EȘTI AICI:
Revista presei – 17 noiembrie 2022

Revista presei – 17 noiembrie 2022

Eqaf22
Calitatea învățământului superior se va dezbate la Universitatea de Vest Timișoara
debanat.ro

În perioada 17-19 noiembrie 2022, Universitatea de Vest din Timișoara găzduiește, în premieră pentru România, European Quality Assurance Forum (EQAF) 2022, cea mai mare și prestigioasă conferință internațională în domeniul asigurării calității învățământului universitar. Sunt așteptați peste 300 de participanți internaționali la eveniment, un nou moment important al internaționalizării învățământului universitar românesc.

EQAF creează un cadru pentru dezbateri, dezvoltare profesională și schimburi de bune practici pentru toate entitățile implicate în procesul de asigurare a calității învățământului universitar, respectiv universități, agenții de evaluare externă a calității, instituții europene sau organizații studențești. Conferința este organizată de membrii grupului E4: European Association for Quality Assurance in Higher Education (ENQA), European University Association (EUA), European Association of Institutions in Higher Education (EURASHE) și European Students’ Union (ESU). Ministerul Educației este partener al evenimentului.

Tema de anul acesta a conferinței este Shaping or sharing? QA in a value-driven EHEA (European Higher Education Area). Această tematică va combina mai multe sesiuni de comunicare despre politici și tendințe la nivel european, cercetări și exemple practice despre evoluțiile actuale în asigurarea calității. Valorile comune ale sistemelor democratice din învățământ superior – cum ar fi libertatea academică, autonomia instituțională, participarea studenților la guvernarea instituțiilor de învățământ superior, incluziunea și echitatea – sunt în centrul dezbaterilor propuse în cadrul conferinței. Aceste valori vin să consolideze și să unească sistemele de învățământ superior, dar și să încurajeze cooperarea și mobilitatea internațională, permițând în același timp instituțiilor să își dezvolte în mod independent propriile obiective. Provocările recente din plan social au subliniat necesitatea ca decidenții, instituțiile de învățământ superior și agențiile de asigurare a calității, să discute în mod continuu aceste valori și să se asigure că sunt susținute, protejate și promovate în Spațiului european al învățământului superior.

Calitatea învățământului universitar se află în dezbaterea mai multor platforme și forumuri de cercetare și comunicare profesională din întreaga lume. Dintre acestea, Asociația Europeană pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior (European Association for Quality Assurance in Higher Education – ENQA) reprezintă un creuzet al valorilor și reperelor educaționale din învățământul superior european. Suntem onorați să găzduim conferința internațională în domeniul asigurării calității învățământului universitar EQAF 2022, în premieră pentru România. Acest moment se constituie într-o oportunitate pentru afirmarea centrului universitar timișorean în peisajul european al educației și, de asemenea, pentru a transmite un mesaj adresat tuturor personalităților ce vor participa în aceste zile la conferință, pentru a reveni în 2023 la Timișoara, oraș ce va susține anul viitor programul Capitalei Europene a Culturii”, spune rectorul UVT, Marilen Pirtea

FEAA 600x338
Ziua Porților Deschise la Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor din cadrul Universității de Vest din Timișoara
ziauadevest.ro

Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor (FEAA) din cadrul Universității de Vest din Timișoara organizează, în această săptămână, ,,Ziua Porților Deschise FEAA 2022”.

Evenimentul ,,Ziua Porților Deschise FEAA 2022” va avea loc în data de 19 noiembrie 2022, în format fizic, la sediul facultății, situat pe Str. J.H.Pestalozzi, nr. 16, din Timișoara. În cadrul evenimentului sunt așteptați să participe peste 800 de elevi de liceu din județele Timiș, Caraș-Severin, Mehedinţi, Arad, Hunedoara, alături de părinți dar și de cadrele didactice din mediul preuniveristar.

Tradiționalul eveniment ,,Ziua Porților Deschise FEAA 2022” are ca punct principal de atracție Târgul de ofertă educaţională FEAA, la care vor fi prezente cu standuri cele 11 specializări FEAA din ciclul de licență:

 • Contabilitate și Informatică de Gestiune (CIG);
 • Contabilitate și Informatică de Gestiune în limba germană (CIG-germ);
 • Economia Comerțului Turismului și Serviciilor(ECTS);
 • Economie și Afaceri Internaționale(EAI);
 • Economie Generală și Comunicare Economică(EGCE);
 • Finanțe și Bănci(FB);
 • Finanțe și Bănci în limba engleză(FB-eng.);
 • Informatică Economică(IE);
 • Management(MGM);
 • Management în limba franceză (MGM-fr.);
 • Marketing(MK).

