EȘTI AICI:
Revista presei – 17 decembrie 2021

Revista presei – 17 decembrie 2021

Monoran
32 de ani - Timișoara, 16 Decembrie 1989: Monoran oprește tramvaiele. Începe Revoluția
europalibera.org

FOTO: Ion Monoran, pe decembrie 1989, în balconul Operei din Timișoara. A fost neobosit în a crede că Revoluția a fost și a rămas a oamenilor care au ieșit, ca și el, în stradă, în bătaia puștii.

În memoria timișorenilor, dincolo de cercetările istorice incerte, semnalul Revoluției a fost dat în 16 decembrie de un tânăr înalt, cu plete, care a oprit tramvaiele în fața bisericii reformate a lui Tőkés și a strigat „Libertate!”. Era Ion Monoran, poetul-instalator și insurgentul Revoluției.

În fața bisericii, unde un pastor reformat le vorbise deschis enoriașilor despre opresiunea regimului ceaușist, vegheau de câteva zile femei și bărbați cu lumânări în mână. Locul, cunoscut ca stația „Maria”, este o intersecție aglomerată, un nod de tramvaie ducând în direcții diferite ale orașului.

Oamenii din tramvai se întrebau ce se întâmplă acolo, dacă a murit cineva, iar din gură în gură s-a răspândit vestea că pastorul și familia sa au fost sechestrați în clădire de Securitate.

Televiziunea ungară, în emisiunea Panorama, urmărită clandestin în România, informa că pastorul va fi arestat și deportat. Reconstituirile arată că securiștii reținuseră și alte persoane acolo, ca frații Gazda, în afară de soția gravidă a pastorului.

Lumânările aprinse de enoriașii reformați și ulterior de membri ai comunității neo-protestante voiau să atragă atenția asupra acestui abuz și să împiedice deportarea pastorului.

Tot mai mulți timișoreni coborau în stația de la „Maria” și se făceau că așteaptă alt tramvai, sau se plimbau pe trotuarul opus. Eram printre ei. Din când în când, indivizi în haine de piele și milițieni în uniformă repetau „Circulați, circulați!”. În 16 decembrie se adunaseră între 200 și 300 de oameni acolo.

Ion Monoran s-a urcat, împreună cu câțiva prieteni, printre care Dan Zăgănescu, în tramvaiul 8 care venea dinspre Gara de Nord și l-a oprit, blocând astfel toate tramvaiele din intersecție. Lumea a coborât, s-a făcut în scurt timp o mulțime de peste o mie. Atunci s-a auzit pentru prima dată strigătul:„Libertate!”.

De acolo, coloana s-a îndreptat către Comitetul Județean PCR și spre Piața Operei, lărgindu-se tot mai mult.

Povestea rebelului Mono, cum îi spuneau prietenii, nu începe cu timpul Revoluției ca pentru mulți oportuniști cățărați pe umerii ei, și nici nu se sfîrșește în zilele lui decembrie 1989.

Pe vremea când era elev în anul III de liceu și-a pus la cale fuga din țară împreună cu șapte colegi, îndemnați de un student care, avea să se afle din dosarul găsit la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), era informator al Securității.

A fost exmatriculat în 1971 cu interdicția de a se mai înscrie la vreun liceu. A reușit totuși să termine liceul la seral, în 1978.

A lucrat ca muncitor, apoi ca instalator cu sediul în subsolul insalubru al unui bloc. Acolo se aduna boema literară a Timișoarei, în speranța că jos, printre țevi, urechea Securității nu ajunge. Era o iluzie, cum dezvăluie dosarele CNSAS. Un film documentar realizat de TVR Timișoara în 2001 cu titlul Boemă de Timișoara reconstituie perioada.

Mono era o apariţie neobișnuită în peisajul paralitic al literaturii angajate, un poet cu plete, nedomesticit de tezele ceaușiste, tolerat dar rar publicat, scriitor-problemă pentru cenzorii revistelor Forum studențesc, Amfiteatru sau Orizont, al cărui redactor-șef, el însuși poet, își exprimase odată îngrijorarea printr-o întrebare retorică: „Ce-i, domne', vrei să intri cu bocancii în poezie?”. Într-adevăr, poezia sa anarhistă era o intrare cu bocancii în literatura saturată de propagandă comunistă.

