EȘTI AICI:
Revista presei – 17 mai 2021

Revista presei – 17 mai 2021

CEEMC 2021
Echipa Facultății de Drept de la UVT – calificată în etapa finală la concursul științific de dreptul Uniunii Europene
ziuadevest.ro

Echipa Facultății de Drept de la Universitatea de Vest din Timișoara a fost calificată în etapa finală și a primit premiul de pledoarie la concursul „Central and Eastern European Moot Court Competition”.

Prestigiosul concurs științific studențesc de dreptul Uniunii Europene, aflat la a 26-a ediție – „Central and Eastern European Moot Court Competition” – a fost organizat de către British Law Centres și Centre for European Legal Studies din cadrul Universității Cambridge și susținut de Clifford Chance, European Investment Bank și The Honourable Society of the Inner Temple.

Prof.univ.dr. Lucian Bercea, decanul Facultății de Drept, din cadrul Universității de Vest din Timișoara, a explicat că accesul la competiție s-a făcut pe baza memoriilor scrise, pregătite de către participanți. Competiția a constat într-o simulare a procedurilor în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene, în care echipele participante au prezentat argumentele părților într-un caz practic generat de atribuirea de către Comisia Europeană a un grant în beneficiul unei companii naționale de telecomunicații.

Echipa Facultății de Drept a Universității de Vest din Timișoara, compusă din Andra Cenan-Glăvan (studentă în anul IV), Mihai Zdrobeu (student în anul IV) și Bogdan Oros (student în anul III), s-a calificat în etapa finală a competiției, situându-se în final pe locul VI. Andra Cenan-Glăvan a obținut un premiu individual de pledoarie.

Rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea:

„Îi felicit pe studenții talentați din echipa Facultății de Drept, dar și pe coordonatorii universitari ai echipei, care au reprezentat UVT în prestigioasa competiție „Central and Eastern European Moot Court”, în care s-au remarcat și au contribuit la creșterea prestigiului școlii noastre de științe juridice. Iată, rezultatele internaționale remarcabile nu sunt singulare, acesta este al doilea concurs științific studențesc internațional, din anul 2021, în care echipa Facultății de Drept din Timișoara se califică în etapa finală a competiției, după European Human Rights Moot Court Competition.”

Pregătirea echipei Facultății de Drept din Timișoara a fost coordonată de prof.univ.dr. Raluca Bercea, lect.univ.dr. Sorina Doroga  și drd. Bianca Șerb (fostă concurentă și câștigătoare a unui premiu individual de pledoarie la ediția din anul 2017 a concursului).

1150774nicolinapop3
Universitatea Politehnica, implicată într-un proiect internațional de cercetare a fuziunii termonucleare
tion.ro

Un cadru didactic de la Universitatea Politehnica Timișoara este coordonatorul unui proiect internațional de cercetare a fuziunii termonucleare. Acesta propune un studiu teoretic al ciocnirilor reactive între electroni și cationi moleculari, folosind Teoria Defectului Cuantic Multicanal.

Parteneri proiectului „Cinetica cationilor moleculari indusă de electroni în ITER (CiCaM – ITER” sunt și Universitatea de Vest din Timișoara și Université Le Havre Normandie, din Franța. Proiectul este coordonat de cadrul didactic al Universității Politehnica din Timișoara, Nicolina Pop, de la Departamentul Bazele Fizice ale Ingineriei.

„Proiectul propune un studiu teoretic al ciocnirilor reactive intre electroni si cationi moleculari folosind metoda MQDT (Teoria Defectului Cuantic Multicanal), furnizând secțiuni eficace și coeficienți de reacție. Recombinarea disociativă, excitarea ro-vibrațională și disociativă a cationilor moleculari cu electronii sunt procese elementare majore în cinetica și bilanțul energetic al mediilor ionizate, intervenind în plasma de fuziune la pereții reactorului, în astrofizică și în alte medii de interes tehnologic.

Calculele numerice se vor efectua pentru cationii biatomici H2+, BeH+ si isotopomerii lor. Scopul este de a furniza informații necesare în aplicațiile legate de energia de fuziune termonucleară controlată magnetic”, transmit reprezentanții Universității Politehnica Timișoara.

