EȘTI AICI:
Revista presei – 17 ianuarie 2022

Revista presei – 17 ianuarie 2022

Image 2022 01 14 25300138 0 Octavian Madalin Bunoiu
Mădălin Bunoiu, prorector Universitatea de Vest, este noul preşedinte al Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior
hotnews.ro

Noul preşedinte al Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) este Octavian Mădălin Bunoiu, prorectorul Universității de Vest din Timişoara, informează instituţia într-un comunicat de presă.

Funcţia de vicepreşedinte al agenţiei va fi ocupată de Valentin Năvrăpescu de la Universitatea Politehnica Bucureşti, iar cea de secretar general de Dorian Cojocaru de la Universitatea din Craiova.

"Conf. univ. dr. Octavian Mădălin Bunoiu, noul preşedinte al Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), are o vastă experienţă în domeniul asigurării calităţii învăţământului superior, fiind membru în Consiliul ARACIS din anul 2015 şi din 2017 membru în Biroul Executiv al ARACIS, în calitate de director al Departamentului de Evaluare Externă a Calităţii", se arată în comunicat.

Licenţiat în fizică în anul 1996 la Universitatea de Vest din Timişoara (UVT), doctor în fizică şi în ştiinţa materialelor la UVT şi la Institutul Naţional Politehnic din Grenoble din anul 2003, şi-a început cariera academică în anul 1998 ca preparator la Universitatea de Vest din Timişoara (UVT), din anul 2009 fiind conferenţiar universitar.

Bunoiu este membru în Colegiul Consultativ pentru Cercetare, Dezvoltare şi Inovare (CCCDI) al Ministerului Educaţiei, timp de mai mulţi ani ocupând şi funcţia de preşedinte al acestei structuri.

Alexandru Tomescu Photoshoot For Automobile Bavaria / BMW M4 Gran Coupe
Violonistul Alexandru Tomescu, în concert extraordinar la Timișoara de Ziua Culturii Naționale
expressdebanat.ro

Universitatea de Vest din Timişoara a marcat Ziua Culturii Naţionale printr-un concert extraordinar de muzică simfonică românească susţinut de Orchestra Facultăţii de Muzică şi Teatru, alături de renumitul violonist Alexandru Tomescu. Evenimentul a avut loc sâmbătă, 15 ianuarie, ora 19.00, la Filarmonica de Stat „Banatul” din Timișoara.

Acest concert a avut loc pentru prima dată într-o zi cu mare încărcătură simbolică, Ziua Națională a României, în capitala Italiei, țara în care se află una dintre cele mai mari comunități românești din diaspora, în prestigioasa sală „Petrassi” din „Auditorium Parco della Musica”.

Maestrul Alexandru Tomescu este conferențiar universitar la Facultatea de Muzică şi Teatru, iar conducerea muzicală a concertului de la Timișoara va fi realizată de lectorul universitar Sebastian Felea.

„Concertul susținut în această zi specială de Orchestra Facultății de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara este un prilej de a simți frumusețea culturii române, mereu diversă și îmbogățită de un spirit multietnic. Cei prezenți în sala de concerte a Filarmonicii Banatul vor avea în față una dintre cele mai tinere orchestre din țară, iar răsplata nu va întârzia să apară, pentru că energia și dăruirea acestor tineri sunt realmente impresionante. Concertul dedicat Zilei Culturii Naționale este evenimentul de debut din seria activităților culturale desfășurate sub egida «La UVT, Cultura e Capitală!» din acest an. În Capitala noastră, nimic nu este mai important decât să fim uniți prin artă. Să fim, așadar, împreună, bucuroși și luminați de armonia muzicii!”, a transmis Marilen Pirtea, rectorul UVT.

 

La Upt
Alianța Timișoara Universitară – prima întâlnire din 2022, la UPT
ziuadevest.ro

La începutul anului 2022, Alianța Timișoara Universitară (ATU) – alcătuită din Universitatea de Vest, Universitatea Politehnica, USAMVB Regele Mihai I și Universitatea de Medicină și Farmacie – continuă eforturile de coagulare a mediului academic timișorean.

Astfel, la sfârșitul acestei săptămâni, a avut loc o întâlnire de lucru, între cele 4 universități, pe o temă de mare interes pentru noi toți – atractivitatea Timișoarei ca oraș universitar.

