EȘTI AICI:
Revista presei – 17 iunie 2021

Revista presei – 17 iunie 2021

RUR21
Universitatea de Vest din Timișoara – în noul clasament internațional de prestigiu RUR Subject Rankings
ziuadevest.ro

Universitatea de Vest din Timișoara este prezentă în rankingul RUR Subject Rankings, ediția 2021 pe domeniile „Științe naturale” și „Științe tehnice”.

  1. În cadrul domeniului „Ştiinţe naturale”: UVT ocupă primul loc la nivel naţional în Research Ranking al acestui domeniu, se regăseşte pe locul 2 la nivel național, iar la nivel mondial ocupă poziţia 376 din 700 de universităţi din acest domeniu;
  2. În cadrul domeniului „Ştiinţe tehnice”: UVT ocupă primul loc la nivel naţional în Research Ranking al acestui domeniu, se regăseşte pe locul 5 la nivel național, la nivel mondial UVT ocupă poziţia 671 din 700 de universităţi din acest domeniu.

Clasamentul Round University Subject Rankings are la bază informaţiile folosite pentru generarea clasificării generale Round University Ranking şi măsoară performanța universităților pe baza a 20 de indicatori, grupaţi în 4 categorii: predare (40%), cercetare (40%), diversitate internațională (10%) şi sustenabilitate financiară (10%) şi 6 domenii de studii: științe umaniste, științe ale vieții, științe naturale, științe tehnice, științe sociale şi științe medicale.

Rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea: „Perseverența, tenacitatea de a aprofunda teme de cercetare avansate, internaționalizarea echipelor noastre de cercetare și buna aliniere a proiectelor universitare majore pe care le susținem în raport cu economia reală și cu viața comunității, toate acestea sunt atuuri care ne-au permis atingerea rezultatelor notabile din noul clasament Round University Subject Rankings, o confirmare a valorii internaționale a Universității de Vest din Timișoara”.

 

Wsu2021
O nouă ediție a universității de vară pentru elevi va avea loc la UVT
observatordetimis.ro

West Summer University (WSU), școala de vară destinată elevilor organizată la Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), care simulează toată aspectele vieții de student, va avea loc în acest an în perioada 22.07.2021 – 08.08.2021, la Timișoara, iar înscrierile sunt deschise până în data de 07.07.2021, accesând site-ul www.wsu.osut.ro.

Elevii din întreaga țară au posibilitatea de a experimenta viața de student, timp de două săptămâni, participând la activități educaționale introductive susținute de cadre didactice universitare, pentru fiecare domeniu de studii al celor 11 facultăți ale Universității de Vest din Timișoara, la activități de consiliere și orientare în carieră pregătite de specialiștii Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră (CCOC) din UVT, la activități de educație non-formală și dezvoltare personală, precum și la activități culturale, recreative și de socializare, prin care vor descoperi toate secretele centrului universitar Timișoara. În acest fel, proiectul își propune să contribuie la reducerea abandonului universitar, sprijinind elevii să ia decizii informate și responsabile cu privire la continuarea studiilor în învățământul universitar.

Deși încă traversăm un context nemaiîntâlnit, la WSU #CeaMaiTareVară se va desfășura în cele mai sigure condiții!

Astfel, sunt eligibili pentru a se înscrie la ediția 2021 a West Summer University elevii de liceu care au fost vaccinați împotriva virusului SARS-CoV-2 cu ambele doze până cel târziu la data de 12.07.2021. Toate activitățile se vor desfășura în condiții optime, cu respectarea normelor de sănătate publică în vigoare la momentul desfășurării evenimentului.

Rectorul UVT, Prof. Univ. Dr. Marilen Gabriel Pirtea: „Proiectul West Summer University este organizat prin colaborarea dintre Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) și Organizația Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara (OSUT), beneficiind de finanțare prin intermediul Schemei de Granturi pentru Universități din cadrul Programului pentru Învățământ Secundar ROSE. UVT se regăsește printre universitățile care performează și în privința relației dintre comunitatea universitară și elevii din preuniversitar, iar calitatea programelor noastre de vară, adresate elevilor, a devenit binecunoscută în vestul țării. Îi așteptăm și în această vară pe elevii interesați și talentați, le promitem o vară universitară de neuitat, la UVT!”

Rectorat Render (1)
De ce Universitatea Politehnica Timișoara? În acest an UPT oferă la admitere 3.344 de locuri
debanat.ro

Pentru absolvenții de liceu care acum pregătesc bacalaureatul, urmează cea mai importantă decizie: alegerea facultății. Opțiunile sunt multe, dar cei care aleg. Universitatea Politehnica Timișoara știu ce fac și au luat cea mai înțeleaptă decizie, susţin reprezentanţii universităţii. UPT oferă la admiterea din acest an 3.344 de locuri, dintre care 2.300 sunt bugetate.

