EȘTI AICI:
Revista presei – 17 martie 2023

Revista presei – 17 martie 2023

Ida Jarcsek Gaza 111
Actriţa Ida Jarcsek-Gaza, iniţiatoarea şi prima şefă a specializării Artele spectacolului - Actorie în limba germană din cadrul UVT - recompensată cu Premiul UNITER pentru întreaga activitate în 2023
agerpres.ro

În cadrul ediţiei din 2023 a premiilor Uniunii Teatrale din România (UNITER), actriţa Ida Jarcsek-Gaza va fi distinsă cu Premiul pentru întreaga activitate. Personalitate marcantă a lumii teatrale româneşti, Ida Jarcsek-Gaza este, de mai bine de jumătate de secol, una dintre figurile emblematice ale Teatrului German de Stat Timişoara. Alături de sora ei, actriţa Ildiko Jarczek-Zamfirescu, şi de Hans Lengenfelder, Ida Jarczek-Gaza a militat pentru înfiinţarea, în 1992, a specializării Artele spectacolului - Actorie în limba germană, specializare pe care a condus-o în perioada 1992-2003, când a devenit directorul Teatrului German de Stat Timişoara.

Actriţa s-a remarcat prin roluri extrem de diverse realizate în producţii semnate de regizori importanţi din ţară şi din străinătate. A colaborat, de pildă, cu Răzvan Mazilu (Cabaret), Bocsardi Laszlo (Electra şi Neînţelegerea), Yuri Kordonski (Incredibila şi trista poveste a candidei Erendira şi a bunicii sale fără suflet), Radu-Alexandru Nica (Shaking Shakespeare) şi Carmen Lidia Vidu (Jurnal de România. Timişoara). "Energia şi dedicarea actriţei Ida Jarcsek-Gaza continuă să inspire şi în prezent echipa artistică a Teatrului German de Stat Timişoara, pentru care a fost şi rămâne un important mentor", se arată în comunicatul de presă transmis cu acest prilej de TGST.

Mai multe detalii, aici: https://www.uniter.ro/premiile-senatului-si-nominalizarile-pentru-premiile-galei-uniter-2023/

Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, Marilen Gabriel Pirtea: "Rolul mentorilor este deosebit de pregnant în cazul specializărilor vocaţionale oferite de UVT, tinerii valoroşi care studiază sub îndrumarea acestor mentori fiind motivaţi şi inspiraţi să îşi dezvolte cariera. Comunitatea UVT îi transmite felicitări actriţei Ida Jarcsek-Gaza, un model inspirativ pentru studenţii noştri, un talent formator ce este recunoscut şi prin premiul oferit de UNITER pentru întreaga activitate în 2023."

Harta Tectonica Romania 620x400
La subsolul clădirii Universității de Vest din Timișoara, la Facultatea de Fizică a fost instalat deja de o săptămână un seismometru. Nicio săptămână fără un cutremur în Banat. De ce nu pot fi prevăzute?
expressdebanat.ro

În Banat sunt săptămânal cutremure mici înregistrate de seismografe. În Timișoara sunt montate două astfel de aparate, cel mai recent la Universitatea de Vest, folosit în studiul activității seismice.

La subsolul clădirii Universității de Vest din Timișoara, la Facultatea de Fizică a fost instalat deja de o săptămână un seismometru care înregistrează tot ce mișcă. Aparatul, conectat la rețeaua globală seismică educațională Raspberry shake, monitorizează în timp real evenimentele și oferă informații simplu de accesat și înțeles cu privire la activitatea seismică.

În regiune, sunt instalate la această dată doar două seismografe – la UVT și la Observatorul Seismologic, iar un al treilea va fi instalat la școala generală din Liebling, în scurt timp.

„Din toată lista de seismometre, al nostru este cel cu indicativul R3687 și pe linkul de Dataview se poate vedea în timp real activitatea lui și chiar pe măsură ce înregistrează. Ce vedem noi acum e zgomot – mașinile care circulă pe bulevard, activitatea din universitate, dar în momentul în care el detectează un cutremur care are o energie mult mai mare decât putem noi să generăm ca oraș, ca zgomot seismic, atunci acel zgomot va fi filtrat automat și rămâne forma de undă curată. Cu cât avem mai multe stații în plan local, cu atât vom avea localizări mai bune. Momentan sunt două stații active în Timișoara. Și săptămâna viitoare voi mai instala una la Liebling pentru că acolo am găsit o deschidere la școala generală.”, a declarat cercetătorul Adina Rău, șeful Observatorului Seismologic din Timișoara.

