EȘTI AICI:
Revista presei – 18 ianuarie 2022

Revista presei – 18 ianuarie 2022

Alianta Timisoara Universitara
Primul workshop al Alianţei Timişoara Universitară din 2022
amosnews.ro

Primul workshop al Alianţei Timişoara Universitară: au fost stabilite teme de lucru comune pe cercetare, digitalizare, internaţionalizare şi marketing educaţional

Centrul de Conferinţe al Universităţii Politehnica Timişoara a găzduit vineri, 14 ianuarie 2022, o reuniune a Alianţei Timişoara Universitară (ATU), deosebit de importantă în special prin pragmatismul acesteia, prin acţiunile concrete realizate, prin temele de lucru şi participanţi.

Preşedintele în exerciţiu al alianţei, conf. dr. ing. Florin Drăgan, rectorul Universităţii Politehnica Timişoara, a vorbit în deschidere despre necesitatea organizării de astfel de acţiuni la un nivel comun celor patru mari universităţi timişorene – Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara, Universitatea Politehnica Timişoara, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timişoara – pentru că ATU şi-a asumat încă de la început identificarea, susţinerea şi implementarea de proiecte educaţionale, de cercetare ştiinţifică şi comunitare de mare anvergură, cu iminente aplicaţii şi transformări în viaţa publică a Timişoarei, judeţului Timiş şi Banatului, în ansamblul său.

Reuniunea de vineri a avut ca subiect principal de discuţii sporirea atractivităţii Timişoarei ca oraş universitar, conducerile celor patru universităţi având ocazia să dezbată împreună următoarele teme:

1. Lărgirea bazinului de recrutare pentru oraşul universitar Timişoara, cu participarea prorectorilor responsabili cu procesul de învăţământ, prorectorii responsabili de imagine, directorii de comunicare, reprezentaţii studenţilor;

2. Internaţionalizare şi realizarea de parteneriate pentru atragerea studenţilor străini, cu participarea prorectorilor responsabili cu internaţionalizarea, directorilor departamentelor de relaţii internaţionale şi reprezentanţilor studenţilor;

3. Dezvoltarea de proiecte comune în Timişoara universitară pe zonele de digitalizare şi informatizare, cu participarea prorectorilor responsabili cu patrimoniul, directorilor IT şi reprezentanţilor studenţilor;

4. Noi perspective şi oportunităţi de cercetare multidisciplinară pentru absolvenţi, cu participarea prorectorilor responsabili cu cercetarea, directorilor centrelor de studii universitare de doctorat şi a reprezentanţilor studenţilor.

Forumul Tinerilor 2022 E1642367626471 696x348
Înscrieri pentru Forumul Tinerilor 2022, organizat în februarie la Institutul Francez din România, în Anul European al Tineretului
pov21.ro

Având în vedere faptul că Franța ține președinția Consiliului Uniunii Europene, cea de-a treia ediție a acestei platforme de discuții își propune să pună accentul pe voluntariatul și implicarea tinerilor români și să identifice inițiativele implementate de aceștia.

  • Dimensiunea europeană constituie linia roșie a acestei ediții, care se derulează în cadrul Anului European al Tineretului 2022.

Vor avea loc trei sesiuni de schimburi de idei, atât în limba română cât și în franceză, unde se vor aborda cauze majore de relevanță pentru tinerii români și francezi în 2022: criza climatică și dispariția biodiversității, dar și implicarea tinerilor în conferința privind viitorul Uniunii Europene.

Pe tot parcursul weekend-ului, cinci ateliere de lucru (cu înscriere prealabilă) vor fi animate de tineri profesioniști și vor aborda subiecte precum managementul proiectelor și strângerea de fonduri de către organizațiile societății civile; participarea tinerilor la procesele decizionale naționale și europene; programe și surse de finanțare ale Uniunii Europene pentru tineri; radiouri comunitare studențești și diversitatea lingvistică în Europa, potrivit comunicatului de presă al Institutului Francez din România.

La finalul Forumului, va fi lansat un apel la propuneri de proiecte în beneficiul organizațiilor societății civile, pentru promovarea inițiativelor ONG-urilor românești, care reprezintă tinerii pe următoarele teme: educație despre democrație și implicare civică; informare, comunicare și formare privind preocupările și politicile europene; dezvoltarea unei conștiințe ecologice (biodiversitate, lupta împotriva schimbărilor climatice); educația cu privire la accesul la informație (lupta împotriva fake-news) și gândirea critică.

646x404 (29)
Tabloul educaţiei în România rurală: 70% dintre părinţi nu vor să-şi vaccineze copiii, iar 20% sunt prea săraci ca să cumpere o mască pe zi
adevarul.ro

70% dintre părinţii copiilor din comunităţile cele mai vulnerabile de la sate nu vor în continuare să-şi vaccineze copiii. Totodată, mai puţin de unu din patru profesori s-ar vaccina ca să menţină deschisă şcoala unde lucrează. Acestea sunt doar câteva dintre cifrele care conturează realitatea copiilor din ruralul românesc.

