EȘTI AICI:
Revista presei – 18 noiembrie 2021

Revista presei – 18 noiembrie 2021

UVT Uvtintrare
Universitatea de Vest își dezvoltă modelul didactic printr-un proces competitiv de accesare a Granturilor Didactice RCL
observatordetimis.ro

Universitatea de Vest din Timișoara este preocupată de identificarea și dezvoltarea celor mai avansate modele de creștere și evoluție transformativă a procesului de învățământ. În acest context, comunitatea UVT consideră că dezvoltarea unei viziuni instituționale asupra abordării procesului de învățământ este o direcție strategică prioritară a universității.

Astfel, în ultimii doi ani a fost dezvoltat un model de instruire denumit Reflective – Collaborative Learning Model (RCL). Acest model reflexiv – colaborativ de instruire este încadrabil în paradigma învățământului centrat pe student și este dezvoltat prin combinarea a trei concepte educaționale (collective teacher efficacy, collaborative learning și reflexive learning) cu efect puternic asupra rezultatelor academice ale studenților. Obiectivul strategic al acestui demers este acela de a stimula învățarea de profunzime pentru studenții UVT. Pentru a implementa acest model reflexiv – colaborativ de instruire, UVT susține integrarea acestuia de către cadrele didactice din universitate printr-un sistem competitiv de Granturi Didactice RCL.

Rectorul UVT, Prof. Univ. Dr. Marilen Gabriel Pirtea: „Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este preocupată de identificarea și dezvoltarea celor mai avansate modele de creștere și evoluție transformativă a procesului de învățământ. Prin UVT TEACHING BRAND comunitatea noastră și-a dezvoltat o viziune instituțională asupra abordării acestui proces, ca direcție strategică prioritară a universității, concretizată acum prin inovativul model reflexiv – colaborativ de instruire, pe care îl adoptăm prin acordarea competitivă a Granturilor Didactice RCL.”

Rln Uvt
Parteneriat pro-vaccinare între Universitatea de Vest din Timișoara și Spitalul Clinic Militar
gazetadinvest.ro

Universitatea de Vest din Timișoara, împreună cu Spitalul Militar de Urgență ,,Doctor Victor Popescu”, au semnat în această lună un acord de parteneriat prin care studenții de la UVT vor sprijini echipele medicale de vaccinare de la instituția militară sus amintită. Începând cu această săptămână, echipe de studenți și cadre didactice de la Departamentul de Asistență Socială din cadrul Facultății de Sociologie și Psihologie din UVT urmează să realizeze activități de consiliere pe teren și să disemineze informații pro-vaccinare în localitățile din județul Timiș unde urmează să se deplaseze echipele mobile de vaccinare de la Spitalul Clinic Militar din Timişoara.

În criza sanitară globală, asistentul social este unul dintre specialiștii cu rol de agent al schimbării indivizilor în comunitate, fiind un partener real al cetățenilor în procesul de schimbare inițiat. Considerăm că persoanele care locuiesc în comunitățile rurale nu au întotdeauna un acces facil la informațiile obiective privind măsurile de protecție pe termen scurt, mediu și lung împotriva virusului SARS-COV-2. Unul din rolurile profesionale ale asistentului social este cel de mobilizator, care încurajează și stimulează oamenii din comunitate să se vaccineze, valorificând, în situația dată, oportunitatea oferită de echipele mobile de la Spitalul Militar.

Prin aceste acțiuni, misiunea studenților de la asistență socială din UVT este aceea de a contribui la creșterea numărului de persoane vaccinate în comunitățile rurale din județul Timiș. În cadrul acestui demers studenții vor fi instruiți să respecte măsurile de protecție Covid dar si să manifeste înțelegere, respect, empatie, disponibilitate de a informa într-o manieră accesibilă, păstrând atitudinea de a nu judeca persoanele cu care vor interacționa.

Campania va fi demarată în acest sfârșit de săptămână în localitățile Variaș, Sânpetru, Valcani, Dudeștii Vechi și Găvojdia, urmând să continue în următoarele șase luni, în funcție de realitățile din teren, în mai multe dintre comunitățile rurale din județ. Proiectul va începe vineri, 19 noiembrie a.c., ora 7.30, prin deplasarea în comuna Variaș, unde microbuzul cu studenți de la UVT va însoți convoiul auto personalului medical de la Spitalul Clinic Militar de Urgență ,,Doctor Victor Popescu.

