EȘTI AICI:
Revista presei – 17 mai 2022

Revista presei – 17 mai 2022

Uvt 1 696x335
AZI, LA UVT - Lansarea proiectului Leadership Academy, un produs educațional al UVT și North American Economic Club
gazetadinvest.ro

Avem plăcerea de a vă invita să participați la evenimentul care va avea loc marți, 17 mai 2022, începând de la ora 19, în amfiteatrul de evenimente A01 al Universității de Vest din Timișoara, când se va desfășura lansarea proiectului Leadership Academy.

Proiectul este un produs educațional dezvoltat în cadrul colaborării dintre UVT și North American Economic Club, care promite o spectaculoasă călătorie de formare, descoperire și transformare. Leadership Academy s-a structurat în jurul unui program modern și dinamic care are ca obiectiv dezvoltarea competențelor studenților din anii terminali (ciclul licență) sau de la programele de studii de masterat, pe parcursul mai multor întâlniri cu specialiști din domeniu.

La evenimentul de lansare vor participa reprezentanți ai Consiliului Director al Universității de Vest din Timișoara și echipa ce reprezintă North American Economic Club în cadrul acestui proiect, alături de studenții înscriși în program.

David Saranga
Ambasadorul Israelului David Saranga va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Vest
buletindetimisoara.ro

Universitatea de Vest Timişoara (UVT) îi va decerna joi, 19 mai, titlul de Doctor Honoris Causa Beneficiorum Publicorum ambasadorului Israelului în România, David Saranga.

Prin titlul conferit, UVT recunoaşte şi apreciază contribuţiile deosebite ale domnului David Saranga în lumea diplomaţiei, pentru promovarea relaţiilor culturale şi educaţionale dintre România şi Israel, dar şi pentru consolidarea cooperării dintre mediul universitar românesc şi instituţiile academice din Israel, arată un comunicat al instituţiei timişorene de învăţământ superior.

Conform sursei citate, ambasadorul Israelului în ţara noastră a încurajat permanent dezvoltarea parteneriatului româno-israelian în cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, mai ales prin suportul acordat pentru deschiderea Centrului de Studii Evreieşti şi Israeliene din Timişoara, la UVT, anul trecut. David Saranga este un prieten ales al comunităţii academice a UVT, dar şi al comunităţii timişorene, precum şi un oaspete de onoare apropiat şi implicat în viaţa Comunităţii Evreilor din Timişoara.

David Saranga deţine o diplomă de MBA de la Hebrew University Business School şi vorbeşte fluent patru limbi – ebraică, engleză, română şi spaniolă. A parcurs o carieră diplomatică şi politică apreciabilă, începută odată cu prima sa activitate diplomatică, desfăşurată în cadrul Ambasadei Israelului în România, între 1997 şi 2000. Mai apoi, diplomatul israelian a fost consilier în cadrul Ambasadei Israelului în SUA, responsabil de relaţiile cu mass-media şi afacerile publice la New York, responsabil pentru imaginea Israelului în Statele Unite. De asemenea, a fost şef al Departamentului de legătură cu Parlamentul European, în cadrul delegaţiei israeliene la UE, între 2011 şi 2014, precum şi consilier principal pentru afaceri externe al preşedintelui statului Israel, Reuven Rivlin, între 2014 şi 2018.

2432590noapteafilosofiei
Noaptea Filosofiei 2022, la Timișoara, în mai multe locații, inclusiv UVT
tion.ro
În 20 mai sunteți așteptați la cea de-a doua ediție a Nopții Filosofiei, la Timișoara. Evenimentele vor avea loc în trei locuri din oraș. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Serile filosofiei îi invită și pe cei mici la reflecție, la introspecție și la activități captivante.
„Noaptea Filosofiei” va avea loc pe 20 mai. Evenimentul este conceput ca un parcurs nocturn, filosofic și festiv, al cărui scop este „de a arăta filosofia într-o altă lumină – noaptea”.

„După succesul primei ediții, a doua Noapte a Filosofiei se va desfășura sub același format, spre deliciul pasionaților de filosofie din Timișoara. Primirea călduroasă de care s-a bucurat evenimentul în 2021 ne determină să credem că ar trebui să devină o tradiție a scenei intelectuale românești.

Ediția din 2022, europeană prin temele abordate și prin invitații din toată Europa, va avea loc în timpul Președinției franceze a Consiliului UE și va avea ca temă generală «(Re)Construim împreună»”, transmit organizatorii.