Dacă intrăm pe al nostru, ne spune acum câte minute, unde a fost un cutremur, ce magnitudine a avut ș.a. Sunt atât datele colectate de el, cât și datele din întreaga rețea. Dacă ne uităm, la ora actuală sunt peste 2.000 asemenea dispozitive în toată lumea; fiecare asemenea seismometru introduce în rețea datele pe care le colectează în timp real.”, a declarat Mihail Lungu, decanul Facultății de Fizică de la UVT.

În Timiș sunt microseisme în fiecare săptămână, dar nu sunt simțite de oameni. Cel mai puternic din Banat a fost înregistrat în 1991.

Ambasadori Usvt
Oameni de afaceri și studenți se întâlnesc la Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara
editiadetimis.ro

Reuniune între mediul antreprenorial și mediul universitar, la Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara. Evenimentul are ca obiectiv facilitarea accesului studenților la piața muncii și informarea lor despre toate oportunitățile pe care le au la dispoziție pentru un viitor de succes.

Întâlnirea a avut loc miercuri, 15 martie, în cadrul universității din Timișoara. Au participat reprezentanți ai mediului de afaceri din zona de vest a țării, dar și tineri interesați de locuri de practică disponibile ori locuri de muncă în domeniul pe care îl studiază.

„Punem bazele unei noi generații de studenți, ,,AMBASADORI USVT” prin intermediul proiectului Club USVT.

Ai oportunitatea de a te face cunoscut în fața angajatorilor de top din domeniile noastre de studiu.
 
Cunoști antreprenori de top, absolvenți USVT care sunt dispuși să te sprijine în carieră ( de această dată îi avem alaturi de noi pe Gabriel Hess – Romania Operațional Manager – Ingleby Farms and Forests și Ioan Cosmescu, inventator de renume mondial.
Cu siguranță, acest eveniment va fi un punct de ghidare pentru viitoarea ta carieră, dar și un reper pentru viața ta de student în cadrul universității noastre.”, au transmis reprezentanții instituției de învățământ superior.
Upt Rector
Universitatea Politehnica Timișoara îi conectează pe studenți cu companiile, inclusiv prin artă
ziuadevest.ro

Universitatea Politehnica Timișoara îi conectează pe studenți cu companiile din vestul țării inclusiv prin artă. Angajatorii doresc să recruteze tinerii creativi, implicați în evenimentele culturale. Universitatea Politehnica Timișoara s-a implicat în ultimii ani în organizarea mai multor evenimente culturale și artistice pentru studenți. Asemenea companiilor care le oferă angajaților beneficii, și UPT vine cu o serie de avantaje pentru studenți, iar implicarea lor în viața culturală este unul dintre ele. Toate aceste evenimente sunt organizate împreună cu firme din vestul țării ce au arătat o deschidere mare pentru inovație, mai ales că participarea la aceste evenimente este și o modalitate bună de a se întâlni cu studenții, de a descoperi tinerii creativi, pe care ulterior îi pot include în planurile de recrutare.

În fond, nu există inovație fără creativitate, iar arta contemporană pune în scenă o serie de experiențe senzoriale în al căror proces creativ sunt folosite tot mai mult științele tehnice.

Timișoara este în acest an Capitala Europeană a Culturii, iar UPT a ales să se implice în mod direct în programul cultural al orașului și să organizeze mai multe evenimente. Universitatea Politehnica Timișoara încearcă să pregătească studenții creativi, deschiși pentru noi colaborări și provocări, capabili să răspundă nevoilor din viitor. În contextul în care gândirea liberă, creativitatea și gândirea bazată pe știință sunt puncte de pornire spre inovare, astfel de calități duc la performanță în orice mediu de lucru în care vor activa pe viitor. Totodată, artele, dar și umbrela mai largă a culturii, stimulează creativitatea, creează conexiuni, iar implicarea companiilor duce la o nouă metodă pe care departamentele de HR o folosesc pentru a-i cunoaște pe studenți. Toate aceste direcții sunt de fapt abilități și competențe pe care tinerii le pot dezvolta pentru a fi pregătiți pentru dinamismul lumii moderne și pentru a putea fi competitivi în piața muncii.
BUPT 102 1
1.000.000 de volume, peste 10 km de documente! Biblioteca UPT a depășit 100 ani
ziuadevest.ro

Mesaje din trecut, în prezent, pentru viitor” este tema sub care s-a desfășurat, în 15 martie 2023, aniversarea a 102 de la prima atestare documentară a Bibliotecii Universității Politehnica Timișoara.

