EȘTI AICI:
Revista presei – 18 decembrie 2020

Revista presei – 18 decembrie 2020

ECA
Universitatea de Vest din Timișoara e cea mai bună în QS University Ranking 2021. În zona de vest a României!
debanat.ro

Universitatea de Vest din Timişoara a anunțat că este universitatea cea mai bine clasată, din vestul României, în topul academic QS University Ranking 2021, ocupând locul 6 în topul celor 19 universităţi ierarhizate din România. În acest top mai apare și Universitatea Politehnica Timișoara. De asemenea, UVT ocupă locul 95 în topul celor mai bune 400 de universități din Europa şi Asia Centrală.

În ediția din 2021, UVT se regăsește între cele mai bune 24% de universități listate în QS EECA. În vederea realizării clasamentului pentru anul 2021 au fost analizate mai mult de 102.500 de răspunsuri ale membrilor comunității academice internaţionale cu privire la cele mai bune instituţii de învăţământ superior în zona de cercetare şi mai mult de 52.000 de răspunsuri ale angajatorilor din lume cu privire la cei mai buni absolvenţi ai universităţilor. Pentru obținerea acestor informaţii au fost folosite cele 2 studii anuale ale QS: Global Academic Survey şi Global Employer Survey. De asemenea, au fost evaluate rezultatele obţinute de instituţii prin activitatea de cercetare ştiinţifică (perioada 2014-2018 pentru publicaţii şi perioada 2014-2019 pentru citări) utilizându-se date bibliometrice din Scopus. Au fost evaluate doar instituţiile care au generat mai mult de 150 de lucrări ştiinţifice în ultimii cinci ani.

Primele 10 universități din România clasate în acest top sunt, în ordine Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea din București, Universitatea Politehnică din București, Universitatea A.I. Cuza, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Politehnică din Timișoara, Universitatea Dunărea de Jos din Galați, Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava.

 „Rezultatul indică performanțele noastre în cele zece grupe de indicatori măsurați: reputaţie academică, reputaţia UVT în rândul angajatorilor, evoluția raportului studenţi/facultate, evoluția raportului lucrări științifice/facultate, impactul web, ponderea cadrelor didactice cu doctorat, evoluția raportului de citări/lucrări, cadrele didactice din străinătate, studenţii din străinătate și rețeaua internaţională de cercetare. Este un set complex de factori care reflectă tendința de internaționalizare pe care UVT o manifestă prin abordarea sa strategică, iar rezultatul pe care îl înregistrăm nu ne poate decât motiva, o dată în plus, pentru noi obiective ambițioase, în următorii ani”, conform lui Marilen Pirtea, rectorul UVT.

Piatavictorieiopereilarevolutie1
31 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989: Demnitate, Democrație, Determinare. Programul manifestărilor
tion.ro

Sub deviza „Demnitate, Democrație, Determinare”, primul oraș liber de comunism din România marchează în această perioadă 31 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989.

Programul anunțat de primărie este destul de încărcat, chiar și în pandemie de coronavirus. Majoritatea evenimentelor sunt puse la cale de asociațiile de revoluționari din oraș. Vor fi lansări de carte, expoziții, slujbe, dar și nelipsitul plen festiv.

Programul transmis de PMT:

Vineri, 18 decembrie:

  • 18 – Catedrala Mitropolitană/ depunere de candele

Duminică, 20 decembrie:

  • 12 – Declanșarea sirenei pentru a marca dobândirea de către Timișoara a statutului de oraș liber de comunism
  • 15 – Deschiderea expoziției „31 de ani de la Revoluția Română”/ Bastion Theresia, corp D
  • 17 – Lansarea blogului „Revoluția de la Timișoara – după 30 ani” și a cărților editate „Timișoara – 30 de ani de la Revoluția Română din Decembrie 1989”, ediția a II-a revăzută și adăugită, coordonatori: Marcel Tolcea și Bercia Valer, „Introducerea în manualele de istorie a unui capitol care să trateze Revoluția Română în complexitatea ei”, Societatea Timișoara, coordonator: Bercia Valer și Regea Cătălin Bastion Theresia, corp D (fără accesul publicului)

