EȘTI AICI:
Revista presei – 18 mai 2022

Revista presei – 18 mai 2022

Poster A4 WIDS 2022 Landscape Page 0001
În premieră pentru Timişoara, la UVT se organizează conferinţa "Women in Data Science", un concept bazat pe iniţiativa globală a Universităţii Stanford
agerpres.ro

Conferinţa "Women in Data Science", organizată de către FabLab în parteneriat cu Asociaţia Banat IT, la Universitatea de Vest din Timişoara, o premieră pentru centrul nostru universitar, doreşte să educe şi să inspire generaţiile tinere pentru a urma cariere în acest domeniu inovator, precum şi profesioniştii din organizaţii, pentru a-i îndruma să înţeleagă mai bine complexitatea din jurul muncii lor. Evenimentul, organizat în peste 200 de alte locaţii din întreaga lume, aduce împreună femei cu cariere deosebite în Data Science (Ştiinţa Datelor), din mediul business, public, educaţional şi al societăţii civile.

Pasionaţii de date se bucură de un eveniment dedicat Ştiinţei Datelor, în limba engleză, organizat în cadrul Universităţii de Vest Timişoara (Bd.V.Pârvan nr.4), vineri, 20 Mai, în amfiteatrul A01 (parter UVT). Women in Data Science (WiDS) Timişoara este un eveniment independent, organizat de FabLab - Social Fabrics Research Lab la Universitatea de Vest Timişoara, în parteneriat cu Asociaţia Banat IT, ca parte a conferinţei regionale Women in Data Science Central and Eastern Europe şi a Iniţiativei Globale Women in Data Science (WiDS) Worldwide, organizată de Universitatea Stanford.

Invitatele WiDS Timişoara 2022 îşi vor prezenta cele mai recente proiecte şi vor dezbate diverse aspecte ale acestui domeniu extrem de căutat. Vor avea intervenţii în cadrul conferinţei:
- Silvia Fierăscu, Organizator, Lector, Universitatea de Vest din Timişoara
- Georgiana Turculeţ, Cercetătoare Marie S. Curie, Universitatea Pompeu Fabra, Spania
- Alexandra Florea, doctorandă, Universitatea Goethe din Frankfurt, Germania
- Diana Andone, Director e-Learning Center, Universitatea Politehnica Timişoara
- Alexandra Ştefănescu, colaborator, Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet
- Rafiazka Hilman, doctorandă, Central European University, Austria
- Moderator Panel Discuţii: Raluca Cibu-Buzac, CEO Luminspino

WiDS Timişoara este organizată de cele trei Ambasadoare Women in Data Science România, aflate în Timişoara, la Universitatea de Vest, Facultatea de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării: Silvia Fierăscu (lector), Teodora Nan (masterandă), Ariana Niţă (studentă), cu sprijinul voluntarilor FabLa ( Teodora Haneş, Miruna Lucan, Cristina Danileţ, Larisa Sofia, Ianis Ruşitoru şi Roxana Leaha), studenţi la Medial Digitală anul III.

Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea: "Implicarea colegelor noastre cercetătoare, care mentorează grupe de studenţi în spiritul Ştiinţei Datelor, este una prodigioasă. Timişoara, prin Universitatea de Vest din Timişoara, se aliniază unui circuit internaţional special şi remarcabil, oferind o nouă premieră semnificativă prin găzduirea conferinţei dedicate rolului femeilor cercetătoare din domeniul Ştiinţei Datelor. Acest format de dezbatere ştiinţifică adaugă, bineînţeles, adaugă un plus de vizibilizare internaţională centrului universitar timişorean, şi ne plasează pe harta mondială WiDS."

Universitatea De Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu De La Brad” Din Iasi
Perioada cursurilor festive, la Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași
bzi.ro

Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV) va da startul, în această săptămână, ceremoniilor de absolvire organizate pentru viitorii absolvenți ai celor patru facultăți.

Primul curs festiv la USV Iași , va avea loc miercuri, 18 mai 2022, când este programată Ceremonie de Absolvire la Facultatea de Medicină Veterinară. Alături de viitorii medici veterinari care au studiat în limba română, protagoniștii vor fi și absolvenții de medicină veterinară care au studiat în limba engleză, aceștia făcând parte din cea de a doua promoție care finalizează studiile la Iași. Locația aleasă de către absolvenții de la Facultatea de Medicină Veterinară este Aula Magna „Haralamb Vasiliu”, ceremonia fiind programată a începe la ora 11:00.