Rezultatele dezbaterilor desfășurate pe echipe au fost prezentate în plen, începând cu ora 11:30, în Auditoriumul Centrului de conferințe al Universității Politehnica Timișoara.

”Avem convingerea că ideile împărtășite în cadrul sesiunii vor constitui punctul de plecare al unor proiecte concrete, cu finalitate pe termen scurt și mediu”, este mesajul ATU.

6516560sorincimpeanu Scaled (2)
Sorin Cîmpeanu: În mediul rural, unul din patru copii renunţă înainte de a termina gimnaziul / Sunt studenţi care încheie al doilea an universitar şi nu au văzut cum arată un amfiteatru
hotnews.ro
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, afirmă că este îngrijorătoare situaţia abandonului şcolar în România, iar cifrele erau grave înainte de pandemie, scrie news.ro. În 2020, unul din patru copii din mediul rural renunţa la şcoală înainte de a termina gimnaziul. ”Pandemia a amplificat aceste cifre”, afirmă ministrul, care precizează că şi la studenţi situaţia este gravă. ”Sunt studenţi care încheie al doilea an universitar şi nu au văzut cum arată un amfiteatru”, a mai declarat Cîmpeanu.

”Există o creştere îngrijorătoare a abandonului şcolar (...) Am ajuns la 15,3 la sută, în 2019 şi am crescut în 2020 la 15,6 la sută. La sate, procentul e de 26 la sută, din păcate. Acestea sunt datele din 2020. Privesc cu mare îngrijorare către INS (...) România şi-a asumat o ţintă de reducere de 11,3 la sută. Nu numai că am ratat această ţintă, dar pandemia a amplificat aceste cifre. Erau, într-adevăr, 15,6 la sută medie naţională, sub media europeană, sub ţinta asumată, în mediul urban. Dar în mediul rural abandon de 25-26 la sută înseamnă că unul din patru elevi, în 2020 părăseau sistemul de învăţământ înainte de a încheia măcar nivelul gimnazial”, a declarat, duminică, Sorin Cîmpeanu, a Prima TV.

Ministrul a precizat că este un record ”trist” pentru abandonul şcolar.

”Este un record absolut, trist pentru abandon şcolar. Atunci când vom avea cifrele pentru anul 2021 mă tem că ele vor fi încă şi mai grave. Toate aceste efecte sunt efecte asupra sistemului de educaţie, generat de pandemie. Este vorba de efecte negative care s-au suprapus peste problemele cronice deja existente în sistemul de învăţământ din România. Asta este starea de fapt extrem de gravă, de îngrijorătoare.

Efectele sunt resimţite deja, sunt resimţite şi în economie şi în educaţie. Gândiţi-vă că sunt studenţi care încheie cel de-al doilea an universitar şi care nu au văzut cum arată un amfiteatru, nu au putut să participe cu adevărat la partea de lucrări practice, nu şi-au cunoscut colegii. Sunt deja efecte majore, iar acestea vor fi multiplicate. Nu are rost să conştientizăm aceste lucruri pentru a putea răspunde cât mai bine”, a mai afirmat ministrul Educaţiei.

Întrebat ce face statul pentru reducerea abandonului şcolar, Sorin Cîmpeanu a declarat că statul e dator să facă mai multe lucruri pe termen mediu şi lung.

”Statul e dator să facă foarte multe lucruri în acest sens, lucruri care pot fi rezolvate pe termen mediu şi lung pentru că în educaţie efectele se pot vedea doar pe termen mediu şi lung. Este cel mai înerţial sistem public din orice stat, cel mai mare şi cel mai inerţial. Acţiunile trebuie să fie ţintite şi eficiente pe fiecare dintre probleme”, a mai declarat ministrul.

Acesta a precizat că a fost adoptat, la finalul lunii decembrie, un program naţional cu privire la abandonul şcolar.

Au fost identificate 3.235 şcoli cu vulnerabilitate crescută privind abandonul şcolar.