Primul bibliotecar menţionat în Anuarele Şcolii, Eustaţiu Pandele, înregistra, în 15 martie 1921, prima carte intrată în patrimoniul bibliotecii: „Beton Arme. Abaques Pratiques pour l’Etablissement des Hourdis et des Poteaux”, o lucrare în limba franceză, apărută la Paris în 1920. Cu ocazia aniversării, studenți de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism a UPT, coordonați de ș.l.dr.arh. Cristina Povian, au realizat o instalație care se întinde pe toate cele patru nivele ale bibliotecii, care duce cu gândul la continuitate, la legătura dintre trecut, prezent și viitor, dar și la paginile care așteaptă să fie scrise.

În cadrul evenimentului, directoarea Bibliotecii UPT, dr.ing. Agneta Lovasz, a rememorat principalele repere din istoria de 102 ani, a mulțumit tuturor celor care și-au adus aportul la ceea ce reprezintă azi BUPT – cea mai modernă bibliotecă universitară din țară, subliniind importanța triadei bibliotecar – documente – utilizator în buna funcționare a oricărei astfel de instituții. Din partea utilizatorilor a vorbit Paul Stiegelbauer, reprezentantul studenților în Senatul Universității Politehnica Timișora, care a menționat experiențele frumoase de care atât el, cât și colegii săi, au avut parte la Biblioteca UPT, un loc perfect pentru învățare, socializare, dar și pentru o serie de evenimente culturale.

Momentul aniversar a fost fost completat cu un recital muzical susținut de Sebastian Covaci (la pian) și Alexandru Ticula (voce), aplaudați de toți cei prezenți.

Educatie 728x336
Alin Nica (PNL): ‘Reforma in educatie genereaza multe beneficii pentru invatamantul romanesc’
opiniatimisoarei.ro

Legile Educației fac parte din pachetul de reforme propuse de PNL încă de la începutul perioadei de guvernare. După avizarea și aprobarea lor în Guvern, proiectele de lege vor ajunge în Parlament, unde vor fi dezbătute și completate, după caz. Discuțiile în jurul acestui subiect, extrem de important pentru liberali, pot îmbunătăți reforma gândită de Ministerul Educației.

“Nu vrem ca această reformă extrem de importantă să fie afectată de calcule politice și electorale. Această reformă, ca și altele care vor fi asumate de Coaliția de guvernare, sunt ale României și nu ale unor partide politice. Reforma din domeniul Educației urmărește mai multe obiective, care vor genera mai multe beneficii pentru sistemul de învățământ din România. Educația urmează să fie adaptată fiecărui elev. Introducerea conceptului de «portofoliu educațional» va ajuta consilierii școlari, profesorii și părinții să decidă care este cel mai bun parcurs de urmat pentru elev. Înclinațiile copilului vor fi observate devreme, pentru a se putea orienta spre o direcție educațională în care va performa. Cadrele didactice vor avea un grad mai mare de profesionalism, ca urmare a introducerii necesității absolvirii unei forme de învățământ superior pentru a intra pe post. Profesorii vor putea urma programe de îmbunătățire a calităților lor pedagogice, iar inspectorii școlari vor face evaluări și vor semnala îmbunătățirile necesare pentru creșterea calității în actul educațional. Drept urmare, va crește calitatea actului educațional”, a exemplificat președintele PNL Timiș, Alin Nica.

Un obiectiv urmărit de reforma educației, conform liberalilor, este o conectare mai bună a sistemului educațional la cererea de pe piața muncii, prin învățământul dual. Colaborarea dintre mediul educațional și mediul economic aduce avantaje pentru toate părțile implicate: companiile au parteneri pentru practică, elevii/studenții vor absolvi forma de învățământ având și o minimă experiență profesională, iar unitățile de învățământ vor oferi tinerilor și o componentă practică, pe lângă cea teoretică. Reforma din Educație oferă un răspuns la problema abandonului școlar, transmit liberalii, fiind creat un plan de reducere a abandonului școlar, care va asigura o șansă la studiu pentru elevii din medii defavorizate. În sistemul universitar, programul ”A doua șansă” va identifica și consilia studenții cu risc de abandon și va facilita reluarea studiilor de către cei care doresc să revină în facultate.