Proiectul va fi lansat la începutul săptămânii viitoare și este finanțat de Comitetul regional de experți al Agenției Universitare a Francofoniei în Europa Centrală și de Răsărit, alături de alte nouă idei de cercetare.

Semiconductori Placa Sursa Foto Pixabay 640x400
Proiect fără precedent: marile companii tehnologice și marile universități se unesc și cer un plan finanțat cu fonduri UE prin care România să devină producător european de cipuri
edupedu.ro

Poziționarea rapidă a României drept producător european de cipuri și componente microelectronice pentru tehnologii avansate este susținută de cercetători ai Academiei Române, profesori universitari și reprezentanți ai industriei. Reuniți într-un grup de lucru care funcționează sub egida Academiei Române, aceștia cer Guvernului să creeze “un ecosistem național în microelectronică”.

  • Ministrul Cercetării, Ciprian Teleman, a anunțat în februarie că “stimularea unor ramuri industriale cu valoare adăugată mare, de exemplu cele de microelectronică și hidrogen” a fost unul dintre subiectele discutate cu Dacian Cioloş, copreședinte USR PLUS și președintele grupului Renew Europe, pentru corelarea “agendei Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, atât pe domeniul cercetării, cât și pe domeniul digitalizării, cu agenda europeană și cu oportunitățile oferite de Planul Național de Redresare și Reziliență” (Detalii aici).

“Atât Comisari ai Uniunii Europene, cât și Ministrul federal al economiei din Germania sunt activi, fie pentru a forma un consorțiu european, fie pentru a atrage investitori străini (Intel în S.U.A., firme din Taiwan) pentru fabricația de semiconductoare în tehnologii avansate în Europa”, explică grupul de cercetători și membri ai industriei active în România, în scrisoarea trimisă mai multor miniștri. Grupul atrage atenția că România trebuie să devină “contribuitor efectiv în acest program ambițios”, lucru pentru care este nevoie de “investiții din bugetul UE, din bugetele naționale (inclusiv prin Planurile Naționale de Redresare și Reziliență – PNRR) și de la sectorul privat”.

Finanțarea potențial disponibilă pentru dezvoltarea acestui domeniu în următorii 2-3 ani, la nivel european, se ridică la 145 miliarde de euro, potrivit cercetătorilor.

Aceștia precizează că România se poate implica în proiectul european de dezvoltare în microelectronică pe următoarele direcții:

  • proiectare de circuite digitale
  • tehnologii avansate de încapsulare
  • fabricație de plăci de siliciu în noduri tehnologice de vârf

Ei propun crearea a 4-6 Hub-uri de Inovare Digitală “instalate unde există deja activități industriale, universitare și de cercetare, ca element de bază al politicii de Specializare Inteligentă a Agențiilor de Dezvoltare Regionale”.

Grupul de lucru este condus de Gheorghe Ștefan, profesor la Universitatea Politehnica București și membru corespondent al Academiei Române. Printre semnatari se numără profesori și cercetători de la Politehnica Timișoara, Universitatea Tehnică Cluj, Universitatea Tehnică Iași, Institutul de Cercetare Microtehnologie, precum și reprezentanți ai companiilor Continental Automotive România, Infineon Technologies România, NXP România, Simea (Siemens) Sibiu, AlfaRom.

 
Doctoranzi Ubb Burse Eiffel
Doctoranzii UBB Cluj, printre câştigătorii burselor Eiffel oferite de Guvernul francez
cluju.ro

Burse câştigate de doctoranzii UBB

Școala de Științe Sociale a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, prin intermediul doctoranzilor în domeniul științelor economice, se regăsește pe lista universităților câștigătoare din acest an a burselor de excelență Eiffel.

Ioana-Florina Burdet și Teodora-Mădălina Pop sunt doctoranzii de la UBB

Astfel, Ioana-Florina Burdet și Teodora-Mădălina Pop, doctoranzi în cadrul Școlii Doctorale de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, coordonați de prof.univ.dr. Monica Pop-Silaghi, se numără printre cei 38 de câștigători din întreaga lume ai burselor de excelență Eiffel, oferite în acest an de guvernul francez pentru studii de doctorat.