Îl vedem într-o fotografie în balconul Operei animând mulțimile să repete strigătul de libertate lansat în seara de 16 decembrie 1989. A avut, ca ființă sensibilă, intuiția pierderii Revoluției confiscate de vechii comuniști.

N-a lipsit de la protestele neîncetate în Timișoara în anii '90 împotriva clicii neo-comuniste a lui Ion Iliescu. Confiscarea a fost recunoscută cu o metaforă cinică de Silviu Brucan, citat de Liviu Tofan într-o carte despre Radio Europa Liberă:

„A fost o revoluție, o explozie populară și, în momentul când a sosit în gară trenul revoluției, noi eram în gară, pentru că eram singurii care cunoșteam mersul trenurilor. Ne-am suit în tren și am pus mâna pe putere”.

Qseeca21logo
UVT – locul cinci în topul celor 20 universităţi ierarhizate din România şi locul 94 în topul celor mai bune 450 de universităţi din Europa şi Asia Centrală
ziuadevest.ro

Universitatea de Vest din Timişoara a obținut noi rezultate excelente, prin ocuparea locului 5 în topul celor 20 universităţi ierarhizate din România şi a locului 94 în topul celor mai bune 450 de universităţi din Europa şi Asia Centrală, urcând o poziție față de anul 2021. În ediția din 2022, UVT se regăsește între cele mai bune 21% de universități listate în QS EECA.

Rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea: „Pentru comunitatea noastră universitară, dar și pentru partenerii noștri din mediul economic și instituțional, ca și pentru comunitatea timișoreană, în ansamblu, rezultatele clasificării internaționale universitare QS University Rankings Emerging Europe & Central Asia reprezintă o frumoasă încununare a rezultatelor cu care încheiem acest an greu, al doilea de pandemie, în care lumea s-a schimbat fundamental, în care aproape totul a migrat spre comunicarea online și spre globalizarea instrumentelor educaționale. Această clasificare internațională arată, în primul rând, că UVT avansează și își consolidează postura de universitate europeană plasată în topul primelor 100 de universități din Europa Emergentă și Asia Centrală, lider regional de educație și cercetare din prima prima grupă valorică a universităților românești internaționalizate.”

În vederea realizării clasamentului pentru anul 2022 au fost analizate mai mult de 130.000 de răspunsuri ale membrilor comunității academice internaţionale cu privire la cele mai bune instituţii de învăţământ superior în zona de cercetare şi mai mult de 75.000 de răspunsuri ale angajatorilor din lume cu privire la cei mai buni absolvenţi ai universităţilor.

Captura1drept16dec21
La Timișoara va funcționa Clinica Juridică pentru Societatea Civilă
debanat.ro

De joi, la Timișoara va funcționa Clinica Juridică pentru Societatea Civilă inițiat de Facultatea de Drept din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Proiectul este inițiat ca o structură ce reunește cadre didactice și studenți voluntari ai Facultății de Drept, alături de profesioniști ai dreptului – avocați din cadrul unor reputate societăți și cabinete de avocatură din Timișoara.

În cadrul CJSC vor activa studenți și avocați voluntari, care vor oferi servicii de asistență, reprezentare și documentare juridică pro bono, în conformitate cu standardele etice și profesionale prevăzute de legislația în vigoare.

„Prin serviciile pe care le oferă, Clinica Juridică pentru Societatea Civilă urmărește strângerea legăturilor Facultății de Drept din Timișoara cu mediul civic și profesional. De asemenea, proiectul va susține implicarea studenților de la Drept în activități juridice menite să le dezvolte aptitudinile profesionale, cultivând, în același timp, simțul responsabilității civice și sociale, un rol formator asumat de către Universitatea de Vest din Timișoara, care primește de acum un cadru foarte concret prin preocupările echipei de cadre universitare ale Facultății de Drept.”