PTQ0MCZoYXNoPTFkNTlmNjhiNThiYzI4NDAwOTlhMWNkYTNkNmIzNTVk.thumb
Societatea civilă critică dur ingerinţa cultelor religioase: Nu există temei legal şi etic care să introducă cenzura în educaţie
observatornews.ro

Peste 50 de organizaţii membre ale Coaliţiei Anti-discriminare şi ale Platformei RESPECT pentru Drepturi şi Libertăţi critică "ingerinţa cultelor religioase", după ce acestea au cerut, printr-o adresă comună transmisă către Ministerul Educaţiei, eliminarea definiției diversității și sintagmei "orientare sexuală" din Legile Educației. "Nu există temei legal şi etic care să introducă cenzura în educaţie pe criteriile de orientare sexuală, gen şi identitate de gen", afirmă acestea. Organizaţiile cer ministerului ca proiectele de legi în domeniu să respecte legislaţia naţională şi internaţională.

Organizaţii membre ale Coaliţiei Anti-discriminare şi ale Platformei RESPECT pentru Drepturi şi Libertăţi arată, într-un comunicat de presă transmis joi, că resping "ingerinţa cultelor religioase pentru blocarea accesului tinerilor la informaţii şi educaţie vizând drepturile omului, diversitate şi nediscriminare în şcolile din România", transmite news.ro.

Potrivit acestora, diversitatea pe toate criteriile legal recunoscute este o caracteristică a societăţilor democratice şi trebuie protejată şi promovată ca atare în spaţiul educaţional.

"Niciun copil nu trebuie să se simtă izolat şi nesigur în şcolile din România. Asta înseamnă să îţi pese de drepturile lor: să-i fereşti de orice formă de discriminare, abuz, violenţă, atât în familie, cât şi în şcoală. Cu toţii, indiferent de orientarea lor sexuală, gen, identitate de gen, merită să fie protejaţi şi să primească informaţii relevante despre identitatea şi sănătatea lor şi despre drepturile lor", a declarat Florina Presadă, directoare executivă a Asociaţiei ACCEPT.

Cele 53 de organizaţii din societatea civilă solicită Ministerului Educaţiei ca proiectele de legi ale educaţiei "România Educată" să respecte legislaţia naţională şi internaţională la care România este parte, inclusiv dreptul Uniunii Europene.

"Nu există temei legal şi etic care să introducă cenzura în educaţie pe criteriile de orientare sexuală, gen şi identitate de gen. Decizia nr. 907 din decembrie 2020 a Curţii Constituţionale cu privire la legislaţia educaţională este una fără echivoc şi mandatorie stabilind că «statul nu discriminează persoanele cu altă orientare sexuală, recunoaşte administrativ schimbarea de sex, distinge între sex şi gen şi respectă obligaţiile impuse de CEDO în materia egalităţii şi nediscriminării cu multitudinea sa de faţete»", arată acestea.

Ro Educatie
România și Franța – consolidare a cooperării în domeniul educației
rfi.ro

Cooperarea la toate nivelurile şi în toate sectoarele, în special în domenii precum plurilingvismul, mobilitatea, educaţia şi formarea profesională, a fost una dintre temele abordate în cadrul întâlnirii pe care a avut-o, joi, la Bucureşti, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, cu ministrul Educaţiei Naţionale şi Tineretului al Republicii Franceze, Pap Ndiaye, transmite Agerpres.

Vizita oficialului francez ale loc cu prilejul şedinţei Biroului intersesiunii Conferinței miniștrilor educației din țările francofone (CONFEMEN) şi a marcării a 30 de ani de la aderarea României la Organizaţia Internaţională a Francofoniei.

"Cei doi miniștri şi-au exprimat interesul şi pentru consolidarea schimbului de bune practici în domeniul asigurării calităţii în educaţie, inclusiv în domeniul inspecţiei şcolare. În perspectiva dezvoltării plurilingvismului ca abilitate fundamentală pentru elevii celor două ţări, s-a agreat consolidarea cooperării în domeniul metodelor de predare şi de evaluare a competenţelor în limbi străine şi promovarea certificărilor care se pot obţine în concordanţă cu standardele stabilite de Cadrul European Comun de Referinţă pentru Limbi", informează un comunicat remis, joi, presei.