 De ce Universitatea Politehnica? Cei care își dau silința pot câștiga cele mai mari burse, au șansa de a face practica la cele mai faimoase companii, au la dispoziție cea mai modernă bibliotecă din țară, cea mai mare bază sportivă, locuri în cămine pentru toți solicitanții, iar la absolvire 96% dintre ei își găsesc un loc de muncă bine plătit, în specializarea pe care și-au dorit-o și au urmat-o.

De altfel, 70% dintre studenții UPT nu sunt timișoreni, dar rămân aici după absolvire, orașul, cu o industrie în plin avânt, oferind cele mai avantajoase oportunități de carieră, în special tinerilor ingineri, din ce în ce mai căutați în societatea tot mai tehnologizată de azi.

Ca urmare a aprobării cifrelor de școlarizare pentru învățământul superior de către Ministerul Educației, Universitatea Politehnica Timișoara a repartizat numărul de locuri pe facultăți și domenii de licență. Astfel, UPT oferă, pentru admiterea 2021, la ciclul de licență, 2300 de locuri bugetate și 1044 de locuri cu taxă, în ușoară creștere față de anul trecut.

Consiliul de Administrație al UPT a aprobat hotărârea privind repartizarea cifrei de școlarizare pentru studiile universitare de licență, disponibilă și pe pagina universității ( www.upt.ro ), în secțiunea dedicată admiterii.

În numărul total de locuri finanțate de la bugetul de stat sunt incluse 5 locuri destinate candidaților de etnie romă, 57 de locuri pentru tineri proveniți de la licee din mediul rural, 10 locuri pentru tinerii proveniți din sistemul de protecție socială și 5 locuri, finanțate din veniturile proprii ale UPT, pentru candidații sportivi de performanță.

Menționăm, de asemenea, faptul că elevii care obținut premii la olimpiade și concursuri naționale sau internaționale sunt admiși la Universitatea Politehnica Timișoara fără concurs, direct cu media 10.

Aseb
ADMITERE ASE 2021 la programele de studii universitare de LICENTA!
ziare.com

ADMITEREA la ASE este tot mai aproape! 9-16 iulie - INSCRIERI la programele universitare de LICENTA!

Academia de Studii Economice din Bucuresti, liderul invatamantului superior economic si de administratie publica din Europa de Sud-Est, scoate la concurs peste 6500 de locuri la programele universitare de licenta, aproape jumatate finantate de la bugetul de stat.
Procesul de admitere la ASE se va desfasura si in acest an ONLINE pe platforma institutionala admitere.ase.ro.
Inscrierile au loc in perioada 09-16 iulie a.c., prin incarcarea documentelor de concurs pe platforma admitere.ase.ro. Taxa de inscriere se poate plati online, prin intermediul aplicatiei, in cadrul procesului de inscriere.

Concursul de admitere consta din:

  • eseul motivational;
  • testul de competenta lingvistica, sustinut exclusiv de catre candidatii care opteaza pentru un program cu predare in limba straina sau Limbi moderne aplicate si nu au certificat de competenta lingvistica, recunoscut de ASE (detalii);
  • media generala de admitere, ca medie ponderata intre media obtinuta la examenul de bacalaureat (70%) si media anilor de studii liceale (30%).

ASE vine cu o oferta de 35 de programe universitare de licenta, in limbile romana, engleza, franceza sau germana, pentru formele cu frecventa, la distanta si cu frecventa redusa.

Elevi Studenti Scoala Multime Ilustrativ Pixabay 20 11 2020
EXOD masiv al elevilor din România: Peste 14.000 părăsesc anual țara
stiridiaspora.ro

În fiecare an, din ţara noastră, pleacă in medie 14.000 de elevi. Problemele sistemului din învățământ și locurile puține în universități, indiferent de specializare, se numără printre cauze. La Universitatea Babeş-Bolyai, din Cluj, spre exemplu, anul trecut au fost scoase la concurs aproape 5 mii de locuri la buget şi 10.000 de locuri la taxă, prea puține, potrivit Mediafax.

Bogdan este elev, iar după terminarea liceului a ales să işi continue studiile la o facultate de business, din Olanda.