Vor efectua stagii de cercetare în Franţa

Aceste burse oferă câștigătorilor oportunitatea derulării unor stagii de cercetare la universități franceze partenere, implicând totodată o bursă lunară consistentă, alături de alte beneficii. Cei doi doctoranzi își vor realiza studiile de doctorat la Universitatea Babeș-Bolyai, în cotutelă cu Université Clermont Auvergne, sub coordonarea profesorilor Alexandru Minea, Université Clermont Auvergne și Marcel Voia, Université d’Orléans.

Ce au transmis decanul şi rectorul UBB Cluj

„Este pentru prima dată când participăm la o astfel de competiție și ne bucurăm că am reușit să câștigăm în cazul ambelor candidaturi. Suntem convinși că prin această colaborare și prin fructificarea oportunităților oferite de bursele de excelență Eiffel vom putea beneficia de rezultare foarte bune în sfera cercetării științifice focalizate pe țările emergente”, a subliniat conf.univ.dr. Răzvan V.  Mustață, Decanul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB.

„Câștigarea acestor burse reprezintă o oportunitate pentru dezvoltarea de cooperări mai intense în zona cercetării-dezvoltării-inovării cu universitățile din spațiul francofon, fapt pe care ni-l dorim la UBB. Pe de altă parte, abordarea unor tematici de cercetare comune România – Franța în zona științelor economice, cu implicarea reprezentanților mediului socio-economic reprezintă una dintre prioritățile noastre importante” subliniază rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

0997518multimediaentertainmentmusicbarsdisplay Scaled
Casa de Cultură a Studenților din Timișoara redeschide porțile. Nou cerc de muzică și multimedia pentru tineri
tion.to

Tinerii și studenții care caută un loc în care să-și exprime liber pasiunile și ideile inovatoare sunt așteptați la Casa Studenților. Sunt cluburi și cercuri pentru toate gusturile: fotografie, literatură, teatru sau dans. S-a înființat și un cerc de muzică și multimedia „E-Stage”, în parteneriat cu școala de muzică „Mixdown”.

Casa de Cultură a Studenților din Timișoara își redeschide porțile spre universul artei. Tinerii pot alege dintr-o gamă largă de cluburi și cercuri care își desfășoară activitatea la sediul instituției, și anume:

  • Club foto „Iris” – artă si tehnică fotografică
  • Ansamblul folcloric „Doina Timișului” – tradiții și folclor
  • Cenaclul literar „Pavel Dan” – literatură clasică și contemporană
  • Cenaclul „Cenaclu” – platformă alternativă de promovare a tinerilor scriitori
  • Ansamblul de dans modern „Reflex” – dansuri moderne
  • Formația de dans modern „Matrix” – dansuri moderne
  • Teatru studențesc „Thespis” – artă teatrală
  • Club „NavaC2” – spațiu interdisciplinar dedicat proiectelor de artă vizuală

S-a înființat și un cerc de muzică și multimedia „E-stage”, în colaborare cu Mixdown Music School, prima școală de muzică din Timișoara axată pe producție muzicală, muzică electronică și cultură alternativă.

3 Sorin Ca R Mpeanu Main
Cîmpeanu: Se va da posibilitatea actualizării scenariului de funcționare începând cu ziua următoarei zilei în care rata de infectare a coborât sub 1 la mie
edupedu.ro

Toți elevii din București, din Cluj și din celelalte localități aflate acum în scenariul galben se reîntorc fizic la clase începând din a doua zi după intrarea în verde, prin coborârea ratei de infectare la sub 1 la mie. Ministrul Educației a declarat pentru Edupedu.ro că decizia de renunțare la ziua de vineri, ca referință pentru stabilirea scenariului în care funcționează școala, a fost luată împreună cu ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, și urmează să fie publicată în Monitorul Oficial, ca modificare la ordinul comun cu regulile de revenire la școală.

În urma discuțiilor pe care le-am avut în calitate de ministru al Educației cu ministrul Sănătății, înțelegându-se importanța prezenței fizice în școlile românești, există disponibilitatea de modificare a ordinului comun al miniștrilor Educației și Sănătății, la alineatul 3 din articolul 2 care prevede că scenariul de funcționare a unității de învățământ se actualizează săptămânal, cu referința la fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Se vor păstra toate celelalte condiții din ordinul comun, dar se va da posibilitatea actualizării scenariului de funcționare începând cu ziua următoarei zilei în care rata de infectare a coborât sub pragul de 1 la mie, pe baza propunerii inspectoratului școlar, cu avizul DSP, prin hotărâre a CJSU/CMBSU”, a declarat Cîmpeanu pentru Edupedu.ro.

