EȘTI AICI:
Revista presei – 18 iunie 2021

Revista presei – 18 iunie 2021

Conf
ASTĂZI, LA UVT - Security Challenges in the Balkans Region 2021 – cu specialiști din 11 țări. Programul evenimentului
ziuadevest.ro

Universitatea de Vest din Timișoara și New Strategy Center organizează a cincea ediție a conferinței anuale „Security Challenges in the Balkans Region”, care va avea loc vineri, 18 iunie 2021, în intervalul 9.30 – 19.30, la Complex Senator.

Datorită restricțiilor legate de starea de alertă, impusă din cauza evoluțiilor pandemiei cu noul coronavirus, conferința va avea loc într-un cadru de organizare special, cu o limită maximă de participanți prezenți față în față, impusă de legislație, dar și cu o participare în formatul de comunicare online și cu difuzarea live a dezbaterilor pe site-urile organizatorilor (www.newstrategycenter.ro  și https://uvt.ro/ro/security2021/ ) și pe pagina de facebook a https://www.facebook.com/uvtromania.

Evenimentul se va desfășura respectând toate măsurile legale de prevenire a COVID-19.

Conferința va beneficia de prezența oficialităților și reprezentanților mediilor academice din România, Italia, Austria, Germania, Franța, UK, Croația, Serbia, Slovenia, SUA, Bulgaria.

Evoluția evenimentelor din ultimii ani demonstrează că regiunea Balcanilor rămâne un spațiu deosebit de important pentru securitatea europeană, provocările cu care se confruntă zona intensificându-se în ultimii ani, cu atât mai mult cu cât a intervenit și noul context al crizei pandemice. Universitatea de Vest din Timișoara și New Strategy Center au decis, cu patru ani în urmă, să organizeze o asemenea dezbatere la Timișoara, pentru a sublinia în primul rând legăturile istorice ale capitalei Banatului și pentru a evidenția faptul că Balcanii reprezintă o zonă vitală pentru securitatea României.

Video promo eveniment:  https://www.facebook.com/145674945475333/videos/775031253144147  Pagina de facebook a evenimentului:  https://www.facebook.com/events/1023182021421179

Usamvb Protocol
Protocol de colaborare între Sport Club Municipal Timișoara și USAMVB
ziuadevest.ro

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului ,,Regele Mihai I al României” din Timișoara a încheiat un protocolul  de colaborare între Sport Club Municipal Timișoara și USAMVB Timișoara. Prezentarea publică a obiectivelor acestui protocol și obiectivele de viitor vor fi prezentate, vineri 18 iunie, la ora 10.00, la sediul USAMVB din Calea Aradului nr. 119.

La eveniment vor fi prezenți sportivi, reprezentanți ai consiliilor de administrație și reprezentanți ai Primăriei Municipiului Timișoara.

 

Ulsb
Încheiere proiect "Acces şi echitate în universităţi. Demersuri antreprenoriale inovatoare pentru studenţi şi cadre didactice", la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu
agerpres.ro

Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu a fost partener în cadrul proiectului "Acces şi echitate în universităţi. Demersuri antreprenoriale inovatoare pentru studenţi şi cadre didactice", POCU/ 379/6/21/124874, proiect coordonat de Universitatea de Vest din Timişoara.

Proiectul s-a derulat pe o perioadă de 24 de luni, 24 iunie 2019 - 23 iunie 2021, şi a fost co-finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014 - 2020, Componenta 379 Bursa Student Antreprenor - Măsura activă pentru creşterea paricipării studenţilor din categorii vulnerabile la programe de studii de licenţă - Regiuni mai puţin dezvoltate, Axa Prioritară 6 Educaţie şi competente, Operaţiune compozită OS. 6.7, 6.9, 6.10.