 

Vor participa filosofi și intelectuali din România, Franța, Germania. Se vor organiza dezbateri, conferințe, proiecții, spectacole și performance-uri. Anul acesta, dezbaterile vor avea loc în trei puncte cheie din Timișoara: Institutul Francez din Timișoara, librăria La Două Bufnițe și Casa Artelor.  Evenimentele colaterale vor avea loc la UVT, LaDouăBufnițe și în Grădina Institutului Francez.
Nokia Timisoara 700x440
Primul laborator 5G Nokia va fi inaugurat la Universitatea Politehnica din Timișoara
buletindetimisoara.ro

Universitatea Politehnica Timișoara împreună cu Nokia Networks orgenizează inaugurarea primului Laborator 5G din cadrul Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale (ETcTI) din cadrul UPT, eveniment care va avea loc marți, 17 mai 2022, de Ziua Mondială a Telecomunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, începând cu ora 16:00, Bd. Vasile Pârvan, nr. 1, (Corpul Electro) et.2.

În cadrul parteneriatului pe care UPT îl desfășoară alături de compania Nokia Networks, investitor strategic în mediul academic pe segmentul de telecomunicații, Universitatea Politehnica Timișoara anunță finalizarea proiectului de echipare la standarde internaționale a primului laborator 5G care va include o platformă 5G end-to-end cu echipamente radio, servere, terminale mobile și 16 sisteme compacte all-in-one pentru accesarea acestora, se arată într-un comunicat de presă.

La eveniment vor participa conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan – rectorul Universității Politehnica Timișoara, prof.dr.ing. Dan Lascu – decan ETcTI,  Sabin Totorean – Country Senior Officer Nokia, Elena Ciocan – Head of RAN BOAM Nokia, Florin Ciocan – Ecosystem & Innovation Garage Manager Nokia, Lucian-Florin Muntean – Head of Timisoara Technology Center, alți invitați, profesori și studenți.
A60d08dac5fceee006cafe47001fcb1cfd87663acf659965680f33b6b2a7d8a3 Rimg W960 H580 Gmir
Introducere în Analiza Comportamentală & Criminal Profiling - la UVT
allevents.in

Asociația Studenților la Psihologie și Sociologie din Timișoara, prin intermediul proiectului PsyForensic, vă invită la conferința „Introducere în Analiza Comportamentală & Criminal Profiling”, susținută de către Okros Norberth-Ioan, psiholog specializat în psihologia judiciară și clinică și asistent de cercetare științifică în cadrul Universității de Vest din Timișoara.

Analiza Comportamentală este un proces de investigație care constă în identificarea comportamentelor specifice fiecăruia dintre „actorii penali” (suspect, victimă, autor, martor), înainte, în timpul, și după comiterea actului de infracțiune.
Criminal Profiling reprezintă o unealtă care îi aduce pe specialiști mai aproape de rezolvarea “misterului crimei”, în mod inferențial, prin determinarea trăsăturilor de personalitate ale unui autor necunoscut, bazându-se pe analiza contextului unei crime și a modului în care aceasta s-a desfășurat.
La finalul conferinței va avea loc un concurs pentru public, astfel vă încurajăm să rămâneți atenți pe întregul parcurs al conferinței.

Dacă te întrebi care sunt acele trăsături care îi deosebesc pe cei care comit infracțiuni de oamenii obișnuiți și cum se identifică în mod corect un comportament criminal, acesta e evenimentul potrivit pentru tine!

Evenimentul va avea loc în data de 26 mai, ora 18:00, în sediul central UVT (Bulevardul Vasile Pârvan, nr. 4), sala urmând să fie anunțată ulterior.

 

Startup 594090 1280 (1)
Credite pentru studenți în valoare de 10.000 de euro și pentru tineri, în valoare de 15.000 euro – proiect de lege al Guvernului
edupedu.ro

Guvernul lucrează la un proiect de lege privind credite pentru studenți în valoare de 10.000 de euro și pentru tineri în valoare de 15.000 de euro, potrivit G4Media.ro.

”Vor fi eligibile cheltuieli referitoare la educație în special, participare la cursuri, la anumite competiții internaționale, achiziția de cărți. Iar pentru tineri 15 mii de euro, ca și eligibilitate sunt diferite cheltuieli, plata chiriei, creșă, grădiniță, after school dar și anumite evenimente personale. S-a vorbit despre cununii și alte evenimente”, a explicat Firea.

Ministrul familei a mai spus că astăzi urmează să aibă loc o întâlnire la Ministerul de Finanțe și cu Fondul Român de Garantare și Contragarantare pentru a stabili criteriile financiare, perioada de grație și dobânda.

IoanaB
Un profesor e o autoritate prin simplul fapt că știe mai mult ca tine, nu e nevoie ca lucrul acesta să fie instituit într-un fel abuziv, că oamenii sunt acolo să învețe – Ioana Bugarin, actriță, fostă studentă la UNATC, despre umilințele din facultate
edupedu.ro

„Cred că pentru mine mai degrabă a fost o intimidare constantă, care a plecat din ziua admiterii în care am intrat pe ușă, și o profesoară mi-a spus: „A, tu ești din asta frumoasă și proastă, am mai avut”. (…) Ești luată și pusă într-o categorie doar pentru că arăți într-un fel, din păcate”, a declarat actrița Ioana Bugarin, în vârstă de 25 de ani, fostă studentă la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale”, într-o intervenție la Digi24, după ce a acordat un interviu culturaladuba.ro, în care a vorbit despre traumele și umilințele din facultate.

