EȘTI AICI:
Revista presei – 17 ianuarie 2023

Revista presei – 17 ianuarie 2023

Bunoiu 2
Conf. dr. Mădălin Bunoiu, prorector al UVT: ”Universitatea de Vest din Timișoara va avea un amplu program cultural dedicat anului 2023”
renasterea.ro

Mădălin Bunoiu, prorector al Universității de Vest din Timișoara, este absolvent al Facultății de Fizică din cadrul aceleiași instituții de învățământ superior din a cărei echipă de conducere face parte de peste zece ani.

”Când eram licean, știam că o să vin student în Timișoara, dorindu-mi să urmez Politehnica pentru a avea o carieră precum cea a tatălui meu, absolvent al acestei universități.

Dar, în clasele a XI-a și a XII-a, am fost olimpic național la fizică și de atunci m-am atașat de acest domeniu. Mi-am dat seama că pot avea o carieră frumoasă în direcția aceasta și am decis să schimb destinația în ceea ce privește studiile. Timișoara a rămas însă orașul în care voiam să studiez”.

În ultimul an de studii (1995/1996), Mădălin Bunoiu a obținut o bursă pentru specializare la Universitatea Joseph Fourier din Grenoble (Franța). Revenit, după un an, la Timișoara, pentru a aprofunda, pentru încă un an, studiile în domeniu, s-a înscris la doctorat în cotutelă (între UVT și Institutul Național Politehnic din Grenoble), acesta desfășurându-se în paralel cu activitatea de cadru didactic. Până în 2003, când a susținut teza de doctorat, și-a perfecționat studiile în Franța, obținând diverse burse – la Comisariatul pentru Energie Atomică, la Centre National de la Recherche Scientifique sau stagii de cercetare – precum cel de la fabrica pentru obținerea de cristale – Le Rubis SA de la Jarrie.

Finalizarea studiilor doctorale a însemnat un pas înainte în cariera sa didactică, pășind pe următoarele trepte ierarhice ale mediului academic – lector, iar mai apoi, conferențiar. În 2005, a fost ales secretar științific al Facultății de Fizică, iar din 2012 este prorector responsabil cu strategia academică, an în care a fost și distins cu premiul „Constantin Miculescu” al Academiei Române.

3878603panourisolare Scaled
Două licee din Timișoara, modernizate și reabilitate energetic cu 9 milioane de euro
tion.ro

Municipalitatea a semnat contractul de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență pentru modernizarea Liceului Tehnologic de Industrie Alimentară și a Colegiului „Henri Coandă”. Cele două școli vor avea, în total, opt corpuri de clădire complet reabilitate.

Municipalitatea a atras fonduri în valoare de 9 milioane de euro pentru modernizarea și reabilitarea energetică a două licee din zona de nord a orașului: Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară și Colegiul „Henri Coandă”.

„Transformăm Colegiul Tehnic Coandă și Liceul Alimentar în campusuri verzi, inteligente cu bani europeni, prin Programul Național de Redresare și Reziliență și de la bugetul local. În cele două școli investim 11 milioane de euro, cu tot cu contribuția Primăriei. Fără bani europeni aceste investiții ar fi foarte costisitoare pentru bugetul local și greu de făcut. Este un concept pe care îl pregătim și pentru alte școli din Timișoara, cum sunt Colegiul Bănățean, Colegiul de Vest și Liceul Sârbesc”, transmite primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Valoarea contractelor de finanțare este de 22.930.320,21 de lei cu TVA pentru Liceul de Industrie Alimentară (cca. 4,7 milioane de euro) și 19.727.641,40 de lei cu TVA pentru Colegiul Henri Coandă (peste 4 milioane de euro).

Conform proiectului, Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară ar urma să devină o Școală Verde Inteligentă, aici fiind reabilitate clădirea liceului, internatul și cantina. Pe de cealaltă parte, șa Colegiul Tehnic Henri Coandă vor fi renovare energetic internatul, cantina, sala de sport și clădirea care cuprinde colegiul și laboratoarele. Aceasta din urmă va fi finanțată prin bugetul local.

