EȘTI AICI:
Revista presei – 18 ianuarie 2023

Revista presei – 18 ianuarie 2023

Dincu Intotero Costoiu Lixandru Danielescu
Mihnea Costoiu, Vasile Dîncu, Natalia Intotero, Florian Lixandru și Aura Danielescu, cei cinci experți ai PSD care vor „corecta” legile Deca
edupedu.ro

Cei cinci experți desemnați de Partidul Social Democrat pentru a „corecta” proiectele de legi propuse de ministrul Educației, Ligia Deca, sunt Mihnea Costoiu, Vasile Dîncu, Natalia Intotero, Florian Lixandru și Aura Danielescu, potrivit surselor Edupedu.ro. Aceștia vor modifica și completa drafturile de acte normative – adică proiectele legii învățământului superior și legii învățământului preuniversitar – alături de experții de la PNL și alta de la UDMR, plus un reprezentant al comunității rome.

Comisia de experți a avut deja o întâlnire în format hibrid – online și prezență fizică – luni, 16 ianuarie.

În echipa PSD sunt doi foști miniștri, Mihnea Costoiu și Vasile Dîncu, actuala președintă a Comisiei de Învățământ din Camera Deputaților, Natalia Intotero, actualul secretar de stat din Ministerul Educației, Florian Lixandru și actualul inspector școlar general din Timiș, Aura Danielescu.

Motor Hidrogen E1663148668813 640x400
195 de milioane de euro – competiție pentru proiecte în UE care să creeze tehnologii în domeniul utilizării hidrogenului ca sursă de energie
g4media.ro

Parteneriatul pentru hidrogen curat, o inițiativă-cheie a Comisiei Europene, a lansat marți o cerere de proiecte pentru anul 2023, potrivit unui comunicat de presă. O sumă totală de 195 de milioane de euro va fi pusă la dispoziție pentru proiecte care sprijină crearea de tehnologii curate de ultimă generație în domeniul hidrogenului.

Scopul cererii de proiecte este creșterea așa-numitelor Hydrogen Valleys, arii care combină aplicațiile hidrogenului legate de producție, stocare, distribuție și utilizare.
 
Un total de 26 de subiecte vor face parte din cererea de propuneri.
 
Subiectele sunt grupate în 11 acțiuni de inovare (IA), 13 acțiuni de cercetare și inovare (RIA) și 2 acțiuni de coordonare și sprijin (CSA).

Cinci dintre acțiunile de inovare (AI) sunt considerate de importanță strategică și sunt selectate ca proiecte emblematice, care se așteaptă să aibă un impact semnificativ în accelerarea tranziției către o economie bazată pe hidrogen.

Finanțarea disponibilă este în valoare de aproximativ 195 de milioane de euro. Fondurile pot fi accesate de autorități publice și companii private, iar perioada de desfășurare este 17 ianuarie 2022 – 18 aprilie 2022.

Aceasta e a doua rundă de finanțare după call-ul de anul trecut, în care fondurile disponibile au fost de aproximativ 300 de milioane de euro.

Baschet 3 700x360
Leii din Banat întâlnesc acasă Steaua. E nevoie de public şi de victorie
debanat.ro

Baschetbaliștii de la SCM OHMA Mozzart Bet Timișoara au reintrat într-un ritm nebun de meciuri, pe care îl vor menține până la finalul acestei luni. Ei vor întâlni Steaua București, miercuri, 18 ianaurie, de la ora 18,30, în sala Constantin Jude.

Partida contează pentru etapa a XVI-a, antepenultima din prima fază a Ligii Naționale. Echipa bănăţeană are o linie de clasament cu 8 victorii și 5 înfrângeri, în vreme ce Steaua totalizează 6/7.

„Cum a arătat campionatul, orice meci este dificil, pentru orice echipă. Steaua a dovedit în meciul cu Voluntari că este în formă, joacă un baschet bun. Dacă strângem rândurile, însă, vom putea învinge, așa cum i-am depășit pe steliști și în tur. Totul e mental și știm că putem trece peste perioada asta în care am avut scăderi în joc. Rezultatul de miercuri contează foarte mult pentru noi, trebuie să câștigăm pentru a ne asigura – într-un fel – calificarea în Top 5. Vom face tot posibilul și sunt convins că vom avea o evoluție mai bună decât pe terenul lui Dinamo”, Lazar Laszlo, căpitanul echipei.