Cu o valoare de 6.673.605,90 lei, proiectul a avut ca obiectiv general creşterea calităţii, eficienţei şi accesului la învăţământul superior, în corelare cu nevoile pieţei muncii din sectoarele economice, prin dezvoltarea unui program integrat de oferte educaţionale inovative şi atractive, resurse de învăţare moderne şi flexibile, perfecţionarea personalului didactic şi susţinerea studenţilor proveniţi din grupuri vulnerabile.

Acest proiect, demarat în 2019, s-a pliat perfect pe strategia de dezvoltare a universităţii sibiene, abordând 3 grupuri ţintă diferite (elevi, studenţi şi cadre didactice din universitate) şi o multitudine de activităţi.

Uptmasteranzi
Masteranzii UPT Tehnologii Multimedia construiesc site-uri web pentru ONG-uri
ziuadevest.ro

Studenții masteranzi de la specializarea Tehnologii Multimedia – Universitatea Politehnica Timișoara au dezvoltat în ultimii ani zeci de site-uri pentru comunitate.

Printre beneficiari se numără Fundația Principesa Margareta a României, Fundația Comunitară Timișoara, Fundația Triade, Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Timișoara și mulți alții.

Se spune că un gram de practică valorează cât tone de teorie. Cadrele didactice de la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale – UPT au găsit soluția pentru a valorifica activitățile practice ale studenților masteranzi, contribuind la dezvoltarea proiectelor comunitare.

Anual, studenții Masterului Tehnologii Multimedia din cadrul UPT realizează ca proiect la disciplina Tehnologii Avansate Multimedia, un site web complex, cu elemente multimedia și suport de baze de date, accesibil pe telefoane mobile, cu elemente de criptare și securitate. Studenții sunt implicați în echipe complexe de dezvoltare ale acestor site web, pe baza experienței și din studiile de licență ei sunt absolvenți din domenii diferite, de la studii de calculatoare, tehnologii informaționale, marketing, comunicare, design vizual și chiar geografie sau psihologie, doar cu un interes puternic în tehnologii web și mobile.

Printre primele organizații care au beneficiat de munca studenților se numără Fundația Principesa Margareta a României, Fundația Pentru Voi, Fundația Comunitară Timișoara și Fundația Triade.

College Students Working On Joint Project
Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi organizeaza preinscrieri online pentru admiterea 2021
portalinvatamant.ro

Tinerii care intentioneaza sa sustina concursul de admitere la programele de studii de licenta sau de masterat organizate de UAIC au posibilitatea completarii online a fisei de preinscriere si a dosarului de concurs. Acest lucru poate fi realizat prin accesarea platformei inscriere.uaic.ro. Candidatii pot formula optiuni privind programele de studii la care ar dori sa fie admisi si pot incarca documente doveditoare privind datele personale, studiile absolvite, rezultatele obtinute etc. Prin preinscriere sunt eliminate eforturile implicate de deplasarea pâna la Iasi a candidatilor la admitere.

Oferta de admitere a UAIC pentru anul 2021 cuprinde peste 80 de programe de studii de licenta si peste 120 pentru studii de master. La majoritatea facultatilor, admiterea pentru studii de licenta se va realiza exclusiv pe baza mediei generale de la examenul de bacalaureat. Sase facultati iau in calcul la admitere, pe lânga media generala de la examenul de bacalaureat, media anilor de studii, media la diferite discipline studiate in liceu sau nota la diverse probe din cadrul examenului de bacalaureat.

Admiterea la studii de master se va face, in cazul majoritatii facultatilor, pe baza unei medii in care examenul de licenta va conta in proportie de 60%, iar nota la prezentarea CV-ului si/sau a scrisorii de intentie sau interviul va avea o pondere de 40%. In cazul Facultatii de Drept, media examenului de licenta va avea o pondere de 50%, media anilor de studii 25% si tot 25% nota obtinuta in urma analizei dosarului, pe baza scrisorii de intentie si a CV-ului.