Potrivit reprezentanților municipalității, aceste lucrări vor reduce consumul anual de energie termică cu cel puțin 50% față de consumul anual specific. Ambele campusuri se vor baza și pe panouri solare. Proiectele se află în acest moment la faza de elaborare a documentației tehnice, iar termenul de realizare va f

Academie
Academia Română Timișoara a marcat Ziua culturii naționale, în cadrul efervescent al TM2023
ziuadevest.ro

Academia Română Timișoara, Comitetul Român de Istorie și Filosofia Științei și Tehnicii, Uniunea Ziariștilor Profesioniști și Institutul de Cultură din Voivodina au marcat Ziua culturii naționale 2023  cu tema Cultura timpului, timpul culturii, luni 16 ianuarie.

Manifestarea a trezit un interes extraordinar, aula Academiei Timișoara a devenit neîncăpătoare. Au venit invitați din Serbia, București și Caraș Severin.

Moderatorul evenimentului a fost conf. univ., CS II, dr. Ioan DAVID, directorul Bibliotecii Academiei Române Timișoara.

Cuvântul de întâmpinare l-a avut acad. Dan Dubină, președintele Filialei Timișoara a Academiei Române care a atras atenția că, la Timișoara, omagierea Zilei Culturii Naționale este cuprinsă în cadrul efervescent multicultural, multietnic și multispiritual generat de statutul de Capitală Europeană a Culturii 2023.

Arhim. lect. dr. Casian Rușeț, Facultatea de Teologie „Ilarion V. Felea”, Arad, Episcopia Caransebeșului, consilier cultural, a prezentat lucrarea Cultura Timpului ‒ privire succintă în lumina nepieritoare a tradiției creștin-ortodoxe.

Arhimandritul Casian Rușeț a propus o abordare deschisă și interdisciplinară, privind conceptualitatea timpului din două perspective: timpul biblic și timpul liturgic. În concepția sa, timpul reprezintă o resursă inepuizabilă de aprofundare din cele mai vechi civilizații și va rămâne cu certitudine o perspectivă care se va înnobila mereu cultura universală.

Amb
Universitatea de Stiintele Vietii Timisoara a fost gazda delegatiei conduse de Excelenta Sa, Gabriel Sopanda, ambasadorul Romaniei in Ungaria
ziuadevest.ro

Universitatea de Științele Vieții “Regele Mihai I” din Timișoara a fost gazda delegației conduse de Excelența Sa, Gabriel Șopandă, ambasadorul României în Ungaria.

A fost însoțit de Raluca Neagu, consilier diplomatic și dl Horia Mintas, consilier economic. Pe parcursul vizitei, au fost abordate discuții privind potențiale colaborări cu universitățile de profil din Ungaria, în vederea extinderii relațiilor bilaterale cu mediul academic și facilitării schimbului de cadre didactice și studenți prin programul de mobilități Erasmus+. Vizita a fost mijlocită de dl Adrian Pășcuță, director executiv al Agenției pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (AIMM) din Timișoara, un apropiat al universității.

 

World Economic Forum
ECONOMIE - Davos 2023, întâlnirea celor mai influenţi lideri din lume: Tema zilei este venirea unei ”policrize”, noul concept care defineşte situaţia actuală globală
zf.ro

Forumul Economic de la Davos se reuneşte anul acesta pentru a discuta despre o lume lovită de schimbări

În mod vizibil absenţi de la Forumul Economic Mondial din acest an vor fi magnaţii ruşi care au fost cândva o parte importantă a acestor întâlniri, scrie Bloomberg.

După doi ani de perturbări cauzate de pandemie, Forumul Economic Mondial revine în cadru alpin de iarnă, în perioada 16-20 ianuarie. Alcătuirea listei de oaspeţi miliardari este cu siguranţă diferită, reflectând revoluţia globală care a remodelat averile şi a schimbat centrele de putere pe fondul războiului, bolilor şi inflaţiei în creştere.

Chatgpt 770x540
Profesorii, față în față cu Inteligența Artificială: Ne întoarcem la hârtie și stilou?
spotmedia.ro

ChatGPT, un program bazat pe inteligenţa artificială (AI) şi capabil să redacteze texte cu răspunsuri la întrebări simple, s-a răspândit foarte repede în universul educaţional, determinându-i pe profesori să îşi pună întrebări despre oportunitatea interzicerii sau utilizării acestuia.