Participanţii la evenimentul ,,Ziua Porților Deschise FEAA 2022” vor interacţiona în data de 19 noiembrie cu studenţii şi cadrele didactice FEAA prezente la cele 11 standuri ale specializărilor de licenţă ale FEAA, în cadrul Târgului de ofertă educațională.

Pe website-ul FEAA este disponibil programul detaliat al evenimentului ,,Ziua Porților Deschise FEAA 2022”, 19 noiembrie 2022, inclusiv linkul spre Formularul de înscriere, care poate fi completat de către cei care intenționează participe.

Ubb 0 700x394 1 (1)
Universitatea Babeș-Bolyai își susține Comisia de Etică după criticile stârnite de decizia în cazul tezei de doctorat a ministrului Lucian Bode
edupedu.ro

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) transmite, într-un set de răspunsuri transmis la solicitarea Edupedu.ro, un mesaj de sprijin pentru Comisia sa de Etică, ținta mai multor critici în urma analizei de plagiat asupra tezei de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode. În răspunsurile sale, UBB raportează decizia la practicile “standard” de analiză, în contextul în care este vorba despre o situație ieșită din comun – cazul foarte vizibil al unui înalt demnitar, ministru al Guvernului României, acuzat de plagiat și de calitate foarte slabă a lucrării de doctorat. Instituția spune că poate relua analiza, “pe bază de dovezi”, dacă apar noi sesizări.

 • Edupedu.ro a trimis, prin mijloace electronice, o serie de întrebări rectorului Universității Babeș-Bolyai, Daniel David, pe tema recentei decizii privind teza de doctorat a ministrului Bode, plus câteva întrebări privind contextul legal actual (discuțiile privind mandatele rectorilor). Răspunsul transmis Edupedu.ro, tot pe canale electronice, este atribuit însă instituției UBB, cu precizarea că reprezintă o “poziție și clarificări ale UBB, în contextul deciziei Ministerului Educației /CNATDCU de a nu analiza sesizarea UBB cu privire la teza de doctorat a domnului Lucian Bode”.
 • Răspunsul este atribuit UBB “pentru că răspunsurile au rezultat din consultarea mai multor unități de etică/cercetare/juridice din Universitate, nefiind simplu doar poziția rectorului”, a precizat acesta.

Amintim că decizia comisiei de etică a UBB, potrivit căreia teza lui Lucian Bode ar include “erori de citare” și “unele fragmente plagiate”, fragmente reprezentând 2,95% din teză, a stârnit numeroase critici în ultimele două săptămâni, atât la nivel media și academic (Emilia ȘercanMarian Popescu – Universitatea din București), cât și politic (USR). Aceste critici au vizat atât modalitatea în care s-a făcut analiza (verificare cap-coadă pe bază de soft și analiză detaliată doar acolo unde au fost semnalate probleme fie prin sesizarea primită, fie pe baza verificării cu softul antiplagiat), cât și modul de prezentare a concluziilor.

La întrebarea Edupedu.ro de ce nu a fost făcută și o analiză care să evalueze și conținutul tezei, reclamat de altfel de cei care au accesat teza (USR, care a și sesizat comisia de etică), UBB a făcut trimitere la lipsa practicilor standard: “Nicio universitate nu are o astfel de practică standard sau curentă”. UBB arată că nici în cazul de acum zece ani al fostului premier Victor Ponta nu a fost analizat calitativ conținutul lucrării, ci doar elementele de etică/plagiat.
 • Din punct de vedere al calității tezei, UBB apreciază că, având în vedere că aceasta a trecut o serie de praguri până a fost validată, “teza a trecut cel puțin un prag minimal al acceptabilității academice”.
Tehnologie Blockchain 640x400
Meta Education, 121.000 de euro pentru dezvoltarea unei platforme de AI coaching
start-up.ro

Startupul HR-tech Meta Education obține un grant în valoare de 121.000 de euro de la Innovation Norway pentru dezvoltarea unei soluții de coaching as a software.

Software-ul theCoRD.ai (the Coaching Results Driven AI) este o soluție tehnologică care se bazează pe dezvoltarea unor algoritmi deep learning NLP (Natural Language Processing) și antrenarea motorului de învățare automată pentru a furniza recomadări personalizate de coaching pentru a ajuta clienții să reducă diferențele dintre planificare și acțiune.

Software-ul de inteligență artificială este proiectat și dezvoltat în colaborare cu experți români în Deep Learning Models și Natural Language Processing de la Centrul de Cercetare în Procesarea Limbajului Natural al Facultății de Matematică și Științe Informatice, Universitatea București (Human Language Technologies Research Center, University of Bucharest).

