EȘTI AICI:
Revista presei – 17 septembrie 2021

Revista presei – 17 septembrie 2021

AnacomanSD2021
Street Delivery! Parcările UVT și grădina urbană se transformă într-un uriaș spațiu al creativității
ziuadevest.ro

UVT invită timișorenii la joacă. Parcările UVT și grădina urbană se transformă în acest weekend într-un uriaș spațiu al creativității, în evenimentul anual Street Delivery.

Fundația Cărturești, în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara, organizează a 15-a ediție a binecunoscutului eveniment Street Delivery. În weekend-ul 18-19 septembrie, timișorenii sunt așteptați în grădina urbană a Universității de Vest din Timișoara, precum și în spațiile adiacente acesteia, la o serie de talk-uri, lansări de carte, activități sportive și ateliere menite să stârnească imaginația.

Cea de-a XV-a ediție Street Delivery Timișoara, denumită generic Leapșa!, reimaginează oraşul prin ochii copiilor, cu abilitatea lor minunată de a transforma orice creangă, orice colţ de parcare, orice loc abandonat într-un regat fantastic: E timpul bucuriei, al (re)descoperirii şi al recuperării!

Ca în fiecare an, evenimentul are inclus în program muzică și artist talks cu scriitori timișoreni dintre cei mai importanți. De asemenea, mai mulți studenți de la Facultatea de Arte și Design vor propune momente artistice în grădina urbană.

Despre eveniment, rectorul Universității Marilen Gabriel Pirtea a declarat: „Cu o săptămână înainte de deschiderea anului școlar, UVT devine pentru un weekend întreg cel mai mare spațiu de joacă și creativitate din Timișoara. Suntem consecvenți, „La UVT, Cultura este Capitală!”, iar cei mai tineri dintre timișoreni sunt și ei vizați de evenimentele noastre. Liceenii, copiii de toate vârstele, merită să fie atrași în universul culturii, de aceea deschidem porțile pentru ei și organizăm evenimente captivante, care să le trezească interesul pentru artă și lectură. Ediția acestui an a festivalului Street Delivery este o ocazie unică de a fi împreună, după o perioadă în care izolarea a fost un leit-motiv îngrijorător. Desigur, îi așteptăm pe timișorenii de toate vârstele să intre în lumea ludică a Street Delivery.”

Festivalul se va desfășura în grădina urbană și în parcările din fața sediului central al Universității de Vest, la adresa:  Bulevardul Vasile Pârvan nr. 4.

Accesul la evenimente se va face conform normelor sanitare în vigoare.

Arte
Facultatea de Arte și Design a UVT participă la Festivalul Internațional de Modă Transilvania Fashion
renasterea.ro

Facultatea de Arte și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara va participa la prestigiosul Festival Internațional de Modă Transilvania Fashion, potrivit reprezentanților instituției. Ediția 2021 are loc în Cluj, în perioada 17-19 septembrie 2021, sub egida European Fashion Council și FashionTV.

Facultatea de Arte și Design participă la acest festival cu un număr de 29 de outfit-uri realizate de mai mulți studenți și absolvenți, coordonați de profesori care sunt deopotrivă și designeri consacrați. Ținutele au fost realizate de Gabriela Baboș, Teodora Dolga, Octavian Grancea, Valentina Cerbe, Ana Maria Căpraru, Sorina Chira, Marina Bolgar, Iosefina Cassonato, Andreea Ungureanu, iar proiectele lor au fost coordonate de lect. univ. dr. Sandra Suciu, conf. univ. dr. Andreea Palade Flondor, lect. univ. dr. Cristina Lazăr.

Festivalul este parte a unui ciclu de gale dedicate prezentării și premierii excelenței în domeniul modei, organizate de peste 25 de ani și a fost conceput să contribuie la amplificarea vizibilității creativității designerilor prezentați pe vasta scenă Europeană, prin contribuția conjugată a mass mediei autohtone și a partenerilor din European Fashion Council și FashionTV.

La festival și-au anunțat participarea numeroși designeri, branduri și case de modă, invitați speciali din țară și din străinătate, modele, hairstyliști, make-up artiști, fotografi, bloggeri și parteneri media.

Unibuc (1)
Universitatea din București: În anul universitar 2021-2022, facultățile vor funcționa în sistem hibrid, fiecare va decide cum va începe și își va organiza activitățile
edupedu.ro

Senatul Universității București a decis ca, în anul universitar 2021-2022, facultățile să desfășoare activități în sistem mixt/hibrid, anunță instituția într-un comunicat de presă. Acesta precizează că modalitatea de începere și organizare a anului universitar va fi decisă la nivelul conducerii celor 19 facultăți, în funcție de propriul specific.