Adultiisitinerii
Adulții sunt la fel de derutați ca tinerii când își imaginează viața peste 5 ani. Cum ne putem pregăti pentru ceea ce va veni
republica.ro

Pătrunderea crescândă a noilor tehnologii emergente în viața noastră reclamă nevoia „echipării” cu noi competențe, mai actualizate la lumea în care trăim, pe care ar trebui să le avem pentru a excela în utilizarea tehnologiei și integrarea acesteia în peisajul cotidian.

Conectivitatea obiectelor din lumea fizică integrată în viața noastră odată cu era industrială 4.0, reflectă o tendință importantă cu efecte de durată asupra vieții noastre, în particular și a societății, în general. Puterea sporită de calcul, analiza avansată a datelor și apariția inteligenței artificiale (AI) încep să schimbe fundamental modul în care gândim, ne trăim viața, relaționăm cu ceilalți, învățăm și muncim.

Utilizarea senzorilor și altor dispozitive conectate la internet pentru a urmări și controla obiectele fizice cotidiene, deschide căi complet noi prin care oamenii pot transforma lumea și crea mai multă bunăstare la nivel planetar. Creșterea explozivă a obiectelor conectate a schimbat paradigma mondială, iar scăderea rapidă a prețurilor pentru componentele digitale tipice permite acum inovatorilor să creeze noi și noi modele și, totodată, să introducă funcționalități de înaltă fiabilitate obiectelor și echipamentelor pe care le utilizăm acasă, la serviciu și în societate.

Asefront2
ADMITERE ASE 2021 la programele de studii universitare de LICENŢĂ!
adevarul.ro

ADMITEREA la ASE este tot mai aproape! 9-16 iulie – ÎNSCRIERI la programele universitare de LICENŢĂ! Academia de Studii Economice din Bucureşti, liderul învăţământului superior economic şi de administraţie publică din Europa de Sud-Est, scoate la concurs peste 6500 de locuri la programele universitare de licenţă, aproape jumătate finanţate de la bugetul de stat.

Procesul de admitere la ASE se va desfăşura şi în acest an ONLINE pe platforma instituţională admitere.ase.ro. Înscrierile au loc în perioada 09–16 iulie a.c., prin încarcarea documentelor de concurs pe platforma admitere.ase.ro. Taxa de înscriere se poate plăti online, prin intermediul aplicaţiei, în cadrul procesului de înscriere.

Concursul de admitere constă din: eseul motivaţional; testul de competenţă lingvistică, susţinut exclusiv de către candidaţii care optează pentru un program cu predare în limbă străină sau Limbi moderne aplicate şi nu au certificat de competenţă lingvistică, recunoscut de ASE (detalii); media generală de admitere, ca medie ponderată între media obţinută la examenul de bacalaureat (70%) şi media anilor de studii liceale (30%). ASE vine cu o ofertă de 35 de programe universitare de licenţă, în limbile română, engleză, franceză sau germană, pentru formele cu frecvenţă, la distanţă şi cu frecvenţă redusă.

Steag Sua E1605676161753 696x542
Pista înşelătoare a inflaţiei - comentariu semnat de Joseph E. Stiglitz
universul.net

„Departe de a semnala revenirea unei inflații semnificative, creşterea temporară a preţurilor corespunde aşteptărilor existente în cazul redresării care urmează unei închideri a economiei. Dacă aceste temeri ambulante privind inflaţia urmăresc propria agendă sau, pur și simplu, sunt pripite, atunci ele nu ar trebui să fie luate în considerare”, scrie Joeseph E. Stiglitz, pentru Project Syndicate.

<< Creșterile ușoare ale ratei inflației, în Statele Unite și Europa, au declanșat anxietăți pe piața financiară. A riscat administrația președintelui SUA, Joe Biden, să supraîncălzească economia cu pachetul său de salvare de 1,9 trilioane de dolari și planurile de cheltuieli suplimentare pentru investiții în infrastructură, crearea de locuri de muncă și consolidarea familiilor americane?