Conceptul tehnologic dezvoltat de Meta Education în soluția theCoRD.ai este proiectat să reducă tendința de procrastinare la locul de muncă.

Această tendință umană este asociată cu o varietate de efecte negative, atât pentru angajați, cât și pentru angajatori.

Universitatea Din Bucuresti Foto Unibuc Ro E1559041658145 960x471
Guvernul a aprobat construirea unui cămin studențesc pentru Universitatea din București în complexul Grozăvești
edupedu.ro

Guvernul a aprobat prin Hotărâre de Guvern, construirea unui cămin studențesc pentru Universitatea din București, în complexul Grozăvești, care va avea 238 de camere de cazare pentru câte 2 persoane. Vor fi asigurate și 92 de locuri de parcare la subsol. Majoritatea fondurilor, aproape 200 de milioane de lei, vin de la Ministerul Dezvoltării, iar Universitatea București plătește din fonduri proprii, puțin peste 2 milioane de lei.

 • Universitatea București se confrunta în anul universitar 2021-2022 cu un deficit de 504 locuri de cazare, potrivit notei de fundamentare a proiectului de construire a unui cămin studențesc.
 • Valoarea totală a investiției este de 198.298.000 de lei, din care Ministerul Dezvoltării va asigura 196.292.000 lei, diferența de 2 milioane de lei fiind suportată din bugetul Universității din București, pentru amenajarea terenului, amenajări pentru protecția mediului și asigurarea utilităților.
 • Și Politehnica București construiește două cămine: unul de 5 milioane de euro făcut cu bani proprii, altul, cu o capacitate dublă, dar preț de aproape cinci ori mai mare, făcut cu bani de la guvern – Citește mai mult

La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Guvernul a aprobat construirea unui cămin studențesc pentru Universitatea din București, prin Hotărâre de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii ,,Construire cămin studenţesc – Universitatea din Bucureşti, Splaiul Independenţei nr. 204, sector 6, municipiul Bucureşti”.

Căminul va avea 238 de camere de cazare pentru câte 2 persoane, astfel încât să asigure locuri pentru un maximum de 476 de studenți. Astfel s-ar acoperi deficitul de 504 locuri de cazare cu care s-a confruntat Universitatea București în anul universitar 2021-2022.

Durata de proiectare a obiectivului de investiții este de 6 luni, iar durata de execuție este de 24 luni.

Inflatie UE Romania Economic Monitor
Analiză a economiștilor de la UBB: Energia și alimentele au contribuit cel mai mult la creșterea inflației în România și UE
actualdecluj.ro

Cele mai importante componente ale inflației sunt energia și alimentele, atât în România, cât și în UE. Inflația din România (13,4%) se află peste media UE (10,9%), fapt ce se datorează în mare parte acestor două componente, arată datele urmărite de echipa de economiști a Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj, care derulează proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor. Aceștia au surprins grafic evoluția inflației în ultimii doi ani, pe componente.

Cele mai recente date legate de creșterea prețurilor, publicate săptămâna trecută de Institutul Naţional de Statistică (INS), arată că rata anuală a inflației s-a temperat în luna octombrie 2022, ajungând la un nivel de 15,3% după ce în luna precedentă a fost de 15,9%. “Acest nivel continuă însă să rămână cu mult peste inflația cu care ne-am obișnuit în ultimele două decenii. Mai mult, în termeni lunari a a avut loc o creștere de 1,3% în luna octombrie față de luna septembrie 2022”, subliniază Szász Levente, coordonatorul proiectului de cercetare economică și prodecan al FSEGA, citat de Economedia.

Cum stăm față de celelalte state membre UE? “Comparând inflația din România cu cea din celelalte state europene, trebuie să ne uităm la indicele HICP (Harmonized Indices of Consumer Prices) elaborat de Eurostat, care, deși diferă puțin de modul de calcul al inflației din România (și alte țări), permite compararea corectă a inflației între țări diferite, eliminând particularitățile specifice ale calculului utilizat la nivelul fiecărei țări. Pentru indicele HICP cele mai recente date disponibile la nivelul întregii UE se referă la luna septembrie 2022. Conform acestor date, inflația anuală din România (13,4%) este mai ridicată de valoarea medie a UE (10,9%). Trebuie însă menționat și faptul că în UE sunt multe țări mai dezvoltate din punct de vedere economic decât România, țări în care dinamica evoluției prețurilor este în general mai lentă”, transmite echipa de economiști.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.