Valul 5 al pandemiei vine în continuare cu îngrijorări pentru întreaga lume când vine vorba nu doar de sănătatea publică, ci şi de educaţia celor mici, mai ales a elevilor din mediile dezavantajate. Şcoala trebuie să continue, întrebarea este „cum?“

Ce spun părinţii şi profesorii din comunităţile vulnerabile de la sate, unde este prezentă World Vision România:

- 65% dintre profesori cred că şcolile nu ar trebui închise în valul cinci al pandemiei.  Cu toate astea, mai puţin de unu din patru profesori s-ar vaccina pentru ca şcoala să rămână deschisă;

-70% dintre părinţi nu vor, în continuare, să-şi vaccineze copiii: fie că vorbim despre părinţii ai căror copii au peste 12 ani sau sunt mai mici; -Jumătate dintre profesori şi părinţi sunt de acord cu interzicerea folosirii măştilor textile la şcoală, doar dacă se asigură măşti medicinale gratuite;

Conform declaraţiilor ministrului Sorin Cîmpeanu din luna august, în toate şcolile din România au fost distribuite 30 de milioane de măşti. Pe de altă parte, peste o treime dintre părinţii din mediul rural spun că şcolile n-au asigurat măşti pentru copiii lor. Drept urmare, au fost nevoiţi să le cumpere chiar ei.

Aşadar, este nevoie ca fiecare inspectorat şcolar, director şi profesor să se asigure că aceste măşti vor ajunge în primul rând la copiii din mediile vulnerabile; 20% dintre familii sunt prea sărace ca să-ţi cumpere măşti medicinale în fiecare zi Sondajul nostru a fost adresat doar familiilor care trăiesc în risc de sărăcie. Uneori cruntă, trăind doar din munca cu ziua prin grădinile vecinilor. Una din cinci familii trăieşte cu mai puţin de 1000 de lei pe lună.

Din această cauză, aceiaşi părinţi (20% dintre cei chestionaţi) au cumpărat copiilor măşti textile în loc de medicinale (ca să facă economie) sau i-au trimis pe cei mici şi două zile la rând cu aceeaşi mască medicinală. Asta, în condiţiile în care experţii internaţionali recomandă să schimbăm masca odată la câteva ore. Legat de testele anti-Covid pe bază de salivă, cea mai dificilă parte pentru 70% dintre părinţi a fost recoltarea probelor. Însă am primit şi veşti relativ bune: pentru jumătate dintre părinţi a fost uşor să înţeleagă cum trebuie făcut acest test. Cei care nu s-au descurcat singuri au cerut ajutor de la şcoală, asistenţi medicali sau au căutat video-uri pe Youtube şi alte surse online.

 

Xi Jinping Resize
ECONOMIE - Xi Jinping – discursul inaugural al Forumului de la Davos. Avertismentele
cursdeguvernare.ro

Președintele chinez Xi Jinping a avertizat, în discursul inaugural din cadrul Forumul Economic, asupra riscurilor privind creșterea inflației de la nivel global, solicitând liderilor lumii să își consolideze și coordoneze politicile economice pentru a preveni o nouă scădere a PIB-ului global, informează The Guardian.

În acest context, președintele chinez a avertizat că statele emergente ar putea avea de suferit de pe urma unei întăriri a politicii monetare din țările dezvoltate, care ar duce la o creștere generalizată a costurilor de împrumut. China a decis luni să scadă dobânzile, pentru încurajarea activității economice și a consumului, a căror ritmuri de creștere s-au temperat la finalul anului trecut.

Liderul chinez a precizat totodată că lumea trece prin schimbări majore și că economia globală se confruntă cu multe constrângeri – cum ar fi blocajele de pe lanțurile globale de aprovizionare și problemele de piața energiei.

Xi Jinping a avertizat totodată că o confruntare globală între marile puteri ar putea avea ”consecințe catastrofale”.

Forumul de la Davos, considerat unul dintre cele mai importante evenimente la care participă decidenți din toată lumea și din toate mediile (politice, de afaceri, guvernamentale, societatea civilă etc), se desfășoară în format online, din cauza pandemiei de COVID-19.

”Istoria a dovedit de nenumărate ori că o confruntare nu rezolvă problemele. Ea nu duce decât la consecințe catastrofale”, a spus președintele chinez, conform textului oficial al intervenției sale.

Xi Jinping s-a prezentat din nou, din nou, ca un apărător al multilateralismului și a atras atenția asupra tensiunilor la nivel mondial.