Prin măsurile adoptate de Senat, se recomandă ca, în noul an universitar, cursurile și seminariile, laboratoarele, lucrările practice la care participă mai puțin de 50 de studenți să se desfășoare în sistem fizic, iar cursurile și activitățile didactice și de cercetare cu mai mult de 50 de studenți participanți să se desfășoare online.

Senatul recomandă, totodată, ca activitățile didactice să înceapă cu prioritate, la începutul semestrului. Alte recomandări:

  • reducerea interacțiunii între studenți din grupe diferite de studii;
  • evitarea formării de grupuri sau aglomerări de persoane în timpul activităților didactice sau al pauzelor;
  • utilizarea platformelor de e-learning pentru facilitarea accesului studenților la materialele de la curs și lucrări practice/seminare.

Universitatea din București precizează în comunicatul de presă că “recomandă întregii sale comunități academice – studenți, cadre didactice, cercetători și personal administrativ – să se vaccineze, minimizând astfel riscurile îmbolnăvirii și ale transmiterii virusului.”

 

 

MCZoPTQ0MCZoYXNoPTNmYThlMjFjY2E1NTRhNmJjOTk3YmU3Y2U1OTk3YjAy.thumb
Angajații din educație avertizează Guvernul: Vă dăm în judecată dacă trebuie să plătim testele. Nu decontăm noi eșecul imunizării
digi24.ro

Cadrele didactice dau vina pe Guvern pentru eșecul campaniei de imunizare și spun că angajații din învățământ nu trebuie să suporte ei costul acestei situații. Sindicaliștii care le reprezintă interesele susțin că că vor ataca în instanță orice act care îi va obliga să se testeze anti-COVID pe banii lor.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație "Spiru Haret" avertizează Guvernul că vor ataca în justiție "orice act prin care angajații din învățământ vor fi obligați să se testeze pe banii lor pentru depistarea COVID -19", potrivit unui comunicat de presă.

Sindicaliștii susțin că potrivit Codului Muncii, acest lucru nici nu este permis și aduc ca argument art. 175, conform căruia, "Măsurile privind securitatea și sănătatea în muncă nu pot să determine, în niciun caz, obligații financiare pentru salariați". Ținând cont de acest articol, și nu numai, orice sumă pentru asigurarea sănătății angajatului la locul de muncă trebuie asigurată de angajator, susțin cele două federații sindicale.

În al doilea rând, sindicaliștii spun că Guvernul nu și-a îndeplinit obiectivul asumat încă din martie 2021 de a vaccina 70% din populație, "cifră care conducea la imunizarea de masă".

Scimpeanu
Se desființează școlile speciale sau Centrele Județene de Asistență Educațională? Ce răspunde ministrul Educației și ce prevede proiectul România Educată / Plus: Câți copii cu nevoi speciale învață în școlile din România
hotnews.ro

Școlile cu învățământ special nu vor fi desființate, afirmă ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, după ce în spațiul public a circulat informația că se dorește acest lucru prin proiectul „România Educată”. În plus, președintele Federației Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache, avertiza pe Facebook, în urmă cu trei zile, că s-ar dori desființarea Centrelor Județene de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE), plecând de la faptul că nu se mai organizează concursuri pentru ocuparea posturilor de directori în aceste centre care se ocupă, printre multe alte atribuții, și de copiii cu dizabilități și cerințe educaționale speciale.

CJRAE apare în prezent ca structură în organigrama propusă prin intermediul proiectului România Educată. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, afirmă, într-o declarație pentru HotNews.ro, că aceste centre au „un rol esențial”, amplificat de criza sanitară, și că acestea vor funcționa tot sub denumirea CJRAE ca parte a Centrului județean pentru învățământ preuniversitar, adică structura care va înlocui inspectoratul școlar județean.

Ce susține Iulian Cristache:
„Știam ca sunt niște discuții în sensul în care ei își doreau într-o formă sau alta să reorganizeze aceste centre, dar una este sa reorganizezi și alta este să desființezi,” a declarat acesta pentru HotNews.ro.