Luni, 21 decembrie:

  • 13 – Expoziție simpozion în memoria eroilor din Revoluția Română din Decembrie 1989, carte – album „Întâlnirea cu îngerul”/ Bastion Theresia, corp D

Marți, 22 decembrie:

  • Pomenirea eroilor martiri ai Revoluției Române în toate bisericile din Episcopia Timișoarei

Organizatorii sunt, în colaborare cu Biroul Organizare Evenimente al Casei de Cultură din Timișoara: Fundația Națională a Revoluției din Decembrie 1989 * A.L.T.A.R. – 1989 * Asociația „17 Decembrie a Răniților și Familiilor Îndoliate în Revoluția din Decembrie 1989” * Asociația „Memorialul Revoluției 16-22 Decembrie 1989” * Frontul Democratic Român * Asociația Revoluționară „Frăție, Egalitate, Colaborare, Cooperare” * Asociația „Victoria” a Luptătorilor în Revoluția din Timișoara * Forumul Revoluției din Decembrie 1989 * Asociația „Revoluția 1989 Timișoara” * Asociația pentru Recunoașterea Meritului Revoluționarilor * Asociația „16 Decembrie 1989” * Asociația Luptătorilor din Revoluția Anticomunistă 16-22 decembrie 1989. Finanțator: Primăria Municipiului Timișoara.

Luni21
LUNI, 21 DECEMBRIE, la UVT: IMAGINE.SUNET.’89 Fotografie și multimedia: locuri de memorie ale Revoluției
Facebook.com
Conferința IMAGINE.SUNET.’89 Fotografie și multimedia: locuri de memorie ale Revoluției nu își propune să politizeze istoria recentă și nici nu este un „revelator” de adevăruri, precum soluția folosită în tehnica developării filmului fotografic.
Evenimentul prezintă istorii personale rememorate în centrul Europei (Petrea Lindenbauer), istorii auzite transformate în imagini (Bede Kincsö) sau transmise din mijlocul evenimentelor (Andrei Pandele). Veți afla cum poate fi revizitat trecutul prin teatrul/filmul documentar (Carmen-Lidia Vidu) și filtrat interdisciplinar (Florin Oprescu). Toate acestea sunt formule de a aduce momentul '89 mai aproape de noi și de înțelegerea noastră.
Conferința are loc în spațiul virtual cu susținerea Universității de Vest din Timișoara, a Facultății de Arte și Design și prin participarea Insitutului de Romanistică din cadrul Universității din Viena.

Vă așteptăm luni, 21 decembrie 2020, ora 18:00 LIVE pe

facebook.com/uvtromania
Soldatrev
Premierul interimar, Nicolae Ciucă, cere iertare familiilor celor uciși la Revoluție pentru „greșelile, erorile și abuzurile” făcute atunci de militari
digi24.ro

Premierul interimar și ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ionel Ciucă, a cerut iertare familiilor celor uciși la Revoluția din 1989 pentru „greșelile, erorile sau abuzurile” comise de militari în timpul tragicelor evenimente care au dus la căderea comunismului în România și în urma cărora au murit 1165 de persoane fără ca Justiția să găsească până în prezent vreun vinovat.

„Pentru greșelile, erorile sau abuzurile săvârșite de unii dintre angajații Ministerului Apărării Naționale în desfășurarea acelor evenimente, dincolo de răspunderile care au fost sau vor fi stabilite de instanțele judecătorești, este o datorie morală ca noi, cei de acum, să cerem iertare familiilor rămase în suferință în Decembrie 1989 și să îi asigurăm pe toți cei de astăzi și, mai ales, pe cei care vin după noi, că vom face tot ce se va putea pentru ca asemenea situații să nu se mai repete vreodată în istoria României”, a declarat Ciucă într-un mesaj publicat cu ocazia împlinirii a 31 de ani de la declanșarea Revoluției române din decembrie 1989.

