EȘTI AICI:
Revista presei – 18 ianuarie 2021

Revista presei – 18 ianuarie 2021

Uvtnew2
UVT analizează reluarea cursurilor în format clasic, din semestrul al doilea
rador.ro

În urma întrunirilor executive și a dezbaterilor desfășurate ieri, organizate de către Președintele României cu scopul de a decide modalitatea de reluare a cursurilor în sistemul de învățământ, odată cu începerea semestrului al doilea, prevăzută pentru luna februarie, a fost propusă reluarea activităților din învățământul preuniversitar în formatul clasic, în mai multe scenarii, sub rezerva celor mai recente evoluții epidemiologice. În paralel, a fost facută o trimitere la activitatea universităților, care vor dezbate și vor decide maniera în care se vor alinia la scenariul după care funcționează şi procesul didactic în învățământul preuniversitar.

Pentru pregătirea reluării activității în formatul clasic, în cadrul comunității academice a Universității de Vest din Timișoara vor fi organizate consultări, în cadrul fiecărei facultăți, pentru a dezbate și pentru a adopta cele mai oportune decizii cu privire la formatul în care se vor desfășura activitățile didactice în semestrul al doilea.

Rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, subliniază: „Pe tot parcursul anului trecut, am căutat să păstrăm în activitatea UVT formatul clasic, al activităților față în față, dar condițiile crizei pandemice nu ne-au permis să rămânem în activități clasice, ci doar, cel mult, în sistem hibrid, și acesta pentru o scurtă perioadă de timp. Am avut în vedere, permanent, de la începutul crizei pandemice, nevoia firească de normalizare a programului universitar, pentru reluarea cursurilor față în față. Sperăm ca evoluția epidemiologică să ne permită revenirea la formatul clasic al activităților UVT, de la începutul următorului semestru”.

Marilen Pirtea Foto Constantin Duma
Rectorul UVT: „Nu susținem vaccinarea cu prioritate a studenților înscriși la universități din alte țări, fără să ne gândim la cei ce studiază în țară”
timpolis.ro

Recenta propunere guvernamentală de prioritizare pentru vaccinare anti-covid-19 acordată studenților care pleacă la universități din străinătate „îndreaptă atenția și spre o necesară orientare către prioritizarea pentru vaccinare a studenților universităților din România”, atrage atenţia rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, Marilen Pirtea.

Nu avem cum să susținem vaccinarea cu prioritate a acelor studenți ce sunt înscriși la universități din alte țări, fără să ne gândim la cei ce studiază în țară, mult mai mulți, dar la fel de interesați să-și poată relua activitățile de învățământ față-în-față, la care accesul este recomandat după luarea tuturor măsurilor de precauție, inclusiv vaccinarea voluntară anti-Covid-19”, declară prof. univ. Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara.

Acesta spune că trebuie aduse la un numitor comun cele două categorii de studenți, egal îndreptățiți pentru a primi o prioritate în procesul de vaccinare anti-covid-19. „Societatea, în ansamblul ei, este acum supusă aceleiași crize a pandemiei, în care și studenții care studiază în universitățile noastre, ca și cei care studiază în străinătate, merită să aibă acces la un tratament egal, prin vaccinarea împotriva covid-19. Este vital să gândim în ansamblu măsurile de ieșire din criza covid-19. Nu este cazul să ajungem la discriminări, când e vorba, de fapt, despre tinerele noastre talente, despre viitorul nostru”, conchide Marilen Pirtea.

Scoalanoua2
Ministerul Educaţiei anunţă că profesorii se pot programa pentru vaccinarea anti-COVID. Cine are prioritate
adevarul.ro

O adresă trimisă duminică, 17 ianuarie, de către Minister spre inspectoratele şcolare specifică modalitatea prin care se va derula întocmirea listelor cu profesorii care vor să se vaccineze în cadrul celei de-a doua etape de vaccinare.