Activitatea CJSC se va putea concretiza în acordarea următoarelor tipuri de servicii juridice: consultanță, asistență și reprezentare în îndeplinirea formalităților de înființare și/sau modificare a asociațiilor non-profit; consultanță juridică și documentare, redactare de opinii juridice în domeniile de activitate specializate ale organizațiilor non-guvernamentale; asistență și reprezentare judiciară într-un număr de cazuri particulare propuse de organizații non-guvernamentale și selectate pe criterii vizând importanța temei abordate, gradul de complexitate juridică și necesitatea resurselor juridice specializate.

Mai mulți avocați și societăți de avocatură și-au exprimat disponibilitatea de a colabora cu Facultatea de Drept din Timișoara în cadrul Clinicii Juridice pentru Societatea Civilă.

Telefon Mobil Smartphone
ABCDar digital. Aplicație pentru copiii cu nevoi speciale, realizată de o echipă IT de la Timișoara
tion.ro

România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește serviciile publice digitale, conform ultimelor rapoarte ale Comisiei Europene. Pasionații de IT și parteneri din domeniu au luat inițiativă și au participat la maratonul de codare „Challenge Accepted PaperHack”. Șase aplicații au fost create pentru a fi implementate în instituțiile publice din țară, iar două sunt pentru Timișoara: o aplicație dedicată copiilor cu nevoi speciale și un sistem de gestiune al obiectivelor de patrimoniu.

Echipe de IT-iști din țară digitalizează instituțiile publice, grație unui proiect care sprijină astfel de aplicații online. La Timișoara, o echipă de IT-iști a creat aplicația ABCDar, pentru elevii cu cerințe educaționale speciale. Copiii au la dispoziție o pagină web cu lecții care îi învață prin imagini să scrie și să pronunțe literele alfabetului.

Pentru Timișoara a fost implementată și o soluție software care ajută la gestiunea obiectivelor de patrimoniu (City Inventory). Aplicația constă în crearea unor pagini cu hărți interactive care să permită vizualizarea și administrarea obiectivelor de patrimoniu. Aplicația va fi folosită mai întâi de Consiliul Județean Timișoara.

Aplicațiile au fost realizate și testate pe parcursul a cinci luni și sunt gata pentru a fi utilizate în România, în instituții publice locale, dar și asociații și organizații. Ele pot fi folosite de oricine și sunt gratuite.

Cele două aplicații de la Timișoara, alături de alte patru, au fost premiate și finanțate la Challenge Accepted Hackathon, organizat de Școala Informală de IT și InnovX-BCR. În cadrul maratonului de codare au mai fost create o platformă de cursuri de îngrijire paliativă online (Hospice), o aplicație care permite utilizatorilor să identifice obiectivele turistice specifice unui anumit loc (VIRO), Ranger Helper – un instrument software prin care se pot gestiona eficient abonamentele de vânătoare și permisele de pescuit și o aplicație pentru gestionarea eficientă (în cadrul secțiilor UPU) a bolnavilor ce suferă de boli rare (Risk Alert).

1080x1080 Static Cover 850
Codezilla lansează programul de internship plătit „deCode the future”, dedicat tinerilor care își doresc o carieră în programare
iqads.ro

Codezilla, companie specializată în furnizarea de servicii și soluții digitale, anunță lansarea unui amplu program de internship plătit, dedicat studenților care doresc să înceapă o carieră în programare. Programul se va întinde pe o perioadă de 3 luni la începutul anului 2022 și vizează tineri din România, Republica Moldova și Bulgaria.

Programul are ca scop susținerea noii generații de specialiști în IT, oferind tinerilor cu potențial șansa de a învăța alături de specialiști în domeniu, pe proiecte reale. Până pe 6 ianuarie, cei interesați se pot înscrie în program pe codezilla.ro/ro/cariere/internship  urmând să fie supuși unui test de evaluare a competențelor generale de IT. Pe 1 februarie, se vor anunța participanții selectați pe baza rezultatelor testului, iar de pe 15 februarie, timp de 3 luni, aceștia vor intra în programul de internship plătit.