„La modul în care se încearcă să copiem unele țări de afară, în care centrele speciale unde învață acești copii cu nevoi speciale cu adevărat, cu lucruri grave, pentru că acolo ai parte de niște profesori specializați pe așa ceva și un învățător în învățământul de masă nu are calificarea să vină în sprijinul acestor copii. Adică, din dorința de a îi integra pe acești copii în învățământul de masă, lucru care ar putea fi lăudabil, s-ar putea să aducem de fapt prejudicii și copilului cu retard care nu va avea cine să se ocupe de el... Dacă îl duci în învățământul de masă din păcate îl distrugi și pe el, pentru că nu va avea resursa necesară la dispoziție, și pe ceilalți pentru că distrugi actul de predare. Dacă am fi avut personal suficient, nu ar fi o problemă să îi integrezi pe acești copii, ușor ușor.
Alice 2021 1024x390
Elevii din România se întrec pentru titlul de cea mai bună lecție interactivă
spotmedia.ro

Au început înscrierile pentru cea de-a șaptea ediție a competiției naționale „Învață să programezi cu Alice”, în care elevii se vor întrece pentru titlul de ”cea mai bună lecție interactivă”.

Elevii de gimnaziu și liceu pasionați de tehnologie și IT se întrec și anul acesta în creativitate. Folosind Java, unul dintre cele mai populare limbaje de programare din lume, își propun să realizeze cele mai interactive lecții virtuale sau jocuri interactive. Se pun în rolul profesorilor și prezintă materiile preferate în moduri captivante sau chiar amuzante. O bună parte din ei învață să programeze în Java pentru prima oară, cu ajutorul informațiilor disponibile în cadrul competiției.

Perioada de înscrieri pentru elevii și profesorii care vor să participe la competiția „Învață să programezi cu Alice”

Competiția națională “Învață să programezi cu Alice” organizată de către ADFABER și sponsorizată de către Oracle Academy, se află la cea de-a șaptea ediție. An de an, sute de elevi din România pasionați de informatică participă la competiție pentru a învăța bazele programării Java într-un mod distractiv și interactiv.

Pentru ediția din 2021 înscrierile sunt deschise între 13 septembrie și 22 octombrie! Ulterior vor fi anunțate și premiate cele mai apreciate proiecte.

Elevii și profesorii își pot înscrie echipele accesând https://adfaber.org/alice/.

Cum ajută această competiție elevii și profesorii din România

„Necesitatea unui mod de predare care stârnește curiozitatea elevilor se simte mai mult ca niciodată. Copiii au nevoie să simtă bucuria de a descoperi lumea din jur și împlinirea de a prezenta altora ce au aflat. Prin acest proiect, au ocazia să afle cum se creează o lecție și pot să le arate profesorilor cum le-ar plăcea să învețe. Profesorii pot să folosească apoi creațiile drept suport la clasă.”  a declarat Alin Chiriac, Fondatorul Adfaber.

1790881tinerievenimenteconcert
15 din cele 27 de evenimente pentru tineri, finanțare pe Apelul 5 al Centrului de Proiecte Timișoara
tion.ro

S-au publicat rezultatele inițiale după etapele 1 și 2 ale Apelului 5, ultimul apel lansat de Centrul de Proiecte în anul 2021. Din cei 27 de aplicanți, 15 vor împărți finanțarea de un milion de lei. Banii merg către educația non-formală prin muzică, educația civică și critică, tabere tematice, multimedia, integrare profesională, mediu și știință. Cei nemulțumiți pot depune contestație în următoarele trei zile lucrătoare.

Centrul de Proiecte al Primăriei Timișoara a publicat rezultatele inițiale după etapele 1 și 2 ale Apelului 5, privind finanțarea nerambursabilă de la bugetul local a proiectelor de și pentru tineret. S-au pus la bătaie un milion de lei.

Lista proiectelor care vor fi finanțate:

  1. Asociația CDPP – Centrul pentru Dezvoltare Personală și Profesională – Skills UP for youth – 28.284 lei – 94,67 puncte
  2. Asociația Culturală Kabaitan – SZalt Camp – 28.020 lei – 94,00 puncte
  3. Asociația One Source – Timișoara Life&Bytes – 74.890 lei – 93,67 puncte
  4. Asociația Pedallez – Sonic Cargo Bikes – 42.050 lei – 93,33 puncte
  5. Fundația Județeană pentru Tineret Timiș – Tineri pentru comunitate – 75.000 lei – 92,00 puncte
  6. Asociația Trib’Art – Music Community – 75.000 lei – 89,67 puncte
  7. Liga Studenților din Facultatea de Electronică și Telecomunicații – Stud Tomorrow – 71.550 lei – 89,67 puncte
  8. ESU Board Meeting 81 – ESU Board Meeting 81 – 72.734 lei – 89,33 puncte
  9. Asociația Centrul pentru Inovare și Dezvoltare Urbană – The StartUp Factory – 66.465 lei – 88,33 puncte
  10. Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare – ELECTRO ARt – 63.120 lei – 88,00 puncte
  11. Asociația Memoria Culturii – The solitude of crowd – 54.600 lei – 87,33 puncte
  12. Institutul Român pentru Dezvoltarea Tinerilor – Youth Inclusion – 69.100 lei – 87,00 puncte
  13. Institutul Român de Educație a Adulților – Critical Media Education – 53.500 lei – 85,00 puncte
  14. Organizația Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara – Up to date – 22.104 lei – 84,67 puncte
  15. Fundația Hațegan – Academia BVT – 15.000 lei – 81,67 puncte

Solicitanții nemulțumiți pot transmite contestațiile pe centruldeproiecte@primariatm.ro. Propunerea de proiect va fi evaluată de o comisie diferită, formată din evaluatori experți independenți. Pot fi solicitate și grilele cu punctajele acordate de prima comisie.