Bogdan Hobjilă, elev: „Ce m-a determinat in mare parte să plec este faptul că auziesm de conceptul de ştiinţe aplicate. La finalul celor 4 ani nu numai că termini cu experienţa de a studia în Olanda plus într-o altă ţară străină dar in acelaşi timp ai şi experienţa a două locuri de muncă diferite”

România are 49 de universități de stat. Doar patru, însă, se regăsesc în rankingul global QS. Și niciuna nu este în top 1000. Lipsa echipamentelor și pregătirea profesorilor cântăresc mult în acest clasament. Banii puțini primiți de la minister sunt cauza.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: „Finanţarea de bază a tuturor universitaţilor româneşti este de 1,15 miliarde de euro, anul acesta, fiind in creştere. Universitaţile spre care ne uităam cu admiraţie au bugete de 3, 4, 5, 6 miliarde de euro. În raport cu 1,15 miliarde de euro finanţarea tutror universitaţilor româneşti”

Andreea Orindaru este profesor universitar la Facultatea de Studii Economice, din Bucureşti. Este de părere că încă se mai poate face educație în România. Chiar și cu bani puțini.

"Am văzut cum în sistemul nostru libertatea de a face lucruri din proprie iniţiativă este un pic mai mare decât în alte sisteme, şi când spun alte lucruri ma refer aici la a face un program de internship, a lua chiar un job in perioada studenţiei. Nu putem să absolutizăm la nivelul întregului sistem că lucrurile nu merg absolut deloc”, spune profesorul universitar Andreea Orindaru, potrivit sursei citate.

Challenge Accepted Paperhack
Școala Informală de IT organizează „Challenge Accepted Hackathon”, un eveniment pentru digitalizarea instituțiilor publice. Echipa câștigătoare va primi din partea InnovX-BCR un premiu de 10.000 de euro
profit.ro

Școala Informală de IT (SIIT), susținută de acceleratorul de business InnovX-BCR, organizează online cea de-a VII-a ediție a „Challenge Accepted Hackathon”. între 25-27 iunie, în maximum 48 de ore, peste o sută de specialiști IT vor lucra pentru proiecte de digitalizare a ONG-urilor sau instituțiilor publice: școli, spitale, primării, consilii locale, autorități centrale. Participanții sunt mentori și cursanti ai Școlii Informale de IT, profesioniști ai unor renumite companii de IT, developeri, arhitecți software, dar și tineri antreprenori și pasionați de IT. Aceștia vor crea prototipuri funcționale de aplicații software pentru instituțiile publice care înscriu în competiție nevoi sau probleme cu care se confruntă din cauza birocrației și nu numai. Coordonatorii echipelor sunt mentori cu experiență vastă în cadrul Școlii Informale de IT, specializați în domenii diverse, printre care și Inteligența Artificială, VR sau Machine Learning.

Juriul Hackathonului va alege un MVP („Minimum Viable Product”) pentru a intra în perioada de incubare și a fi transformat în aplicație funcțională. Acceleratorul de business InnovX-BCR va oferi echipei câștigătoare un premiu de 10.000 de euro, iar echipele care se vor clasa pe locul al II-lea și al III-lea vor beneficia de premii constând în obiecte și echipamente tehnice. Cei care doresc să se alăture evenimentului ca participanți ori să propună un „challenge” (o idee de software), pot face acest lucru prin intermediul site-ului: challenge.scoalainformala.ro, până pe 24 iunie. “Ne bucură faptul că deja s-au înscris în competiție provocări sau idei software diverse, acestea acoperind o gamă largă de nevoi societale. Până acum am primit peste 35 de challenge-uri, atât din zona autorităților locale urbane sau rurale, cât și din educație sau medicină. Ideile selectate vor fi prezentate de către inițiatori în fața tuturor participanților la hackathon, urmând ca aceștia să aleagă proiectele pentru care vor aloca timp și know-how. La final vor fi lansate prototipuri software care să ușureze interacțiunea cetățenilor cu diverse autorități publice, să reducă birocrația sau să ajute medicii în permanenta lor luptă pentru sănătate”, afirmă Mihai Talpoș, Co-fondator Școala Informală de IT.  Aplicațiile dezvoltate în cadrul hackathonului din 2020 vor deservi secții U.P.U „Suntem bucuroși să putem sprijini și în acest an inițiativa Școlii Informale de IT, conștienți fiind că digitalizarea rapidă a instituțiilor publice ne poate ajuta să transformăm societatea românească în una modernă și eficientă. De altfel, BCR s-a înscris deja cu convingere în direcția digitalizării, așadar asocierea cu Școala Informală de IT în acest demers îndrăzneț a venit ca un gest firesc. Sperăm că evenimentul va capta interesul tuturor clienților BCR, inclusiv instituțiilor publice cu care colaborăm și pe care le invităm să profite și să vină cu provocări concrete în fața participanților la hackathon”, declară Ana Maria Crețu, Coordonatoare Programe Start-ups BCR.

