societate, precum lipsa egalităţii de şanse, arată rezulatele unui sondaj realizat la începutul acestui an.

Abuzul de substanţe şi alimente este în creştere printre studenţi: 16,7% consumă mai mult alcool decât înaintea pandemiei, 20,5% fumează mai multe ţigări, 42,2% mănâncă mai nesănătos, arată sondajul „Viaţa studenţilor în pandemie”, un amplu sondaj online realizat între 6 ianuarie 2022- 2 martie 2022. La studiu au participat 3.407 respondenţi, studenţi care îşi desfăşoară studiile în universităţi din 22 de oraşe din România, potrivit unui comunicat transmis de Starea Naţiunii Studenţeşti. De asemenea, 72,3% dintre studenţi au nivelul de stres si anxietate crescut, iar 9% dintre ei au gânduri suicidale. Iar principala lor sursă de anxietate (46,4% dintre respondenţi) sunt fake-news.

La întrebarea: ”Care crezi că este cea mai mare problemă cu care se confruntă generaţia ta?”, cei mai mulţi, studenţi 37,7%, au indicat ”Nepotismul şi favorizarea celor cu pile şi relaţii”   ”Viaţa studenţilor în pandemie” este un prim proiect al Stării Naţiunii Studenţeşti. Starea Naţiunii Studenţeşti este rezultatul unui parteneriat format din 34 de asociaţii studenţeşti de peste tot din România. Acest parteneriat este menit să atragă atenţia asupra problemelor studenţilor din România şi a dificultăţilor cu care s-au confruntat în pandemie cât şi dincolo de ea, probleme deseori ignorate la nivel instituţional.

AICI se afla toate rezultatele sondajului.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.