Potrivit sursei citate, există o dorinţă comună de consolidare şi de extindere a reţelei de unităţi cu secţie bilingvă francofonă în România, inclusiv prin utilizarea programului de asistenţi de limba franceză (ALF), ale căror obiective vor fi stabilite de comun acord.

"A fost manifestată, de asemenea, dorinţa de susţinere a formării profesorilor de limbi străine şi discipline non-lingvistice, pentru a încuraja parteneriatele între structurile de formare iniţială şi continuă, atât în Franţa cât şi în România", se arată în comunicat.

Miniştrii şi-au reafirmat angajamentul de a sprijini promovarea limbii şi a culturii ţării partenere, aşa cum se prevede în Foaia de parcurs a Parteneriatului strategic reînnoit în 2020.

De asemenea, şi-au exprimat dorinţa de a încuraja mobilitatea elevilor, a profesorilor, a formatorilor, a formatorilor de formatori şi, în general, a personalului implicat în actul educaţional. În acest scop, se doreşte o mai bună valorificare a programului de mobilitate bilaterală Vacaresco şi a programului european Erasmus+, se mai precizează în comunicat.

Totodată, cei doi demnitari au convenit să dezvolte schimburi reciproce în jurul temelor de interes comun, în special a luptei împotriva abandonului şcolar, a dezvoltării durabile, a egalităţii de gen, dar şi în jurul unor teme precum: predarea istoriei Holocaustului, educaţia media, tehnologia digitală, starea de bine la şcoală.

Populatie 1
Cine muncește și cine nu în România
rfi.ro

Am auzit, în ultimii ani, discutându-se intens despre piața muncii. Este o zonă a economiei care influențează în mod direct nu numai creșterea economică, un indicator macro, ci, și economia reală.

Piața muncii este un reper semnificativ pentru toate sectoarele. De altfel, nu de puține ori, am auzit oameni de business sau reprezentanți ai organizațiilor patronale spunând că ar putea să aibă rezultate economice mai bune, dar le lipsește forța de muncă.

Este, fără îndoială, o problemă. Economistul Ionuț Dumitru a prezentat în cadrul unei analize, o radiografie a pieței muncii, plecând de la indicatorii macroeconomici.

Astfel, România are o populație cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani, populația aptă de muncă, așa cum este numită, cu o pondere de 65% din total, ceea ce se încadrează în media europeană și este un procentaj similar cu cele ale statelor în regiune.

Dacă însă vedem care este populația activă în intervalul de vârstă 15-64 de ani, vom constata că procentajul este de doar 65% din total, ceea ce plasează România pe penultimul loc din Uniunea Europeană, doar înaintea Italiei.

Drept urmare, România are o populație inactivă cu o pondere ridicată din care fac parte elevi sau studenți, pensionari, asistați sociali de către stat sau de alte organizații neguvernamentale. Conform celui mai recent recensământ, populația activă a României a scăzut în ultimii 10 ani cu un milion de persoane, în timp ce în perioada dintre cele două recensăminte numărul persoanelor inactive a rămas aproape constant. Este un fapt îngrijorător care ne arată că schimbările se produc la nivelul persoanelor active, o parte importantă probabil alegând să plece din țară, în timp ce populația inactivă a rămas constantă. Este exact invers de cum ne-am dori să se întâmple, respectiv ca de la un recensământ la altul numărul populației inactive să înregistreze o tendință descrescătoare.

Ionuț Dumitru își aruncă o privire asupra segmentului de vârstă cuprins între 55 și 64 de ani. Constatarea este că doar 46% din populația segmentului este activă, cel mai scăzut nivel din Uniunea Europeană, iar 94% din cei aflați în afara pieței muncii afirmă că nu s-ar mai întoarce să lucreze.

Toate aceste date reconfirmă ieșirile la pensie anticipată, fără limită de vârstă și fără a atinge nivelul minim de ani de contribuție la care se adaugă pensionarii cu un regim special. De altfel, durata vieții active în muncă în România este de numai 31,3 ani, cea mai mică din Uniunea Europeană.