În meciul tur, jucat la 26 noiembrie, la București, echipa viola s-a impus cu 90-81. SCM vine însă după trei eşecuri la rând şi are nevoie de o victorie pentru moral, dar şi de public, care să îi fie al 6-lea jucător.

Y2Q1MThhOWJiNjFjZGU3ZGEwMjVkNTdhMzVmMWE=.thumb
Asociaţiile elevilor din mai multe judeţe critică noua variantă a legii învăţământului preuniversitar
edumanager.ro

Asociaţiile elevilor din mai multe judeţe critică noua variantă a legii învăţământului preuniversitar, considerând că multe dintre măsurile prevăzute sunt în detrimentul elevilor şi, de asemenea, solicită Ministerului Educaţiei şi Guvernului României să nu transmită către Parlament proiectul în forma actuală.

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) a informat, printr-un comunicat de presă că AEC, Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Timiş (AETm), Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE) şi Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBc) critică noua variantă a legii învăţământului preuniversitar publicată în presă şi solicită ferm modificarea ei.

„Proiectele publicate sunt într-un stadiu cel puţin la fel de dezastruos ca forma lor iniţială, având multiple măsuri care vin complet în detrimentul elevilor”, se afirmă în comunicatul menţionat.

Conform sursei menţionate, la nivelul reglementării transportului elevilor, „pare că autorii legilor au decis să arunce nişte termeni pe care nu îi înţeleg pe deplin în lege”. „Astfel, se discută despre decont, despre contracte, despre licenţe, şi mai apoi despre curse regulate. De la un articol la altul, se vine cu o contradicţie nouă, legea fiind alambicată şi generând confuzii mai mari decât orice altă lege de până acum în acest domeniu”, susţin reprezentanţii elevilor.

Referitor la bursele elevilor, se apreciază că sunt „suprareglementate într-un mod inoportun”.

Cartioamenicitindshutterstock 661282882 SxyE
Când profesorul devine complice în acoperirea imposturii
putereaacincea.ro

Scriam în urmă cu ceva timp* că liantul între CV-uri trucate într-un fel sau altul – veritabile trambuline pentru cariere în politică sau chiar în sistemul de securitate al statului –, este impostura cu gir academic. Efecte ale acesteia sunt şi semidoctismul licenţiaţilor, şi incompetenţa drapată de diplome, şi plagiatele, şi girarea de false opere ştiinţifice scrise în puşcării ca pretext pentru eliberarea înainte de termen a unor infractori de drept comun, în general condamnaţi în dosare de mare corupţie.

La unison cu doctorul Lucian Bode – care a dat în judecată Universitatea “Babeş Bolyai” din Cluj, cerând suspendarea deciziei Comisiei de Etică de a analiza încă o dată teza, pe baza dovezilor aduse în spaţiul public de jurnalista Emilia Şercan –, coordonatorul său, profesorul Adrian Ivan, a solicitat UBB să revoce, pe motiv de “nelegalitate”, decizia de autosesizare a Comisiei de Etică şi să stopeze analiza tezei. Mai mult, a contestat şi competenţa unuia dintre experţii internaţionali pe care UBB i-a invitat să analizeze probele de plagiat, Corneliu Bjola, profesor la Universitatea din Oxford, pe motiv că nu este expert în securitate energetică; asta, în condiţiile în care nici el însuşi, nici membrii Comisiei de susţinere de a tezei de doctorat (profesorii Radu Carp, Dan Lazăr şi Adrian Basarabă), nici ceilalţi membri ai Comisiei de Etică nu au o astfel de expertiză. Şi nici nu era necesară în contextul analizei din Comisia de Etică, întrucât aceasta s-a pronunţat pe forma tezei, nu pe fondul acesteia. Invocarea acestui motiv nu vine din vreo confuzie făcută de Adrian Ivan, care are şi experienţa coordonării de doctorate, şi a conducerii unei şcoli doctorale, ci denotă disperarea sa de a se agăţa de orice posibil argument pentru a preîntâmpina dezastrul şi a-şi salva reputaţia. Nu numai că nu a reuşit, dar prin aceste manevre de complicitate făţişă la impostură, adânceşte acest dezastru.