Contestațiile pot fi transmise în termen de maximum trei zile lucrătoare de la data publicării rezultatelor (16 septembrie).

Restaurant 768x384
Certificatul verde, obligatoriu pentru acces la restaurante și evenimente, dacă rata de infectare trece de 3
stiridetimisoara.ro

CNSU a aprobat introducerea certificatului verde. Măsura ar urma să permită activităţilor economice să rămâne deschise. chiar şi la o rată de infectare de peste 3 / 1.000. Decizia trebuie să fie aprobată prin hotărâre de guvern.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat joi hotărârea prin care se introduce certificatul verde COVID-19, dacă rata de infectare trece de 3 / 1.000, dar nu depășește pragul de 6. Activitatea restaurantelor, cinematografelor și a instituțiilor de spectacole nu va fi închisă, iar nunțile sau botezurile vor fi permise dacă participanții sunt vaccinați, testați sau trecuți prin boală.

Certificatul verde este, practic, un cod QR care atestă că persoana respectivă este vaccinată, a trecut prin boală sau este testată. Acest certificat permite în continuare accesul la mall, la restaurant sau la teatru, într-o localitate în care rata de incidență este peste 3, dar până la 6 la mie.

Ce prevede decizia CNSU:

a) Permiterea desfășurării unor activități din anumite domenii economice, dacă incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3 / 1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 6 / 1.000 de locuitori, doar pentru persoanele vaccinate, testate sau trecute prin boală, astfel:

  • Competițiile sportive organizate în spații închise sau deschise se pot desfășura cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, cu purtarea măștii de protecție și asigurarea unei distanțe de minimum 1 metru între spectatori
  • Activitatea în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte se poate desfășura cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu purtarea măștii de protecție
  • Organizarea și desfășurarea în spații deschise a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale poate fi realizată cu participarea a cel mult 1.000 de spectatori, cu purtarea măștii de protecție
  • Evenimentele private în spații închise (nunți, botezuri), în saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente se pot desfășura cu participarea a maximum 200 de persoane, cu asigurarea unei suprafețe de min. 2 mp pentru fiecare persoană
  • Organizarea de cursuri de instruire și workshop-uri poate fi realizată cu participarea unui număr de maximum 150 de persoane în spații închise, respectiv maximum 200 de persoane în spații deschise, cu purtarea măștii de protecție și asigurarea unei suprafețe de min. 2 mp pentru fiecare persoană
  • Organizarea de conferințe în spații închise poate fi realizată cu participarea unui număr de maximum 150 de persoane, cu purtarea măștii de protecție și asigurarea unei suprafețe de min. 2 mp pentru fiecare persoană
  • Organizarea de mitinguri și demonstrații poate fi realizată cu participarea unui număr de maximum 100 de persoane, cu respectarea anumitor măsuri
  • Activitatea restaurantelor și cafenelelor, în spații închise se poate desfășura în intervalul orar 5 – 2, până la 50% din capacitatea maximă a spațiului
  • Activitatea sălilor de sport/fitness în spații închise poate fi realizată cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei suprafețe de min. 7 mp pentru fiecare persoană
  • Activitatea operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc poate fi realizată cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului
  • Activitatea operatorilor economici care administrează locuri de joacă pentru copii în spații închise poate fi realizată în intervalul orar 5 – 24, până la 50% din capacitatea maximă a spațiului
  • Activitatea piscinelor interioare poate fi realizată până la 50% din capacitatea maximă a spațiului

b) Permiterea desfășurării unor activități din anumite domenii economice, dacă incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3 / 1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 6 / 1.000 de locuitori, doar pentru persoanele vaccinate, astfel:

  • Activitatea în baruri, cluburi și discoteci poate fi realizată în intervalul orar 5 – 2, până la 30% din capacitatea maximă a spațiului
  • Activitatea sălilor de jocuri poate fi realizată în intervalul orar 5 – 2, până la 50% din capacitatea maximă a spațiului

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.