EȘTI AICI:
Revista presei – 18 februarie 2022

Revista presei – 18 februarie 2022

Uvtfront9
Universitatea de Vest din Timişoara este nominalizată în clasamentul internaţional Webometrics
amosnews.ro

Potrivit celei mai recente ierarhizări realizate de Webometrics (ianuarie 2022), UVT se plasează pe locul 5 dintr-un total de 98 de instituţii de învăţământ superior ierarhizate din România, ocupând în acelaşi timp poziţia 526 la nivel european, respectiv poziţia 1334 la nivel mondial.

Ranking-ul Webometrics are la bază date de tip „open sources” de încredere şi se bazează pe următorii 3 indicatori:

– Vizibilitate (50%) – include numărul de reţele externe care sunt conectate către paginile web ale instituţiei.

– Transparenţă (10%) – include numărul de citări ale autorilor de top utilizând informaţiile din profilurile instituţionale Google Scholar Citations

– Excelenţă (40%) – informaţiile sunt colectate din Scopus (Scimago) şi reprezintă cele mai citate lucrări (primele 10%) din domeniile de referinţă pentru ultimii 5 ani anteriori evaluării.

Rectorul UVT, Prof. Univ. Dr. Marilen Gabriel Pirtea: „Evoluţia universităţilor în plan internaţional, în ultimii ani, a însemnat interconectarea în timp real a reţelelor de date şi a centrelor de cercetare academică. UVT s-a înscris în această tendinţă, atât ca universitate românească ce se află în prima linie a internaţionalizării, dar şi ca membră a reţelei europene UNITA, în cadrul căreia legăturile academice paneuropene realizate prin vizibilitatea bazelor de date web se constituie într-un factor major al dezvoltării, în beneficiul studenţilor şi cercetătorilor. Această abordare inovatoare este confirmată şi prin plasarea Universităţii de Vest din Timişoara în clasamentul internaţional „Webometrics 2022″, un nou rezultat semnificativ al comunităţii noastre academice.”

Ranking-ul Webometrics este publicat de două ori pe an – datele sunt colectate în primele săptămâni din ianuarie şi iulie, pentru a fi publice la sfârşitul acestor luni – şi acoperă mai mult de 31.000 instituţii de învăţământ superior la nivel mondial. Ranking-ul are ca scop motivarea instituţiilor şi cercetătorilor pentru a avea o prezenţă web care să reflecte cu precizie activităţile lor.

Caravana UO Oradea 17022022 1
Universitatea din Oradea, în caravană: Liceeni din șase județe vor afla oferta facultăților
ebihoreanul.ro

Universitatea din Oradea a dat startul unei campanii de promovare a ofertei educaționale și a început să-și prezinte oferta în liceele din Bihor, dar nu numai.

Reprezentanții facultăților orădene vor merge și în Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Alba și Hunedoara, de unde speră să recruteze cât mai mulți candidați.

Directoarea Centrului de Consiliere și Servicii Privind Cariera din UO, Adriana Borza, a precizat că această campanie își dorește să aducă la cunoștința elevilor claselor a XI-a și a XII-a, din licee care funcționează în localități cu o populație mai mică de 10.000 de locuitori, facultățile și oportunitățile pe care le pune la dispoziția lor Universitatea din Oradea.

„Derulăm această campanie de informare a elevilor din dorința de a îi ajuta în vederea atingerii propriilor obiective, privind cariera și alegerea unui program de studii potrivit aspirațiilor și pasiunilor lor”, a declarat Borza, citată într-un comunicat al instituției.

Caravana UO a demarat miercuri, cu vizite la licee din localități aflate pe cursul Crișului Repede: Vadu Crișului, Șuncuiuș, Bratca și Borod. Majoritatea elevilor de-aici care vor să urmeze o facultate au declarat că au de gând să se înscrie la Oradea.

646x404 (36)
Bacalaureatul şi Evaluarea Naţională ar putea fi computerizate pentru a elimina subiectivismul factorului uman
adevarul.ro

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că îşi doreşte implementarea unui proiect pilot pentru evaluare standardizată şi computerizată la Bacalaureat şi la Evaluarea Naţională. Cîmpeanu a precizat că standardizarea înseamnă eliminarea subiectivismului factorului uman.

Sorin Cîmpeanu a declarat, la Digi24, luni seară, că îşi doreşte eliminarea diferenţelor de note la examenele naţionale, faţă de contestaţii.  ”Aş vrea şi îmi doresc foarte mult, dincolo de evaluarea standardizată pe care am promis-o, cel puţin la nivel pilot pentru spre exemplu într-un judeţ să avem anul acesta evaluare standardizată şi computerizată la Bacalaureat şi într-un alt judeţ să avem acelaşi lucru la Evaluarea Naţională, să avem evaluare la clasa a II-a, a IV-a şi a VI-a, de asemenea, standardizată. Ce înseamnă standardizarea? Să elimini subiectivismul factorului uman.