 

Simona Neumann 4
Simona Neumann – Scrisoare deschisă: Ce se întâmplă la Capitala Culturală?
renasterea.ro
Simona Neumann, directorul executiv al Asociației Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii, a publicat pe Facebook, miercuri după-amiază, o scrisoare deschisă, pe care o redăm integral:
„Stimați jurnaliști, dragi timișoreni,
După opt ani și jumătate de când sunt directorul executiv al Asociației Timișoara 2021-Capitală Europeană a Culturii, pentru prima oară vă trimit o scrisoare deschisă și nu un comunicat de presă. Trebuie să fac acest lucru ca urmare a apariției unor articole în presa de azi pornind de la cel din ”Vocea Timișului” de astăzi, 16 iunie 2021, în care este devoalată o parte a corespondenței mele cu domnul primar Dominic Fritz. Această corespondență trebuia să fie una oficială, între părți, . Văzând că secretul corespondenței a fost încălcat, fără să acuz presa pentru sursele sale, vă scriu următoarele:
Într-adevăr, corespondența este una reală, dar incompletă. Lipsește ultimul meu răspuns trimis ieri, 15.06.2021, în care îi scriam domnului primar Fritz că deși am avut o discuție de principiu cu domnia sa, în care solicita retragerea mea (cu acordul părților, pe cale amiabilă, sic!) pentru motivul că aș bloca bunul mers al proiectului, am convenit să nu ne atacăm public, să nu fie blamat proiectul, să nu-i periclităm imaginea reală, conținutul și, mai ales, imaginea Timișoarei și a României.
Toate acestea pentru că Proiectul Timișoara 2023-Capitală Europeană a Culturii este unul de interes național și european. Această înțelegere verbală NU a fost respectată. Am fost mereu atacată, iar în ultima vreme despre Timișoara Capitală Culturală s-au spus multe neadevăruri, cum că nu s-ar fi făcut nimic în toți anii de după câștigarea titlului, s-au folosit expresii incalificabile precum că proiectul ar fi fost găsit “în comă” sau în “moarte clinică” și trebuia “restartat”.
În privința firmei de consultanță angajată de Primărie și a echipei Primăriei care lucrează pentru domnul primar Dominic Fritz la „restartarea” Capitalei Culturale, acestea au încălcat procedurile și chiar legislația în mai multe etape ale colaborării noastre (între Asociație și Primărie). De asemenea, au fost încălcate procedurile Uniunii Europene privind scrierea și transmiterea raportului de monitorizare, precum și principiile cooperării în sensul respectului reciproc.
Pe de altă parte, Asociația a primit abia astăzi (adică la mijlocul anului, după nenumărate adrese de solicitare a acesteia) prima tranșă a cotizației la care s-a obligat Primăria pentru anul în curs conform prevederilor statutare, respectiv pentru primul trimestru, ianuarie-martie 2021. La acest neajuns se adaugă declarațiile publice privind schimbarea modului de implementare a proiectului fără să existe o schemă clară indicând în ce vor consta coordonarea și relațiile dintre entitățile care vor finanța și implementa proiectul și cum se va realiza managementul și coordonarea unitară a acestuia, adică o organigramă clară.
Astfel, a fost creată o atmosferă de nesiguranță atât în rândul partenerilor culturali cu care lucrăm, cat și în rândul echipei operative. Colegii mei, eu însămi, toți suntem supuși unui enorm stres, adică, să răspundem zilnic solicitărilor grupului de consultanță al Primăriei și echipei Primăriei care se ocupă de „restartarea” proiectului și să ascultăm remarci cum că pană acum nu s-a făcut nimic, că programul cultural este incoerent, că am fi lucrat netransparent. Consider că suntem profund umiliți. De ce? Pentru ce?
Citire Publica Concentrica Libertatii 25 700x336
Cel mai mare spectacol urban de lectura din Romania revine in Piata Libertatii din Timisoara
opiniatimisoarei.ro

Continua lecturile publice organizate de Biblioteca Judeteana care rup toate tiparele. O noua editie a Concentrica se va desfasura joi la Timisoara.

De la ora 12.00, in Piata Libertatii, vor fi lecturate poeme de Nicolae de Popa (1938 – 2007), poet și pictor timisorean. Textele alese provin din integrala La noi, in Eden, editata de Biblioteca Judeteana Timis in 2020.

Concentrica este una dintre cele mai mari si inedite lecturi publice organizate in Romania. Formatul manifestarii valorizeaza pe cel al pietei, BJT promovand Timisoara drept Capitala lecturilor publice.

Biblioteca Judeteana Timis a fost distinsa in 2012 si 2013 cu premiul de cea mai buna biblioteca din Romania la Gala industriei de carte „Bun de tipar”. In textul de nominalizare a managerului institutiei, Tudor Cretu, printre finalistii Galei „Oamenii timpului”, Iasi, 2016, se arata ca „lecturile publice reunind peste cinci sute de persoane reprezinta experimente social-literare inedite, nemaifiind organizate pana acum nicaieri in lume manifestari de acest gen la o asemenea anvergura”.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.