Procentul persoanelor vaccinate în mediul rural este sensibil mai scăzut față de media națională și mult inferior procentului populației vaccinate în Timișoara. Inițiativa Spitalul Clinic Militar de Urgență ,,Doctor Victor Popescu” de a realiza o campanie de vaccinare în mediul rural, la care se va alătura și campania studenților și cadrelor didactice din Departamentul de Asistență Socială de la UVT, pentru informare pro-vaccinare, sunt demne de tot respectul și susținerea noastră. Împreună suntem solidari pentru depășirea crizei pandemice, pentru revenirea la normalitate.”, spune rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea.

Dreamstime M 70582907 820x615
19% din universități nu au publicat pe site Codul drepturilor și obligațiilor studentului. 38% din elevi nu au auzit până acum de Statutul Elevului – rapoarte ANOSR și CNE, lansate cu ocazia Zilei Internaționale a Elevului și a Studentului
edupedu.ro

19% dintre universitățile de stat din România fie nu au adoptat, fie nu au publicat pe site Codul drepturilor și obligațiilor studentului, se arată într-un raport național privind drepturile și obligațiile studenților. Doar 5,4% dintre drepturile garantate se regăsesc în toate codurile universitare ale universităților care au adoptat un Cod, însă în ceea ce privește preluarea obligațiilor studenților, 25% din obligațiile stipulate la nivel național au fost integrate. De asemenea, în ceea ce privește respectarea drepturilor elevilor, rezultatele Raportului privind implementarea Statutului elevului la nivel național pentru anul școlar 2020-2021 relevă faptul că peste o treime din respondenți (38,1%) nu au auzit până acum de Statutul Elevului.

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și Consiliul Național al Elevilor (CNE) au lansat miercuri, cu ocazia Zilei Internaționale a Elevului și a Studentului, Raportul național privind respectarea Codului drepturilor și obligațiilor studentului în instituțiile de învățământ superior de stat din țară, corespunzător anului universitar 2020 – 2021, respectiv Raportul privind implementarea Statutului Elevului la nivel național, corespunzător anului școlar 2020 – 2021, se anunță într-un comunicat de presă comun al celor două organizații reprezentative.

NDAmaGFzaD1mYmNkYzNmYjNkOTY3NDEzODcxMjE2ODZkMGQ4YjBmOQ==.thumb
O nouă amânare pentru testele de salivă în școli: Vor ajunge cel mai târziu la jumătatea săptămânii viitoare
hotnews.ro

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat un nou termen la care testele de depistare a infecției cu Covid pe bază de salivă vor ajunge în școli - jumătatea săptămânii viitoare, deși ele erau așteptate la finalul acestei săptămâni. Această amânare vine în contextul în care nu este clar în acest moment dacă aceste teste vor putea fi făcute și acasă, de către părinți, sau doar la școală.

„Testele încă nu au ajuns în școli. După ultimele informații pe care le-am primit astăzi, ele vor ajunge cel mai târziu la jumătatea săptămânii viitoare, deși inițial am primit asigurări că vor ajunge la finalul acestei săptămâni, dar cert este că vor ajunge”, a afirmat ministrul Educației în cadrul unei conferințe organizate de ANOSR, care a avut loc înainte ca ministerul Sănătății să iasă cu precizări suplimentare legate de procedura de testare.

„Înainte să intru în această videoconferință, am avut discuții cu ministerul Sănătății pentru a adapta la realități, la evoluția epidemiologică, măsurile prin care elevii să poată participa la cursuri cu prezență fizică, în condiții de protecție sanitară”, a declarat Cîmpeanu.

„La finalul acestei săptămâni va trebui să avem lucrurile clare, la nivel educațional și la nivel sanitar pentru săptămâna viitoare,” a mai spus el.
Ministerul Sănătății a anunțat astăzi, ca răspuns la solicitările ministerului Educației de a veni cu clarificări, că legislația în vigoare nu exclude utilizarea la domiciliu a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă, iar decizia utilizării la domiciliu a acestor teste "revine sistemului educațional".
Luni seară, Cîmpeanu declara că testele Covid-19 pe bază de salivă, non-invazive, pentru elevi trebuie să ajungă în şcoli în zilele următoare, până la începutul săptămânii viitoare.
Construction Site 285645 1280
Timișoara, Cluj-Napoca, Brașov, Iași și Constanța atrag peste 2 miliarde euro în noi proiecte imobiliare, hoteliere și retail
profit.ro

Investiții imobiliare și hoteliere totale de peste 2 miliarde de euro sunt în derulare în acest moment sau vor fi lansate în perioada imediat următoare, la nivelul celor mai mari 5 orașe din țară - Timișoara, Cluj-Napoca, Brașov, Iași și Constanța. Astfel, între finalul anului 2021 și 2024, în cele 5 orașe și în regiunile adiacente vor fi finalizate proiecte de proprietăți comerciale ce cumulează în total peste 370.000 mp (clădiri de birouri, spații logistice, parcuri de retail), 7 mari hoteluri afiliate unor branduri internaționale și peste 20.000 de apartamente noi,.

