EȘTI AICI:
Revista presei – 18 octombrie 2022

Revista presei – 18 octombrie 2022

Mail
Delia Ungureanu și Mircea Mihăieș – despre circulația ideilor în literatura mondială și în cinematografie
ziuadevest.ro

Universitatea de Vest din Timișoara organizează, miercuri, 19 octombrie, ora 18:00, conferința despre circulația ideilor în literatura mondială și în cinematografie – care o va avea drept invitată pe Delia Ungureanu. Evenimentul se va desfășura în sala A01 și va fi moderat de criticul literar Mircea Mihăieș.

Delia Ungureanu este director asociat al Institutului de Literatură Mondială al Universităţii Harvard și conferențiar universitar de Teorie Literară în cadrul departamentului de Studii Literare al Facultății de Litere București.

Despre conferință, rectorul Universității de Vest din Timișoara, Marilen Gabriel Pirtea, a declarat: „Seria conferințelor La UVT, Cultura este Capitală au întotdeauna subiecte captivante, cu invitați pe măsură. Miercurea aceasta, doamna Delia Ungureanu ne propune o discuție savuroasă pe tema intersecției dintre literatură și cinematografie.”

Universitatea De Vest 700x396
Conferința de încheiere a proiectului „Practica de calitate pentru o cariera de succes”
gazetadinvest.ro

Universitatea de Vest din Timișoara, în calitate de Beneficiar, în parteneriat cu SC GI GROUP STAFFING COMPANY SRL, are deosebita plăcere de a vă invita la conferința de încheiere a proiectului „Practica de calitate pentru o carieră de succes”.

Proiectul a vizat creșterea nivelului de ocupabilitate în rândul a 343 studenți ai Universității de Vest din Timișoara, viitori absolvenți, prin consolidarea serviciilor de practică și prin dezvoltarea abilităților și compețentelor practice solicitate de piața muncii.

Evenimentul de încheiere al proiectului „Practica de calitate pentru o cariera de succes” va avea loc miercuri, 19 octombrie 2022, începând cu orele 11, la sediul Universității de Vest din Timișoara, Strada Vasile Pârvan nr.4, amfiteatrul A01 (parter).

Desfășurarea evenimentului se va realiza și în mediul online. Pentru participare online, vă invităm să accesați https://meet.google.com/uan-ztqu-kxc

Revolutie Tun
A fost semnat contractul de 4,5 milioane de euro pentru finanțarea Traseului Muzeal al Revoluției din 1989
ziuadevest.ro

Luni, 17 octombrie, viceprimarul Ruben Lațcău a semnat contractul pentru finanțarea „Memorialului (Traseului) Revoluției din 1989 în Timișoara” într-un eveniment organizat la București de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Vorbim de o finanțare de 4,5 milioane de euro (22,3 milioane de lei) pentru intervenții asupra mai multor puncte emblematice ale revoluției.

„Mă bucur că de azi avem finanțarea asigurată pentru un proiect-simbol pentru Timișoara: Traseul Revoluției. Păstrăm memoria vie a celui mai important moment din istoria noastră contemporană, cel care ne-a deschis drumul spre libertate, democrație și apartenența la familia europeană. Evenimente, emoții, oameni și mesajul lui Decembrie 1989 vor fi din nou prezente pe străzile Timișoarei, prin acest proiect unic de păstrare și punere în valoare a istoriei noastre. Este datoria noastră să ne asigurăm că generațiile prezente și viitoare nu vor uita”, transmite primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Universitatea Din Bucuresti Foto Unibuc Ro E1559041658145 1024x502 640x400 (1)
Edenred oferă beneficii studenților și angajaților de la Universitatea Politehnica din București

Începând din acest an universitar, Universitatea Politehnica din București devine prima instituție de învățământ superior din România care oferă studenților beneficii și oferte speciale, pe modelul celor care sunt oferite angajaților din companii.

Studenții înscriși la toate ciclurile de învățământ (licență, masterat și doctorat) precum și angajații UPB vor avea acces la Benefit, platforma online de beneficii extrasalariale a Edenred România, din care vor putea alege dintre peste 2.500 de oferte speciale cu reduceri cuprinse între 5% și 50%.

Printre beneficiile disponibile, se numără reduceri la segmente de produse și servicii precum: sport, cultură, sănătate, educație, turism, librării, hobby, modă, wellness, restaurante, etc. Platforma va funcționa ca un magazin online, creat special pentru comunitatea universității.

Reprezentanții Edenred arată că inițiativa vine pentru a promova un stil de viață echilibrat și sănătos, prin facilitarea accesului la evenimente culturale și educaționale, călătorii, resurse și metode de relaxare & wellbeing. Totodată, aceasta apare ca urmare a dorinței universității de a oferi studenților un pachet educațional complet și competitiv, la nivelul universităților din occident, fiind și o urmare a procesului de transformare digitală a universității.

Ubb 0 700x394 1
Universitate Vicepreședintele Comisiei Europene și comisarul european pentru educație și cercetare au vizitat Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca
edupedu.ro

Vicepreședintele Comisiei Europene și comisarul european pentru democrație și demografie, Dubravka Šuica și Mariya Gabriel, comisarul european pentru inovație, știință, cultură, educație și tineri, au vizitat sâmbătă Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), potrivit unui comunicat al instituției de învățământ. Vizita a avut loc în contextul onorării istoriei, profilului multicultural și leadershipului academic al UBB.