Tara Lui Papion 6
ANTREPRENORIAT - Cum face o mamă antreprenoriat cu accesorii moderne, de inspiraţie tradiţională
businessmagazin.ro

Maria Cîrciumaru, fondatoare Ţara lui Papion: Tradiţia a fost şi va fi mereu la modă. Azi, nu în forma ei genuină, originală, ci adaptată vremurilor noastre, oamenilor care suntem. Acesta este şi mesajul produselor noastre: să îmbinăm tradiţia cu modernul, frumosul cu utilul şi să ne căutăm mereu pe noi înşine exact aşa cum suntem – cu originile frumoase pe care le avem.

Alte produse apreciate sunt semnele de carte cu motive tradiţionale, dar şi papioanele tată-fiu. Seturile cu cercei şi pandantiv sunt asortate la ţinute cu iz popular, la fel şi brâiele, broşele, brăţările şi accesoriile pentru păr.

„Tradiţia a fost şi va fi mereu la modă. Azi, nu în forma ei genuină, originală, ci adaptată vremurilor noastre, oamenilor care suntem. Acesta este şi mesajul produselor noastre: să îmbinăm tradiţia cu modernul, frumosul cu utilul şi să ne căutăm mereu pe noi înşine exact aşa cum suntem – cu originile frumoase pe care le avem”, spune Maria Cîrciumaru.

Multe dintre produsele pe care le-a creat până acum au „călătorit” până în Italia, Spania, Marea Britanie, Canada şi chiar Iran sau Australia. Preţurile pornesc de la 30 de lei pentru o pereche de cercei, 40 de lei pentru un semn de carte, 50 de lei pentru papioane pentru copii. Unele preţuri variază în funcţie de complexitatea modelului creat. Vânzările primului an s-au realizat exclusiv online.

„Investiţia iniţială a fost foarte mică: doi metri de pânză şi câţiva metri de aţă colorată din care am cusut primele papioane. Oamenii le-au apreciat, le-au cumpărat pentru ei sau pentru cei dragi, iar eu am creat altele şi altele. Primele luni am reinvestit tot ceea ce am câştigat pentru a avea pânze mai faine, aţă de calitate, ambalaje frumoase, baze bune şi diverse pentru bijuterii. Când am împlinit primul an de antreprenoriat, am tras linie şi am contabilizat vânzări de 25.000 lei.”

În 2022, Maria Cîrciumaru intenţionează să dubleze cifra de afaceri, dar şi să participe la târguri locale şi naţionale, să testeze şi să lanseze produse noi, tot cu specific tradiţional, să încheie colaborări cu alţi artizani pentru realizarea unor pachete-cadou.

„În prezent firma nu are angajaţi. Dar este şi acesta un obiectiv de îndeplinit pentru viitorul apropiat. Afacerea unei mame antreprenoare creşte odată ce îi cresc şi copiii, în acelaşi ritm cu ei. Copiii mici au nevoi mari, la fel şi afacerile.”

Studenti In Europe 620x400
„România educată” pleacă spre alte zări. Crema absolvenților de liceu se află la studii în străinătate
expressdebanat.ro

Curios lucru, dar Ministerul Educației nu poate prezenta o statistică oficială a elevilor care au terminat liceul și au decis să plece din țară. Se aproximează doar că până la 5% din totalul absolvenților aleg în fiecare an să urmeze studii superioare la o facultate din străinătate. Ar fi și imposibilă o asemenea evidență, având în vedere migrarea masivă a românilor (părinți) nemulțumiți care aleg să se stabilească peste granițe. Fără îndoială, elevii care termină 12 clase cu medii foarte bune și care ajung în universități de top, ar putea fi numărați.

Eurobarometrul spune că România se află în media țărilor Uniunii Europene, într-un top 10 la numărul de studenți care învață în altă țară decât cea în care au absolvit studiile liceale.

Anul pandemic 2021 nu i-a speriat nici pe tineri, dar nici pe părinții care îi susțin, cu atât mai puțin limitarea accesului în sistemul de învățământ superior britanic. Până înainte de Brexit, cei mai mulți tineri care plecau la studii optau pentru Marea Britanie, acum însă cererea pentru Olanda a explodat. Cel puțin așa reiese din statisticile FINS, o instituție financiară nebancară, ce oferă credite pentru tinerii care vor să plece la studii de licență, masterat sau chiar antreprenoriat în Europa.

 

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.