În perioada 17-19 noiembrie 2022, Universitatea de Vest din Timișoara găzduiește, în premieră pentru România, European Quality Assurance Forum (EQAF) 2022, cea mai mare și prestigioasă conferință internațională în domeniul asigurării calității învățământului universitar. Sunt așteptați peste 300 de participanți internaționali la eveniment, un nou moment important al internaționalizării învățământului universitar românesc.
EQAF creează un cadru pentru dezbateri, dezvoltare profesională și schimburi de bune practici pentru toate entitățile implicate în procesul de asigurare a calității învățământului universitar, respectiv universități, agenții de evaluare externă a calității, instituții europene sau organizații studențești. Conferința este organizată de membrii grupului E4: European Association for Quality Assurance in Higher Education (ENQA), European University Association (EUA), European Association of Institutions in Higher Education (EURASHE) și European Students’ Union (ESU). Ministerul Educației este partener al evenimentului.
Tema de anul acesta a conferinței este Shaping or sharing? QA in a value-driven EHEA (European Higher Education Area). Această tematică va combina mai multe sesiuni de comunicare despre politici și tendințe la nivel european, cercetări și exemple practice despre evoluțiile actuale în asigurarea calității. Valorile comune ale sistemelor democratice din învățământ superior – cum ar fi libertatea academică, autonomia instituțională, participarea studenților la guvernarea instituțiilor de învățământ superior, incluziunea și echitatea – sunt în centrul dezbaterilor propuse în cadrul conferinței. Aceste valori vin să consolideze și să unească sistemele de învățământ superior, dar și să încurajeze cooperarea și mobilitatea internațională, permițând în același timp instituțiilor să își dezvolte în mod independent propriile obiective. Provocările recente din plan social au subliniat necesitatea ca decidenții, instituțiile de învățământ superior și agențiile de asigurare a calității, să discute în mod continuu aceste valori și să se asigure că sunt susținute, protejate și promovate în Spațiului european al învățământului superior.
„Calitatea învățământului universitar se află în dezbaterea mai multor platforme și forumuri de cercetare și comunicare profesională din întreaga lume. Dintre acestea, Asociația Europeană pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior (European Association for Quality Assurance in Higher Education – ENQA) reprezintă un creuzet al valorilor și reperelor educaționale din învățământul superior european. Suntem onorați să găzduim conferința internațională în domeniul asigurării calității învățământului universitar EQAF 2022, în premieră pentru România. Acest moment se constituie într-o oportunitate pentru afirmarea centrului universitar timișorean în peisajul european al educației și, de asemenea, pentru a transmite un mesaj adresat tuturor personalităților ce vor participa în aceste zile la conferință, pentru a reveni în 2023 la Timișoara, oraș ce va susține anul viitor programul Capitalei Europene a Culturii”, spune rectorul UVT, Marilen Pirtea
Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor (FEAA) din cadrul Universității de Vest din Timișoara organizează, în această săptămână, ,,Ziua Porților Deschise FEAA 2022”.
Evenimentul ,,Ziua Porților Deschise FEAA 2022” va avea loc în data de 19 noiembrie 2022, în format fizic, la sediul facultății, situat pe Str. J.H.Pestalozzi, nr. 16, din Timișoara. În cadrul evenimentului sunt așteptați să participe peste 800 de elevi de liceu din județele Timiș, Caraș-Severin, Mehedinţi, Arad, Hunedoara, alături de părinți dar și de cadrele didactice din mediul preuniveristar.
Tradiționalul eveniment ,,Ziua Porților Deschise FEAA 2022” are ca punct principal de atracție Târgul de ofertă educaţională FEAA, la care vor fi prezente cu standuri cele 11 specializări FEAA din ciclul de licență:
Participanţii la evenimentul ,,Ziua Porților Deschise FEAA 2022” vor interacţiona în data de 19 noiembrie cu studenţii şi cadrele didactice FEAA prezente la cele 11 standuri ale specializărilor de licenţă ale FEAA, în cadrul Târgului de ofertă educațională.
Pe website-ul FEAA este disponibil programul detaliat al evenimentului ,,Ziua Porților Deschise FEAA 2022”, 19 noiembrie 2022, inclusiv linkul spre Formularul de înscriere, care poate fi completat de către cei care intenționează participe.
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) transmite, într-un set de răspunsuri transmis la solicitarea Edupedu.ro, un mesaj de sprijin pentru Comisia sa de Etică, ținta mai multor critici în urma analizei de plagiat asupra tezei de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode. În răspunsurile sale, UBB raportează decizia la practicile “standard” de analiză, în contextul în care este vorba despre o situație ieșită din comun – cazul foarte vizibil al unui înalt demnitar, ministru al Guvernului României, acuzat de plagiat și de calitate foarte slabă a lucrării de doctorat. Instituția spune că poate relua analiza, “pe bază de dovezi”, dacă apar noi sesizări.