Timișoara atrage aproape 1 miliard de euro investiții, aproximativ jumătate din totalul investițiilor regionale, în proiecte de birouri, retail și logistice de peste 190.000 de mp, un hotel de 5 stele Radisson Blu și peste 5.000 de apartamente ce vor fi livrate până în 2024, conform analizei BREC. Dintre cele 5 regiuni analizate, Timișul atrage cele mai mari investiții imobiliare datorită conexiunii excelente cu coridoarele pan-europene, fapt ce a a transformat zona într-o locație strategică pentru facilități de producție. Grupul Iulius are aici în lucru unul dintre cele mai importante proiecte de birouri, UBC 0, cu 30.000 mp, iar AFI Europe și-a adăugat anul trecut în portofoliu proiectul  AFI Park Timișoara. Totodată,  marii investitori în logistică, CTP, WDP, VGP si Global Vision sunt prezenți cu proiecte în lucru de peste 115.000 mp. Iașiul cumulează investiții în proiecte de birouri și retail de peste 65.000 mp și peste 5.000 de apartamente în diverse ansambluri ce vor fi finalizate până în 2024.  Grupul Iulius are în lucru aici una din cele mai mari investiții din țară pe segmentul de birouri, respectiv 60.000 mp la Palas Campus, dar și parcurile de retail Family Market din Miroslava și Bucium, o investiție totală de 17 milioane de euro.

 

AlinaMarinescu Matematica,dedrag AdaMilea GlcX
Good prof, bad prof. Matematica, de drag
scoala9.ro

Adrian Cindrea, profu’ de mate din generală (n.r. – din Bistrița), era o bucurie pentru mințile noastre. Cu toate că nu eram „prietenă” cu matematica, nu ajungeam cu nedumeriri acasă. Totul era clar din clasă. Inventa probleme haioase și ne amuzam în timp ce le rezolvam. Au apărut culegeri de algebră și geometrie în care au fost adunate textele lui, se numesc „Matematica, de drag”. Așa și era. Creativitatea și spontaneitatea profului ne-au cucerit pe toți. Elevii altor clase ne priveau cu invidie și ne urau pentru felul în care învățam, distrându-ne, o materie care pe ei îi îngrozea. Știu precis asta. Știu pentru că în liceu nu mi-a mai fost prof și a început să mă sperie matematica. Eu eram la chimie-fizică, iar profu’ preda pentru cei buni, adică la mate-fizică și informatică.

La un moment dat, părinții noștri au făcut scandal că aveam un prof pe care-l corectam noi. Am crezut că l-au dat afară, dar l-au făcut inspector și a mers în inspecție la profu’ bun. Ni s-a părut cam nedrept. Bine, cică profu’ bun l-ar fi rugat pe acest inspector să părăsească sala, pentru că trosnea a alcool și se simțea până-n ultima bancă. L-a invitat în inspecție-n altă zi. Rezultatul a fost că l-au dat afară pe profu’ bun. Degeaba am adunat semnături, încercând să păstrăm în școală un prof care „scotea olimpici pe bandă rulantă”, după cum scria într-un ziar local. L-au mutat la un liceu agricol sau sportiv, nu mai țin minte. În orice caz, la acel liceu au început să apară olimpici la mate.

Pe lângă talentul extraordinar de a ne apropia de o materie dificilă, profu’ avea și un „senzor” excelent pentru preocupările noastre și ne direcționa spre zone care ne interesau. Nu mai știu cum a ajuns să îmi împrumute cărți de teatru și să mă trimită la cercul de teatru al liceului. După niște ani, mă aflam la Editura Compania, în București, unde ascultam o discuție despre un prof de mate care și-a lăsat manuscrisele la ei și niște matematicieni au spus că sunt extraordinare. Ei au hotărât să le publice și l-au invitat pe graficianul Terente să ilustreze culegerea. Conversația continua cu uimirea lor că profu’ și graficianul se cunoșteau bine, iar eu i-am șocat: unul mi-a fost prof de mate și celălalt era instructorul cercului de teatru la care mă trimisese profu’.

Mai am o amintire superbă cu profu’. După mulți ani de la terminarea liceului, într-o recreație, am nimerit în clasa în care era diriginte. Acolo am observat un panou cu fotografii ale unor copii foarte mici. Profu’ m-a lămurit că erau fotografii ale elevilor din acea clasă, așezate strategic aproape de catedră. A observat că nu înțeleg și a adăugat că au mare efect asupra profesorilor. Orice prof aflat în fața acelei mostre legate de trecerea rapidă a timpului renunță la monstrul din el.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.