Ministrul Apărării a precizat că, după 31 de ani, „sunt încă răni deschise, lacrimi neuscate, suferințe nealinate”.

„În numele celor peste 1.000 de oameni căzuți din sete de libertate, dintre care peste un sfert au fost militari și salariați civili din Ministerul Apărării Naționale, avem datoria morală de a aduce lumina în toate ungherele umbrite sau întunecate care mai există în legătură cu evenimentele de atunci”, a spus premierul interimar, Nicolae Ciucă, care a adăugat că „ pentru a putea ierta, pentru a ne putea împăca noi înșine cu istoria noastră, avem datoria de a căuta adevărul și de a-l prezenta așa cum a fost.

Coperta Mural DeLUXsiPaulBlaj C Pufan Andreea Sasaran I2Oq
Cum schimbă o pictură o comunitate. Doi artiști au făcut o murală pentru elevii cu deficiențe de la un centru din Timișoara, ca să-i ajute să viseze
scoala9.ro

Elevii cu deficiențe de auz și din spectrul autist de la Centrul pentru Educație Incluzivă „Constantin Pufan” din Timișoara au primit în dar o pictură murală. co(art) este un proiect al Asociației Banat IT prin intermediul căruia doi artiști au pictat pereții exteriori ai școlii. Din cauza pandemiei, copiii nu au putut să le stea alături artiștilor în timpul lucrării, așa cum era planificat inițial. Însă s-au bucurat să vadă cum în fiecare zi se schimbă pereții școlii, bucată cu bucată. Pentru prima dată, stă scris cuvântul „școală” cu dactileme (semne efectuate cu ajutorul degetelor).

Pentru copiii surzi, scrisul este precum o limbă străină, ei gândesc intuitiv, prin imagini. De mai bine de două luni, pe pereții Centrului pentru Educație Incluzivă „Constantin Pufan” din Timișoara, stă scris cuvântul „școală” cu dactileme. Profesorii spuneau că ar fi fost frumos să fie pe școală deja de acum 20 de ani, când învățau aici 120 de copii surzi. Nu se nasc mai puțini copii surzi astăzi, doar că unii părinți aleg să-i integreze în învățământul de masă.

Copii, părinți și profesori, cu toții s-au bucurat de culoarea pe care a căpătat-o școala. Și culoarea exterioară se reflectă și în starea lor, cred pedagogii Centrului. „Copiii văd, și, în timp, spun.”

Elevii și profesorii. Să fie pe picioarele lor, înainte să știe teorema lui Pitagora

Pentru cei 115 copii de la Centrul „Constantin Pufan” din Timișoara, arta înseamnă comunicare. Centrul colaborează cu VivArt, o asociație care oferă copiilor terapie prin muzică și prin artă, unde se împrietenesc cu acuarelele, cu lutul și nisipul kinetic. Testul texturilor într-un cadru informal, în care palpabilitatea este desfășurată fără să țină cont de spațiu sau curățenie, este un exercițiu bun.

Ei își exteriorizează astfel emoțiile, așa încât terapia ajută în comunicarea cu tutorii. În plus, copilul se și relaxează în timpul procesului.

Pedagogii spun, că în general, surzii și autiștii au veleități artistice. Învățarea deprinderii unei vieți independente este o prioritate pentru profesorii Centrului, înainte să știe teorema lui Pitagora. Profesorii au confirmat că nu este mit faptul că oamenii cu deficiențe de auz au alte simțuri mai ascuțite: atenția distributivă, privire periferică, „ochi mai buni ai minții și ai sufletului”.