Absolvenții Facultății de Agricultură au ales să sărbătorească momentul finalizării studiilor superioare, în stilul colegiilor americane. Concret, pentru a putea fi împreună cu toți invitații, părinți și prieteni deopotrivă, absolvenții de la cele șase specializări ale Facultății de Agricultură vor organiza ceremonia pe Stadionul de Rugby, din cadrul bazei sportive a USV Iași, unde vor fi amplasate o scenă și un ecran de mari dimensiuni. Manifestarea este programată pentru joi, 19 mai 2022, ora 11:00 și sunt așteptate peste 500 de persoane participante.

Absolvenții Facultății de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare au programat cursul festiv pe data de 6 iunie, în timp ce tinerii de la Facultatea de Horticultură vor sărbători absolvirea pe 10 iunie 2022.

Uab
Conferința internațională a Facultății de Științe Economice, ICMEA 2022
urbeamea.ro

Facultatea de Științe Economice din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia împreună cu Institutul de Studii Financiare organizează, în perioada 19-20 mai 2022, cea de-a XIV-a ediţie a manifestării științifice internaționale International Conference on Management, Economics and Accounting – ICMEA 2022.

La eveniment sunt așteptate să participe peste 150 de persoane, cadre didactice, cercetători şi doctoranzi din cadrul unor universități şi institute de cercetare de prestigiu din România (Academia de Studii Economice din Bucureşti, Universitatea „Babeş – Bolyai” din Cluj Napoca,Institutul de Economie Naţională al Academiei Române, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu,Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe Tehnologice „George Emil Palade” din Târgu Mureş, Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureș, Universitatea Sapientia din Cluj-Napoca, Universitatea din Oradea,  Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea Valahia din Târgoviște, Universitatea din Petroșani,Universitatea Artifex din București, Universitatea Hyperion din București ş.a.), dar şi din străinătate (Academia de Științe Economice a Moldovei, Stanisław Staszic State University of Applied Sciences in Piła din Polonia, Eötvös József College, Institute of Business Sciences din Ungaria, University of Veliko Tarnovo din Bulgaria ș.a.).

Lucrările conferinței se vor desfășura pe cinci secţiuni: Contabilitate, audit şi guvernanţă corporativă (2 secțiuni); Finanţe şi analiză financiară; Marketing, Turism și Strategie; Colocviul doctoral, iar accesul la acestea se va realiza fie cu prezență fizică, fie prin intermediul link-urilor din program.

Conducerea Facultății de Științe Economice și întregul comitet de organizare al manifestării științifice apreciază, și de această dată, sprijinul primit din partea partenerilor în organizarea evenimentului, respectiv Autoritatea de Supraveghere Financiară și Agenția de Dezvoltare Regională Centru, Academiei Române prin Institutul de Economie Națională, Primăriei Alba Iulia, Primăriei Comunei Ciugud, Primăriei Sebeș, Asociației Facultăților de Economie din România (AFER), Institutul de Prognoză Economică, Academiei de Studii Economice din Moldova, Universității Stanisław Staszic University of Applied Sciences din Piła, Polonia, Consiliului Județean Alba, precum şi sponsorilor SC Elit SRL, SC Atlas Express & Logistic SRL, SC Alpin 57 Lux SRL, SC ElectroMax SRL, SC Domeniile Boieru SRL, SC Agra’s SA, BRD Group Societe Generale și SC Transeuro SRL.

Startup 594090 1280 (1)
Cluburile sportive școlare și Palatele Copiilor vor trece de la Ministerul Educației la primării
edupedu.ro

Ministrul Educației vrea să descentralizeze cluburile sportive și palatele copiilor, să le treacă în grija autorităților locale, a spus Sorin Cîmpeanu la DCNews.

La DCNews, astăzi, ministrul Educației recunoaște că ministerul nu a reușit să aibă grijă de baza sportivă Cireșarii: „Aș vrea să vă spun un lucru, în premieră. Am luat decizia de a prezenta guvernului un exemplu de descentralizare. Mai exact, toate palatele copiilor, toate cluburile școlare, Clubul Cireșarilor de exemplu și toate cluburile administrative școlare, să treacă din administrarea centralizată a Ministerului Educației, pentru că s-a dovedit că nu putem gestiona eficient aceste entități pe întreg teritoriul, către autoritățile locale.”

În luna august anul trecut, mai mulți studenții voluntari de la Universitatea de Agronomie au curățat de bălării baza Sportivă Cireșarii.