Carti 24781300
Noile legi ale Educației mai mult încurcă decât descurcă
adevarul.ro

Proiectele de legi ale Educației aflate acum în posesia presei și atribuite actualului ministru al Educației, Ligia Deca, nu doar că nu schimbă paradigma în Educație, dar sunt și mai prost redactate și mai greu de înțeles, comparativ cu cele ale predecesorului său.

„Rar mi-a fost dat să văd un articol de lege mai prost redactat şi greu de înţeles. Chiar şi pentru cei care au lucrat o viaţă întreagă în învăţământ este dificil de înţeles ce vor şi ce şi-au propus autorii legilor Deca să facă din examenul de Bacalaureat”, punctează expertul în educație Ștefan Vlaston cu privire la proiectul noilor legi ale Educației.

Potrivit proiectului privind învățământul preuniversitar în varianta noului ministru al Educației Ligia Deca, absolvenții care vor susține Bacalaureatul vor putea da acest examen atât în timpul anului școlar, cât și după terminarea lui. Astfel, în timpul anului școlar, sunt programate trei probe: B, C și F.

UiPath Offices Bucharest
ECONOMIE - Sondaj PwC: Directorii generali din România sunt mai încrezători în evoluţia economiei naţionale decât în cea a economiei globale
economedia.ro

Marea majoritate (73%) a directorilor generali din companii se aşteaptă la o scădere a economiei globale în 2023, potrivit celei de-a 26-a ediţii a PwC CEO Survey, dată marţi publicităţii.

Răspunsul reflectă cea mai pesimistă perspectivă din ultimii 12 ani, de când întrebarea a fost inclusă în sondaj. Mai mult, percepţia s-a inversat faţă de 2021 şi 2022 când 76%, respectiv 77% dintre respondenţi estimau că economia îşi va îmbunătăţi rata de creştere.

“Ultimii ani au supus întreaga societate unui test de rezistenţă: pandemie, război, criză energetică, inflaţie record, dobânzi tot mai mari, astfel că pesimismul exprimat în actualul sondaj nu este surprinzător. Totuşi directorii generali din România sunt mai încrezători în evoluţia economiei naţionale decât în cea a economiei globale, având în vedere că 62% dintre aceştia estimează încetinirea pe plan local faţă de 75% care anticipează declinul la nivel global. Deşi percepţia faţă de situaţia macroeconomică s-a înrăutăţit, liderii din ţara noastră sunt mai optimişti în privinţa companiilor pe care le conduc, mai mult de jumătate anticipând creşterea afacerilor în următorul an, ceea ce înseamnă că şi-au construit strategiile luând în calcul o potenţială scădere a economiei”, a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România.
ChatGPT Everything You Need To Know About AI Bot
Conglomeratul Digital intră în cursa IA de 1 Miliard de Euro
marketwatch.ro

Conglomeratul Digital, un nou startup local, a devenit centrul atenției pentru investitorii din România. După ce OpenAI a deschis în noiembrie 2022 porțile platformei ChatGPT către publicul larg, Conglomeratul Digital a anunțat că intră în cursa de 1 miliard de dolari pentru cercetare și inovație cu ajutorul Inteligenței Artificiale (IA).

„Adopția în masă la nivel de utilizatori individuali a Inteligenței Artificiale (IA) pe baza de text (ChatGPT) și cea pe baza de imagini (Midjourney) a dus la o viteza de creație de conținut mult mai rapidă, iar acest fenomen, care a adunat 1 milion de utilizatori în doar 5 zile (https://www.nytimes.com/2023/01/07/technology/generative-ai-chatgpt-investments.html), putem spune că este doar începutul." Alex Golub - Fondator Conglomeratul Digital

Pe plan internațional, în ultimele 3 luni, investitorii au infuzat aproximativ 5,5 miliarde de dolari (https://www.crunchbase.com/lists/artificial-intelligence-companies-funded/dfd7f473-ad1a-4b40-a735-2938151bad86/funding_rounds) în companii de inteligență artificială. Iar la nivel de business, 1 din 4 companii sunt în pragul de adopție al IA-ului din cauza lipsei de forță de muncă (https://www.ibm.com/downloads/cas/GVAGA3JP).