”Având în vedere faptul că începând cu data de 17 decembrie 2020 a intrat în vigoare H.G. nr. 1031/2020 privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România precum şi faptul că a fost deschisă Etapa a II-a de vaccinare împotriva COVID-19, care include populaţia cu grad de risc şi lucrătorii care desfăşoară activităţi în domenii-cheie/esenţiale, printre care personalul din unităţile şi instituţiile de învăţământ, vă solicităm să diseminaţi informaţiile către toate unităţile de învăţământ  în vederea întreprinderii măsurilor necesare pentru asigurarea accesului personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic la programul de vaccinare împotriva COVID-19”, se spune în adresa trimisă de Ministerul Educaţie către inspectoratele şcolare generale.

Astfel, fiecare unitate de învăţământ va desemna o persoană responsabilă cu înregistrarea unităţii de învăţământ preuniversitar pe platforma alocată campaniei de vaccinare, centralizarea datelor de identitate şi programarea la vaccinare a personalului angajat în respectiva unitate. Informaţiile cu privire la acţiunea de vaccinare pot fi/trebuie sa fie accesate pe linkul: https://vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare/, potriovit aceleiaşi surse.

Prioritate la înscriere au angajaţii din învăţământul preşcolar  - unde nu este obligatoriu portul măştii de către copii; cadrele didactice care lucrează nemijlocit cu elevii şi angajaţii unităţilor de învăţământ preuniversitar care urmează să funcţioneze cu prezenţa fizică începând cu 8 februarie. Fiecare şcoală trebuie să trimită către inspectoratul şcolar general numele persoanei desemnate să se ocupe cu acţiunea de vaccinare, funcţia şi datele de contact ale acesteia până luni, 18 ianuarie, până la ora 16.00, urmând ca inspectoratele şcolare judeţene/ISMB să transmită situaţia către Ministerul Educaţiei până marţi, 19 ianuarie, ora 12.00, se mai arată în comunicat.

Dreamstime M 196859326 1024x683
Ministerul Educației cere universităților să se înregistreze pe platforma pentru vaccinare împotriva Covid-19, pentru a-și programa angajații
edupedu.ro

Ministerul Educației cere universităților din țară, printr-o notă adresată rectorilor, să se înscrie pe platforma pentru vaccinare împotriva Covid-19, în vederea programării angajaților în etapa a 2-a de vaccinare.

Anume, ministerul cere desemnarea unui responsabil cu “înregistrarea instituției de învățământ superior pe platforma destinată campaniei de vaccinare, centralizarea datelor de identitate și programarea la vaccinare a personalului angajat în respectiva instituție.”

Rectorilor li se cere să disemineze informațiile necesare către toți angajații li să asigure accesul la programul de vaccinare pentru personalul didactic, didactic auxiliar și nedidactic.

Ministerul solicită ca datele persoanei responsabile cu acțiunea de vaccinare să fie comunicate Direcției Generale Învățământ Universitar până marți, 19.01, orele 12.00.

Vaccine 5873170 1920
EDITORIAL - Cine-i convinge pe scepticii vaccinului împotriva covid-19?
rfi.ro

6% dintre românii de la oraș vor să se vaccineze anti-covid. Pe termen mai lung însă, 85% dintre ei s-ar vaccina, chiar dacă o bună parte şi-ar dori să mai aştepte o perioadă pentru a se convinge că vaccinul este eficient sau sigur, arată un studiu iSense Solutions. Doi factori vor fi determinați pentru ca populația să accepte vaccinul: medicii de familie și atingerea unui prag critic de oameni vaccinați. Vlad Tăușance, consultant în comunicare, spune că presiunea comunității va convinge și scepticii că acesta este pasul corect.

Președintele Klaus Iohannis s-a vaccinat azi anti-covid. Vaccinul este sigur, eficient şi recomand tuturor vaccinarea, a spus Klaus Iohannis. Șeful statului a dat startul celei de-a doua etape de imunizare în care intră deopotrivă persoanele la risc: cei cu vârsta de peste 65 de ani şi bolnavii cronici, şi lucrătorii din domenii-cheie.
Au fost multe speculații legate de decizia președintelui de a se vaccina abia acum și nu odată cu cadrele medicale. Vlad Tăușance, consultant în comunicare, spune că refuzul de a sări peste rând a fost alegerea corectă. Una din marile probleme legate de campania de vaccinare este cea de încredere, explică el. Încredere atât în siguranța sau eficacitatea vaccinului, cât și în capacitatea statului român de a asigura ordinea și de a coordona o campanie de genul acesta.