„Aș vrea să vă spun că sunt foarte mândru, există o universitate- USAMV București- care s-a implicat pro bono în baza Cireșarii și dincolo de amenajările peisagere, au făcut un teren de fotbal cu gazon natural care trebuie irigat pentru a fi întreținut, dincolo de sistemul de drenaj. Ca să fie irigat au avut nevoie de foraje de apă. Tot USAMV București a făcut foraje de apă, deci a făcut foarte multe investiții pro bono. Ministerul Educației a susținut prin CNI construcția unor terenuri de sport și sunt foarte legat de această bază,” spune ministrul Sorin Cîmpeanu.

Copilcaiet 8TMV
„Analfabetismul funcțional nu trece de la sine”
scoala9.ro

Doar unu din zece copii înțelege ce citește, arată Raportul național de literație. 42% dintre elevii României însă nu pot să identifice personaje sau să extragă idei dintr-un text. Testările realizate de platforma BRIO au arătat că elevii din județele bogate nu au rezultate mai bune decât cei din zone vulnerabile. Dragoș Iliescu, specialist în măsurare psihologică și profesor la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, a explicat pentru Școala 9 ce înseamnă un copil literat, adică alfabetizat funcțional, ce cauzează aceste rezultate și ce soluții există.

Școala 9: 26,9 din 100 de puncte au obținut elevii la testele de literație. Asta înseamnă, simplificând la sistemul nostru de notare, că elevii români ar fi de nota 3?

Dragoș Iliescu: Nu. Pentru că un elev care ar lua 1, 2 sau 3 în sistemul ăsta de testare primește de obicei în sistemul clasic nota 4. Nota medie în sistemul educațional e 7, nu 5. Deci aș spune că elevii ar fi de 5 – 5,50, dacă am traduce în note.

- Ce nu știe un elev care se califică în categoria de „slab funcțional” în literație?

Să începem cu ce face un copil care e literat, e mai ușor de explicat. Un elev înalt literat face trei lucruri:

  • În primul rând, înțelege când citește un text, un paragraf de zece rânduri. Cum testezi asta? Îl întrebi informații factuale despre acel text, iar dacă ar reciti textul cu întrebarea în gând ar găsi informația cerută. „Ce culoare avea calul Fefeleagăi?” În text apare: „calul alb și orb și ciolănos”. „Alb” ar trebui să răspundă.
  • La un nivel ulterior are capacitatea de a conecta informația respectivă cu informații pe care le are din alte surse, o lipește de alte lucruri pe care le știe, pe care le-a văzut în alte texte.
  • La un al treilea nivel, ia decizii, face inferențe (operație logică, deductivă, de trecere de la un enunț la altul, în care ultimul enunț e dedus din primul, n.r.). Simte finețea din text și ia decizii pe baza acestui text. Asta se aplică și în textele scrise, în cuvinte, dar și în materialele care nu sunt doar textuale, ci multimodale.

Noi n-am testat asta, dar am vrea să testăm și informație multimodală și informație reprezentată prin alte medii, video de exemplu. Informație multimodală ar însemna un afiș despre un concert, de exemplu. Ai text, coduri de culoare, imagini, e un pachet. Și după ce-ți dau afișul te întreb când va avea loc concertul, unde va avea loc concertul.

Revenind, ce nu are un copil care nu are literație? Nimic din toate aceste lucruri, dar de cele mai multe ori nu are nici măcar partea fundamentală. PISA spune că 44% din copiii României nu înțeleg ce citesc. Nu sunt analfabeți în sensul că ei pot citi, dar după ce îi întrebi ce au citit, nu reușeșc să-ți explice.

5484f8f918fdb20f2209de58890fac47f652427e
CARTE - O carte despre noua frontieră a omenirii: superinteligența
republica.ro

Dacă vă interesează când și sub ce formă ar putea apărea o superinteligență, artificială sau nu, și dacă ar fi o amenințare pentru omenire sau, din contra, o binecuvântare, vă recomand să citiți cartea „Superinteligența, căi, pericole, strategii”, autor Nick Bolsom. Eu am dat doar 29,90 lei pe ea, un preț foarte mic pentru o carte așa de mare.

Și dacă recomandarea mea nu vă îmbie la a citi poate cea a lui Elon Musk vă va încânta mai mult: „Merită citită. Trebuie să fim foarte atenți cu IA. Are potențialul de a fi mult mai periculoasă decât bomba atomică.” Elon Musk, fondator al SpaceX și Tesla.

Înainte să citesc această carte, prin superinteligență înțelegeam doar inteligența artificială, despre care se tot vorbește de ceva vreme. Nick Bostrom sugerează mai multe căi de a atinge această formă superioară de inteligență, unele pur artificiale, altele mixte sau biologice.

 

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.