Din păcate, incluziunea socială are drum lung, până să adapteze meserii și programe la necesitățile reale ale acestor oameni. De exemplu, am aflat că după 19 ani de meserie, un om surd cu îndeletniciri de tâmplar a trebuit să-și întrerupă permanent profesia, pentru că Uniunea Europeană a schimbat medicina muncii. Tâmplarul simțea vibrația aparatelor de muncă, la un nivel asemănător cu al oamenilor care aud, dar acum nu își mai poate exercita profesia.

Scdeschidere
Campanie a organizației Salvaţi Copiii pentru a determina autorităţile să redeschidă şcolile în ianuarie 2021
edumanager.ro

Salvaţi Copiii România lansează o campanie manifest, al cărei element central îl reprezintă o expoziţie de fotografie la Muzeul Naţional de Artă despre copii vulnerabili care au abandonat şcoala, pentru a determina autorităţile să redeschidă şcolile în ianuarie 2021.

Potrivit unui comunicat al acestei organizaţii transmis, miercuri, AGERPRES, 30 de copii sunt incluşi în campania manifest “Ajută-ne să nu-i lăsăm să devină #CopiiPierduti”. Expoziţia de fotografie de la Muzeul Naţional de Artă poate fi vizitată de miercuri până pe 10 ianuarie 2021.

“Campania se adresează în special autorităţilor, pentru a le determina să redeschidă şcolile în luna ianuarie 2021, în siguranţă pentru copii şi personalul didactic şi nedidactic, să asigure astfel accesul la educaţie pentru cei mai vulnerabili dintre copiii care trăiesc în condiţii de sărăcie şi izolare socială şi se află în pragul abandonului şcolar şi să trateze cu adevărat educaţia ca prioritate naţională”, arată sursa citată.

Potrivit organizaţiei, lipsa educaţiei menţine copiii “captivi” în sărăcie şi ciclul intergeneraţional al excluziunii sociale.

“Acesta este adevărul indezirabil pe care cei 278.000 de tineri între 18 şi 25 de ani fără studii elementare finalizate îl trăiesc astăzi. La această situaţie generală de excluziune socială prin sărăcie s-a adăugat gestionarea defectuoasă şi non-empatică faţă de copiii vulnerabili ai sistemul educaţional în timpul pandemiei de COVID-19, ceea ce a condus inevitabil la fenomenul de excluziune educaţională, prin privarea accesului la educaţia online pentru 1.000.000 de copii care reprezintă aproape două treimi dintre copiii de vârstă şcolară ce vor constitui în curând generaţia viitorilor adulţi într-un viitor nesigur al acestei lumi”, menţionează Salvaţi Copiii.

Potrivit acesteia, neparticiparea unui număr atât de mare de copii (40% din întreaga populaţie şcolară) constituie “o criză fără precedent în educaţie, efect direct şi excluziv al deciziilor politice”.

Eu Cybersecurity
CULTURA DE SECURITATE - Lider în materie de norme și standarde – Noua strategie de securitate cibernetică a UE, cu obiectiv asumat: 4,5 miliarde euro investiții
cursdeguvernare.ro

Comisia Europeană a prezentat miercuri o nouă strategie de securitate cibernetică a UE care ar urma să consacre Uniunea drept ”lider în materie de norme și standarde internaționale în spațiul cibernetic”.

Comisia afirmă că această strategie este o componentă-cheie a conturării viitorului digital al Europei, a planului de redresare pentru Europa.

În plus, Comisia a prezentat propuneri referitoare la reziliența cibernetică și fizică a entităților și a rețelelor critice: o Directivă privind măsuri pentru un nivel comun ridicat de securitate cibernetică în Uniune (Directiva NIS revizuită sau „NIS 2”) și o nouă Directivă privind reziliența entităților critice.

Indiferent de dispozitivele conectate, rețeaua energetică sau băncile, avioanele, administrațiile publice și spitalele pe care europenii le utilizează sau le frecventează, aceștia merită să o facă în deplină siguranță că vor fi protejați de amenințările cibernetice. Acesta este principiul pe care se bazează oficial noua strategie de securitate cibernetocă a UE.