Vă aduceţi aminte de diferenţele enorme, zeci de mii de diferene la note acordare la contestaţii. Prin digitalizare se poate elimina eroarea umană. Prin digitalizare se pot extrage rezultatele. Ai zece întrebări, să explic cât se poate de simplu, cinci de algebră, cinci de geometrie, la un examen de matematică. Poţi să ai noua doi la  algebră şi nota 10 la geometrie. Media este şase. Până acum noi vedem doar media. Dacă am vedea printr-o evaluare standardizată rezultatele la algebră şi geometrie, fără doar şi poate, am ştii că trebuie să intervenim la algebră”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Economie Recesiune 768x513
80% din antreprenori pregătesc scumpirea produselor, iar 35% iau în calcul concedieri
cursdeguvernare.ro

Patru din cinci dintre antreprenori spun că vor crește cu 10 – 30% prețurile produselor sau serviciilor pe care le oferă, din cauza facturilor enorme la energie, conform unui sondaj realizat de Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România (CNIMMR).

De asemenea, o treime din antreprenori spun că intenționează să facă reduceri de personal.

Aproape 77% declară că sunt nevoiți să amâne sau reducă investițiile planificate, iar aproape 30% vor amâna achiziționarea unor programe de digitalizare a afacerii.

“Piaţa nu acceptă aceste scumpiri, astfel că producţia va scădea şi vom importa mai mult, ceea ce înseamnă inflaţie şi scăderea puterii de cumpărare, iar banii pleacă în afara ţării. După doi ani de pandemie, avem o populaţie care nu îşi permite scumpiri în acest moment, un milion de oameni au fost în şomaj tehnic din cauza pandemiei, populaţia este sărăcită, economia este slăbită. Trebuie să identificăm unde se duc toţi aceşti bani pe care îi plătim în facturi şi acele companii care fac profituri sau speculaţii trebuie impozitate 90%”, a declarat preşedintele CNIPMMR.

04f35e10c1243359d5dd3b38668583b7c5784c73
Cum arată exercițiile de matematică de la testele PISA care le pun probleme elevilor români. „Toți itemii au un caracter aplicativ”
republica.ro

La ultima ediție a PISA, cea din 2018, România a obținut cele mai slabe rezultate din ultimele runde de testare, cea mai mare scădere fiind înregistrată la matematica. Astfel, 47% dintre elevii români de 15 ani nu au fost în stare să rezolve probleme de bază, cum ar fi să compare distanța totală a două rute alternative sau să convertească prețuri din lei în valută. Însă cum arată cerințele care pun atâția elevi români în dificultate?

Reprezentanții platformei educaționale Brio.ro au analizat pentru Republica câțiva dintre itemii de la proba de matematica pentru a arăta cum sunt structurați aceștia astfel încât să pună în evidență abilitățile elevilor sau, din contră, lipsa lor. „Pentru fiecare ediție PISA, OECD face publici câțiva itemi – evident, după ce se încheie toată testarea. Toată lumea e curioasă cum au arătat notoriii itemi care diagnostichează sistemele de învățământ, iar itemii astfel publicați sunt disecați cu vervă în presă. Ce veți vedea pentru toți itemii este că au un caracter foarte aplicativ – de vreme ce testează funcționalitatea, adică interacțiunea cu sens cu acea informație, în viața reală, itemii sunt puternic contextualizați”, fondator al Brio.ro explică Dragoș Iliescu. La finalul articolului veți găsi o baterie întreagă de itemi concepuți pentru testarea la matematică, dați publicității de către OECD.

Următoarea rundă de testare a PISA va avea loc între 4 aprilie și 30 mai, iar la ea va participa un eșantion format din 7.350 de elevi din 180 de şcoli din România. Domeniul principal de testate va fi, de această dată, chiar matematica.

2 Din 5 Studenti Abandoneaza Facultatea Dupa Primul An Tot O Studenta Ii Ajuta Acum Sa Aleaga Mai Bine
2 din 5 studenti abandoneaza facultatea dupa primul an. Tot o studenta ii ajuta acum sa aleaga mai bine
bzb.ro

„Ce facultate să aleg?”- o întrebare aparent simplă pentru unii, dar care pune în dificultate foarte mulţi tineri din România. 2 din 5 cursanţi abandonează facultatea încă din primul an de studiu, conform unui studiu realizat de 4 români (Claudiu Herţeliu, Cezar Hâj, Andrei Pârvan şi Daniela Alexe-Coteţ), în 2021, pe 5 cohorte de studenţi. Pentru a le aduce mai multă claritate şi a-i ajuta pe elevi să aleagă cea mai potrivită facultate s-a lansat, la nivel naţional, programul online gratuit FUTURE Student, în colaborare cu PEPCO România.

„În programul FUTURE Student pot participa şi părinţii elevilor înscrişi. De cele mai multe ori, părinţii sunt cei care iau decizia legată de alegerea facultăţii, de aceea, şi părinţii care îşi doresc pot să descopere piaţa muncii şi cum să ghideze cel mai bine copilul înspre un viitor altfel”, a declarat Mădălina Hodorog.
Programul are şi un modulpentru profesori. „Avem nevoie de profesori care să cunoască şi ei piaţa muncii şi prin materia lor (da, fiecare profesor) să poată ghida corect tinerii spre viitor în funcţie de domeniile de activitate pe care le predau. Dar la fel, şi ei au nevoie de această ghidare”, adaugă sursa citată.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.