Gabriela Firea Gov Ro (1)
Firea anunță un pachet legislativ pentru creșterea natalității
edupedu.ro

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, anunțată de PSD candidat la Primăria Capitalei anul viitor, a anunțat, joi, un nou pachet legislativ cu reduceri și vouchere, între care TVA de 5% la scutece, lapte și mâncare pentru bebeluși, vouchere lunare de 1.500 de lei pentru creșe, grădinițe, after-school private pentru familiile cu venituri maxime de aproximativ 8.000 de lei, card de reduceri și dobânzi mai mici la creditele imobiliare pentru familii numeroase, potrivit G4Media.ro.

„Creșterea natalității este o prioritate pentru mine și toți colegii coaliției de guvernare, deoarece România se confruntă cu o masivă scădere demografică”, a precizat Gabriela Firea, într-o postare pe Facebook.

Măsurile legislative anunțate de Gabriela Firea pentru creșterea natalității și susținerea familiilor:

– TVA redus la 5% pentru produsele destinate copiilor

Propunere pentru reducerea TVA până la 5% la produsele esențiale pentru creșterea copiilor (lapte praf, mâncare pentru bebeluși, scutece, produse de igienă).

– Vouchere de 1.500 de lei pentru plata after-school, creșă și grădiniță

Pentru familiile cu venituri de maximum 2 salarii medii nete pe economie, aproximativ 8.000 de lei, propunem acordarea unor tichete valorice/vouchere, în valoare de 1.500 de lei/lunar, pentru achitarea serviciilor oferite de after-school, creșe sau grădinițe particulare.
Dreamstime S 120265296 (1)
Componența CNATDCU pentru mandatul 2020-2024 a fost modificată
edupedu.ro

Componența Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), pentru mandatul 2020-2024, a fost modificată, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial. Istoricul Ioan Bolovan, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai și cercetător la Academia Română, a fost înlocuit atât în Consiliul general al forului, cât și la conducerea panelului de Științe umaniste. Contactat de Edupedu.ro, acesta a declarat că s-a retras din motive ce țin de supraîncărcare, având în vedere activitățile pe care le are în cadrul Academiei Române.

Este vorba despre un ordin ce modifică Ordinul ministrului educației și cercetării nr. 4.676/2020, prin care a fost stabilită componența nominală a CNATDCU pentru perioada 2020-2024.

 

Concret, la anexa nr. 1, Ioan Bolovan (Universitatea „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca) din tabelul „Componența nominală a Consiliului general al Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare pentru mandatul 2020—2024” a fost înlocuit de Romiță Iucu (Universitatea din București). Romiță Iucu este președinte al Consiliului de Orientare și Analiză Strategică al Universității din București și reprezentant al consorțiului Universitaria.

Ioan Bolovan era președintele panelului de „Științe umaniste”, unde în locul lui a fost desemnată Rodica Zafiu (Universitatea din București). Rodica Zafiu este profesor universitar doctor la Facultatea de Litere, Universitatea din București.

Index (23)
Aproape jumătate dintre statele lumii au studenți în unul dintre cele mai mari centre universitare din România
adevarul.ro

După București și Cluj, Iașiul este al treilea cel mai mare centru universitar din România, urmat de Timișoara, conform datelor centralizate în raportul Guide for Investors in Romania.

Capitala Moldovei este a doua casă pentru mii de studenți străini. Aproape jumătate dintre statele lumii au studenți la universităţile ieşene. Peste 3.000 de tineri din 84 de ţări studiază la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF) din Iaşi.

Acum, la Iași, studiază Medicina și Medicina Dentară în limba franceză peste 1500 de studenți, dintre care 841 francezi, 355 marocani, 144 tunisieni.

Vincent este student în anul al IV-lea la Facultatea de Medicină Dentară din Iași. Este originar din Taiwan și ia în considerare să rămână în România după finalizarea studiilor.

Înainte să vin aici am studiat știința animalelor și inginerie chimică în țara mea. Am decis să vin aici și să îmi îndeplinesc visul de a deveni dentist. UMF Iași a fost cea mai bună opțiune la acel moment. Înainte să vin nici nu știam unde se află România pe hartă, dar acum pot spune că oamenii de aici sunt de treabă. Nu există rasism și îmi place vremea”, spune Vincent Cheng, student la UMF Iași.

După București și Cluj, Iașiul este al treilea cel mai mare centru universitar din România, urmat de Timișoara, conform datelor centralizate în raportul Guide for Investors in Romania.

 

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.