 

NDZjYzZlM2YyZDE2ZTRjZWExNGUxMTBlNjMwM2U1YWE=.thumb
Sorin Costreie, prorectorul Universității București, luat în calcul pentru portofoliul Digitalizării
DIGI24.RO

Liberalii vor decide marți, în ședința BEX, numele viitorului ministru, prin vot, după ce luarea unei decizii a fost tergiversată din cauza neînțelegerilor dintre președintele PNL, Florin Cîțu, și premierul Nicolae Ciucă, și în contextul în care foarte mulți dintre liderii partidului și-au făcut lobby pentru portofoliul eliberat prin demisia lui Florin Roman.

Pe lista de candidați se mai află și numele lui Marcel Boloș, consilier onorific al premierului și fost ministru al Fondurilor Europene, însă, potrivit informațiilor noastre, acesta nu și-ar dori să ocupe portofoliul disputat.

Florin Cîțu a declarat, săptămâna trecută, că și-ar dori ca funcția să fie ocupată de o femeie, fiind vehiculat în acest sens numele Monicăi Anisie, fost ministru al Educației.

Sorin Costreie a postat, luni, pe pagina sa de Facebook, un mesaj în care subliniază importanța inovării în componența ministerului pe care este posibil să îl conducă:

„Ma intreb cati stiu ce reprezinta MCID, ce reprezinta acest acronim in zona guvernamentala. Cumva problema e simpla si totodata complexa. E simpla, pentru ca odata plasat acronimul in context guvernamental, oricine isi poate da seama ca e vorba de Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii. Altfel lumea il stie fie de Ministerul Cercetarii fie de Ministerul Digitalizarii. Ori aici imi pare ca intervine partea mai complexa a problemei. De ce? Pentru ca majoritatea ignora acel “I”, si anume “Inovarea”, partea care imi pare cea mai importanta de acolo. Sigur, “oamenii din sistem” stiu ca 90% din problemele de acolo vin cu precadere de la “cercetare”: gestionarea INCD-urilor (institutelor de cercetare-dezvoltare), marile proiecte de cercetare ale Romaniei (ELI-NP, Danubius...etc), strategia de cercetare ce trebuie sa fie in curand aprobata si adoptate si multe lucruri mai mari si mai marunte, dar toate importante pentru cercetatorii din aceasta tara, acei putini care au mai ramas in pofida lipsei de predictibilitate si transparenta a finantarii cercetarii.

Nicolae Ciuca Reprezentantii Elevilor
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă şi ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, s-au întâlnit pe 14 ianuarie cu o delegaţie a Consiliului Naţional al Elevilor
edumanager.ro

Guvernul susţine continuarea politicii de creştere semnificativă a cuantumului burselor elevilor, a numărului beneficiarilor, pentru stimularea învăţării, încurajarea performanţei şi excelenţei, susţinerea competiţiei şi sprijinul acordat elevilor aflaţi în dificultate, a afirmat premierul Nicolae Ciucă, precizând că se analizează includerea în lege a criteriilor de acordare a burselor „pe baze coerente şi motivante”.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă şi ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, s-au întâlnit pe 14 ianuarie cu o delegaţie a Consiliului Naţional al Elevilor pentru a discuta despre acordarea burselor şi aplicarea măsurilor de prevenire şi combatere a pandemiei de COVID-19 în şcoli.

Reprezentanţii Guvernului şi cei ai Consiliului Naţional al Elevilor au evidenţiat importanţa burselor de merit pentru motivarea elevilor, în spiritul recunoaşterii rezultatelor activităţii de studiu, menţionează un comunicat al Executivului.

„Guvernul susţine continuarea politicii de creştere semnificativă a cuantumului burselor elevilor, a numărului beneficiarilor, precum şi a nivelului de adecvare a acestora la obiectivele asumate pentru fiecare tip de bursă: stimularea învăţării, încurajarea performanţei şi excelenţei, susţinerea competiţiei şi, pe de altă parte, sprijinul acordat elevilor aflaţi în dificultate, din perspectiva socială sau medicală. Fondul de burse, care a crescut de patru ori faţă de anul 2020, va fi utilizat integral pentru plata burselor elevilor, fie că sunt burse acordate olimpicilor, burse de merit, de studiu, sociale, profesionale sau bani de liceu”, precizează sursa citată.

Premierul a transmis că se analizează modificarea legii pentru includerea criteriilor de acordare a burselor „pe baze coerente şi motivante”.

„Vrem să încurajăm performanţa şi garantarea şanselor reale la educaţie tuturor copiilor, fără discriminare. De accesul la educaţie depinde succesul în viaţă al viitorului adult. Susţinem elevii performanţi să continue şi să aprofundeze studiile. În acelaşi timp, prin acordarea de burse sociale, într-un cuantum minim garantat dublu faţă de anul precedent, susţinem copiii din medii defavorizate, care au nevoie de sprijin pentru a nu abandona şcoala şi pentru a se integra pe piaţa muncii şi în societate. Pentru a asigura transparenţă şi predictibilitate, analizăm modificarea legii, în sensul includerii în lege a criteriilor de acordare a burselor pe baze coerente şi motivante”, a afirmat prim-ministrul Ciucă.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.