Propunerile lansate miercuri acoperă o gamă largă de sectoare și vizează abordarea, într-un mod coerent și complementar, a riscurilor actuale și viitoare din mediul online și offline, de la atacuri cibernetice la criminalitate sau dezastre naturale.

Noua strategie de securitate cibernetică urmărește să asigure ”un internet mondial și deschis” și prevede totodată ”garanții menite nu numai să asigure securitatea, ci și să protejeze valorile europene și drepturile fundamentale ale tuturor”.

 

Imn
Despre Crăciunul vechi și nou cu Irina Margareta Nistor. Și câteva rețete aromate
revistasinteza.ro

Irina Margareta Nistor, critic de film, 63 de ani

Sărbătorile de atunci aveau alt farmec, pentru că trăiam în bula noastră, cum am spune acum, într-o lume paralelă, eram o casă plină, cu părinții și bunicii mei, ascultând mesajul interzis al Majestății Sale Regele Mihai, la Radio Europa Liberă. Mai ales pentru că erau fructul oprit, teoretic abia de Anul Nou aveai voie să spui că ți-ai făcut bradul! În plus era misterul lui Moș Crăciun (în care cred în continuare, că altfel n-ar mai veni! ). Până să înceapă școala eram trimisă la vecini, să-i colind de Ajun, până primeau un telefon, la un moment dat, că mă pot întoarce acasă și să găsesc totul gata aranjat și cadourile deja personalizate). Nu mă întâlneam cu Moșul. Și așa sporeau de fapt magia și curiozitatea. Știam că există și un Moș Gerilă, care aducea niște cadouri neutre și care venea, când devenisem deja adult și lucram la TVR, la Sala Radio, unde se dădeau niște desene animate, pe care le dublam pentru copiii angajaților și primeam și eu o pungă, precum ei, unde era mult așteptata portocală, a cărei coajă o rădea bunica în cozonac sau în plăcinta cu brânză dulce și stafide de după Anul Nou, când veneau finii la nași cu portocale, teoretic, dacă găseau!

Și să nu uit sorcovitul și înainte și după ’89. Extrem de important. Nu-l ratați! Acum o să se facă pe zoom, probabil. Cu banii direct în cont! N-aș spune că aveam griji nici atunci și nici acum. De Sărbători trebuie doar să te bucuri. Și nu să te panichezi sau să te deprimi. Să fii fericit pentru fiecare luminiță de pe stradă sau din pomul împodobit acasă.

Firește se merge mult mai mult la biserică și mai des acum! În România interbelică doar de Paște se ducea multă lume la Înviere, ceea ce s-a păstrat, parțial, în vremea comunismului, deși slujbele erau bruiate cu tranzistoare puse la maximum, iar Televiziunea făcea concurență serioasă, fiind singura noapte când era program până dimineață, ca tinerii să rămână acasă. După ’89, de Sfintele Sărbători preoții vin acasă mai ales de Bobotează. În privința superstițiilor chiar nu știu, nici înainte, nici după. Sau poate cel mult de Sfântul Nicolae când, pe lângă încălțări, (culmea, acum mi-am dat seama că Nea Nicu era cizmar, deci nume relativ predestinat, că ne-a și „încălțat” cu 24 de ani de interdicții și neajunsuri ) dulciuri și cărți, venea și cu o nuia de alun, la noi în familie, chiar tăiată din curte, din cel pus în ziua în care m-am născut și dată cu argintiu.

Filme: TVR, unica televiziune dădea invariabil „Stan și Bran” și programe, în special de Anul Nou. Revelioanele (coordonate de Tudor Vornicu și Octavian Sava), cu ceva scheciuri care mai scăpau, oarecum, de cenzură, cu actori și textieri senzaționali. Vedete: Toma, Dem, Anda, Stela, Tamara, Amza… Erau mai îndrăgiți ca rudele apropiate.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.