„Ne-a luat 3 ani să dezvoltăm produsele noastre, iar în Decembrie am ajuns în punctul în care am putut integra IA-ul în toată suita noastră tehnologică. Pe 23 ianuarie lansăm piatasicompetitorii.ro, prima versiune al platformei de cercetare de piață, pe care o oferim gratuit pentru datele de până în 2021. Din Q2 estimăm că o să avem implementat AI-ul, astfel, utilizatorul va primi răspunsul în timp real la orice întrebare legată de competitivitatea din România.În Q3 lansăm o platformă de on-demand marketing cu cel puțin 50% din procese automatizate cu Inteligență Artificială.Iar în Q4 începem un proiect în care combinăm contabilitatea și Inteligența Artificială." - Alex Golub

Trousers 1255851 1280
PIAȚA MUNCII - Trei milioane de oameni vor rămâne fără joburi în 2023
profit.ro

Numărul șomerilor pe plan global ar urma să urce cu 3 milioane, la 208 milioane în 2023, în timp ce inflația va afecta nivelul salariilor reale, conform raportului dedicat tendințelor globale. Creșterea ratei de ocupare a forței de muncă pe plan global ar urma să încetinească semnificativ anul acesta, la 1%, față de 2% în 2022, din cauza efectelor războiului din Ucraina asupra economiei, a inflației ridicate și a înăspririi politicii monetare, se arată într-un raport publicat luni de Organizația Internațională a Muncii (OIM), transmite Reuters.

Anterior, instituția cu sediul la Geneva estima un avans de 1,5% al ratei de ocupare a forței de muncă în 2023, arată Adevărul. În același timp, numărul șomerilor pe plan global ar urma să urce cu 3 milioane, la 208 milioane în 2023, în timp ce inflația va afecta nivelul salariilor reale, conform raportului dedicat tendințelor globale. Crește numărul săracilor Deficitul de noi locuri de muncă va afecta țările într-un moment în care multe încă își revin de pe urma șocului economic al pandemiei, iar numărului de cazuri de coronavirus crește semnificativ în China, după ridicarea restricțiilor, avertizează OIM. "Încetinirea ratei de ocupare a forței de muncă pe plan global înseamnă că noi nu ne așteptăm ca pierderile înregistrate în timpul pandemiei să fie recuperate înainte de 2025", a afirmat Richard Samans, directorul Departamentului de cercetare al OIM și coordonatorul raportului publicat luni.

 

488123
STUDIU - Jumătate dintre membrii Generaţiei Z sunt dispuşi să accepte limitări economice pentru un viitor mai sustenabil
bursa.ro

Aproape jumătate (47%) din membrii Generaţiei Z sunt dispuşi să accepte limitări economice pe termen scurt, cum ar fi o creştere mai mică a PIB-ului, pentru ca factorii de decizie să investească într-o strategie pe termen lung care să promoveze o creştere mai durabilă, potrivit unui studiu Dell Technologies, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, cercetarea realizată în 15 zone internaţionale surprinde vocea adulţilor din Generaţia Z (18-26 de ani) în ceea ce priveşte strategiile de redresare socială şi economică. Aproape două treimi (64%) dintre respondenţii la sondaj consideră că tehnologia va juca un rol important în lupta împotriva crizei climatice.

Având în vedere că mulţi dintre membrii Generaţiei Z sunt dispuşi să suporte limitări economice pe termen scurt, aceştia au indicat energia durabilă (42%), activarea unei economii circulare (39%) şi un transport public mai durabil (29%) ca fiind primele trei domenii de investiţii pe care guvernele trebuie să le prioritizeze. Un sfert dintre respondenţi (25%) şi-au exprimat, de asemenea, sprijinul pentru o mai intensă educaţie în domeniul sustenabilităţii pentru cetăţeni.

Încrederea Generaţiei Z în faptul că investiţiile pentru redresare din sectorul public vor duce la o economie înfloritoare în termen de 10 ani este împărţită: o treime la nivel global (32%) au o încredere scăzută sau nu au deloc încredere, în timp ce 38% sunt indecişi, iar 29% au o încredere ridicată sau totală.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.