Astfel de preocupări sunt premature, având în vedere incertitudinea profundă cu care încă ne confruntăm. Nu am mai trecut niciodată printr-o criză indusă de pandemie, cu o recesiune disproporționat de abruptă în sectorul serviciilor, o creștere fără precedent a inegalității și rate crescânde de economii. Nimeni nu știe nici măcar dacă sau când va fi îngrădit COVID-19 în economiile avansate, cu atât mai puțin la nivel global. În timp ce cântărim riscurile, trebuie să planificăm și toate situațiile neprevăzute. În opinia mea, administrația Biden a stabilit corect că riscurile de a face prea puțin depășesc riscurile de a face prea mult.

Mai mult, o mare parte a presiunii inflaționiste actuale provine din blocaje pe termen scurt pe partea ofertei, care sunt inevitabile la reluarea unei economii care a fost temporar închisă. Nu ne lipsește capacitatea globală de a construi mașini sau semiconductori; dar când toate mașinile noi folosesc semiconductori, iar cererea de mașini este înconjurată de incertitudine (așa cum a fost în timpul pandemiei), producția de semiconductori va fi restrânsă. Mai pe larg, coordonarea tuturor intrărilor de producție într-o economie globală integrată complexă este o sarcină extrem de dificilă pe care, de obicei, o luăm ca un dat pentru că lucrurile funcționează atât de bine și pentru că majoritatea ajustărilor sunt „la limită”.

Acum că procesul normal a fost întrerupt, vor exista sughițuri, iar acestea se vor traduce în creșteri de preț pentru un produs sau altul. Dar nu există niciun motiv să credem că aceste mișcări vor alimenta așteptările privind inflația și vor genera astfel un impuls inflaționist, mai ales având în vedere capacitatea globală în exces din întreaga lume. Merită să ne amintim cât de recent unii dintre cei care avertizează acum cu privire la inflație din cauza cererii excesive vorbeau despre „stagnarea seculară” născută din cererea agregată insuficientă (chiar și la o rată a dobânzii zero).

Într-o țară cu inegalități profunde, de lungă durată, care au fost expuse și exacerbate de pandemie, o piață a muncii strânsă este exact ceea ce a cerut medicul. Atunci când cererea de forță de muncă este puternică, cresc salariile din zonele de jos, iar grupurile marginalizate sunt aduse pe piața muncii. Desigur, etanșeitatea exactă a pieței actuale a forței de muncă din SUA este o chestiune de dezbatere, având în vedere rapoartele privind lipsa forței de muncă, în ciuda locurilor de muncă rămase semnificativ sub nivelul anterior crizei.

 

Draex
Investiție germană de 200 de milioane de euro în România, la Timișoara! Mișcare majoră pe piața mașinilor electrice
libertatea.ro

Compania germană Draxlmaier are un plan de investiții de 200 milioane euro pe următorii 6 ani, în vestul României, la Timișoara. 

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și-a exprimat sprijinul, notează sursa citată: „Primăria Timișoara susține toate investițiile în tehnologii verzi, nepoluante și ne bucurăm că Draxlmaier Group a ales orașul nostru pentru construirea unei astfel de fabrici moderne. Creșterea semnificativă a capacității de producție va crea numeroase locuri de muncă și va avea un impact puternic pe termen lung asupra economiei orașului și a mediului universitar. Noi, ca autoritate locală, vom susține în continuare compania în toate etapele de implementare ale proiectului”.

„Prin proiecte inovatoare în domeniul electromobilității, Draxlmaier Timișoara va crea peste 1.000 de locuri de muncă pentru specialiști în tehnologii de top și procese de producție la cele mai înalte standarde din industria auto. (...) Suntem mândri că fabrica din Timișoara este nominalizată să joace un rol cheie în strategia globală de E-mobility a Draxlmaier Group”, spune Dr. Alexander Schubel, Directorul General de operațiuni al companiei.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.