Amintim că decizia comisiei de etică a UBB, potrivit căreia teza lui Lucian Bode ar include “erori de citare” și “unele fragmente plagiate”, fragmente reprezentând 2,95% din teză, a stârnit numeroase critici în ultimele două săptămâni, atât la nivel media și academic (Emilia Șercan, Marian Popescu – Universitatea din București), cât și politic (USR). Aceste critici au vizat atât modalitatea în care s-a făcut analiza (verificare cap-coadă pe bază de soft și analiză detaliată doar acolo unde au fost semnalate probleme fie prin sesizarea primită, fie pe baza verificării cu softul antiplagiat), cât și modul de prezentare a concluziilor.
Startupul HR-tech Meta Education obține un grant în valoare de 121.000 de euro de la Innovation Norway pentru dezvoltarea unei soluții de coaching as a software.
Software-ul theCoRD.ai (the Coaching Results Driven AI) este o soluție tehnologică care se bazează pe dezvoltarea unor algoritmi deep learning NLP (Natural Language Processing) și antrenarea motorului de învățare automată pentru a furniza recomadări personalizate de coaching pentru a ajuta clienții să reducă diferențele dintre planificare și acțiune.
Software-ul de inteligență artificială este proiectat și dezvoltat în colaborare cu experți români în Deep Learning Models și Natural Language Processing de la Centrul de Cercetare în Procesarea Limbajului Natural al Facultății de Matematică și Științe Informatice, Universitatea București (Human Language Technologies Research Center, University of Bucharest).
Conceptul tehnologic dezvoltat de Meta Education în soluția theCoRD.ai este proiectat să reducă tendința de procrastinare la locul de muncă.
Această tendință umană este asociată cu o varietate de efecte negative, atât pentru angajați, cât și pentru angajatori.
Guvernul a aprobat prin Hotărâre de Guvern, construirea unui cămin studențesc pentru Universitatea din București, în complexul Grozăvești, care va avea 238 de camere de cazare pentru câte 2 persoane. Vor fi asigurate și 92 de locuri de parcare la subsol. Majoritatea fondurilor, aproape 200 de milioane de lei, vin de la Ministerul Dezvoltării, iar Universitatea București plătește din fonduri proprii, puțin peste 2 milioane de lei.
La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Guvernul a aprobat construirea unui cămin studențesc pentru Universitatea din București, prin Hotărâre de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii ,,Construire cămin studenţesc – Universitatea din Bucureşti, Splaiul Independenţei nr. 204, sector 6, municipiul Bucureşti”.
Căminul va avea 238 de camere de cazare pentru câte 2 persoane, astfel încât să asigure locuri pentru un maximum de 476 de studenți. Astfel s-ar acoperi deficitul de 504 locuri de cazare cu care s-a confruntat Universitatea București în anul universitar 2021-2022.
Durata de proiectare a obiectivului de investiții este de 6 luni, iar durata de execuție este de 24 luni.
Cele mai importante componente ale inflației sunt energia și alimentele, atât în România, cât și în UE. Inflația din România (13,4%) se află peste media UE (10,9%), fapt ce se datorează în mare parte acestor două componente, arată datele urmărite de echipa de economiști a Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj, care derulează proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor. Aceștia au surprins grafic evoluția inflației în ultimii doi ani, pe componente.
Cele mai recente date legate de creșterea prețurilor, publicate săptămâna trecută de Institutul Naţional de Statistică (INS), arată că rata anuală a inflației s-a temperat în luna octombrie 2022, ajungând la un nivel de 15,3% după ce în luna precedentă a fost de 15,9%. “Acest nivel continuă însă să rămână cu mult peste inflația cu care ne-am obișnuit în ultimele două decenii. Mai mult, în termeni lunari a a avut loc o creștere de 1,3% în luna octombrie față de luna septembrie 2022”, subliniază Szász Levente, coordonatorul proiectului de cercetare economică și prodecan al FSEGA, citat de Economedia.
Cum stăm față de celelalte state membre UE? “Comparând inflația din România cu cea din celelalte state europene, trebuie să ne uităm la indicele HICP (Harmonized Indices of Consumer Prices) elaborat de Eurostat, care, deși diferă puțin de modul de calcul al inflației din România (și alte țări), permite compararea corectă a inflației între țări diferite, eliminând particularitățile specifice ale calculului utilizat la nivelul fiecărei țări. Pentru indicele HICP cele mai recente date disponibile la nivelul întregii UE se referă la luna septembrie 2022. Conform acestor date, inflația anuală din România (13,4%) este mai ridicată de valoarea medie a UE (10,9%). Trebuie însă menționat și faptul că în UE sunt multe țări mai dezvoltate din punct de vedere economic decât România, țări în care dinamica evoluției prețurilor este în general mai lentă”, transmite echipa de economiști.
UVT utilizează fișiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe website-ul nostru.
Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a UVT cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și pentru a citi și înțelege conținutul Politicii Cookie.
Prin continuarea navigării pe website-ul nostru, confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.
Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.