Amintim că, vineri, orașele București, Cluj, Brașov, Oradea și alte 650 de orașe și comune erau în scenariul galben de funcționare a școlilor, clasele V-VII, IX-XI funcționând online.

TUIASI
Mai multe locuri la admitere şi doctorat, la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“
ziaruldeiasi.ro

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ Iaşi (TUIASI) va scoate la concurs la admiterea din acest an 400 de locuri pentru studenţii români de pretudindeni, 63% dintre acestea fiind locuri cu bursă.

Astfel, Politehnica ieşeană va avea în acest an, pentru studiile universitare de licenţă, 211 locuri cu bursă şi 100 fără bursă, pentru studiile universitare de master sunt 38 cu bursă şi 50 fără, iar pentru studiile de doctorat există un loc fără plata taxelor de şcolarizare cu bursă, iar două fără. Locurile alocate de către Ministerul Educaţiei nu au fost încă distribuite către cele 11 facultăţi, urmând ca acest lucru să fie decis de către Consiliul de Administraţie al TUIASI, la propunerea rectorului.

Reamintim că Ministerul Educaţiei a transmis în urmă cu aproximativ o săptămână către Politehnica ieşeană numărul de locuri la admitere pentru următorul an universitar. Astfel, TUIASI va scoate la concurs 2.400 de locuri pentru licenţă, 1.600 de locuri la master şi 130 la doctorat, dintre care 64 cu bursă şi 66 fără bursă. Şi în acest caz, spre deosebire de anul anterior, sunt mai multe locuri la licenţă şi la doctorat.

În ceea ce priveşte metodologia de admitere, aceasta a fost aprobată încă din luna ianuarie de către Senatul TUIASI, urmând să se implementeze acelaşi sistem introdus în 2017 prin care înscrierea la cele 11 facultăţi se face cu un singur dosar şi o singură taxă de admitere.

Totodată, spre deosebire de anii anteriori, conducerea universităţii a decis îmbunătăţirea acestui proces în urma feedbackului primit de la cadre didactice şi foşti candidaţi, actuali studenţi.

În acest an, sesiunea de admintere de vară se va desfăşura în perioada 12 iulie - 2 august, în timp ce sesiunea de toamnă va fi desfăşurată în perioada 6 - 24 septembrie. Procesul de admitere va avea loc integral online, însă pentru cei care nu au acces la o conexiune stabilă de internet vor exista centre pentru înscriere la faţa locului.

Digital Artificial Intelligence Text Hologram 3D Rendering
Eveniment dedicat elevilor şi studenţilor pasionaţi de Inteligenţa Artificială
ziaruldeiasi.ro

Comunitatea de inteligenţă artificială din Iaşi (IAŞI AI) organizează luna viitoare cea de-a 2-a ediţie a evenimentului «First steps in AI» (Primii paşi în AI – n.r.), destinat absolvenţilor de liceu şi celor care au finalizat studiile de licenţă sau master. Viitorii studenţi vor putea afla informaţii direct de la profesori despre curriculă, iniţiative şi tipuri de proiecte la care vor lucra pe perioada anului de studiu.

Printre invitaţii evenimentului, care se va desfăşura online pe data de 16 iunie 2021, se află reprezentanţi ai mediului academic de la Facultatea de Informatică şi Matematică din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi alături de cei de la Facultatea Automatică şi Calculatoare, respectiv Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei din cadrul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” Iaşi, care vor prezenta cursurile şi programele pe care cele patru instituţii le au pe zona de inteligenţă artificială.

„În anul 2019, când am organizat prima ediţie a evenimentului «First steps in AI», am avut parte de o experienţă foarte plăcută, profesorii povestindu-ne cu pasiune despre oferta academică şi iniţiativele pe care aceştia le desfăşoară cu studenţii. Îmi amintesc cum amfiteatrul C309 de la Facultatea de Informatică era aproape plin cu viitori studenţi interesaţi de subiectul inteligenţei artificiale, aflând cu toţii opţiunile pe care le au în vederea dezvoltării lor profesionale”, ne-a spus Eugen Buşoiu, fondatorul IAŞI AI.

