EȘTI AICI:
Revista presei – 18 noiembrie 2020

Revista presei – 18 noiembrie 2020

Superteach
Peste 66% dintre profesori cer redeschiderea școlilor și desfășurarea cursurilor offline
renastereabanateana.ro

Peste 66% dintre profesorii care au răspuns chestionarului SuperTeach susțin redeschiderea școlilor din țară, aflate în prezent în scenariul roșu, motivând că “educația este un element important în economia țării”. De asemenea, 53.7% dintre dascăli spun că și-ar dori să se întoarcă la predarea offline, în detrimentul celei online, în timp ce 21% dintre ei consideră că regimul hibrid de școală ar fi o variantă mai bună decât actuala situație, cea în care elevii urmează cursuri online.

La întrebările organizației SuperTeach au răspuns 1.542 de cadre didactice din toate județele țării, 96% dintre acestea predând în școli de stat din mediul urban – 76%. Chestionarul online a fost aplicat profesorilor din comunitatea SuperTeach, în perioada 9-12 noiembrie a.c., și a avut ca obiectiv evidențierea percepției acestora asupra școlii online, în special identificarea celor mai mari provocări cu care profesorii se confruntă în scenariul roșu de școală.

„Ne bucurăm că profesorii susțin deschiderea școlilor, în ciuda riscurilor implicate și a greutăților de a face ore în condițiile actuale. Prin acest lucru, nu putem să vedem decât premisa schimbării de mentalitate și faptul că profesorii se conectează cu nevoile copiilor și ale părinților. Îi felicit pe profesori că înțeleg și sunt empatici la nevoile copiilor și că sunt aproape de încercările prin care trec părinții – pe lângă faptul că le este greu să facă școală cu cei mici de acasă, părinții înțeleg care este impactul pe termen lung al acestei situații. Iată că profesorii fac corp comun cu părinții pentru dezvoltarea copiilor și a viitorului țării”, spune Cristina Gheorghe, co-fondator SuperTeach.

Violetadascalu1 RgM1
Violeta Dascălu, cea mai îndrăgită directoare, la pensie în pandemie: „Nu trebuie să te joci cu educația. Educația nu este de negociat”
scoala9.ro

Violeta Dascălu a împlinit anul acesta 64 de ani, o vârstă la care a considerat că e timpul să se despartă de Școala Ferdinand I din Capitală la care a lucrat timp de trei decenii, ca profesoară de geografie și de limba franceză. De aproape 20 de ani, a fost director și director adjunct, timp în care clădirea neprietenoasă de pe strada Gării Obor a înflorit și a ajuns să fie astăzi una dintre cele mai atractive unități de învățământ din Sectorul 2 al Capitalei.

În fiecare an, sute de părinți încearcă să-și aducă copiii la această școală pentru că știu că aici metodele de predare sunt altele, iar confortul și starea de bine a copiilor diferă de ceea ce se întâmplă în alte școli.

Școala Ferdinand a devenit un model de bune practici pentru celelalte școli din România, fiind printre puținele școli incluzive. Abandonul școlar a scăzut sub 1%, în comparație cu câteva zeci de procente, cât era la începutul mandatului Violetei Dascălu. În 2017, fosta directoare a primit din partea Ambasadei SUA la București premiul „Femei Curajoase”.

Într-un interviu acordat pentru Școala 9, la final de carieră, profesoara se declară mulțumită de ce lasă în urmă. Rămâne cu amintirea generațiilor de copii care au terminat la Ferdinand și cu multe amintiri. Dintre toate, cea mai aproape de suflet este din ziua când a dat mâna cu Regele Mihai.

Muzeutablouri
Taxă de 70-100 de lei pentru orice operă de artă expusă în România. Inițiativa care va închide muzee
newsweek.ro

La inițiativa VISARTA, o societate care încearcă să obțină un monopol în ceea ce privește colectarea drepturilor de autor în domeniul artelor vizuale, se discută o metodologie care taxează cu sume între 70 și 100 de lei orice tablou, fotografie sau operă de artă expuse în public.

La inițiativa VISARTA, o societate de drept privat, non-profit, care încearcă să obțină un monopol în ceea ce privește colectarea drepturilor de autor în domeniul artelor vizuale, Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA) a luat decizia de a constitui o comisie de negociere a unei metodologii care, în cazul în care va fi adoptată, va închide pur și simplu muzeele și galeriile de artă prin impunerea unor biruri greu de suportat de instituțiile de cultură.

Acestea sunt taxele pe care ar trebui să le plătească la VISARTA oricine expune public opere de artă în România

Metodologia propusă de VISARTA se referă la instituirea unei taxe pentru toți cei care doresc să organizeze o expoziție, un târg, un festival, un spectacol, sau alte manifestări culturale de acest gen, pentru “comunicarea publică prin prezentare directă, expunerea publică a operelor de artă grafică sau plastic, de artă aplicată, fotografică și de arhitectură, precum și proiecția publică a operelor de artă digitală”. Totodată,  potrivit aceleiași metodologii, organizarea unor astel de evenimente ar urma să fie autorizată tot de această societate.