Aceasta a povestit că a primit mesaje de la actuale studente care îi confirmă că și ele trec prin experiențe asemănătoare: „Când am primit astăzi mesaje de la actuale studente sau de la persoane care vor să dea la UNATC și îmi spun: „nu îmi vine să cred că vorbești despre lucrurile acestea, și eu le trăiesc, ce mult m-ar fi ajutat…”

Ioana Bugarin a relatat întâmplarea prin care a trecut după ce a susținut un examen: „Punctul care pentru mine a fost cel mai violent și cel mai puternic a fost în urma unui examen, în anul al II-lea, semestrul I (…). Ca după examen să se ducă prin facultate această veste că eu de fapt am pierdut controlul, că eu nu am făcut ce mi se spusese, că eu am luat-o razna la examen și că sunt o persoană bolnavă psihic, pentru că eu îndrăznisem să-i mărturisesc doamnei în cauză că m-am apucat de terapie.”

„Pentru mine, UNATC-ul a fost o experiență cu bune și cu rele, am dat peste niște oameni excepționali acolo, de la care am învățat enorm de multe lucruri și m-au susținut, dar am avut și niște experiențe complicate cu un cadru didactic din universitatea respectivă”, a spus aceasta.

Id195697 Inquam Photos George Calin
Copiii, tot mai sedentari și anxioși
rfi.ro

Două studii recente trag un semnal de alarmă : numărul copiilor sedentari este în creștere, la fel și numărul celor care suferă de forme severe de anxietate.

Nivelul de activitate fizică a copiilor nu a reușit să revină la nivelul de dinaintea pandemiei, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Bristol care arată că doar 36% dintre ei respectau orientările naționale recomandate pentru activitatea fizică - la sfârșitul anului 2021. Copiii cu vârste cuprinse între 10 și 11 ani au luat parte în medie la doar 56 de minute - mai puțin decât ora recomandată - de activitate fizică de intensitate moderată în timpul săptămânii, din aprilie până în decembrie anul trecut. Cercetătorii au spus că timpul a fost mai redus cu aproximativ opt minute - o scădere de 13% - comparativ cu timpul petrecut  înainte de pandemie. Profesorul Russ Jago, de la Universitatea din Bristol, a declarat: „A fost surprinzătoare măsura în care nivelurile de activitate fizică ale copiilor au scăzut după pandemie, ceea ce indică faptul că schimbările în modelele de activitate fizică nu au revenit la nivelurile anterioare odată ce libertățile au fost restabilite. Aceste constatări evidențiază o nevoie mai mare de a lucra cu copiii, familiile, școlile și comunitățile pentru a maximiza oportunitățile copiilor de a fi activi din punct de vedere fizic, pe măsură ce ieșim din pandemia COVID-19." Studiul a relevat, de asemenea, o creștere marcantă a timpului de sedentarism, copiii petrecând cu 25 de minute mai mult pe zi fără să facă nimic. La studiu au participat aproape 400 de copii și părinții acestora, din 23 de școli din zona Bristol.

Pe de altă parte, un alt studiu arată că o cincime dintre copiii din întreaga lume au simptome de anxietate care sunt "clinic ridicate" sau mai rele decât ceea ce este considerat normal. Simptomele anxietăţii pot fi dificil de observat, dar cu cât părinţii observă mai devreme semnele, cu atât mai repede profesioniştii în domeniul sănătăţii mintale "pot ajuta părinţii şi copiii să înţeleagă ce se întâmplă", a declarat Dr. Rebecca Baum, profesor de pediatrie generală şi medicină pentru adolescenţi la Universitatea din Carolina de Nord din Chapel Hill. Specialiștii avertizează că, în timp ce o persoană cu anxietate generalizată îşi poate face griji cu privire la diverse lucruri de zi cu zi, o persoană cu anxietate socială are, de obicei, are "temeri sau îngrijorări intense sau persistente cu privire la faptul că va fi judecată negativ de către alte persoane". În Statele Unite, 9,4% dintre copiii cu vârste cuprinse între 3 şi 17 ani - aproximativ 5,8 milioane - au fost diagnosticaţi cu anxietate între 2016 şi 2019, potrivit Centrelor pentru controlul şi prevenirea bolilor din SUA, potrivit CNN. Specialiștii spun câ singurul tratament pentru tulburările de anxietate este terapia cognitiv-comportamentală care implică un anumit nivel de terapie de expunere, care îi poate ajuta pe copii să se simtă confortabil făcând lucrurile de care se tem.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.