Usamv Iasi 696x451
Prima Universitate de Științe ale Vieții din România
greatnews.ro

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași a devenit, printr-o hotărâre de guvern, Universitatea de Științele Vieții ”Ion Ionescu de la Brad” din Iași.

Potrivit rectorului universității, prof. dr. univ. Gerard Jităreanu, au fost modificte programele de studii și au devenit interdisciplinare, focalizare pe industria modernă, dar păstrând și o parte din cele de bază.

„Am constatat că se suprapune deja curricula peste cea a universităţilor care au schimbat denumirea. Acest lucru s-a produs în ultimul deceniu şi, ca universitate, putem să ne încadrăm perfect în acea Ligă Europeană.

Suntem primii din România care am făcut această schimbare, sperăm că va fi de bun augur, este o nouă provocare pentru noi, cadrele didactice, sperăm că va fi în folosul studenţilor şi a viitorilor studenţi. (…)

Nu schimbăm doar denumirea, ci vrem o dezvoltare mult mai intensă a infrastructurii pentru învăţământ şi cercetare: anul trecut am alocat o sumă cu 25% mai mare decât în anul precedent pentru investiţii, dintre care 62% din venituri proprii.

În 2021 avem depuse proiecte care se găsesc în diferite faze de apropare în valoare de peste 80 de milioane de euro pentru laboratoare, cercetare, baze de practică – fermele noastre”, a declarat rectorul Jităreanu, pentru ziaruldeiasi.ro.

Istoricul USV Iaşi a început în 1912, când s-a înfiinţat Secţia de Ştiinţe Agricole în cadrul Universităţii din Iaşi, în 1933 luând naştere Facultatea de Ştiinţe Agricole. Institutul Agronomic din Iaşi s-a înfiinţat în 1948, devenit apoi Universitatea Agronomică, potrivit ziaruldeiasi.ro.

395edb90f3be318a0fd48c376d9a72a0c95fda76
MACROECONOMIE - În 2019, România devine, pentru prima oară în istoria ei, high-income economy
republica.ro

Din punct de vedere economic, România antebelică și cea interbelică a fost o țară subdezvoltată (de „lumea a treia”, cum se spunea odată, sau low-income economy, în limbajul de azi al Băncii Mondiale).

Comuniștii au preluat o țară de lumea a treia și au dus-o la nivel de lower-middle-income economy în 40 și ceva de ani. România își păstrează statutul de lower-middle-income economy până în 2005, când devine upper-middle-income economy. În 2019, România devine, pentru prima oară în istoria ei, high-income economy (sau, în limbajul ONU, „țară dezvoltată”).

Tot din punct de vedere economic, postcomunismul românesc se împarte în două perioade: deceniul pierdut (1990-1999) și perioada dezvoltării (2000-prezent).

Deceniul pierdut se cheamă așa fiindcă timp de 10 ani nu se întâmplă practic nimic. În 1990, PIB-ul României era de aproape 40 de miliarde de dolari. În 2000, de 37,2 miliarde dolari (iar în 2019, de 250 miliarde dolari). Salariul mediu lunar net a fost de aproximativ 100 de dolari în toată perioada asta. În 1990, exporturile totale ale României au fost de 6,5 miliarde de dolari. În 2000, de 8 miliarde dolari (iar în 2019, de aproape 101 miliarde dolari). (Sursa datelor: Banca Mondială)

Și acum, concluziile.

În cea mai mare parte a istoriei ei, România a fost o țară subdezvoltată și nedemocratică. O barbarie pe care merită s-o privim cu dezgust. Orice formă de nostalgie față de vreuna dintre perioadele ei istorice trebuie privită ca o otravă.

Singurul lucru pe care îl putem concede antebelicilor e că au creat statul român.

Singurul lucru pe care îl putem concede interbelicilor e că au încheiat cu succes procesul de nation building. Sigur, strategia de nation building a fost toxică de la bun început, findcă centrată pe etnie, nu pe cetățenie. Dar, chiar și așa, a reușit. În Spania, de exemplu, procesul de nation building n-a reușit: catalanii și bascii nu se consideră spanioli – în timp ce, la noi, toți cetățenii români se consideră români (fie dpdv etnic, fie dpdv civic).

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.