Nora
O platformă dedicată documentării procesului de creaţie al artiştilor, lansată cu un episod în care invitată e scriitoarea Nora Iuga
news.ro

Jurnaldecreatie.ro invită publicul larg să ia parte la procesul de creaţie al autorilor români.

Platforma prezintă în premieră materiale video şi materiale audio care documentează procesul de lucru al autoarei pe parcursul scrierii celei mai recente sale cărţi de proză, „Hipodrom”.

Autoarea se bucură de o popularitate deosebită în rândul iubitorilor de literatură şi tocmai de aceea proiectul îşi propune să o prezinte unei noi generaţii de cititori, să le dea ocazia să o cunoască şi să se lase cuceriţi de farmecul şi carisma ei.

Un prim videoclip este cel în care autoarea vorbeşte despre ce reprezintă pentru ea inspiraţia şi cum se manifestă aceasta în procesul ei creativ.

„Nu ştiu să mai fi publicat cineva în România, la 89 de ani, o carte de aproape 400 de pagini”, spune ea.

O perspectivă asupra procesului ei artistic, în care povesteşte despre scris, inspiraţie, despre veşnicie, dar şi despre legendarele vacanţe de la 2 Mai ale boemei româneşti. Cu 15 volume de poezie şi 10 volume de proză publicate, Nora Iuga are una dintre cele mai longevive cariere de pe scena literară românească.

Cercetare1
Nu doar ultimii, ci și departe de vecini: Cercetarea de la care așteptăm viitorul economiei
cursdeguvernare.ro

România a rămas, de departe, ultima în UE din perspectiva cheltuielilor de cercetare-dezvoltare ( R&D), potrivit datelor publicate de INS.

Cu un procentaj de doar 0,48% din PIB pe 2019, în scădere faţă de anul precedent, ne-am plasat pe o poziție ridicolă, după ministate precum Malta (0,60%) sau Cipru (0,63%) și la foarte mare distanță de media europeană (2,18%, date Eurostat, disponibile pentru 2018).

Pe fondul constrângerilor bugetare și a implicării insuficiente a sectorului privat, am reușit să ajungem la mai puțin un sfert din obiectivul autoasumat pentru anul 2020, ba chiar semnificativ sub nivelul post-aderare de 0,55%, consemnat în 2008.

Interesant, din seria de date certificate Eurostat, nivelul cel mai ridicat pentru țara noastră s-a înregistrat în 1995 (0,75% din PIB).

Dacă se face raportarea nivelului alocărilor pentru cercetare ca pondere în PIB al României la media UE 27 (calculată după Brexit) , se poate observa o înrăutățire a situației, de la circa 22% în anul 2009 până la 18% în 2014, urmată de o revenire la 22% în 2018 (încă nu avem datele pentru media UE pe 2019, dar se observă că ele s-au păstrat aproape constante în ultimii ani).

Așadar, sectorul de cercetare-dezvoltare nu ține pasul cu creşterea economică şi cu practica europeană. Ne adâncim astfel în starea de piaţă de desfacere pentru produsele altora (13 miliarde euro deficit comercial în trei trimestre pe 2020). Cu o forţă de muncă (încă) ieftină pentru industrializarea produselor, gândite predominant şi cu valoare adăugată mare încasată de alţii.

2marcel Bolos
Ministerul Fondurilor Europene: program de 750 mil. euro pentru dezvoltarea serviciilor sociale
zf.ro

„Scopul nostru este să avem funcţionale circa 2.000 de centre de asistenţă medico-socială pentru spaţiul rural. Intenţionăm să finanţăm 1.000 de asistenţi sociali, 1.000 de tehnicieni în asistenţă socială, 500 de asistenţi medicali comunitari şi 500 de consilieri şcolari.“

Ministerul Fondurilor Europene a lansat în dezbatere publică Programul Operaţional Incluziune şi Demnitate Socială (POIDS) 2021-2027, în valoare de 750 mil. de euro, prin care îşi propune dezvoltarea serviciilor sociale în comuni­tăţile aflate în risc de sărăcie şi de excluziune socială.

„Intenţia noastră este să îmbunătăţim accesibilitatea persoanelor vârstnice din mediul rural la serviciile de asistenţă medicală primară. Scopul nostru este să avem funcţionale circa 2.000 de centre de asistenţe medico-socială pentru spaţiul rural. Evaluarea noastră este că dintre cele 2.860 de comune din România, mai mult de 2.000 nu au dezvoltate aceste servicii sociale la nivel local. Intenţionăm să finanţăm 1.000 de asistenţi sociali, 1.000 de tehnicieni în asistenţă socială, 500 de asistenţi medicali comunitari, 500 de consilieri şcolari, iar această structură poate să fie adaptată la nevoile care există acum la nivel local. Am propus alocarea unui buget de 750 mil. euro“, a declarat Marcel Boloş, ministrul fondurilor europene, în cadrul unei dezbateri online.

Mai mult, programul operaţional îşi propune să asigure accesul a 470.000 de copii aflaţi în risc de sărăcie la tabere de creaţie şi sport.  Prin POIDS se vor aduce servicii de îngrijire la domiciliu pentru vârstnicii din mediul rural, în valoare de circa 300 mil. euro şi de 144 mil. euro pentru cei din mediul urban.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.