Participanții vor putea face internship-ul fizic, din birourile Codezilla localizate în București și Iași sau online, fiind ghidați de către mentorii Codezilla, care au o experiență de peste 10 ani în programare.

Pentru programul din 2022, Codezilla a făcut parteneriat cu facultăți precum: Facultatea de Electronică, Comunicare și Calculatoare a Universității din Pitesti, Academia de Studii Economice din București, Facultatea de Inginerie Software și Automatică a Universității Tehnice din Moldova, Universitatea Babeș-Bolyai, dar înscrierea în program nu este limitată la studenții acestora. Pentru anii următori se dorește menținerea acestui program de internship, cu scopul de a oferi cât mai multor tineri posibilitatea de a se angaja.

Universitatea Din Bucuresti Foto Unibuc Ro E1559041658145 960x471 (1)
Masterul „Modă, Publicitate, Consum” al Facultății de Jurnalism de la Universitatea București, desemnat „cel mai inovator program postuniversitar”
gandul.ro

Masterul „Modă, Publicitate, Consum” inițiat de Dan Podaru, lector universitar și prodecan al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC), a fost desemnat „cel mai inovator program postuniversitar” al Universității din București în domeniul Științelor Sociale.

Cel mai nou program de studii masterale din cadrul FJSC, „Modă, Publicitate, Consum”, inițiat prodecanul FJSC, Dan Podaru, a câștigat miercuri, 15 decembrie, premiul pentru „cel mai inovator program postuniversitar” în domeniul Științelor Sociale. Premierea a avut loc în cadrulcelei de-a cincea Gale a Premiilor Senatului organizată de către Universitatea din București (UB), desfășurat online.

În ediția precedentă a competiției care recompensează performanțele academice, de cercetare și implicare civică ale membrilor UB, Dan Podaru a fost desemnat Profesorul anului 2020 în domeniul Științelor Sociale.

Evenimentul a fost moderat de rectorul UB, profesor universitar Marian Preda și de  președintele Senatului UB, conferențiar universitar Claudiu-Paul Buglea, precum și de alți membri ai Conducerii Universității din București.

Fondat recent, începând cu anul universitar 2021-2022, cel mai nou program de studii masterale din cadrul FJSC s-a bucurat de o receptivitate foarte ridicată în rândul absolvenților de facultate, în prezent fiind urmat de 32 de masteranzi.

Universitate De Stiinte Agricole Si Medicina Veterinara A Banatului Din Timisoara 56 630x420
O universitate timișoreană spune ,,stop” unui flagel de mari proporții
banatulazi.ro

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timişoara, ca instituție profund implicată în educația dar și în soarta generală a tinerilor, a gândit un eveniment cu multiple valențe sociale, menit a fi un semnal de alarmă dar și de conștientizare.

Rectorul Cosmin Popescu crede că Universitatea, cu întregul corp didactic, este responsabilă, integrată și dedicată studenților pe care îi formează pentru viață, ca specialiști. Și de aici a pornit lupta pe care și-o asumă cu un flagel a lumii contemporane: traficul de persoane si consumul de droguri.

Se credea până recent că fenomenele de trafic sunt neînsemnate aici în partea noastră de țară. Dar realitatea crudă arată că activitatea traficanților este la limita de a scăpa de sub control. Traficul de orice fel duce la vieți ruinate și victime inocente, care, cu mare greutate, se mai pot reabilita.

Mecanismul de globalizare a relațiilor interumane în contextul schimbărilor majore, pune România în situația specială de a fi față în față cu un fenomen pe cât de nociv pe atât de greu de ținut sub control.

Dimensiunea tragediilor pe care traficul de persoane și consumul de droguri le aduc, durerea și greutațile inimaginabile cu care se confruntă persoanele care ajung victimele acestor traficanți de sclavi ai nepăsării generale sunt Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timişoara, ca instituție profund implicată în educația dar și soarta generală a tinerilor a gândit un eveniment cu multiple valențe sociale ce se dorește a fi un semnal de alarmă dar și de conștientizare.

UVT utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru.

Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a UVT cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrareadatelor cu caracter personal si pentru a citi si intelee continutul Politicii Cookie.

Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie.

Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.