De la jumătatea lunii decembrie, la doar câteva săptămâni după lansarea noului software de un start-up californian, OpenAI, opt universităţi australiene au anunţat că îşi vor modifica examenele şi că vor considera folosirea inteligenţei artificiale de către studenţi drept o tentativă de fraudă, informează, duminică, AFP.

În 2023, examenele lor vor fi "supravegheate" şi vor include "o folosire sporită a hârtiei şi a stiloului", a anunţat coordonatoarea grupului de opt universităţi australiene, Vicki Thomson, citată pe un blog al cotidianului The Australian.
Recent, după ce mai multe companii mass-media au relatat despre utilizarea tot mai frecventă a acestui program AI de către elevi din lumea întreagă, încurajaţi mai ales prin intermediul unor videoclipuri publicate pe TikTok, şcolile publice din New York au restrâns accesul la ChatGPT pe reţelele şi terminalele lor informatice.
Rezidentiat
Revoltă după eliminarea, în noua lege, a specializării educator-învățător din liceele pedagogice. „Aici este vorba și de vocație”
adevarul.ro

Legile Educației lăsate în proiect de fostul ministru Sorin Câmpeanu și repuse în dezbatere de actualul ministru Ligia Deca nasc deja vii nemulțumiri, după publicarea informației că specializarea educator-învățător dispare din oferta liceelor pedagogice.

Pentru prima dată de la înființarea liceelor pedagogice, acestea ar fi în situația să nu mai formeze educatori-învățători, această specializare fiind eliminată din legile Educației care se află astăzi pe circuitul de adoptare. Este vorba de pachetul de legi prezentat în mandatul fostului ministru Sorin Câmpeanu, retrase și repuse în dezbatere de actualul ministru Ligia Deca, iar de curând prezentate în ședința de Coaliție. În această formă au și ajuns, pe surse, în mass-media, vestea că în oferta liceelor pedagogice ar urma să rămână doar specializările de educator/puericultor (absolvenții putând fi încadrați doar în creșe) și instructor de educație extrașcolară stârnind revoltă.

Un învățător din Olt, care a trecut prin toate etapele de formare până la obținerea calității de profesor pentru învățământul primar, și care are și calitatea de expert ARACIP, a reacționat public, îndemnând la dezbatere cu argumente. Colegii săi au reacționat de asemenea, avertizând că școala românească ar avea enorm de pierdut prin eliminarea acestei specializări, pentru că sutele, miile de ore de practică pedagogică din liceu niciodată nu vor fi egalate de practica, adesea superficială, din facultate.

Scaune5 700x360
Studenții arhitecți de la UPT au prezentat o nouă ediție a expoziției „SIT WITH ME”
debanat.ro

A devenit deja o tradiție ca anual studenții de la Facultatea de Arhitectură de la Universitatea Politehnica Timișoara să prezinte, în cadrul unei expoziții, viziunea lor asupra designului scaunelor viitorului. Anul acesta a venit cu o nouă provocare, anume reprezentarea unui brand de renume.

Biblioteca Universității Politehnica Timișoara a găzduit luni, 16 ianuarie 2023, vernisajul expoziții de proiecte a studenților anului 6 ai Facultății de Arhitectură și Urbanism din cadrul UPT, realizate în cadrul materiei Amenajări interioare 2 – „SIT WITH ME”. Evenimentul a ajuns acum la cea de-a șasea ediție.

Studenții, coordonați de Cristina Povian și Camil Milincu, cadre didactice, și-au propus realizarea unui obiect de stat de mici dimensiuni, ergonomic și menit să asigure confortul, dar să și reprezinte un brand de renume, deci tema pentru anul acesta a devenit „Please SIT WITH ME in style”.

Ca și în anii precedenți, studenților le-a fost solicitată nu numai creativitatea, ci și îndemânarea pentru a realiza proiectul, principalul beneficiu al exercițiului fiind trecerea de la proiectele pe hârtie la implementarea lor în realitate.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.