Conform comunicatului, rectorul UBB, Daniel David, a prezentat istoria Universității, profilul multicultural și proiecte strategice deschise spre alianța europeană Eutopia din care UBB face parte: (1) InfoBioNano4Health (ca o nouă specializare inteligentă a orașului și a țării); (2) BrainQ (un nou Institut paneuropean în neuroștiințe); (3) ACTRIS (o nouă infrastructură clujeană din rețeaua paneuropeană ACTRIS dedicată studiului mediului); (4) UBB4Danube Initiative; (5) UBB 4Three Seas Initiative și (6) UBBInnoProducs (produse inovative ale UBB derivate din cercetări susținute european – ex. VR Mind; Robotherapy; iCUBE etc.).

Comisarii europeni prezenți la UBB au sintetizat, la rândul lor, principale direcții de acțiuni ale Comisie Europene și portofoliilor proprii, care au fost apoi discutate cu participanții la întâlnire. Invitațiile pentru participanți au vizat și reliefarea diversității și leadershipului feminin al UBB și a politicilor de gen.
04210000 0aff 0242 7719 08daacfd0b23 W1597 N R0 St S
Exodul creierelor. Poveștile studenților români „de afară”: de ce pleacă și nu se mai întorc
europalibera.org

Migrarea în masă către țările cu facultăți de renume face parte dintr-un fenomen mult mai larg răspândit, și anume acela de „exod al creierelor”. Pe scurt, locuitorii din țări mai puțin dezvoltate pleacă peste hotare, în căutarea unui nivel de trai mai bun, cum ar fi salarii mai mari, accesul la tehnologii avansate și la condiții politice stabile în diferite locuri ale lumii.

Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) aproximează numărul studenților români plecați la studii în afară la 31.486. Cifra e cu doar 8.588 mai mică decât cea a studenților britanici (40.074) care părăsesc Regatul Unit, marea majoritate pentru a studia la universitățile din Statele Unite și Germania. Spre deosebire de România, Marea Britanie are o populație de 3,5 ori mai mare.

Olanda se află pe primul loc în rândul țărilor cu universități de prestigiu preferate de studenții români, lucru accelerat și de ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, dar și de costurile de școlarizare mai scăzute. Potrivit companiei de consultanță educațională IntegralEdu, peste 5.600 de români studiază în prezent în Olanda.

Din motive tehnice, autoritățile de la București nu pot documenta amănunțit migrația tinerilor la studii în străinătate. Potrivit Ministerului Educației, tinerii români care pleacă la universitate în afară nu sunt nevoiți să declare acest lucru autorităților. România este țară membră a Uniunii Europene, iar libera circulație a oamenilor presupune eliminarea controalelor la frontierele interne ale Uniunii, cât și șansa ca românii să se poată stabili într-o altă țară UE alături de familiile lor.

Pib 2021 1024x617
ECONOMIE - Evoluția structurii economice a României în ultimul deceniu
cursdeguvernare.ro

Din datele INS reiese că statul a fost cel care a ocupat locul lăsat liber de ramurile economice amintite mai sus. Concret, ponderea administrației publice și apărării, a asigurărilor sociale din sistemul public, a învățământului și a sănătății și asistenței sociale în PIB a urcat cu 4,3 puncte procentuale în ultimul deceniu, la 13,8% din PIB. Statul ocupă astfel al treilea cel mai important rol în economie, după industrie și comerț.

Activitățile profesionale, științifice și tehnice au consemnat a doua cea mai bună evoluție după administrația publică. Această categorie include activitățile juridice și de contabilitate, activitățile de consultanță, arhitectură și inginerie, cercetare-dezvoltare, design, publicitate etc. Ponderea acestora în PIB a crescut cu 2,1 puncte procentuale în ultimul deceniu, la 7,1%, la un pas de tranzacțiile imobiliare pe care le-ar putea devansa în curând.

Alte două ramuri cu evoluții pozitive în ultimii zece ani sunt comerțul, reparațiile auto, transporturile și HoReCa și informațiile și comunicațiile. Comerțul a consemnat o creștere de 1,7 puncte procentuale la formarea PIB-ului, ajungând la 19% în 2021, umăr la umăr cu industria.

IT&C avea anul trecut o pondere de 6,3% din PIB, în creștere cu 1,8 puncte procentuale față de 2012.

63428803 303
Ungaria: rebeliunea din cancelarie
dw.com

Pe 5 octombrie, 40.000 de persoane au participat la Budapesta, alături de profesori, la unul dintre cele mai ample proteste antiguvernamentale din ultimii ani. Motivul: modul în care guvernul Orban îi tratează pe profesori. Nu doar în capitală s-a protestat ci în multe alte localități din Ungaria.

Cazul lui Törley și al celorlalți profesori concediați este fără precedent în Ungaria. Au mai existat cazuri de intimidare a unor profesori care au criticat politicile privind educația. Nu însă concedieri colective. Cazul este simptomatic pentru politica educațională a regimului Orban, spune Katalin Törley: „Vor să ne reducă la tăcere, să impună cu forța ordinea, în loc să caute soluții profesioniste pentru problemele existente”.

Peter Rado, unul dintre cei mai buni experți în educație ai Ungariei, este de aceeași părere: de ani buni, Guvernul nu mai face nimic pentru a soluționa în vreun fel problemele acumulate în sistemul de învățământ, ci le tot împinge sub preș. „Având în vedere ineficiența sistemului, guvernul nu mai știe să reacționeze altfel decât intensificând represiunea”, a scris de curând Rado într-un articol publicat de portalul Portfolio.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.