Cloud Computing22
DIGITALIZARE - Cloud-ul guvernamental – restanța esențială în digitalizarea administrației
cursdeguvernare.ro

Una dintre marile restanțe ale guvernului Orban în materie de digitalizare o reprezintă neadoptarea Legii cloud-ului guvernamental, componentă esențială pentru transformarea digitală a administrației românești.

Proiectul de lege a fost prezentat în guvern în ultimele zile ale lunii octombrie 2020 după discuții prelungite legate de forma și fondul legii, în special cele privind controlul datelor, securitatea și, mai ales, inviolabilitatea datelor ”vărsate” de diverse instituții în acest cloud. Ședința de guvern s-a încheiat doar cu solicitarea unei clarificări suplimentare legate de modul de împărțire al atribuțiilor între ADR și SPP în acest proiect.

Proiectul nu și-a mai găsit loc până la alegeri pe lista de priorități guvernamentale.

O precizare importantă: ideea înființării cloud-ului guvernamental se află pe agenda guvernamentală de aproximativ 3 ani, însă proiectul de lege a fost întârziat de competiția iscată între serviciile secrete care doreau să gireze acest proiect.

Image 2021 01 8 24527472 46 Vaccinare
Termen până luni pentru școli să desemneze un responsabil cu programarea cadrelor didactice pentru vaccinarea împotriva COVID / Școlile trebuie să se înscrie pe plaftforma de vaccinare
hotnews.ro

Școlile din România au termen până luni să desemneze o persoană responsabilă cu înregistrarea unității de învățământ pe plaforma alocată campaniei de vaccinare, cu centralizarea datelor de identitate și cu programarea la vaccinare a personalului din școala respectivă, conform unei adrese obținute de HotNews.ro. "Sunt datori să anunțe persoana desemnată de către fiecare școală în așa fel încât fiecare angajat din sistemul de învățământ să știe cine este dator să-l asiste", a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, contactat de HotNews.ro. O adresă similară a fost trimisă duminică și universităților.

Conform unei adrese transmise de Ministerul Educației către inspectoratele școlare și obținute de HotNews.ro, școlile au termen până luni să desemneze o persoană responsabilă cu programarea cadrelor didactice pentru vaccinarea împotriva COVID. De asemenea, școlile trebuie să se înscrie pe platforma de vaccinare pe care se fac programări pentru etapa a doua a campaniei de vaccinare, în care sunt incluși și angajații din educație.
Dreptulelevilor
Dreptul elevilor la burse școlare, încălcat în peste 3.000 de localități
newsweek.ro

Merit, studiu, ajutor social și performanță. Sunt cele 4 tipuri de burse pe care autoritățile sunt obligate prin lege să le acorde, însă pentru mulți elevi din România bursa e doar un vis.

Peste 90% dintre primării nu oferă burse școlare tuturor elevilor care se încadrează în criterii. Harta e roșie pentru 3.002 localități.

Cu excepția Capitalei și a județelor Constanța și Ilfov, niciun alt județ nu depășește 20% din unitățile administrative care să ofere integral burse școlare.

În Capitală, sectorul 1 a anunțat că păstrează și anul acesta nivelul burselor, deși în spațiul public au apărut informații că ar urma să fie tăiate.

Sectorul 2 se laudă cu cele mai mari burse din țară.

Dacă unii nu iau nimic sau doar câțiva lei pe lună, în București, bursele pentru performanță pot ajunge și la 1.000 de euro pe semestru.

Guvernul are obligația ca, anual, să adopte prin hotărâre cuantumul minim al celor 4 tipuri de burse pentru elevi.

Până acum, la nivel național, valoarea minimă este de 100 de lei pe lună pentru fiecare tip de bursă.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.